4 уеб инструмента за копиране на уеб страница или части от нея

Уеб инструменти за копиране на уеб страница

На всеки му се е случвало да иска да си запомни страница или части от нея, когато сърфира из интернет и си хареса нещо или му се стори важно. Понякога не е достатъчно само да запомним страницата в отметките. Защото често се случва, че определени публикации или цели сайтове изчезват. Имаме нужда от инструменти за копиране на уеб страница или част от нея.

Знаем, че някои страници не позволяват копиране с десен бутон на мишката. А ни харесва нещо за вдъхновение и искаме да си го запазим за бъдещи консултации. Тогава идват в помощ тези инструменти.

Уеб инструменти за копиране и анотации на част или цяла страница

Започвам с най-полезния ми:

1.Print Friendly

Вече говорих за него. Удобен е най-много като bookmarklet, защото не товари браузъра. Разпечатва бързо един чист и спретнат, лек PDF файл.

Виж подробно за Print Friendly тук: PrintFriendly и Printliminator– разпечатваме уеб страница без реклами

Когато не става с Print Friendly, защото има начален банер на страницата, който пречи или тя е във вид, който не позволява тази операция, имам друго скрито оръжие

2.Joxi

Joxi е едно симпатично разширение за Chrome и Opera, има и вариант за десктоп.

Действа по следния начин: като отидеш на страницата, която искаш да преснимаш, кликваш на иконката горе на адресната лента и избираш какво искаш да изкопираш – част или цяла страница.

Уеб инструменти за ефективно копиране на уеб страница или части от нея 1

При случай, че искаме да преснимаме изрезка от уеб страницата, посочваме Selected area и с курсора „изрязваме“ нашата част по избор.

Има добър и интересен набор от инструменти за анотации. На следващото изображение се виждат част от тях:

Уеб инструменти за ефективно копиране на уеб страница или части от нея 2

Има инструменти за замъгляване, за рисуване със свободна ръка, за права линия, за квадрат и производни, за кръг и производни, за текст, за дебелина на рисуването със всеки инструмент, за цвят, за номерация, за връщане назад и напред по извършваните действия, за изрязване вътре и движение на нарисуваните фигури по прозореца. След това можем да запомним или споделим избраната част.

Същото може и програмата за инсталиране на десктопа. Тя е бърза и лесна за инсталиране. В безлатната част след регистрация ти дава 1 гб облачно пространство. Като се отиде на Настройки – Settings, ще се види един списък с горещи клавиши за бързо извикване на инструмента.

На следния гиф показвам как се изкопирва бързо цяла страница и летата с инструменти за анотации:

Уеб инструменти за ефективно копиране на уеб страница или части от нея 3

Получава се снимка на цялата страница в PNG формат. Единствени недостатъци – не дава значещо име на изображението и трябва да си го смениш, за да знаеш за какво се отнася. Вторият недостатък е, че особено големи страници не успява да преснима. Да се надяваме да го усъвършенстват.

Един супер полезен инструмент.

Друг инструмент за запазване на уеб страница е:

3.Evernote web clipper

Има разширения за всеки браузер, допълнителна част е към известнята апликация Evernote, с която можеш да запомняш линкове, страници, части, фотографии, текстове. Можеш да си ги организираш в отделни бележници, както и да синхронизираш с програма на десктопа или на други устройства. При безплатната част има ограничения.

Evernote web clipper може да ти предложи изчистен вид на страницата, която преглеждаш в момента, и да я снима в този вид – без излишни картинки, реклами и др.

Уеб инструменти за ефективно копиране на уеб страница или части от нея 4

Ако искаш да си запомняш анотации, страници и др. в Evernote, трябва да се регистрираш. Тогава всички анотации. направени с Evernote Clipper, ще се запомнят в Evernote.

Уеб инструменти за ефективно копиране на уеб страница или части от нея 5

Инструментите за анотации се виждат на изображението. Е, неправилно съм именувала квадрат фигурата, защото можеше да я продължа и за квадрат  :lol:. Тук всъщност се използва една вградена кросплатформена  апликация Skitch, която има своите характерни графики.

Изрезката отива в Evernote бележника ни и от там можем да си я свалим и на компютъра.

Уеб инструменти за ефективно копиране на уеб страница или части от нея 6

И последният уеб инструмент за сваляне на снимка на уебстраница е:

4.qSnap – Screen Capture, Screenshots, Annotation

Един кросбраузърен, ефективен инструмент – действа на Firefox, Opera и Chrome.

Има възможност за снимане на цялата страница, като се кликне на съответната иконка на адресната лента, когато сме отворили искания таб. Полученото изображение е в JPEG формат и получава автоматично значещо заглавие.

Другата възможност е копиране на част от страница. Ето пример на инструментите, с които се правят бележки върху копието:

Уеб инструменти за ефективно копиране на уеб страница или части от нея 7

Заключение

Предствих една група от полезни инструменти за повишаване на продуктивността, за извършване на подбор и запазване на полезни и необходими страници или части от тях, на интересни изображения и др.

Виж още по темата: Конвертиране на уеб страница в PDF файл – три бързи и перфектни начина

Основното изображение е от Pixabay.com.

Източник за първото изображение Freepik.com.

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.