19 сайта с безплатни качествени изображения

Много от нас, които сме в голяма част от деня онлайн, сме любители на безплатните изображения. Не всички снимки, които могат да се изтеглят безплатно, обаче, са без авторски права. А тези с авторските права не можем да използваме, без да сме платили за правото или искали разрешение от автора. За наше щастие, съществуват много на брой места в мрежата, където можем да се наслаждаваме на безплатни качествени изображения с право да ги използваме в нашите задачи и проекти. Постарах се да събера на едно място сайтове с безплатни стокови фотографии, които да попълнят колекцията ти.

Публикацията е обновена на 04.04.2023.

Безплатни качествени изображения – от къде да ги намериш ?

Случва ни се да се колебаем коя снимка да изберем за наша публикация или за друг продукт. За щастие се намират все повече свободни сайтове, които предоставят много възможности.

Изображенията са важна част от нашето ежедневие, защото визуалното въздействие е по-бързо и предизвиква повече чувства и интерес. Специално за теб се порових и избрах интересни и лесно достъпни сайтове със стокови фотографии. Сега можеш да си свалиш красиви снимки за своите проекти. Единственото условие при една част от сайтовете е, да добавиш името на автора и сайта при ползването на фотографията. Т.н. attribution или credit на автора.

Повечето от показаните сайтове са с фотографии под лиценз CC0 1.0 Universal (CC0 1.0). Този лиценз означава, че творбите са безплатни и с възможност за копиране. Могат да бъдат помествани в сайтове и социални мрежи, даже и с комерсиални цели, със и без промяна и без да се иска разрешение от автора. Това са автори, които даряват своите творби за публично ползване, отказвайки се от авторски права.

Съветвам да си провериш за всяко произведение, което ще ползваш, условията за публикуване.

Правило: Всяко изображение да се счита с авторски права, ако не е изрично казано, че може да се ползва свободно.

Избрани сайтове с безплатни качествени изображения

Depositphotos

Depositphotos безплатни изображения
Depositphotos безплатни изображения, автор на снимката Sasha Khalabuzar от Depositphotos

Depositphotos има богата колекция от безплатни фотографии, илюстрации, вектори. Всички изображения от колекцията Free Files collection са безплатни за използване за лични и бизнес цели. За да намериш безплатни изображения или други файлове, ограничи търсенето си до тях с главната лента за търсене на Depositphotos (избери „free“ в падащото меню преди полето за ключови думи) или иди директно на търсенето на безплатни файлове. След това приложи разширени филтри от менюто вляво, за да спестиш време.

Изисква се линк с приписване на авторство към източника.

Alden Jewell

Alden Jewell снимки
Alden Jewell снимки

Това е flickr акаунт, пълен с красиви снимки от миналото, в по-голямата си част свободни за ползване с изискване за линк с признание към автора.

Skitterphoto

Изображения от Skitterphoto

Безплатни фотографии от публичен домейн. Има търсачка и са разпределени по категории. Всеки ден се допълва с нова снимка. Изображенията от трима фотографи от Гронинген, Нидерландия са живи, свежи и с високо качество, достъпни без регистрация за лични и професионални цели. Лиценз CC0 1.0.

Jay Mantri

Изображения от Jay Mantri

7 безплатни качествени изображения всяка седмица. Лиценз CC0 1.0. Jay Mantri е пътуващ дизайнер и фотограф и ни представя впечатлителна галерия с професионални фотографии, много подходящи за дизайнерски проекти. За по-пълен избор на изображения от този сайт съветвам да се отиде в архива-има линк от домашната страница на сайта.

Аrtvee

Изображения от Artvee.com - 19 сайта с безплатни качествени изображения

През последните няколко години няколко големи музея и библиотеки въведоха политика на отворен достъп и определиха по-голямата част или цялото изкуство за публичното достояние в техните колекции с лиценз Creative Commons. Това ги прави достъпни за използване за всякакви цели без прикачени ограничения. В сайта е сортирано и събрано най-доброто от тези изображения на едно място, за улеснено откриване и изтегляне.

Pixnio

Изображения от Pixnio - 19 сайта с безплатни качествени изображения

Безплатни качествени снимки без авторски права, без ограничение за употребата им. Снимките са изключително обществена собственост и могат да се ползват за лични или комерсиални проекти.

Kaboompics

Изображения от Caboompics - 19 сайта с безплатни качествени изображения

Всички снимки на Kaboompics могат да се използват безплатно за търговска и нетърговска употреба. Не се изисква даване на кредит на Kaboompics, но винаги се оценява.
Снимките могат да бъдат модифицирани и редактирани по желание.

Gratisography

Изображения от Gratisography

Бърза за ползване и уникална колекция от свободни за лични и комерсиални цели фотографии с висока резолюция на Ryan McGuire от Bells design. Ако искаш да си оригинален и необикновен, този сайт с ексцентрични снимки и векторни изображения е за теб. Сортирани в категории.

ISO republic

Изображения от Isorepublic
Снимка на Søren Astrup Jørgensen

Могат да се намерят наистина големи фотографии за креативни хора в този сайт. Свободни за персонални и комерсиални цели. Подредени в категории. Има и търсачка. Оценява се положително, ако се изписва произхода на изображението. Tom Eversley, дизайнер от Англия, е създател на сайта. Неговата идея е да е в помощ на проектанти, дизайнери,  блогъри, маркетинг специалисти. Чрез регистрация можеш да получаваш директно по имейл новите попълнения.

Photostockeditor

Изображение от Photostockeditor

Красиви фотографии с висока резолюция, добавяни ежеседмично. Безплатни за персонални и комерсиални цели. Единствено не могат да се продават или да се добавят към лични подобни галерии. Което разбира се важи за всички фотографии с такъв лиценз. Изписване на автора и сайта не е задължително, но се оценява.

Travel coffee book

Изображение от travelcoffeebook

Споделяне на красиви моменти от пътешествия и ландшафти. Всеки 10 дена се добавят 10 нови изображения. Лиценз CC0 1.0. Можеш да си изпратиш и снимки от своите пътувания на сайта.

SpaceX

Изображение от Official SpaceX Photos
Starlink Mission от Official SpaceX Photos

Изключителна колекция от SpaceX фотографии, свободни, публичен домейн. Колекцията може да се види във Flickr.com.

Negative space

Изображение от Negative space

Безплатни стокови фотографии с висока резолюция. Нови се добавят всяка седмица. Има търсачка и са подредени по категории и цветове. Лиценз CC0 1.0.

Libreshot

Изображение от Libreshot

Колекция от стотици стокови фотографии с високо качество за лични и комерсиални цели. Автор им е собственикът на сайта Martin Vorel. Има търсачка и богатсво от категории. Може да се търси и по цвят. Лиценз CC0 1.0. Нови снимки се поместват веднъж месечно, може да се получават и по имейл.

Stocksnap

Изображение от Stocksnap

Стотици нови изображения с висока резолюция всяка седмица. И при това освободени от всякакви копирайт ограничения. Лиценз CC0 1.0. Има търсачка и разпределение по категории. Лесен и богат, достига по качество Pixabay. Събират избрани уеб снимки, но имат и своя мрежа от талантливи фотографи.

Freeimages

Изображение от Freeimages
Снимка от Thad Zajdowicz от FreeImages

Повече от 387 000 изображения. Необходимо е хубаво да се проверяват условията за лиценз на всяка ползвана творба. За някои е задължително да се посочи автора. Има безплатни и премиум фотографии. Подредени са по категории.

Flickr Svenwerk

Изображение от Flickr Svenwerk
Снимка на Flickr Svenwerk 

Изключително красиви снимки на този Flickr креатор. Има ограничения в правата за ползване – необходим е кредит към автора и снимките не трябва да се ползват за комерсиални цели и да се променят.

Burst Shopify

Изображение от Burst Shopify

Можеш да адаптираш и използваш тези снимки безплатно за комерсиални и нетърговски цели, при условие че нямаш право да ги продаваш. Не е необходимо да предоставяш атрибуция на фотографа. Не можеш още: да компилираш снимките, за да възпроизведеш услуга, подобна или конкурираща се с Burst; да приписваш собственост или авторство на себе си или на трета страна;

Veezzle

Изображение от Veezzle
Снимка на Víctor Garalut Garciolo

Търсачка за безплатни стокови фотографии и много още. За разлика от една нормална търсачка, снимките, намерени чрез този сайт, са гарантирано свободни. Много полезна за уеб дизайнери и за всички, на които им трябват красиви изображения. Снимките са на любители и полупрофесионалисти. Като ги предоставят безплатно, правят реклама на творбите си.

Заключение

Надявам се, че тази колекция от подбрани сайтове се харесва. Могат да се намерят още много и всеки със свой стил. Но времето никога не ни стига да прегледаме и изберем подходящата снимка. Всяка следваща ни се струва още по-хубава. Да благодарим по достоен начин на фотографите, които споделят с нас.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.