Как да използваш rel=”nofollow” и как да го въведеш

Какво е rel nofollow и значението му за SEO on page.

Често се говори за атрибута rel nofollow и как този елемент да се използва по подходящ начин. На първо място, трябва да знаем, че този елемент се отнася до доброто назначаване на връзките в уеб страниците. И така: как да използваш rel=”nofollow”?

Както разбираш тук говорим за изходящите връзки. Тези елементи са част от структурата на мрежата (всъщност те я създават) и в същото време представляват гласуване, оценка, която Google интерпретира, за да използва в своята класация serp с резултатите.

Знаеш, че SEO оптимизацията включва добра структура на страницата и работа с ключови думи. Но връзките са от съществено значение за добри резултати. Само защото са толкова важни, трябва да се борави внимателно с тях.

Как да използваш и въвеждаш rel=”nofollow”
Как да използваш и въвеждаш rel=”nofollow”

Какво е rel nofollow и как работи

Nofollow връзките са хипертекстови връзки, които са получили атрибут от уеб администратора, способен да съобщи на Google твоето желание дали да дадеш стойност от гледна точка на SEO.

Nofollow всъщност е стойност в HTML кода на връзката, в атрибута rel=”nofollow”, която казва на търсачките, че не искаш те да кликват върху връзката. Атрибутът rel nofollow има за цел да предложи на паяка (spider) на Google да не слуша тази връзка: това е ресурс, който по различни причини не искаш да кредитираш.

Тогава връзката за следване или dofollow е такава, без атрибута rel=”nofollow”, която казва на търсачките да я следват и да уведомят този сайт, че се свързваш към него.

Rel nofollow е инструмент за уеб администратори, които трябва да управляват съдържанието, публикувано от автори и потребители. Всъщност nofollow е идеален за избягване на проблеми с публикации на читатели. Но също така е полезен атрибут за SEO специалисти.

Връзката  nofollow ще изглежда така в твоята публикация или на твоята страница:

&lta href="https://ivytechnoweb.net" rel="nofollow"&gtIvytechnoweb&lt/a&gt

За какво служи атрибутът nofollow в мрежата

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Да стане ясно: връзки nofollow не влияят върху класирането в търсачката на целевия URL адрес, тъй като Google не прехвърля PageRank чрез тези връзки. Google дори не обхожда този тип линкове.

Сигурно ще си помислиш: не е ли егоистично да кажа на търсачките да игнорират връзката и да не предават сок? Не, наистина. Ако правилно настроиш стратегията си rel=”nofollow”, помагаш и на себе си и на тези, които получават връзката.

Алгоритъмът на Google за класиране на страници взема предвид две неща за връзките:

 • броя на връзките от уебсайт и към даден уебсайт;
 • качеството на уебсайта, който изпраща връзка и този, който е свързан.

При добрата SEO оптимизация има работа върху входящите линкове. Te имат стойност за Google, но не винаги е подходящо да подчертаваш връзката си с тези ресурси. Ето примери:

 • Ненадеждно съдържание.
 • Линк за плащане.
 • Приоритет на сканиране.

В първия случай са включени всички връзки, които по някакъв начин не можеш да провериш, на които нямаш доверие. И в тази категория влизат препратките, които се добавят от потребителите.

Например в WordPress всички коментари за публикации имат връзки без следване: когато поставиш връзка в тези секции, вече имаш активен атрибут.

Платените връзки, от друга страна, трябва да бъдат маркирани по този начин, защото Google не иска да влияе на PageRank по незаслужаващи начини: ако някой плаща (дори със стоки и услуги), връзката трябва да бъде nofollow.

Така че, нека да разгледаме причините, поради които би използвал nofollow връзки, как ги поставяш в сайта си и кога искаш да ги избегнеш, всичко в полза на доброто SEO изграждане на връзки.

Кога да поставиш rel=”nofollow” във връзките

Първата стъпка е ясна: ако не вярваш на източника, nofollow.

1. Дистанциране от нежеланите

Всеки създател на съдържание го е правил в един или друг момент. Връзка към сайт, за който знаем, че не е с голяма репутация, но по една или друга причина се нуждаем от него за справка. Може би трябва да използваш инфографика от новинарски сайт, с който не искаш да бъдеш свързван. Може би използваш дадена връзка като предупреждение към потребителите си, че този сайт е спам, но не искаш да му дадеш тласък в очите на Google.

2. Платено ти е да включиш връзката

Ако включиш спонсорирано съдържание в блога си, това е чудесен начин да монетизираш блог. Твоите читатели както и търсачките, обаче трябва да знаят, че съдържанието е спонсорирано. Всеки път, когато имаш връзка, която е поставена на твоя уебсайт само, защото си бил спонсориран да я поставиш там, тя не трябва да бъде връзка за следване. Задължително трябва да включиш rel=”nofollow” в нея.

Да е ясно: не можеш да купуваш и продаваш връзки. Но можеш да пишеш платени статии, ако въведеш rel nofollow.

3. Връзката се появява на няколко страници на едно и също място

Ако имаш връзки в страничната лента, които се показват на всяка страница на сайта ти, маркирай ги като връзки nofollow. Защото всеки път, на всяка нова публикация или актуализация, се генерира нова обратна връзка и в крайна сметка е нежелан ефект за Google. Връзките в долния колонтитул също попадат в това правило. Хората все още могат да кликват върху връзките, но в същото време избягваш наказанията на Google.

4. Цялата страница е без значение за твоята ниша

Пример:

Имаш магазин за компютри. По някаква причина публикуваш в блога към магазина разказ за твое пътуване до близкия музей за антични предмети и даваш връзки към подходящи, полезни ресурси за тази тема.

Google може да прегледа целия уебсайт и да приеме, че тази страница е била поставена там против твоето знание, тъй като е толкова различна от останалото ти съдържание. Търсачката би предположила, че страницата е част от кампания за изграждане на връзки на Black Hat и би те наказала за това. В този вид пример можеш да добавиш  мета таг nofollow към заглавката си. Тогава всички връзки на страницата ще станат  nofollow.

5. Връзки в коментари

Ако хората могат да публикуват връзки в коментари, те ще злоупотребяват с тази привилегия. Особено с връзките за следване (follow). Не трябва да се следват тези връзки. Всъщност WordPress прави това по подразбиране – поставя им nofollow.

Защо може да искаш nofollow връзки към твоя уебсайт

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Има няколко момента, в които наистина може да предпочиташ връзки nofollow на твоя сайт.

Например, ако има нискокачествен уебсайт, който се свързва с теб 300 пъти. Това прави уебсайтът ти да изглежда подозрителен. Или ако има 50 различни уебсайта, свързващи се към твоя сайт с връзки към страничната лента на всяка страница. Това изглежда много подозрително, защото повечето от тези страници не са подходящи за твоето съдържание. Освен това те са идентични.

Преди години Мат Кътс от Google казва недвусмислено, че nofollow връзките няма да навредят на класирането ти. Те могат да направят това само, ако работиш върху спам кампания в огромен мащаб. В свое видео той прави кратко описание защо и как работи nofollow.

Така или иначе, nofollow или follow връзки към твоя сайт все са връзки. И хората кликват върху връзки. Независимо от алгоритмичния статус на връзките, хората ще кликнат на връзка към сайта ти, ако им се струва, че е полезно за тях.

Как да откриеш дали дадена връзка е nofollow или follow

Синият текст в това изречение е с линк follow. Синият текст в това изречение е с линк nofollow. Разликата между двата линка е видима само, когато се анализира кода HTML.

Follow връзка:

&lta href="https://ivytechnoweb.net"&gtСиният текст&lt/a&gt

Nofollow връзка:

&lta href="https://ivytechnoweb.net" rel="nofollow"&gtСиният текст&lt/a&gt

HTML кодът е идентичен, с разлика в атрибута rel=”nofollow”.

Ръчен метод

Ако искаш да разбереш дали отделна страница има връзки follow или не, е много лесно да го направиш ръчно. Кликни с десния бутон някъде на страницата, не на връзка, за да изведеш контекстното меню. Иди на Изходния код на страницата – Page source.

На новата страница с изходния код можеш да извършиш търсене, като натиснеш CTRL+F и въведеш nofollow. Всички връзки, които имат атрибута, ще бъдат маркирани.

Този метод работи чудесно, ако случайно намериш връзка към твоя сайт в определен блог или сайт. Един бърз и лесен начин да провериш за nofollow връзки. Но ясно е, че не можеш ръчно да прегледаш всяка отделна страница в интернет. Ще ти трябва инструмент, специално създаден за това.

Използвай Moz Link Explorer

Link Explorer на Moz  е един от най-добрите начини да провериш какви входящи връзки имаш. Можеш да получаваш 10 URL заявки на месец с безплатен акаунт.

 1. Регистрирай се на страницата на инструмента и иди на раздела Входящи връзки – Inbound Links в лявата странична лента.
 2. Виж резултатите с флага nofollow.
 3. Провери резултата за спам (spam score) за свързващия домейн (колкото по-нисък, толкова по-легитимен).
Използвай Moz Link Explorer
Използвай Moz Link Explorer

Използвайки услуга като тази (или Ahrefs), можеш да следиш за входящи връзки към сайта си.

Можеш да поискаш от Google чрез Google Search Console да отхвърли нежелани връзки.

Как да вмъкнеш връзка nofollow в HTML

Сега знаеш за какво служи nofollow. Следващата стъпка е: как да поставиш този атрибут на страници и публикации?

Най-лесният начин е да добавиш в HTML кода. Иди в редактора и добави атрибут rel=”nofollow” към връзката. Пример:

&lta href="namesite.com" rel=”nofollow”&gtИме на сайта&lt/a&gt

Използвай стандартния редактор. Ето как става с блоковия редактор:

 • Избери anchor текст на връзката.
 • Иди до символа на верига.
 • Въведи съответния URL адрес.
 • Включи опцията nofollow.
Как да вмъкнеш връзка nofollow в HTML
Как да вмъкнеш връзка nofollow в HTML в блоковия редактор

Както можеш да видиш, nofollow се появява преди връзката да бъде затворена. По този начин се дава атрибут на връзката, докато с meta tag robots можеш да кажеш на crawler да не следва всичките връзки на страницата.

&lta meta name="robots" content="nofollow"&gt
&ltmeta name="googlebot" content="noindex"&gt

Например можеш да поставиш noindex, неиндексиран ресурс. Но можеш да бъдеш по-точен и да посочиш кой бот да се изключи. В първия случай, например, инструктирах всички spider да не следват връзките, докато във втория сложих в noindex само този на Google. Когато са посочени множество crawler с различни инструкции, търсачката сумира индикациите.

Виж подробно: Мета таг robots и rel nofollow

Еволюция на Nofollow: rel sponsored и UGC

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Атрибутът nofollow беше въведен като начин за борба със спама в коментарите. След това стана едно от препоръчаните средства от Google за маркиране на рекламни или спонсорирани връзки. Днес е възможно да се маркират връзки с два други атрибута:

 • rel sponsored – означава връзки, които могат да бъдат идентифицирани като реклама, спонсорство или друга сделка, дефинирана от награда от всякакъв вид.
 • rel UGC – съдържание, генерирано от потребители, атрибутът се препоръчва за връзки в генерирано от потребители съдържание, като коментари и публикации във форуми.
СтойностОписание
rel=“sponsored“Платени рекламни връзки
rel=“ugc“Връзки към генерирано от потребителите съдържание
rel=“nofollow“Не се дава стойност на връзката
Еволюция на линковете nofollow

Мога ли да използвам повече от една rel стойност на връзка? 

Да, например rel=“ugc sponsored“ предполага, че връзката е от генерирано от потребителите съдържание и е спонсорирана. 

Възможно е също така да се използва nofollow с новите атрибути, като случая на rel = „nofollow ugc“, който показва наличието на генерирано от потребителите съдържание, което не е спонсорирано, но не трябва да се следва.

Ето информация от Google по въпроса за атрибутите.

WordPress плъгин за управление на rel nofollow

WordPress, както винаги, идва с редица плъгини за лесно справяне с nofollow. За да добавиш този атрибут, можеш да работиш върху кода или върху мета таговете. Но ако имаш специфични нужди, потърси конкретни разширения.

Ultimate Noindex Nofollow Tool II

External Links – nofollow, noopener & new window

Не забравяй, че с WordPress SEO от Yoast или Rank Math SEO имаш точно управление на meta tag robots.

Каква е връзката с атрибути noopener и norefferer

Често се бърка nofollow с други атрибути от ново поколение като rel="noopener" и rel=”noreferrer”. В действителност те са различни:

Noreferrer предлага на браузъра да премахне информацията върху реферала от HTTP хедъра.

Каква е целта му? Поддържа анонимност относно източниците на трафик.

Noopener е да гарантира сигурността, когато връзка се отваря в нов раздел. Така че можем да кажем, че noreferrer и noopener нямат никаква връзка с rel=“nofollow„.

Виж подробно: Защо се използва rel noreferrer noopener – външни връзки, нов прозорец

Как използваш този атрибут?

От всичко дотук става ясно, че трябва внимателно да използваш rel nofollow. Без да импровизираш.

Използвай този атрибут за всички връзки, които сочат към ресурси, които не познаваш или на които нямаш доверие.

По този начин ли го използваш? Остави мнение в коментарите. Ако имаш някакви съмнения, не се колебай да попиташ.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.