Добавяне на градиенти и цветен фон към видеоклип с Shotcut [и видео]

С тази публикация ще покажа как да добавяш градиенти и цветен фон към видеоклип с Shotcut. Това е една особено полезна безплатна и многоплатформена програма за създаване и редакция на видеоклипове.

Добавяне на градиенти и цветен фон към видеоклип с Shotcut
Добавяне на градиенти и цветен фон към видеоклип с Shotcut

Инсталиране на Shotcut

Можеш да инсталираш и да използваш тази чудесна програма за видеообработка Shotcut, като я изтеглиш безопасно от началната й страница. Предлага се и преносима версия на Shotcut, която не изисква инсталация. Всъщност аз използвам точно тази версия.

Сред интересните възможности на тази програма открих филтър за добавяне на цветове на фона, по избор на потребителя, с линеен или радиален градиент, който може да се настройва.

Добавянето на градиентни цветови фонове към видеоклипове може да бъде полезно, когато искаш да създадеш специални ефекти. Например да поставиш фокус към някакъв кадър на видеото или да промениш фона му с градиенти, така че да се получат интересни и интригуващи кадри.

В тази публикация ще покажа как прилагам филтър с градиенти и цветен фон към видеоклип с Shotcut подобно на това, което правим върху изображение с графични програми като Gimp и Photoshop.

Прилагане на филтър с градиенти и цветен фон към видеоклип с Shotcut

Зареждане на видеоклип на таймлинията

След като стартираш програмата иди на About Shotcut, за да провериш версията.

Обновления на Shotcut

Винаги при ново използване трябва да проверяваш дали версията, която имаш, е последната на сайта, защото актуализациите на Shotcut са много чести. А при актуализациите разработчиците добавят нови възможности на този прекрасен инструмент.

Зареждане на видео в Shotcut 1

В централния прозорец New Project е по-добре да избереш Automatic, за да създадеш видео със същата разделителна способност и същата честота на кадрите като първия видеоклип, добавен към таймлайна.

Кликни върху бутона Playlist в менюто. В горния ляв ъгъл ще се бъде готов прозорецът, в който да плъзнеш видеоклипа, върху който ще работитш. Този клип ще бъде възпроизведен автоматично в плейъра за преглед.

Качване на медия в Shotcut

Плъзни видеото от прозореца към времевата линия до началото, премести индикатора за възпроизвеждане в началото. Сега щракни върху видеоклипа във времевата линия, за да го избереш, след това иди на бутона Filters,

Избор на филтри в Shotcut

след което щракни върху иконата + в ляво под прозореца с плейлистата.

Избор на филтри в Shotcut 1

Публикувах на моя канал Youtube ръководството за това как се добавя Gradient Filter към видеоклипове с Shotcut.

 

Видео

Виж още: Как да добавим анимиран текст Text Rich на видео с Shotcut [и видео]

Обработване на виедоклип с филтър Градиент

След натискане на  + ще се покажат всички налични филтри. В този контекст избери раздела Video и след това по списъка надолу потърси Gradient. Филтрите са разположени по азбучен ред.

Градиенти в Shotcut

Кликни върху Gradient, за да го приложиш към избрания видеоклип.

По подразбиране ще бъде приложен филтър с черно-бели цветове и Режим на смесване – Blend mode – Over, който ще скрие напълно видеото. Ще трябва да избереш друг Режим на смесване, като например Multiply.

Режим на смесване Multiply

Опциите за Режима на смесване са None, Over, Add, Saturate, Multiply, Screen, Overlay, Darken, Dodge, Burn, Hard Light, Soft Light, Difference, Exclusion, HSL Hue, HSL Saturation, HSL Color, HSL Luminosity.

Можеш да тестваш различните методи на смесване, за да намериш този, който най-добре отговаря на нуждите ти.

Линеен и радиален градиенти в Shotcut

По-горе можеш да избереш типа градиент – линеен или радиален. С линеен градиент ще приложа в моето видео фон с постепенно преливане между два цвята.

После ще покажа и действието на радиалния градиент, като единият цвят ще бъде избран за фокуса, а вторият – в периферията. Щракването върху съответния ляв и десен цвят отваря класическата палитра, с която да ги модифицираш.

Градиентни цветове

Лентата, видима в центъра на визуализацията, може да бъде променена и преместена, за да избереш области, в които да се покаже даден цвят на фона.

Промяна на областите на цветове

С радиалните градиенти можеш да подчертаеш определена област на екрана, като я оставиш с бял или друг по-светъл фон, докато за периферията избери по-тъмен фон за разграничаване. Най-функционалните Режими за смесване за Gradient Filter са Multiply, Overlay, Darken, Lighten, Burn, Soft Light и HSL Hue.

За да запазиш така промененото видео с градиентен цветен фон, щракни върху бутона Export Video от менюто.

Експортиране на видео

В прозореца, който се отваря, иди на Stock и избери формата за експортиране, например H.264 High Profile.

Експортиране на видео 1

След това иди на Advanced, за да провериш в раздела Video дали разделителната способност и честотата на кадрите са правилни. Накрая щракни върху Export File.

Експортиране на видео 2

Windows ще отвори File Explorer, за да избереш изходната папка и да поставиш име на експортирания филм. В прозореца за активност, показан в горния десен ъгъл, можеш да провериш хода на кодирането на видеото и да видиш кога е готово за преглед.

Заключение

Това е само една от многото опции за работа с видеоклипове на тази лесна за работа и безплатна пробрама за видеообработка.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.