Как да свържем сайта си с Google Analytics ръчно

Сигурно четеш тази публикация, защото искаш да свържеш сайта си с Google Analytics, за да наблюдаваш трафика. Може да се пробват два начина за това.

Единият е чрез плъгин, най-известният е Google Analytics for WordPress by MonsterInsights.

Но аз нещо не влязох в съгласие с него и затова предпочетох да го направя по един също лесен начин. Реших да свържа сайта си с Google Analytics ръчно.

Преди всичко трябва да имаш акаунт Google, с който да влезеш в Google Analytics.

Свързване на сайта с Google Analytics – ID  за мониториране

Отваряме Google Analytics. В дясна кликваме на registration и попадаме на тази страница (Администрация):

Как да свържем сайта си с Google Analytics 2

Трябва да попълним с данните за нашия сайт/blog. Името, url, сектора на дейност. След това кликваме в дъното на страницата  на Get tracking ID. Получаваме един код за мониториране на сайта ни, съставен обикновено от UA и поредица цифри: UA-XXXXX-Y.

Свързването на сайта или блога ни означава да вмъкнем този код в сайта.

Как да свържем сайта си с Google Analytics без плъгин – ръчно

Тъй като всеки плъгин забавя сайта, създава нови рискове, хубаво е по възможност да ги избягваме.

В този случай не е трудно. Само се изисква повече внимание.

Пак в Administrator, отиваме под името на сайта и търсим monitoring information. В падащото меню избираме tracking code.

Как да свържем сайта си с Google Analytics 3

Копираме кода, който съм означила в правоъгълника, ограничен с червена линия. Забелязваме, че на 3тия ред отдолу на горе е изнесен ID кода за проследяване на нашия сайт, който код се намира и високо в страницата на Google Analytics, като кликнем на All website data. В червения правоъгълник съм го заменила с червени букви ID КОД, защото така скривам кода на моя блог.

Сега влизаме в WordPress сайта си.

Внимание: Тъй като ще пипаме в кода на сайта, т.е. ще добавим код, ако не си сигурен, използвай плъгина от началото на публикацията. Ако решиш да продължиш с мен сега, направи backup на сайта си преди това.

Продължаваме в WordPress сайта. Отиваме в таблото за управление на Външен вид –>Редактиране. Там намираме header.php в списъка в дясно. Ако си в child темата, както при мен, не излиза header.php,  и трябва в полето горе в дясно да избереш за редактиране оригиналната – родителската тема. В дясно намираш Хедър на темата и влизаш там.

Търсим </head> и точно преди него вмъкваме кода, който бяхме копирали преди това – този, който започва с <script> и завършва с </script>.

Кликваме отдолу Запис.По този начин след около 2 дни вече ще можеш да наблюдаваш трафика на сайта си в Google Analytics страницата си.

Забележка: Ако се прави промяната в оригиналната тема, ще трябва при всяко нейно ъпдейтване да се поставя отново скрипта. Затова е добре да се вмъква в Child темата.

Заключение

Както се вижда, да свържем сайта си с Google Analytics без плъгин съвсем не е трудно. Даже не е и рисковано, защото поставянето на копирания код на определеното място при внимание, е лесно.

Бонус: безплатни текстури – артистични и пространствени.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.