4 уеб инструмента за копиране на уеб страница или части от нея

Едни от най-известните уеб инструменти - разширения за Chrome, Opera, Edge, Firefox браузъри - за скрийншот на част или на цяла уеб страница с възможност за анотации и маркиране

На всеки му се е случвало да иска да си запомни страница или части от нея, когато сърфира из интернет и си хареса нещо или е наистина важно за неговите проекти. Понякога не е достатъчно само да запомниш страницата в отметките. Защото често се случва, че определени публикации или цели сайтове изчезват. Имаш нужда от инструменти за копиране на уеб страница или част от нея в изображение или PDF файл.

Публикацията е обновена на 29.10.2021.

Чудесното при изброените по-долу инструменти е, че върху скрийншота, можеш да си правиш бележки, да поставяш графични знаци, да почертаваш и т.н.

Някои от тях позволяват да използваш много богати функции – например скролвайки да снимаш желана част от текста или да избираш коя част от уеб страницата да разпечаташ, като ненужните детайли да премахнеш с един клик.

Уеб инструменти за копиране на уеб страница

Уеб инструменти за копиране и анотации на част или цяла страница

Започвам с най-полезния според мен:

1.Print Friendly

Удобен е най-много като bookmarklet, защото не товари браузъра. Разпечатва бързо един чист и спретнат, лек PDF файл.

Виж подробно за Print Friendly тук: PrintFriendly и Printliminator– разпечатваме уеб страница без реклами

Когато не става с Print Friendly, защото има начален банер на страницата, който пречи или тя е във вид, който не позволява това действие, имам други скрити оръжия:

2.Awesome Screenshot & Screen Recorder

Awesome Screenshot е великолепен инструмент, който с годините се разви значително. С него можеш да заснемаш и анотираш част или цяла уеб страница.

Awesome Screenshot & Screen Recorder
Скрийншот или записване на екрана с Awesome Screenshot & Screen Recorder

Функциите за маркиране включват изрязване, свободно писане, добавяне на форма, стрелки, подчертаване, вмъкване на текст, замъгляване на част от скрийншота. Когато си завършил обработката на скрийншота, можеш да го запазиш като PNG или JPG изображение, PDF файл или да го копираш в клипборда.

Awesome Screenshot & Screen Recorder 1
Анотации и изтегляне на изображение с Awesome Screenshot & Screen Recorder

3.Evernote web clipper

Разширение за всеки браузер, допълнителна част е към известната уеб услуга и мобилно приложение Evernote. С това разширение можеш да запомняш линкове, страници, части, фотографии, текстове. Можеш да си ги организираш в отделни бележници, както и да синхронизираш с програма на десктопа или на други устройства. При безплатната част има ограничения.

Evernote web clipper може да ти предложи изчистен вид на страницата, която преглеждаш в момента, и да я снима в този вид – без излишни картинки, реклами и др.

Evernote Web Clipper
Избор на вид скрийншот с Evernote Web Clipper

Ако искаш да си запомняш анотации, страници и др. в Evernote, трябва да се регистрираш. Тогава всички анотации. направени с Evernote Clipper, ще се запомнят в облачната услуга Evernote.

Инструментите за анотации се виждат на изображението. Тук всъщност се използва една вградена кросплатформена програма Skitch, която може да се използва и отделно в Windows.

4.Nimbus Screenshot & Screen Video Recorder

Подобно на Awesome Screenshot е и разширението Nimbus, което ти дава възможност да си избереш прозореца на браузъра, област или цялата уеб страница. Можеш дори да избереш част от страница, скролвайки надолу – примерно за да снимаш цял Facebook пост. След това използвай бутона Edit, за да отвориш опциите за маркиране и анотиране в нов таб.

Nimbus Screenshot & Screen Video Recorder
Избор на редактиране в Nimbus Screenshot & Screen Video Recorder

Върху получения скрийншот можеш да отбелязваш с фигури и стрелки, да добавяш текст и бележки, замъглени части, сянка, номерация. Nimbus предлага няколко опции за запазване на PNG изображение, включително изпращането му до Google Drive, Slack или Nimbus, запазването му на компютъра или отпечатването му.

Nimbus Screenshot & Screen Video Recorder 1
Функции за редактиране в Nimbus Screenshot & Screen Video Recorder

Заключение

Представих една група от полезни инструменти за повишаване на продуктивността, за извършване на подбор и запазване на полезни и необходими страници или части от тях, на интересни изображения и др.

Виж още по темата: Конвертиране на уеб страница в PDF файл – три бързи и перфектни начина

Източник за първото изображение Freepik.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.