Как да се води блог за строителна фирма: какво да се пише и колко често

Съвети за печелившия блог в строителната индустрия. Комбинацията от фактори, които правят твоята маркетингова кампания за съдържание ефективна.

Воденето на блог за строителна фирма може да бъде отличен начин за увеличаване на видимостта на твоя бизнес, увеличаване на авторитета и привличане на потенциални клиенти. Строителната индустрия не е съвсем проста. Следователно в нея няма изобилие на много добри блогове. Защото е необходим голям практически опит, за да се пишат първокласни статии и материали. Обикновено тези блогове са с по една статия на няколко месеца и то с много формално съдържание.

По-долу ще дам някои полезни идеи, които ще ти помогнат да създадеш интересен и информативен блог за строителна фирма.

Как да се води блог за строителна фирма: какво да се пише и колко често
Как да се води блог за строителна фирма: какво да се пише и колко често

Как да започнеш добре блог за строителната си компания

Важното е публикациите да говорят на потребителя и за неговите проблеми. Никога не забравяй това златно правило: хората трябва да могат да намерят точно това, което търсят във твоето съдържание, или да се роди в тях любопитство за това, което им предлагаш.

Като се започне от тези съображения, имай предвид, че интернет ти позволява да „помагаш“ на текста с много инструменти, които придават стойност на съдържанието. Например, ето един много важен: изображенията. Снимките и всички визуални елементи могат да дадат на статия или блог магнити, улавящи вниманието.

Визуални елементи – снимки, изображения, инфографики

Визуалните елементи са допълнение, което разнообразява текста и му придава достоверност. Не е достатъчно, обаче, те да са изображения с най-добра резолюция; необходим е внимателен избор, който следва определени параметри. Ето някои от най-важните:

 • Уместност: в началото или в текста изображенията трябва винаги да са в съответствие с темата, за която говориш. В строителен блог изображенията трябва да се отнасят до успешно завършените работи, строителните обекти в процес на изграждане, проектите, техниките на обработка, материалите.
 • Яснота: необходимо е избраните изображения да могат да бъдат разбрани от публиката. Не трябва да има прекалено сложни препратки или ерудирани цитати: изображенията работят, ако веднага привличат вниманието или ако нарушават схемите.
 • Естетика: естетическият фактор е важен, както и тенденциите на момента.
 • Инфографики: комбинирането на текст и изображения е друга от възможностите, които ни предлага мрежата. Използваме ги, когато искаме по креативен начин да включим данни и статистики в някои информационни карти.

Виж още: Атрактивно продуктово описание, с което да продаваме повече

Визуални елементи - снимки, изображения, инфографики
Визуални елементи – снимки, изображения, инфографики, автор Athena

Видеоклиповете не трябва да се подценяват

Днес има много възможности за създаване на видеоклипове, подходящи за реклама на твоя бизнес. Например, една идея е да се използват дронове, за да се покаже напредъка на работата на строителна площадка. След това части от заснетите видео могат да се ползват като вертикални откъси в социални платформи като Instagram Reels, TikTok, YouTube Shorts, Facebook. Чудесна идея са уроци, свързани със строителството, с материалите, с поддръжката. И накрая, няма нищо по-добро от видео или кратък филм за изразяване на ценностите на една компания, на организацията и работата на колектива в нея.

По този начин хората могат да разберат качеството на твоята компания и вниманието, което се отделя на работата и на хората в нея.

Освен това винаги има възможност за подкастинг, т.е. ресурси само за аудио, които могат да обогатят твоята стратегия за съдържание.

И сега да минем към конкретните неща:

Какво да пиша в блог на строителна компания

Ще предложа някои улавящи вниманието теми.

Митове в твоята област

Разкажи на читателите си за често срещаните погрешни схващания и митове, свързани с ремонта и строителството. Например: „Всички строители вършат работата по такъв начин, че ти трябва после да я преправяш.“ Този вид съдържание резонира добре с аудиторията. Всяка индустрия има свои собствени погрешни схващания, които се разпространяват от уста на уста. Темата за ремонта и строителството не е изключение.

Виж още: Как да разказваш по-добри истории – 9 мощни принципа

Интервюта с експерти

Провеждане на интервюта с архитекти, инженери, дизайнери и други специалисти. Те могат да споделят своя опит и знания. Чудесно ще е, ако имаш такива хора сред приятелите си, направо си е удар. Можеш да подготвиш поредица от въпроси от своите абонати и да ги зададеш на специалист в определена индустрия. Читателите обичат този вид съдържание.

Проекти и завършени обекти

Публикувай статии преглед на завършени проекти. Разкажи за успешни или нови технологии, материали и дизайн. Това са казуси (case study). Опиши подробно етапите на изграждане или ремонт. Ако е имало някакви затруднения, опиши и тях и покажи откровено грешките си. Така потребителите ще разберат, че ти вникваш дълбоко в работата си и се стремиш да я вършиш възможно най-добре, без измами. Основното е, да опишеш как си решили възникнал проблем. Това наистина е интересно за четене. И не се страхувай да говориш за трудностите в работата. Казусите се правят най-добре под формата на подробно описание на целия процес на изпълнение на проекта. Това позволява на потребителите да видят всичко от началото до края.

Проекти и завършени обекти
Проекти и завършени обекти, източник Pixabay

Разкажи за своята строителна компания

Публикувай видеоклипове от строителната площадка, снимки на интериорни работи, интересни моменти от живота на компанията. Покажи, че не сте просто бездушна организация. Повдигни булото на работата си. На мен лично ми е любопитно да надничам в този вид съдържание. Научавам нови неща, които могат да влязат в полза.

Покажи на абонатите екипа от геодезисти, инженери, майстори, както и препоръки и отзиви от клиенти. Можеш да разкажеш за екипа за някои съвместни събития. Има компании, които ходят на походи с екипа си или с ключови служители и т.н.

Разкажи за своята строителна компания
Разкажи за своята строителна компания, източник Pixabay

Как си сътрудничи компанията с клиентите?

Опиши подробно как работите с клиенти. Това ще им помогне да разберат процеса и да установят доверие. Публикувай такива статии и ги добави към акцентите. Ако човек се интересува от твоята компания и иска да научи за етапите на сътрудничество, той лесно може да намери този материал.

Истории за „трудни” клиенти

Разкажи на читателите си за трудни ситуации, които са били успешно разрешени. Това ще помогне да покажеш своята професионална компетентност. Всеки специалист или фирма има неприятни ситуации с клиенти. Разкажи защо това се е случило и как си решил проблема. Полезно е да се публикува такова съдържание. Защото никой няма безоблачни работни дни или клиенти, с които няма проблеми. По някаква причина някои се страхуват да пускат подобни публикации и да споделят такива моменти, но напразно.

Отговори на въпроси

Направи списък с често задавани въпроси и дай изчерпателни отговори на тях. Когато публикуваш активно, абонатите комуникират в коментарите и задават въпроси, правят предложения и т.н. Събери списъци с въпроси и предложения в някакъв текстов документ или бележник. И след това постепенно направи отговорите под формата на публикации в блога или в социалните мрежи към него.

Не забравяй да адаптираш съдържанието си към интересите на твоята целева аудитория. В крайна сметка блогът е не само информация за компанията, но и възможност за установяване на дългосрочни отношения с клиенти.

Виж още: Как да създадеш списък с често задавани въпроси – ЧЗВ (FAQ)?

В продължение на този подход с горните идеи, ето още няколко подсказки за вирусни куки за привличане на потребители и бъдещи клиенти.

10 идеи за вирусни куки за блог за строителна фирма

 1. Строителство в цифри. Публикувай статистически данни и интересни факти за строителството, свързани с твоята фирма.
 2. Топ 10 на най-иновативните строителни материали. Разгледай новаторски материали, използвани в строителството и обясни техните предимства с примери и реални приложения.
 3. Интерактивни виртуални турове на завършени проекти. Предостави възможност за виртуално разглеждане на завършени проекти. Това може да включва 360-градусови снимки, видео обиколки и интересни факти за всяко пространство.
 4. Как да се избере правилния строителен подизпълнител. Създай ръководство за клиентите си, върху какво да обърнат внимание при избора на строителен подизпълнител. Включи съвети за преглед на опита, референции и качеството на изпълнението.
 5. Енергийно ефективни решения за дома. Разгледай строителни и реновационни решения, които подобряват енергийната ефективност на домовете. Обясни как те работят и как могат да помогнат на собствениците на имоти.
 6. Преди и след: реновации с голям ефект. Сподели илюстрации и истории за успешни реновации и реконструкции на жилища и други помещения, като показваш снимки преди и след. Това може да бъде вдъхновяващо и ще покаже твоя професионализъм.
 7. Тенденции в дизайна на интериора и екстериора. Анализирай текущите тенденции в дизайна на домове и градини. Предостави идеи за модерни и стилни решения.
 8. Да построим заедно: участвай в общността. Организирай благотворителни строителни и ремонтни проекти за общностни организации или нуждаещи се семейства. Документирай тези събития и ги сподели в блога си.
 9. Съвети за DIY ремонти и подобрения. Дай практически съвети на читателите за малки ремонти и подобрения, които могат да извършат сами. Включи стъпка по стъпка инструкции и списък с необходимите материали.
 10. Строителни методи и модели или поки, които научихме от…. Публикувай постове, в които споделяш опит и уроци, научени от конкретни проекти. Това може да бъдат както успехи, така и предизвикателства, които компанията е преодоляла.
 11. Не обичаме тъжни коридори: многоцветни идеи, готови за копиране. Коридорът на клиента няма индивидуалност. Защо да не почерпи вдъхновение от примери за къщи, които ще предложиш, където зоната за преминаване е наистина освежена и осветлена по креативен начин?

Колко често да публикуваш в блог на строителна компания

Зависи от твоята работа, стратегия за напредък и т.н. Лично аз препоръчвам да публикуваш не по-малко от една публикация на седмица. Да поддържаш интереса на публиката и да поддържаш блога жив. Важното е да разбереш сам как публиката реагира на такава честота на публикации. Направи тестване и разбери какво е най-добро за теб и твоите абонати.

Не забравяй, че качеството на съдържанието е по-важно от количеството. По-добре рядко, но интересно, отколкото често, но повърхностно.

Често срещани грешки при блогване за строителна фирма

Воденето на блог изисква да се вземат предвид много фактори. Има обаче няколко често срещани грешки, които трябва да избягваш.

Некомпетентен автор

Блог по строителни теми трябва да се поддържа от човек, който познава добре темата и някои от нейните нюанси. Освен това е добре да разбира и правилата за водене и поддръжка на сайта, на който се публикува страницата. И не се страхувай да си изясняваш неясните моменти с клиента или с друг строителен експерт. Идеалният случай е, ако човекът, предвиден за водене на блога вече е имал опит в управлението на такива страници и има познания по строителство.

Виж още: Как да създадеш успешен блог с WordPress: чек лист за спестяване на време

Нестандартен стил на писане

Избягвай емотикони след всяко изречение, твърде дълги или твърде кратки изречения без сказуеми, с жаргон и грешки в граматиката или стила на българския език. Срещам такива блогове в различни ниши, където авторите вмъкват емотикони и т.н. Това силно отвлича вниманието от четенето на материала и текстът изглежда като коледна елха.

Не популяризираш съдържанието си

След публикуване разпространявай активно статиите си. Привлечи вниманието към блога. Ако пишеш в уебсайт, дублирай материала в социалните мрежи. Това ще ти позволи да привлечеш аудитория от различни източници, както и да увеличиш обхвата на публикациите.
Не се страхувай, че съдържанието ще се повтаря в повече твои ресурси.

Заключение

Корпоративните блогове са по-трудни за поддържане от личните страници. Трябва да вземеш предвид много нюанси в работата си: създай изгоден за теб имидж, използвай корпоративна идентичност в социалните мрежи, помисли за „тона на гласа“ при комуникация с клиенти и партньори. Една грешна публикация може да съсипе репутацията ти за дълго време. Следователно изборът на теми за плана за съдържание на строителна компания трябва да се подхожда особено внимателно.

Не забравяй, че качеството на съдържанието винаги е по-важно от количеството.

Какви други препоръки можеш да дадеш за този тип блог? Или за публикуване на такъв вид съдържание в други ниши? Сподели в коментарите.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.