Как да ползвам чата на блог и защо ми е предложена тази възможност

Как да ползвам чата на блог и защо ми е предложена тази възможност

Тази публикация е за потребителите, които имат намерение да се възползват от чата на блог / сайт и да отправят запитване към авторите му.

Както си забелязал и моят блог има кръгчето за онлайн чат – долу вляво на всяка публикация. Началните фрази за предразполагане са зададени от един елементарно конфигуриран бот. Той служи да те въведе в чата. Съобщението в последствие се предава на жив агент, т.е. в случая на мен, автора на този блог.

Тъй като виждам не малко затруднение в опита на много потребители да използват този чат, както и неразбирането на функцията му, реших да напиша това ръководство. Когато разбереш функцията на онлайн чата, ще имаш полза както ти, така и аз – да не губиш напразно времето ми.

Защо е необходима възможност за онлайн чата на блог?

Наличието на онлайн чата в блога / сайта би трябвало да бъде чудесен начин за създаване на  отношения на доверие с последователите. Авторите, които дават на разположение тази възможност, декларират своята нагласа да отговарят на въпроси и да осигуряват директна помощ на потребителите, да изчистват всички техни съмнения. Подобрявайки достъпността, блогерите се надяват да спечелят лоялни последователи и да ги ангажират със съдържанието на блога.

Чатът на сайта става от съществено значение, ако е свързан с икономическа сделка. Пример: ако сайтът е за електронна търговия, допълнение за обмен на съобщения в реално време става наистина много важно.

Chat bot 2
Източник maxpixel.net

Когато сайтът е с технологична информация, онлайн чатът също има смисъл, за да се получи конкретна помощ в случаи на проблеми или въпроси. Например: в моя блог ми е искана помощ няколко пъти за разрешаване на въпроса с възстановяване на информацията на увредена SD карта за смартфон.

За съжаление чатът на моя блог, поставен с мисълта да предоставя помощ на читателите с ясни въпроси, чиито отговори не са намерили в съответната публикация, не изпълнява засега своята роля. Повечето от исканията са за хакване на Facebook акаунти на своите половинки. В тези случаи няма как да отговоря, единственият отгоеор би бил: Не се занимавам с нелегални и незаконни дейности, както и с лични проблеми на потребителите.

Как трябва да ползваш този чат

Чатът е във всяка публикация. Така че задавай въпрос, който се отнася до публикацията. Имаш възможност да го зададеш и в коментарите, но ако е по-специфичен според теб, можеш да го зададеш в скрития чат.

Това означава, че след като се обърнеш учтиво към мен с въпроса си, да го изпишеш  веднага. Не пиши „Здравей“ с очакване за отговор. Няма как да отговоря на непоставени въпроси.

След като си поставиш въпроса, трябва да се върнеш да провериш дали има отговор. Ако си оставил и имейл адрес, предпочитам да ти отговоря на имейла.

Неизбежно е културното обръщение, както и ответен коментар. Така ще разбера дали съм помогнала или не.

Ако имаш намерение само да изкажеш някоя глупост – има други форуми за това, моля те не цапай блога ми. Това е моето пространство, за което плащам.

Не се занимавам с незаконна дейност, ако имаш намерение да ми искаш да хакна някой ФБ потребител, сбъркал си адреса. Съжалявам но всекидневните молби за такива услуги ми идват малко в повече. 


Не оставяй телефонен номер в очакване на обаждане да ти свърша някаква услуга. Не предлагам никакви консултации или услуги по телефона за момента.

Не отговарям на въпроси, написани на латиница. Всеки компютър има кирилица.

Преди да си зададеш въпроса, го обмисли добре и пиши на правилен български език.

Заключение

Chat bot 3

Идеята за чат бот е чудесна за лесно ангажиране в помощ на посетителите на сайта и блога. Един чат-бот 24/7 помага за автоматизиране на управлението на клиенти в сайт за електронна търговия и осигуряването на поддръжка на живо. Отнася до възможностт за съкращаване на разстоянието с четящия.

Но за да има смисъл, за да има растеж и в двете страни – потребител / автор, трябва усилие не само от автора, но и от потребителя – да изпише ясно и на чист български, грамотно, своя въпрос, необходимостта си от допълнителна информация. В противен случай няма как да бъде разбран.

Ако въпросите ти не са много специфични и смяташ, че могат да заинтересуват повече хора, за предпочитане е да ги поставиш в коментарите на блога. Така повече хора ще прочетат и отговара на автора и ще получат допълнително пояснение на съдържанието и допълнителна стойност.

Източник на основното изображение CC-BY-NC-4.0 Supplier: Shutterstock
Supplier: NTB scanpix.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.