Най-добрите WordPress плъгини, от които не можеш да се откажеш (2022)

Търсиш в WordPress.org плъгини, не знаеш кой точно ти трябва, губиш доста време. Не се притеснявай, в тази публикация съм съставила списък с най-добрите WordPress плъгини, необходими за сайта ти през 2022 г.
Преди да започна виж:

Публикацията е обновена на 23.12.2021.

Най-добрите WordPress плъгини-

Какво представляват WordPress плъгините и как се инсталират?

Без да навлизам в технически подробности, плъгините са софтуер, безплатен или платен, който ти позволява да разшириш функционалността на WordPress. Инсталирането им е съвсем просто, само с няколко кликвания.

Истинското предизвикателство е по-скоро да избереш WordPress плъгини, необходими за твоя уебсайт. Защото предложенията в официалната директория на WordPress са десетки хиляди и броят им нараства постоянно.

Но ако инсталираш много плъгини, има опасност от конфликт между тях. Някои са доста тежки и забавят зареждането на страниците на уеб сайта, компрометират неговата функционалност и качество на SEO. Най-умно е, да се избере всяко разширение въз основа на специфичните нужди и да се инсталират само ефективни и надеждни приставки. Казано така, не означава, че за всяка необходимост от добавяне или промяна на функции трябва да инсталираш отделен плъгин. Съществуват плъгини с много опции, които да се използват вместо отделни плъгини за всяка опция.

WordPress плъгините трябва да отговарят на нуждите на сайта за SEO, сигурност, поддръжка, навигация, социално споделяне, електронна търговия, блог и др.

Започвам веднага с изброяването:

Най-необходимите безплатни WordPress плъгини

1. Akismet

Akismet анти спам WordPress плъгин

С този плъгин са снабдени всички WordPress пакети. Той е най-известният анти-спам плъгин, проверява всички коментари и автоматично ги филтрира.

Ако си въвел функцията за коментари на блога си, тогава Akismet ще ти помага всеотдайно. Модераторът на сайта има възможност да направи преглед на коментарите, след което ги одобрява или не.

Често се използват коментари за вмъкване на URL адрес за рекламни цели, Akismet ги идентифицира и блокира. Този плъгин е безплатен за обикновените блогове, а за търговски сайтове е необходим абонамент, тъй като той активира разширени функции за защита.

2. Yoast SEO

Yoast SEO – WordPress плъгин

Един от най-популярните SEO плъгини за WordPress. SEO плъгин е абсолютно необходим, ако искаш публикациите ти да се класират по-добре. Знанието, как да оптимизираш публикациите си, е много важно. Yoast обработва всички аспекти на оптимизирането на сайта ти за търсачки, интуитивно и в известна степен автоматизирано. С Yoast избираш ключова дума, върху която да се фокусираш в публикацията. Помага ти да оформиш изгледа на заглавието, да попълниш мета описанието на публикацията, тези важни елементи, които се показват в търсачката и привличат любопитството на потребителите. Освен това ти дава съвети за четливостта на текста и още много други помощни функции, които са включени в безплатната версия. Ако искаш по-дълбок анализ на сайта, тогава ще ти трябва версия Premium.

3. RankMath

RankMath плъгин

RankMath е друг известен плъгин в помощ на SEO за твоя сайт, който спестява много време. Плъгинът предоставя богати предложения за ключови думи въз основа на популярни въпроси. 

Освен това RankMath автоматично генерира schema markup за сайта, което включва всички възможни видове информация, включително местоположение, данни за контакт и работно време (където има смисъл).

Можеш да направиш своя избор между двата най-добри SEO плъгина – Yoast и RankMath в зависимост от своите изисквания и предпочитания.

4.Google XML Sitemaps

XML Sitemaps плъгин

И този плъгин можем да го определим конкретно като WordPress плъгин за SEO. С това разширение си сигурен, че основните търсачки ще могат да индексират сайта ти. Yoast плъгинът също може да ти генерира XML картата на сайта, но много хора залагат на този плъгин. Ако предприемеш такова решение, имаш възможност да изключиш генерирането на sitemap в Yoast и да активираш Google XML Sitemaps.

Yoast XML sitemap
Yoast XML sitemap
Удивителен знак 2

Ако не изключиш генерирането на карта на сайта в Yoast, когато си активирал XML Sitemaps плъгина, двата плъгина могат да отидат в колизия.

След като изтеглиш и активираш този плъгин, се генерира автоматична XML карта на сайта. Следователно цялата му структура ще бъде лесно възстановима от различните търсачки. Отлична е функцията за автоматично уведомяване, която действа, когато публикуваш нещо, без да е необходимо да го правиш ръчно.

5. Wordfence Security – Firewall & Malware

Wordfence Security – Firewall & Malware Scan – WordPress plugin

За съжаление хакерите съществуват и могат да нанесат сериозни щети.

Има толкова много плъгини, които се занимават с сигурността. Wordfence Security се счита за един от най-известните и изключително надеждни WordPress плъгини.

Има много функции, включително защитна стена, сканиране на злонамерен софтуер, повишена сигурност на връзката и трафик в реално време. Това е един вид антивирусна програма, която ти показва проблемите на живо.

Атаките с груба сила са най-страшни, тъй като включват различни техники за проникване в административния панел на сайта. Приставката изпълнява контролите, които затрудняват това проникване.

6. iThemes Security

iThemes Security – WordPress plugin

Сигурността е наистина голям проблем за WordPress сайтовете, които поради високия процент използване в световен мащаб, са един от основните прицели на хакерите.

iThemes е един от най-добрите WordPress плъгини за сигурност и има някои невероятни функции – над 30 – за да защити сайта ти и да го предпази от всяка заплаха.

7. Sucuri Security

Sucuri Security–Plugin WordPress

В безплатната версия плъгинът предлага:

 • Контрол на целостта на файловете за проследяване на промените.
 • Дистанционно сканиране за злонамерен софтуер.
 • Мониторинг на черния списък.
 • Контрол на дейностите по сигурността.
 • Уведомления за сигурност.

С платен план се добавя и защитна стена.

8. All in One WP Security & Firewall

All in One WP Security & Firewall плъгин

С безплатното разширение All In One WP Security & Firewall за WordPress можеш да повишиш нивото на сигурност на твоя проект с функции като персонализирана защитна стена, защита от груба сила, сканиране за сигурност и защита от спам.

9. W3 Total Cache

W3 Total Cache – WordPress plugin

Времето за зареждане на уебсайта е важно. W3 Total Cache е с над 1 милион активни инсталации – един от най-популярните плъгини за кеширане и оптимизация в хранилището на WordPress. Плъгинът дава пълен контрол върху конфигурацията за кеширане. Той има детайлизирани настройки и позволява максимален контрол над сайта.

Много е важно е сайтът или блогът да е достатъчно бърз, за ​​да бъде отворен в рамките на няколко секунди. Възможно е при забавено отваряне на сайта средният потребител да се откаже и да премине към друг сайт.

С W3 Total Cache се извършва кеширане, което се състои в правене на видима уеб страница само чрез достъп до кеш данните, където изображенията и текстовете на търсената страница се запазват временно. По този начин тя може да бъде генерирана в много по-малко време. Изпълнението на сайта по отношение на скоростта на показване ще бъде значително подобрено и в следствие и SEO като цяло.

10. WP Super Cache

WP Super Cache плъгин

WP Super Cache е друг плъгин за кеширане за WordPress. Той създава статични HTML файлове на динамичен блог на WordPress. След генериране на HTML файл, уеб сървърът на твоя блог ще обслужва този файл, вместо да обработва първоначалните WordPress PHP по-тежки скриптове.

Статичните html файлове се предоставят на по-голямата част от потребителите:

 • потребители, които не са се логнали;
 • потребители, които не са оставили коментар в твоя блог;
 • потребители, които не са гледали защитена с парола публикация.

Плъгинът включва страница за администриране, където можеш да контролираш настройките на кеша и да преглеждаш статистически данни за попаденията и пропуските в кеша.

Той също има режим на „бърз кеш“, който можете да използваш, за да тестваш въздействието на кеширането върху производителността на блога ти. 

Удивителен знак 2

Ако активираш W3 Total Cache и WP Super Cache, твоят сайт ще стане много по-бавен. Никога не се използват два кеширащи плъгина на един сайт.

11. WP-Optimize

WP Optimize плъгин

Изключително полезен, WP-Optimize Cache, Clean, Compress е плъгин за производителност на WordPress всичко в едно, който кешира сайта, почиства базата данни от спам коментари и стари версии на публикациите, компресира изображенията.

С този плъгин можеш да поддържаш уебсайта си бърз и оптимизиран.

12. ManageWP

ManageWP е плъгин, която ти позволява да управляваш множество WordPress сайтове от един контролен панел.

Най-общо казано, с помощта на този инструмент ще можеш да:

актуализираш WordPress и плъгини;
правиш резервни копия;
отговаряш на коментари;
следиш трафика;
управляваш страници и публикации;
клонираш и мигрираш WordPress сайтове и още много друго.

Тези действия ще извършваш за множество сайтове от едно табло за управление.

13. Q2W3 Fixed Widget

Страхотен плъгин. Позволява ти да направиш плаваща всяка джаджа в страничната лента, докато четецът превърта страницата нагоре и надолу. Имаш важни блокове в страничната лента, които искаш да са постоянно пред погледа на потребителя – този плъгин е за теб. Накратко, плъгинът прави всеки widget на сайта ти “залепен”.

14. Mailchimp for WordPress

Mailchimp for WordPress – WordPress plugin

MailChimp е плъгин, широко използван, за да се установи контакт с потребителите чрез абониране за нюзлетър.

Добавянето му е просто и безплатно. Премиум версия е предвидена за използване с търговски цели.

Плъгинът поддържа други плъгини като Contact Form 7, WooCommerce.

15. WPS Hide Login

WPS Hide Login – WordPress

WPS Hide Login помага да засилиш още повече сигурността при влизане в твоя WordPress сайт. Позволява да преместиш страницата за вход към сайта ти в различен URL адрес (по твой избор).

Например „yoursite.com/secret-login-page “.

Той е изключително лесен за конфигуриране.

16. Elementor Page Builder

Elementor Page Builder – WordPress

Въпреки че беше издаден едва през 2016 г., Elementor бързо се изкачи в класацията и сега е един от най-популярните съществуващи създатели на страници, с над 1,2 милиона активни инсталации, според данни на WordPress.org.

Той предлага богата безплатна версия, която ти позволява да създаваш сложни проекти с просто плъзгане и пускане и преглед на живо.

А Elementor Pro – платената версия – ти дава възможност да създадеш цяла WordPress тема, използвайки същия интерфейс за плъзгане и пускане.

17. WooCommerce

WooCommerce – WordPress

WooCommerce не е просто популярен WordPress плъгин за електронната търговия, но това е най-популярният начин за създаване на електронна търговия. WooCommerce захранва около 42% от всички електронни магазини в Интернет.

Можеш да използваш WooCommerce, за да продаваш както физически, така и цифрови продукти.

В допълнение към основния плъгин на WooCommerce, има огромен пазар за официални разширение и такива на трети страни, които могат да ти дадат възможност да добавиш всички видове функции към твоя онлайн магазин.

18. TablePress

TablePress – WordPress

TablePress може да се похвали с впечатляващи оценки. Един от най-добрите безплатни WordPress плъгини. Опростява създаването на всички видове таблици. Можеш да импортираш от JSON, CSV, Google Sheets, Excel и др. Можете да променяш таблицата си с помощта на подобен на Excel интерфейс директно в административния панел на WordPress, включително основните формули.

Ако трябва да създадеш някакъв вид таблица на твоя сайт, TablePress е отличен избор.

19. TinyMCE Advanced

TinyMCE Advanced – WordPress

Друг инструмент – Advanced Editor Tools (предишният TinyMCE Advanced) за добавяне на функционалност към визуалната част на твоя Класически редактор във WordPress.Плъгинът въвежда блок „Класически абзац“ и „Хибриден режим“ за новия блоков редактор (Gutenberg).
Ако не си напълно готов да преминеш към редактор на блокове, или имаш плъгини, които не могат да се използват там (все още), използването на блока за класически абзац и хибридния режим е най-добрият вариант. Позволява ти да продължиш да използваш познатия TinyMCE редактор за повечето задачи и в същото време ти дава пълен достъп до всички блокове и нови функции в редактора на блокове Gutenberg.

20. All In One Schema.org Rich snippets

Schema – All In One Schema Rich Snippets – WordPress

Искаш да увеличиш броя на кликванията в страницата на Google SERP? Това е приставката за теб. Тя ти позволява да персонализираш това, което се появява в Google, Bing, Yahoo и Facebook на връзките към твоето съдържание.

21. UpdraftPlus

UpdraftPlus WordPress Backup Plugin

е най-популярният WordPress плъгин за бекъп. Той настройва автоматично архивиране и съхранява файловете ти на отдалечено място, като Google Drive, Dropbox и др.

Възстановяването от архив е изключително лесно. Основният плъгин е безплатен, но има платен план с допълнителни функции и приоритетна поддръжка.

22. Classic Editor

Classic Editor – WordPress

е официалният плъгин, поддържан от екипа на WordPress, който възстановява предишния (класически) WordPress редактор и екрана “Редактиране на публикация”. Той дава възможност да се използват приставки, които зависят от предишния редактор.

Classic Editor ще бъде напълно поддържан най-малко до 2022, или толкова дълго, колкото е необходимо.

По подразбиране този плъгин скрива цялата функционалност, налична в новия Block Editor Gutenberg.

23. Gutenberg

Gutenberg – WordPress

е повече от редактор. Проектът в крайна сметка влияе на целия опит за публикуване, включително и персонализиране на уеб страниците.
Редакторът предоставя нов опит за създаване на страници и прави писането на богати публикации без усилие с използване на блокове.

Гутенберг гледа на редактора като на нещо повече от съдържание, преразглежда оформлението, което до голяма степен беше непроменено почти десетилетие.

Блоковете му обединяват множество интерфейси, модернизира опита за писане, редактиране и публикуване.

24. Gutenberg Blocks – Ultimate Addons for Gutenberg

Един от най-добрите плъгини за добавяне на блокове към Gutenberg блоковия редактор.

Просто избери любимите си блокове от Ultimate Addons, които ускоряват процеса на изграждане на уебсайт с лесни за използване настройки и персонализации за интуитивен визуален стил.

Ultimate Addons за Gutenberg дава редица уникални и креативни блокове за Gutenberg, които ще ти помагат да създаваш и проектираш страници или публикации без нито един ред код. Лесният за използване интерфейс и няколко персонализации правят изграждането на публикациите интересна и приятна работа.

На страницата на плъгина в WordPress.org можеш да разгледаш всичките му възможности.

25. Gutenberg Blocks by Kadence Blocks – Page Builder Features

Kadence Blocks добавя персонализирани блокове и опции, за да разшири възможностите за редактиране на Gutenberg, така че да можеш да създаваш зашеметяващи уебсайтове с лекота. И не се изисква код. Всеки блок е с високо качество по отношение на производителността, достъпността и разширяемостта.

Може да се използва съвместно с други блокови плъгини, например с Ultimate Addons for Gutenberg.

26. Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd

Този плъгин съществува в безплатна и платена версия.

В безплатната версия инструментът работи с всяка тема, отзивчив е и позволява персонализиране на страницата за поддръжка по отношение на съдържание и дизайн. Той също така включва функции за SEO (като въвеждане на заглавие и мета описание) и възможност за визуализация на страницата, върху която работиш.

27.Super Socializer

WordPress Social Share, Social Login and Social Comments Plugin – Super Socializer

Интегрира социалните връзки и социалните коментари на уеб сайта ти по най-лесен начин.

Забележка:
1. Приставката не работи на локален сървър. Трябва да имаш онлайн уебсайт, за да може плъгинът да функционира правилно.
2. Ако искаш да интегрираш само Facebook Коментари, трябва да инсталираш Fancy Comments.
3. Ако искаш да интегрираш само Social Share, трябва да инсталираш Sassy Social Share.

Функции

 • Съответства на GDPR.
 • Съвместим с редактора на Гутенберг.
 • Съвместим с myCRED (добавяне на идентификатор за препращане на myCRED в края на споделения URL адрес).
 • Връзка с около 100 социални мрежи.
 • Броят на споделянията се поддържа за Facebook, Linkedin, Twitter, Buffer, Reddit, Pinterest и др.
 • Безплатни опции за икони.
 • И още много други функции…

28. CookieYes | GDPR Cookie Consent & Compliance Notice (CCPA Ready)

GDPR Cookie Consent плъгин

Приставката CookieYes GDPR за известие за съгласие и съответствие с бисквитките ще ти помогне да направиш уебсайта си съвместим с GDPR (RGPD, DSVGO). 

Плъгинът е един от най-добрите WordPress плъгини за съответствие с GDPR, тъй като идва с множество функции, изброени на страницата му в хранилището на WordPress.

Виж още: 25 от най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио

Заключение

Изброих едни от най-необходимите плъгини за един блог, сайт. Много от тях използвам от години.

Ако се сещаш за плъгин, който е наистина нужен и съм пропуснала да го представя, можеш да споделиш.

Източник и автор на основното изображение:John Eckman

Източник за първото изображение Pngtree.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.