Защо ни е необходим ефективен фирмен уебсайт

Какво представлява фирменият уебсайт и защо е необходимо да имаш такъв за своето предприятие и комерсиална дейност? Какво е нужно да направиш, за да стане наистина ефективен фирмен уебсайт? Какви предимства и ползи за твоята дейност ще се разкрият от наличието му?

Някои собственици на локален бизнес си задават този въпрос:

Защо ми е фирмен уебсайт, ако не продавам онлайн?

Реализиране на продажби е една от възможностите, които фирма печели с уебсайт. Но уебсайтът не е само за тази цел, а и за целите на маркетинга.

Ако фирмата ти е местна, например инженерно студио, адвокатска кантора, хотел или ресторант, може да се използва уебсайт, за да се привличат нови клиенти и да се направи връзка с потребители от съответната ниша.

Какво представлява уебсайт?  Сайтът е поредица от повече или по-малко различни страници, които се намират на сървър, към който всеки по света може да се свърже и да види тези страници.

Вече не е възможно да се прави бизнес, дори най-дребния, без присъствие в мрежата. Потребителите се обръщат към интернет за всичко – от търсене и сравняване на продукти до местоположения и работни часове на магазините и фирмите, както и за мнения за дейността им. Един добре проектиран уеб сайт може да даде значително предимство на малката ти дейност в твоята област. Ако имаш готов продукт, чрез него ще разшириш пазарите си по лесен начин, без големи инвестиции.

Какво е фирмен уебсайт и предимства

Доскоро сайтът на една компания беше нещо като каталог или брошура за представяне на нейните продукти и услуги. Днес корпоративният сайт е базата за разработването на нови бизнес стратегии и растеж.

Създаване на фирмен уебсайт 1

Той е стратегически комуникационен инструмент,  чрез който компанията изготвя планове за конвертиране и реализации.

Създаването на професионален уебсайт е отправна точка за твоето онлайн присъствие. Можеш да работиш в социалните медии, да създаваш стратегии за електронна поща, да имаш бизнес блог, пълен със статии. И с ефективен редакторски календар. Но основата е проста: трябва да създадеш професионален уебсайт.

Някои от ползите за създаването на уебсайта за бизнеса ти

 • Подобрява опита на клиентите с ясна информация и полезно съдържание;
 • Дейността и самият бранд стават по-видими и познати;
 • Изгражда лоялност към клиентите и привлича нова целева аудитория;
 • Създава директна връзка с клиентите, благодарение на обратната връзка и коментари;
 • Лесно се представят продукти и новости;
 • Възможност за изпъкване пред конкуренцията;
 • Увеличаване на продажбите чрез онлайн продажби;
 • Става база за развиване на контент маркетинг, социалмедия маркетинг и имейл маркетинг;
 • Помощта за клиентите е по-навременна и по-добре организирана (възможно е да я получат онлайн);
 • Създаване на голяма група верни поддръжници, които следят новостите на сайта и при нужда се обръщат за консултации, сервизни услуги или покупки винаги към тази компания.

Реално общуване с потребителите

Сайтът на компанията е гъвкав инструмент, който може да бъде използван за създаване на реални контакти и големи верни групи от последователи.

Чрез инструментът на storytelling, чрез съобщаване на интересни промоции за най-лоялните потребители и клиенти (използвайки социалните мрежи и нюзлетър), може да се създаде вярно обкръжение от почитатели, което е много по-ценно от единичните и временните клиенти. И то без ограничение на пространството и времето.

Достигане до голяма аудитория

Сайтът на фирмата винаги е видим и нямаш ограничението на работното време и разстоянията. Можеш да достигнеш до големи аудитории, които са трудни за достигане с други средства. Още по-полезен е за малкия бизнес, който с минимални вложени средства бързо и лесно може да достигне до по-голяма аудитория, благодарение на потенциала на мрежата.

С отваряне на канал за продажба чрез уебсайта си – електронна търговия – пък се развиват нови бизнес възможности. Предимството за компаниите е в увеличаване на оборота, по-малко разходи за управление и възможност за получаване на много информация за клиентите.

Витрина на бизнеса

Представя подробно  услугите и / или продуктите както във вечно отворена витрина на магазин.

Получаване на доверие и авторитет

Умелото управляване на свое собствено професионално интернет пространство ти помага да придобиеш добра репутация, която е от съществено значение за успеха.

Ако си среден или малък бизнес, сайтът те прави известен на голяма аудитория и поддържайки контакт с нея, изграждаш стабилни бъдещи взаимоотношения. Ако си голяма компания, ще трябва да потвърдиш очакванията на обществото и систематично да изграждаш своя бранд.

Запазване на клиентите си

Една от целите на уебсайта на компанията е да увеличи популярността на марката си и съответно реализациите. Различни интересни събития, конкурси и промоционални инициативи са само някои от дейностите, информацията за които може да се разпространи чрез уебсайта.

Получаване информация за клиента и интересите му на сайта

Уеб сайтът на компанията позволява да се получи много информация за клиентите и интересите им, когато идват да го посетят. Възможно е да се разбере колко посещения се правят на сайта, произхода на посетителите, броя на кликванията и кои са най-посещаваните страници.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
 

Характеристики на успешен уебсайт

Какви са  характеристиките на един успешен уебсайт? Не е достатъчно да е много красив с ресурси, информация и супер графика.

Вместо това е необходимо да се създаде онлайн платформа, която да спазва преди всичко високи стандарти за:

Ползваемост :

Уеб сайтът на една фирма трябва да бъде лесен за използване от всички потребители във всички свои функции. Структурата и навигацията трябва да са интуитивни. Менютата трябва да са ясни и осезаеми и потребителят да може да кацне на съдържанието, което иска да посети с едно кликване, без да прави десетки слизания в подменюта и т.н. Сайтът трябва да бъде изчерпателен и актуализиран относно информация и съдържание. Да е четлив, ясен и отзивчив, адаптиращ се правилно към изгледите на различните устройства (настолни компютри, таблети, смартфони). Страниците трябва да се четат и зареждат бързо.

Създаване на фирмен уебсайт 10

Достъпност :

Уеб сайтът трябва да може ефективно да се използва и от хората с увреждания. Всички аудиовизуални елементи винаги трябва да имат еквивалентен текст (алтернативен текст за изображенията). Графиката и цветовите съчетания трябва да оставят празни пространства и да създават оптимален контраст.

Качествено и ориентирано към SEO съдържание:

Сайтът трябва да е богат на текстова информация и друго мултимедийно съдържание, които да са привлекателни и интересни за потребителите. Да е оптимизиран според техниките за оптимизация за търсачки (SEO) за ефективно позициониране в тях. Всички връзки и изображения трябва да са действащи. За целта се правят периодични проверки.

Създаване на фирмен уебсайт 7

Ефективен фирмен уебсайт

Следват подробно някои от  функциите на корпоративен уебсайт, които са от съществено значение за оптимизиране на оформлението, съдържанието и графичния стил .

Ключови елементи на ефективен бизнес уебсайт

Кои елементи са задължителни за един ефективен сайт на компания?

Начална страница:

Трябва да даде ясна представа за какво се отнася сайтът, какви са му целите и какви ползи ще донесе на потребителите. Същите трябва да бъдат насърчавани да продължат да разглеждат сайта чрез връзки към други страници. Това означава, че задачата на началната страница е за няколко секунди да убеди потребителя, че това е точно сайтът, който ще му свърши работа.

„Кои сме ние“ и „С какво се занимаваме“:

Тези страници трябва да бъдат стегнати и изчерпателни. Да дават професионална информация за собствениците на компанията и сайта. Каква е пълната дейност и в какво могат да бъдат полезни на клиентите си.

Създаване на фирмен уебсайт 6

Продукти и услуги:

Трябва да описва по прост, точен, пълен и еднозначен начин търговските предложения на компанията. Да бъдат обяснени и доказани уникалността и предимствата на продуктите и услугите, които се предлагат. Причината и качествата, заради които да бъдат избрани пред тези на конкурентите.

Целева страница:

Потребителят трябва да бъде стратегически направляван да кликне върху бутоните за действие. Например: „Направете своята поръчка“, „Не изпускайте своето 30% намаление“, „Вземи сега своя продукт“, „Поискайте оферта“ и подобни.

Форма за контакт, чат, форум:

За лесна връзка, въпроси, консултации и др.

Страница “ Къде сме ние “ :

Карта на Google, придружена от ясни текстови указания за географското местоположение на фирмата, никога не трябва да липсва на качествен уебсайт на компанията. Адрес, телефони и имейл адрес за контакти също. Както и всички други изискуеми данни.

Политика на сайта и Политика за използване на бисквитките:

Изясняване на изискванията за ползване на сайта и задължителното изискване за поверителност, за да бъде сайтът в норма.

Показване на историята на успехите, фирмен профил и фирмена история:

Изключително маркетингов инструмент, който демонстрира конкретни доказателства за това как продуктите или услугите, които компанията предлага,решават проблеми на клиентите й. Необходимо е да се предложи и снимков материал, графики, видео…Публикувай кратък профил на фирмата с областите на нейната отговорност, корпоративната мисия и, например, социалната ангажираност.

Полезно е да се комуникират ценностите на компанията и отношенията със служители, доставчици и клиенти.

Създаване на фирмен уебсайт 9

Ако фирмата вече съществува достатъчно дълго, е добре да се документират хронологично различни етапи в историята й. Това могат да бъдат събития като:

 • Публикуване на продукти;
 • Растеж на служителите;
 • Получаване на големи клиенти;
 • Представителство на известни фирми и брандове;
 • Отваряне на нови офиси и производства;
 • Социално ангажиране.

За разнообразие – красив пример за фирмената история на марката Ферари по години и модели: Il mito Създаване на фирмен уебсайт 2

Показване на отзиви на клиенти:

Отзиви за компанията, продуктите и услугите й: Обратната връзка (feedback) е от съществено значение за спечелване на доверието на бъдещия потенциален клиент, на което ще се основава съответната заявка за информация или покупка.

Част Поддръжка и обслужване

Клиентите ще имат въпроси относно продуктите и услугите ти, дори ако напишеш подробно ръководство.

Възползвай се от възможността да превърнеш удовлетворените клиенти в мултипликатори, които ще препоръчат фирмата ти на други. Може да се изпъкне пред конкуренцията, предлагайки бързо и компетентно сервизно обслужване, например. Или още следните неща онлайн:

 • Подробен онлайн документален филм за продуктите и услугите;
 • Форум, за да се обсъжда с клиентите и да се включват и други потребители;
 • Раздел с често задавани въпроси за справяне със случаи на гаранция и поддръжка;
 • Гореща телефонна линия за поддръжка.

На фирмената страница във Facebook трябва да се отговаря спокойно и компетентно на критиките, ако има такива, да се разрешават проблемите. Всеки достоен и спокоен отговор, всяко признаване и своевременно разрешаване на проблем, увеличава репутацията на компанията.

 • Помощта трябва да е незабавна и технически компетентна;
 • Тонът – доброжелателен и учтив;
 • Намерението – дейстителна помощ на клиента.

Връзка към профилите на фирмата на по-известните социални медии:

 • Facebook,
 • Instagram,
 • Twitter,
 • Pinterest,
 • Telegram,
 • YouTube.

Създаване на фирмен уебсайт 5

Корпоративен блог:

Oнлайн дневник, който фирмата ще използва за публикуване на статии с различен тон, от този на корпоративния уебсайт. За разлика от статичния сайт, блогът се развива и прихваща нови читатели, които могат да бъдат конвертирани в клиенти. Блогът на компанията обикновено се настанява в подпапка на основния домейн или в домейн от трето ниво.

Важни елементи от реализацията на ефективен бизнес сайт

Предварителен анализ:

Реализацията трябва да започне от анализ на стратегическите нужди и цели на бизнеса ти. Анализ, който може да предвижда действия. И да прогнозира реакциите. Да даде ясна представа за целевата аудитория, конкуренцията, SEO позиционирането. Т.е. да се разбере по кои ключови думи и кои са конкурентите: къде и как инвестират, как се държат в мрежата.

Анализът включва в подробности вида на продаваните продукти или услуги, характеристиките на референтния пазар, социално-демографските особености и навиците на целевите клиенти, наличните икономически и технологични ресурси.

Сайтът трябва да изглежда така, че концепцията му да е ясна още от пръв поглед, изразена по прост начин. Посетителят не трябва да бъде отклоняван с незначителни неща, изразени гръмко. Отправените съобщения трябва да бъдат правилно проучени и насочени според целта. Съдържанието да е полезно и интересно за аудиторията. Целеви страници да привличат потенциални клиенти, използвайки ефективни подканващи фрази. Сайтът да е с модерно, професионално и пълноценно оформление.

Създаване на фирмен уебсайт 11

Избор на здрава и сигурна CMS:

Content Management System – система за управление на съдържанието. Навигация и използваемостта на един уеб сайт зависи в много голяма степен от CMS, която ще избереш да го изпълниш.

За тази цел най-използваната и известна CMS е Wordpress. Разработването на фирмен уебсайт в WordPress дава огромни възможности за достъп до програми от трети страни като например най-добрите плъгини. С тях лесно се добавят необходими функции и оперативни възможности към сайта. С WordPress се добавя лесно съдържание, взаимодейства се по интуитивен начин с посетителите. По прост начин е  управлението на изображения и менюта, категории и тагове, защита и SEO (чрез плъгини).

WordPress е най-известната от CMS. Благодарение на CMS можеш да използваш управление, което ти позволява да създадеш сайт, да създадеш толкова страници, колкото искаш, и да правиш многобройни промени. Ако използваш CMS WordPress, можеш да настроиш уеб страница, както я искаш, с форматиран текст, изображения, видеоклипове и т.н., дори ако не можеш да програмираш код.

Ако целта ти е да създадеш наистина професионален уебсайт, ще трябва да си сигурен, че твоята CMS отговря на следните изисквания:

 • Редактирането на съдържание трябва да е просто и да дава възможност да се добавят или редактират публикации от всяко устройство по всяко време.
 • Тя трябва да бъде с отворен код и подкрепен от голяма общност от дизайнери и разработчици, за да можеш да получиш помощ, когато ти е необходима.
 • Тя трябва да бъде настроена приятелски SEO.
 • Тя трябва да гарантира високо ниво на сигурност, за да предотврати опити за хакерство.
 • Трябва да е бърза и лека.

Избор и закупуване на представителен домейн:

Домейнът е първата информация, която потребителите виждат. Това е твоята визитна картичка. Има различни начини за избор на домейн –

 • името да е името на марката, като например Prada.com,
 • да е името на собственика на фирмата, като например Sethgodin.com,
 • да е име на дейността, като например Mysocialweb.it,
 • да е смесено като моето например (част от името ми и основната тема на блога) Ivytechnoweb.net и др.

Правилото, което трябва да се спазва е: името трябва да е представително за марката. Да е сравнително кратко, без специални знаци, четливо и лесно за произнасяне. Също така трябва да се вземе решение за домейн от първо ниво или TLD. Това е наставката в края на името на домейна, например .com, .net, .biz или определена наставка, която е показателна за държавата, например за България е bg.

Избор на качествен хостинг:

„Пространството“, което ще бъде домакин на сайта, е елемент, който не трябва да се подценява по няколко причини. Хостингът трябва да поддържа работата на професионалния сайт онлайн. Трябва да е съобразен с големината и трафика, да предоставя отлични услуги и обслужване. Времената за отговор на сървъра и неговата скорост са от голямо значение. Ако хостингът е безплатен или много евтин, услугите му едва ли ще са задоволителни за такъв вид сайт.

Изборът на вида хостинг със сигурност зависи от няколко фактора:

 • нивото на критичност на уебсайта (ако е електронна търговия ще е различно от това на сайта витрина);
 • наличен бюджет;
 • технически умения на служителите на доставчика;
 • наличието на бърза интернет линия и др.

Избор на темата:

Когато инсталираме WordPress, една от „по подразбиране“ теми автоматично се активира на сайта ни. За да създадем фирмения си уебсайт, обаче трябва да изберем професионална тема, която съдържа всички инструменти, от които можем да се нуждаем, и която има стил, който е в съответствие с марката и дейността ни. Има много добри платформи за купуване на премиум тема.

Маркетинг и SEO, оптимизация и придвижване на бизнес уебсайт в търсачките:

Оптимизирането на сайта означава на първо място оптимизация на кода, за да може роботите на търсачката да преминават лесно, да го индексират бързо. За същата цел не по-малко важна е оптимизацията на структурата на уебсайта. Навигацията трябва да бъде лесна по две причини – лесна за посетителя и лесна за програмите на търсачката.И съдържанието трябва да е четливо от всякакви мобилни устройства.

Съставяне на уеб маркетинг план – не е достатъчно да се създаде уебсайт и да се стартира, за да се види увеличението на продажбите. Онлайн присъствието и успехът му зависят от стратегията на маркетинга.

За тези цели винаги е по-добре да се свържеш с професионалисти – copywriter и SEO специалист.

Или изобщо може да се наложат консултации със следните видове професионалисти:

 • уеб дизайнери (графични дизайнери, илюстратори и др.)
 • SEO специалист
 • уеб маркетолог (специалист по социални медии, експерт AdWords, имейл маркетинг и др.)
 • copywriters (които знаят как да пишат, в смисъл SEO).

Създаване на фирмен уебсайт 8

Създаване на фирмен блог и инвестиране в съдържание:

Висококачествено и полезно съдържание, постоянството и лоялността ще ангажират посетителите, ще създаде твой клан, верни последователи, които стават и най-добрите клиенти. Посетителите ще опознаят добре твоя бизнес и начин на работа и ще бъдат уверени в качествата ти. Ще увеличиш и затвърдиш онлайн репутацията си и популярността на марката. Голяма роля играе и в стратегията на контент и уеб маркетинга и SEO. Разбира се, фирменият блог помага и носи трафик.

Популяризиране в социалните медии:

Te играят решаваща роля: присъствието ти в социалните мрежи ще ти помогне да привлечеш заинтересовани потребители, които с голяма вероятност могат да се превърнат във валидни клиенти. Социалните страници трябва да бъдат захранвани с актуален или ревизиран материал. Не забравяй за важния редакционен план, дори и за социалните мрежи.

Правни положения за корпоративния сайт

 • Не включвай чужди изображения в уебсайта си (изключение: изображения без авторски права);
 • Не използвай чужди текстове на уебсайта си;
 • Ако сайтът продава, трябва да има видима цялата информация:
  -Пълното име на собственика на уебсайта.
  -Адресът на собственика на уебсайта.
  -Имейл адрес. Той позволява на потребителите на интернет да изпращат съобщение на собственика на уебсайта чрез Интернет.
  -Телефонен номер, чрез който интернет потребителите могат да достигнат до собственика на уебсайта.
 • Формулирай декларацията си за поверителност и как използваш Google Analytics .

Примери за красиви професионални сайтове

Големите имена могат да се превърнат в справка и източник на вдъхновение.

Eni

Създаване на фирмен уебсайт 3

Prada

Създаване на фирмен уебсайт 4

Wonderful

Създаване на фирмен уебсайт 5

Заключение

Тук, по-долу, някои идеи:

 • Изображения: ако са качествени и с висока разделителна способност, те могат да привлекат вниманието. Внимание с теглото им, не трябва да увеличават времето за зареждане на страницата.
 • Снимки на продуктите: Важно е да се включат в рамките на тяхното съдържание, изображения, които имат за цел да покажат различните страни и функции на даден продукт или услуга по бърз начин. Така с малко думи всичко става ясно.
 • Видео и продуктово видео: Видео улавя бързо вниманието на посетителя в момента, когато попадне на страницата.
 • Графиката на сайта: трябва да съответства на комуникацията на компанията (логото и цветовете му, например).
 • Стилът винаги трябва да е един и същ: на всяка страница, за да се осигури непрекъснатост на сайта (клиентите ще се научат да го разпознават и да се чувстват все по-удобно);
 • Анализиране на изпълнението: Винаги е необходимо да се тества и измерва ефективността. Анализът служи, за да се наблюдават тенденциите и при нужда да се намесваш в оптимизационните дейности.
 • Новини и актуална информация – Секцията за новини на уебсайта има смисъл само, ако се поддържа редовно.
 • Инструкции, съвети и трикове. Интернет потребителите обичат да получават практически съвети, трикове, нови идеи. Например този сайт, който представя оригинални приложения на мебелите на IKEA – IKEA Hackers.
 • Търсене и карта на сайта. Каква полза има от едно супер съдържание, ако посетителите не могат да го намерят? Ето защо са необходими търсачка и карта на сайта.

Създаване на фирмен уебсайт 12

Източник на основното и всички други изображения Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.