Използваме Chrome браузър като антивирус и за премахване на зловреден софтуер

Ще покажа как да използваш Chrome браузър като антивирус и за премахване на зловреден софтуер.

Защо Chrome смята за необходим този анти malware инструмент

За всички случаи, в които, в Chrome се появяват реклами на всяко кликване. Или когато началната му страница те отвежда на непоискан адрес. Или ти се появяват в горния десен ъгъл бутони с никога неинсталирани съзнателно разширения. Или всеки път, когато се опитваш да отвориш даден сайт, се отваря друг, рекламен. Или ако антивирусът ти често показва предупреждения за опасни сайтове или сваляния. Тогава почти е сигурно, че на компютъра ти има злонамерен софтуер – malware, adware, фалшиви оптимизатори на системи, проследяващ софтуер и др. 

Какво е Chrome Cleanup Tool 

В края на миналата година Google добави, в рамките на браузъра Chrome за Windows, инструмент за премахване на зловреден софтуер от компютъра, наречен Chrome Cleanup Tool. Инструментът се използва, за да се направи бързо сканиране. Той е задвижван от антивирусния двигател на ESET , една от водещите компании в областта на компютърната сигурност.

Инструментът автоматично уведомява потребителите на Google Chrome, когато открие потенциално нежелан или злонамерен софтуер, и е в състояние да го премахне.

Скенерът не търси просто неща като ransomware, троянски коне или вируси, а всички видове „нежелан софтуер“.

Позволява не само да изтриваме вредни разширения и приставки на Chrome, но и проверява инсталираните програми за аномално поведение.

Как да използваме инструмента за премахване на зловреден софтуер

В това кратко ръководство ще видим как се използва Chrome като антивирус, за да премахнем заплахи от нашия компютър.

Този инструмент периодично се стартира автоматично. Въпреки това, можем да решим да го стартираме ръчно, когато поискаме. По този начин можем да открием причината за каквито и да било проблеми при използването на браузъра.

Първи начин

Отваряме Google Chrome.
Кликваме върху иконата на менюто в горния десен ъгъл и после върху елемента „Настройки“ (Settings):
Използваме Chrome като антивирус и за премахване на зловреден софтуер 1В новия екран отиваме най-долу върху елемента „Разширени“ (Advanced):
Използваме Chrome като антивирус и за премахване на зловреден софтуер 2Превъртаме надолу и кликваме върху опцията „Почистване на компютъра“ (Clean up computer):
Използваме Chrome като антивирус и за премахване на зловреден софтуер 3И тогава кликваме върху елемента „Намери“ (Find), за да започне сканиране:
Използваме Chrome като антивирус и за премахване на зловреден софтуер 4При това програмата на Chrome ще започне да сканира, за да търси налични вируси и злонамерен софтуер:
Използваме Chrome като антивирус и за премахване на зловреден софтуер 5След като приключи ще се появи, че не е открито нищо или ще се покаже списък със заплахи, след което ни дава възможност да ги изтрием, като кликнем върху бутона „Премахни“ (Remove):
Използваме Chrome като антивирус и за премахване на зловреден софтуер 6

Windows ще покаже въпрос дали да позволим на Chrome Cleanup Tool да прави промени на компютъра. Ако искаме да премахне откритите елементи, кликваме върху бутона „Да“, за  да продължи.


Инструментът за почистване на Chrome ще премахне всеки открит софтуер и когато приключи, ще се покаже съобщение за рестартиране на компютъра, за да завърши премахването на нежелания софтуер.

Втори начин

Друг, по-директен начин, за да извършим ръчно сканиране с инструмента за почистване на Chrome е, като отворим браузъра и въвеждаме chrome: // settings / cleanup  в адресната му лента, после натискаме Enter, за да отидем на страницата „Почистване на компютъра“ (Clean up computer). И след това продължаваме като при първия начин.

Заключение

Chrome Cleanup tool не е програма, която да замества антивируса в компютъра, нито е толкова ефективен, колкото може да бъде например Malwarebytes  или подобни програми. Освен това списъкът на нещата, които контролира, остава скрит от потребителя. 

Да не забравяме, че Chrome Cleanup сканира само по заявка. Той не предлага защита в реално време. От публикацията, която обяви софтуера през октомври 2017:

Работихме с фирмата за информационна сигурност ESET, за да комбинираме техния детектор с технологията на Sandbox на Chrome. Вече можем да откриваме и премахваме повече нежелан софтуер от всякога, което означава, че повече хора могат да се възползват от Chrome Cleanup. Имайте предвид, че този нов sandboxed engine не е универсален антивирус – само премахва софтуер, който не отговаря на нашата политика за нежелан такъв.

Инструментът работи във фонов режим с нормални потребителски права около 15 минути всяка седмица. Разработчиците уверяват потребителите да не се притесняват, защото няма никакви лоши намерения зад всичко това. Все пак щеше се приветства по-голяма видимост и разгласяване в началото. Действията на този скенер за зловреден софтуер на Chrome добиха по-голяма публичност след пост в Twitter на Кели Къртридж, която работи в стартъпа по киберсигурността SecurityScorecard. Тя забелязва, че Chrome сканира файлове в папката „Документи“ на нейния компютър (Windows):

Прочети и за други възможности в Chrome: Инструменти и разширения в Google Chrome и Opera за продуктивност и улеснение

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.