Телефонът прегрява, как да го охладим и да спестим батерия, 9+ приложения за целта

Ако телефонът прегрява много, може да ти се случат някои сериозни проблеми, като изтичане на батерията, принудително изключване и дори пълен срив на телефона.

Защо телефонът прегрява толкова много

Най-вероятните виновници са:

 • батерията;
 • процесорът;
 • или екранът.

Всеки от тези компоненти генерира топлина: химикалите в батерията на телефона създават електричество, мобилният процесор обработва информация с висока скорост, а екранът свети.

Провери дали смартфонът е наистина прегрял

Преди да се стигне до паника, провери дали температурата е наистина висока и опасна. Обикновено процесорите на смартфоните работят при температури между 32 ° и 40 ° C, докато батериите имат средни температури от 20 ° – 27 ° С. Очевидно е, че стойностите се повишават, когато външната температура се покачва и когато телефонът е подложен на усилия. Да се внимава, когато не е много горещо навън и температурата на процесора непрекъснато надвишава 40 или дори 50 градуса. За да се следи температурата на мобилното устройство, може да се използва приложение като CPU-Z за Android.

Причини за прегряване на телефона

Някои от причините са напълно естествени и лесни за преодоляване. Други като хардуерни или причинени от вируси, са комплексни и по-трудно разрешими.

Тежки или дълги игри

Игрите изискват много от централния и графичния процесори и им е необходима повече мощност.
Много хора купуват смартфони предимно, за да играят. Магазинът за апликации за Android има доста широк избор от забавни игри, някои от които изискват повече процесорна мощност. Много от тези приложения се нуждаят и от връзка с данни от Wi-Fi, достъп до списъка с контакти или списъка с приятели от социална мрежа като Facebook. Колкото по-високо е натоварването, толкова по-лесно и бързо телефонът загрява.

Поточно съдържание – стрийминг

Подобно на игрите, гледането на YouTube или Netflix часове през Android или iPhone е още един начин за натоварване на мобилния процесор, тъй като той трябва да зареди видео данните и да запази дисплея активен за продължителен период от време. Особено когато картината е с по-висока дефиниция, телефоният процесор не само консумира много енергия, но може да доведе до силно загряване с течение на времето.

Бекграунд процеси

Това са всички процеси, които работят, дори когато не използваме телефона.

Например активирано местоположение, актуализиране на времето. Получаваме известия на социалните мрежи, електронна поща, дори когато приложенията са затворени – това са други обичайни фонови процеси.

Тези процеси също носят вина за прегряването на телефона.

Настройките на телефона не са оптимални

Настройките на телефона влияят на количеството използваная енергия. Яркост на екрана, анимации, много widgets. Оптимизирането в тази посока ще облекчи натоварването на процесора.

Климатични причини

Оставянето на телефона на слънце или в колата в горещ ден сигурно ще доведе до прегряване. Повреда от вода също може да е причина.

Липсващи актуализации на приложения

Ако дадено приложение има проблем, то може да причини прегряване на телефона, като прекомерно натоварва процесора на устройството. Актуализациите често включват корекции на програмни грешки и в този смисъл са полезни.

Актуализации на основен софтуер

Рядко телефонът може да прегрее и след актуализация на операционната система.

Всяко ново поколение телефони е по-мощно. По-старите устройства може да нямат силите да работят с новите мощни софтуери за продължителни периоди от време, без да се стига до проблеми.

Злонамерен софтуер

Предишните проблеми са по-лесни за отстраняване. Телефонът прегрява – това може също да е знак, че е заразен от злонамерен софтуер . Злонамереният софтуер често консумира много мощност от процесора, което причинява прегряването на телефона. Някои видове злонамерен софтуер дори могат да нанесат физически повреди на телефона.

В последно време cryptocurrency е начело на интересите на хакерите. Пример e Loapi – злонамерен софтуер за Android, който използва (и изгаря) смартфонa за cryptomoneta. Изследователите на Kaspersky са идентифицирали троянеца, който поема пълен контрол над устройствата, наводнява ги с рекламни и платени услуги и използва изчислителната мощ за ботнетите и копаене на Monero.
Съществуват и все по-голям брой фалшиви приложения за Android, които заразяват устройствата с CoinHive, друг злонамерен софтуер за същите цели. Много от тези злонамерени приложения са открити и в Google Play.

Лоша батерия

Ако самата батерия не загрява, е по-малко вероятно да причини проблеми, но ако батерията е стара или не функционира добре, може да се помисли за смяната й. Ако батерията е деформирана, тогава тя трябва да бъде заменена.

Литиево-йонните батерии са най-добрите налични в момента акумулаторни батерии, но имат два основни проблема:

 • единият е, че се разграждат, дори когато не се използват.
 • другият е, че са много чувствителни към топлината. Около 30 градуса по Целзий започва да оказва отрицателно влияние върху тях.

Топлината действа върху акумулатора по такъв начин, че ускорява разграждането му и бързо намалява неговия капацитет.

Работа без почивка

Повечето хора не оставят телефоните да почиват. Те са включени постоянно през целия ден, след което остават включени и даже в зарядно устройство през цялата нощ.

Когато зареждаме телефона си, той генерира малко количество топлина. Това е само страничен ефект от химическата реакция. Ако обаче телефонът е по-горещ от нормалното при зареждане, може да има проблем със зарядното устройство, повредена батерия (замяната й в модерните телефони е проблем), или кабел за зареждане с лошо качество.

Калъфът на телефона също е причина

Обикновено пренебрегваме това. Изработен е от пластмаса или има голямо количество пластмаса в него. Дори и тези, които са изработени от кожа, дават същия проблем: телефонът се изолира, запазвайки топлината и изстива бавно.

Wi-Fi е причина донякъде

Може да се окаже, че смартфонът прегрява поради това, че се използва прекомерно Wi-Fi. Има приложения, изпълнявани във фонов режим, които използват ресурси като CPU и Wi-Fi или мобилен интернет.

Начини да охладим телефона си

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Някои от приложенията, препоръчани в тази публикация, ако се използват неправилно, могат да компрометират функционирането на смартфона и неговите вътрешни компоненти (CPU, GPU и т.н.). Използването на тези приложения се препоръчва само на тези, които добре разбират операцията и знаят къде да пипнат. Аз не поемам никаква отговорност за щети, причинени от лошото използване на приложенията.

 

Намаляване на яркостта на екрана

Поддържането на екрана с разумна яркост ще намали в някаква степен напрежението в батерията. Едно решение може да е филтърът за отблясъци, за да се ползва телефона спокойно и на слънце.

Полезен е и режимът на ниска консумация на енергия. При него се намалява количеството енергия, използвана от телефона, което може да помогне за удължаване на живота на батерията му.

Да не се използва телефонът по време на зареждане

Вярно е, че днес е трудно да стоим за дълго време далеч от него. Но е препоръчително да не се използва по време на зареждане за разговори, игри, стрийминг, защото тези действия прегряват телефона.

Да се използва само звук, вместо вибриране

Режимът на вибрация използва много енергия в сравнение с възпроизвеждането на мелодия. Звукът на звънене премества малка мембрана в тонколона на телефона, а вибрациите трябва да накарат телефона да се раздвижи, процесорът изисква много енергия, за да извърши тази операция.

Деактивиране на ненужните функции

Ако имаме 10 различни джаджи, като приложение за часовник, времето, контакти, аларма, музикални приложения и т.н., тогава тези неща ще се изпълняват наведнъж и може да причинят загряване.

Overclocking

Ако не знаеш какво означава това, тогава този съвет не ти трябва да го четеш. Смартфонът е точно като компютър. Ако си манипулирал или персонализирал софтуера на смартфона си с Android, за да може той да реагира по-бързо или да работи по различен начин, тогава прегряването е цената на това действие. За разлика от компютъра, не можеш просто да добавиш вентилатор към мобилния телефон, за да се опиташ да го запазиш в отлична кондиция.

Зареждаме смартфона си правилно

Ако трябва да заредим телефона си за една нощ или за дълъг период от време, най-добре е да го оставим на хладна твърда повърхност, вместо на леглото или на друга мека подплатена повърхност, която загрява и задържа топлина. Да се използва качествено зарядно устройство. Да не се оставя устройството за зареждане твърде дълго, след като достигне 100% зареждане (това намалява живота на батерията, както и потенциално загрява телефона).

По подобни причини не трябва да оставяме телефона на пряка слънчева светлина.

Съвет, който може да звучи смешно

НЕ поставяй телефона си в хладилника или фризера. Макар че на някои звучи логично прегрял телефон да бъде поставен за малко в хладилника, но излагането на телефона на екстремни температури или влага може да причини непоправими щети. Той е проектиран да работи между 0-35 градуса по Целзий.

Да извадим телефона от калъфа

Премахването на обвивката може да помогне за по-бързото сваляне на температурата на телефона.

Инсталиране на софтуер за почистване на боклуци

Съществуват приложения, като AVG Cleaner, които улесняват почистването на нежелани файлове, идентифицират приложения, които забавят производителността на телефона и премахват безполезните предварително инсталирани приложения. С това подобряват производителността на телефона и удължават живота на батерията.

Телефонът прегрява 11Изключваме Wi-Fi, GPS и Bluetooth

Деактивирането на функциите като тези, дава почивка на телефона, което му позволява да се охлади.

Използване на самолетен режим

Превключването на телефона в самолетен режим е бърз начин да деактивираме функции като Bluetooth и Wi-Fi или търсенето на сигнал. Това не е супер решение, но води до спешно охлаждането на телефона, ако вече е прегрял опасно.

Рестартиране на телефона

Понякога рестартирането на телефона може да помогне да избегнем прегряване, дължащо се на малки софтуерни проблеми.

Проверка на настройките на камерата

Ако Android смартфонът се нагрява при правене на снимки и видео, опитай достъп до настройките на камерата и намали малко качеството на видеото и на снимките. Очевидно е, че си струва да се променят тези настройки, само ако трябва да записваш дълги видеоклипове или да правиш много снимки в серия.

Актуализиране на приложения

Ако телефонът започва да загрява без видима причина, не е лошо да разгледаме някои от приложенията, които сме инсталирали в последно време. Актуализирането на приложения обикновено решава проблема с грешки в тях. Ако не, ще играем на проби и грешки – ще деинсталираме приложенията едно след друго, за да определим дали някое от тях е причината за прегряването на телефона.

Използване на антивирусна програма

Една добра антивирусна програма, с която да проверяваме всяко ново приложение, ще ни предпази от нежелателен софтуер, който да използва мощността на нашия телефон.

Хибернация на фонови процеси

Приложенията във фонов режим е притеснение за много потребители. Примери за такива са чатът и съобщенията на WhatsApp, Viber, Skype и др. Или услуги в облак като Dropbox и Google Drive. Проблемите се случват в производителността: приложенията за Android, които остават отворени, заемат паметта RAM на смартфона. Тези приложения също повлияват на консумацията на батерията и на температурата на устройството.

Един от начините да се справим с това е с Greenify, безплатно приложение на Google Play, което ни позволява да идентифицираме ресурсите и да поставим определени приложения в хибернация.

Макар че това намалява функционалността, означава и намалена употреба на ресурси, което може да помогне да спрем прегряването на смартфона.

Greenify 7

И идва ред и да видим тези

9 приложения за охлаждане на телефона

Приложения, специално проектирани за оптимизиране на системните процеси, способни бързо да привеждат температурите им в нормални стойности и да ги поддържат в определени граници.

1. CPU Cooler Master-Phone Cooler

Телефонът прегрява 1

Изпълнява професионален мониторинг на температурите и контрол на апликациите, като открива и затваря онези от тях, които са с по-голяма консумация. По този начин редуцира използването на CPU и температурата на телефона.

Миналото лято използвах това приложение на моя таблет Samsung  и бях много доволна. Наистина действаше. Сега за проба го инсталирах отново и бях разочарована от инвазивните реклами и фиктивното му поведение. Да се надяваме при следваща актуализация да го подобрят.

Точки от рецензии: 4.5.

При следващите приложения рекламите не са до такава степен инвазивни.

2. Super Cooler

Телефонът прегрява 2

Наблюдава температурата на CPU и открива приложенията, виновни за прегряването. Действието на апликацията е да убие техните процеси и да охлади телефона, по този начин удължава и живота на батерията. Едно от най-добрите приложения.

Точки от рецензии: 4.6.

3. CPU Cooler

Телефонът прегрява 3

Охлажда телефона, намалявайки използването на CPU. Апликацията е лека, но много мощна.

Точки от рецензии: 4.5.

4. Alfa Cooler

Телефонът прегрява 4

Помага за охлаждането на устройството в реално време. Контролира приложенията и спира бързо онези, които са виновни за прегряването му. Cooler Master Alpha издава уведомление, когато температурата се покачва много и успява да я редуцира.

Точки от рецензии: 4.6.

5. Phone Cooler – AMAS Lab

Телефонът прегрява 5

Открива бързо действащите апликации, които затрудняват телефона и го охлажда незабавно. Анализира CPU, RAM и WiFi само с едно докосване. Уведомява при прегряване. Осигурява бързина и стабилност на връзката Wi-Fi, без да прегрява устройството.

Не само спира фонови приложения, но чисти и RAM, за да свали температурата.

Точки от рецензии:  4.5.

Телефонът прегрява 6

6. Cooler master – Clean Booster

Телефонът прегрява 7

Професионална система за мониторинг на температурата. Открива и затваря тежките ресурси, за да редуцира използването на CPU и да охлади телефона.

Само с едно докосване може да ускори телефона с 50%. Почиства от ненужни процеси. Интелигентно и сигурно почистване на боклука в телефона – cache, съобщения и остатъчни файлове. Възстановява пространство в паметта и подобрява производителността на устройството и на картата SD.

Точки от рецензии: 4.7. 

7. Phone Cooler – Pro Cleaner Master App – CPU Cooler

Телефонът прегрява 8

Открива и затваря приложенията с тежка консумация на ресурси, за да редуцира използването на CPU и да намали температурата на телефона. Извършва мониторинг на температурата в реално време.

Точки от рецензии: 4.6.

8. Pulito e fresco  (Чисто и прохладно)

Телефонът прегрява 9

Чисти cache, приложенията. Оптимизира CPU, мрежата, екрана. Наблюдава в реално време температурата, RAM, батерията и пространството за съхранение.

Точки от рецензии: 4.4.

9. Phone Cooler – Mera Moji Security Lab 

Телефонът прегрява 10

Приложението охлажда телефоне до 7%. Преглежда CPU, почиства телефона, чисти и освобождава памет, спестява батерия и усилва сигнала Wi-Fi. Мониторинг на температурата в реално време.

Точки от рецензии: 4.5.

Заключение

Ако искаш да знаеш повече неща за своя телефон – AIDA64 е лесното приложение, което ти разкрива много, включително данни за температурата на смартфона Android.

Телефонът прегрява 12

Между другите неща дава информация за:

 • CPU, измерване на тактовата честота в реално време;
 • Размери на екрана, плътност на пикселите и информация за камерата;
 • Следене на нивото на батерията и температурата;
 • Информация за Wi-Fi и клетъчна мрежа;
 • Използване на паметта и съхранението;
 • OpenGL ES GPU детайли, измерване на тактовата честота на GPU в реално време;
 • Изпитване на сензори;
 • Списък на инсталираните приложения, кодеци и системни директории.

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.