15 известни фешън блогъри и инфлуенсър (Не само Киара Ферани) – как се става и печели

Известни фешън блогъри и инфлуенсър – новият мост, по който брандовете на съвременната мода достигат до потенциалните клиенти. Доскоро основно имаха достъп само чрез гланцовите списания, вестници, телевизионна реклама. Но сега без Instagram, YouTube и някои други, не можем да си представим такива успехи на модните марки. Сега блогърът, като символ на авторитетно мнение, достъпно бързо чрез смартфона, става ефективен предавател на информация до крайния клиент.

Модни блогъри

При блогърите важна роля играе доверието. Те се оказват близко до теб. Пред очите ти се влюбват, забавляват, плачат, разказват ежедневието си – срещи и покупки, женят се, играят с децата си.

Те владеят огромна публика на Instagram, имат собствени сайтове, дори марки, наричат себе си автори, импровизират писателска кариера.

Те са влиятелни – influenser. Tяхното мнение по различни въпроси е следвано от милиони.

Така Киара Ферани и много други  успяха да си създадат работа, започвайки просто откривайки моден блог, и то успешен.

Модните блогъри сестри Ферани

Да, ето и малката Ферани порасна. Вече можем да следваме модните тенденции не с една, а с две Ферани. Валентина Ферани, малката сестра на Киара, е решила също да влезе във фантастичния свят на The Blonde Salad.

1. Киара Ферани

Ready for #DVlove wedding on lake Como 💕 @domenicouiovine @vincenzosabatino74 #ItalianDays

Un post condiviso da Chiara Ferragni (@chiaraferragni) in data:

A lioness and her little lion 💕 #LeoncinoMio

Un post condiviso da Chiara Ferragni (@chiaraferragni) in data:


Нейната история става казус в университета в Харвард.

 

2. Валентина Ферани

Много руса и супер модел: Валентина е сестрата на Киара Ферани и инфлуенсър на близо 2 милиона последователи.

Моден блогър, решила да следва стъпките на щастливата по-голяма сестра и в кратко време става много известена на Instagram.

🌻

Un post condiviso da Valentina Ferragni (@valentinaferragni) in data:

Колко е трудно да станеш успешен блогър

Да станеш успешен блогър не е никак лесно:Трябва да владееш активната комуникация, да умееш да управляваш личния си бранд.

Първото нещо е владеенето на онези социални медии, които да те наложат като източник на вдъхновение за хората. Най-използваните в момента са:

 • личен блог/сайт;
 • Instagram;
 • Facebook;
 • Youtube;
 • Snapchat.

Започва се с един – два, например блог и Instagram. С придобиване на известност се налага непременно включване на Youtube и после и други. Важно е постоянното публикуване на ново съдържание, за да се създаде собствена онлайн идентичност .

Когато един фешън блогър стане известен, неизменно стига до нуждата на помощен екип за маркетинга и комуникациите.

Но в началото на кариерата си трябва да се научи да е внимателен за следните неща:

 • да проучи добре конкуренцията;
 • винаги да предлага качествено съдържание на последователите си;
 • да не си позволява да купува фенове – безполезно и вредно е;
 • да работи упорито за създаване на умения за живота си на блогър;
 • да проучи кои са читателите на блога му (за това е необходимо да си състави портрет на аудиторията, която чете други блогове за мода, стил, стил на живот и подобни (SimilarWeb);
 • фокусирайки аудиторията си, може лесно да се адаптират материалите за нея;
 • съставяне на свой контент-план;
 • да се концентрира върху определена ниша – например подбор на цветове, грешки в подбор на дрехи и т.н.;
 • да се интересува от новите тенденции, да изгражда свой стил;
 • да посещава събития, свързани със света на модата, да изказва мнения, да обсъжда с читателите;
 • да бъде много информиран – да чете гланцовите списания, да посещава специализираните магазини, да се сближава с производители на облекло и дизайнери;
 • дейността в социалните мрежи трябва да е постоянна и активна, да се създава  запомнящ се образ – например с интересно хоби, творчески дейности, проекти, за които да се разказва и поддържа интереса на читателите.

Модни артикулиСериозно начало е, когато се започва с блог. Това е своя територия, над която имаш пълен контрол. Instagram и Youtube са известни с промяната на своя алгоритъм, което причинява много главоболие на блогърите. На твоя блог или сайт в това отношение си спокоен. При блога трябва да се внимава в следните неща:

 • да се използва професионална тема, за да има той изглед на нещо сериозно и успешно:
 • да се фокусира върху фотографията, модата е преди всичко визуална, затова трябва да се правят качествени снимки и да се използват добри приложения и филтри;
 • при създаване на съдържание да се пише за това, което на хората им е интересно и биха искали да четат;
 • да се споделя много в социалните медии. 

Още известни фешън блогъри и инфлуенсър за следване в Instagram

 

3. Тала Самман

Oснователка e на Мyfashdiary.
Родена в Чикаго, по произход сирийка, израснала в Дубай. Завършила е Лондонския колеж по мода. Стилът й в блога Myfashdiary.com е бил номиниран на наградите от Дубай, както и на наградите „Marie Claire“, Великобритания и в Twitter. Домакин е на многобройни събития между Дубай, Лондон и Доха и е представена в публикации на The Guardian, Grazia UK, Grazia Middle East, Harper’s Bazaar Arabia и Marie Claire Middle East. Сътрудник е на Huffington Post.

🐰🐰 shot by @capitaldstudio

Un post condiviso da Tala Samman (@myfashdiary) in data:

4. Ли Литумбе

Фешън и травел блогър в едно, както се вижда от нейния сайт Spiritedpursuit.

5. Ейми Сонг 

Моден и интериорен дизайн на Blogger и YouTube, където каналът й включва видеоклипове, фокусирани върху модата, дизайн за вдъхновение, DIY и много други. Сайт – Songofstyle. С 4.8 млн последователи на Instagram.

Living my Paris dreams by hanging at every Parisian balcony I come across. 🇫🇷

Un post condiviso da Aimee Song (@songofstyle) in data:

6. Кристина Базан

Собственик на сайт Кayture.
Кристина е многостранен талант. От фешън блоър до автор и певица, тя се счита за един от най-известните инфлуенсъри в света.

Сред многобройните си постижения и награди Кристина работи от години с различни престижни луксозни и модни къщи като Thierry Mugler, Dolce & Gabbana, Dior, Louis Vuitton, Cartier. Тя стои зад творческата визия и естетика на Kayture.

Високо уважавана в модната индустрия, редовно се включва в статии в списания като Vogue, Elle и Grazia и има своя собствена история на CNN.

През 2015 г. тя изнеся реч в университета в Оксфорд за дейността на инфлуенсър и издава първата си книга, озаглавена „On The Go“, която се продава много добре. Кристина е избрана от Форбс като една от 30-те най-влиятелни личности за 2016 г. в категорията Art & Style.

 

Как и колко печели един моден блогър?

След като се мине през дейностите, описани по-горе, ще трябва да се насочи вниманието на бъдещия фешън блогър към начините за осигуряване на приходи от блогърския бизнес и как да превърне страстта си в истинска работа. По-долу изброявам най-използваните от блогърите методи за печелене на пари с блог си.

Афилейт маркетинг

Този тип монетизиране често се използва от модните блогъри / влогери. В мрежата има редица партньорски програми (най-известната е тази на Amazon), които позволяват на блогъра да печели пари всеки път, когато някой от неговите читатели си купи нещо в даден сайт, фирма.

Пласиране на продукти

Инфлуенсърите влияят върху избора на цели групи хора. Поради тази причина компаниите ще се интересуват от сътрудничество с тях, за да популяризират продуктите си.

Обикновено са компаниите, които се свързват с блогърите и предлагат сътрудничество (изпращане на продукти и плащане на промоционална услуга), но блогърът може да реши и да се самопредложи на компания, която харесва.


В общия случай това става така: пращаш имейл до отдела за PR, където обясняваш накратко защо обичаш марката и как искаш да я популяризираш чрез социалните канали.

Икономическа ефективност на тази дейност зависи от влиянието на един известен фешън блогър и инфлуенсър в Instagram примерно. Един инстаграмър с няколко хиляди последователи може да поиска от 500 до 5 000 за пост, но когато последователите се увеличат до шест милиона, може да спечели от 20 хиляди до 100 хиляди долара за една публикация.

Модни обувки

Продажба на облекло

Всички най-известни модни блогъри са създали собствени линии за дрехи, които отразяват техния стил и личност. В социалните мрежи и на сайтовете си те продават и своите марки, не само на представените фирми.

Събития и телевизионни програми

Модните блогъри са истински знаменитости. Ако блогърът е достатъчно добър, ще бъде поканен да се появи и в телевизионни предавания: ясно е, че когато се стигне до тези нива, той има и екип от мениджъри и консултанти, които управляват всички отношения с телевизията и пресата.

Спонсорирано съдържание

Плаща се, за да се говори за нещо, да се разглежда продукт, да се носят дрехи и т.н. Някои големи блогъри дори могат да бъдат заплатени, за да присъстват на събития, да правят интервюта или да подкрепят определени начинания.

Сътрудничество

Създаването на грим или облекло в ограничена серия в сътрудничество с голяма търговска марка е много изгодно и става все по-често срещано.

Маркетингови кампании / реклами

Определена марка добавя банер, видео в блога или в социалните мрежи, и то се споделя от блогъра с последователите му.

Курсове

Коучинг, електронни книги, услуги за оформяне на стил или различни уроци, консултации като стилист, имиджмейкер и др.

Препродажба на подаръци

Блогърите получават много безплатни неща с надеждата, че ще пишат за това. Те могат да ги препродават. За дизайнерските предмети това би могло да генерира доста пари.

Още известни фешън блогъри и инфлуенсър

 

7. Леандра Медин

Блогър и хумористичен писател, известен най-вече с Man Repeller, независим сайт за мода и начин на живот.

Тя обяснява заглавието на блога си в „Дейли мейл: „Добрата мода е за жените, за да се харесат на жените, а не на мъжете, така че, както се случва, тенденциите, които обичаме ние, мъжете мразят.

През 2012 г. Медин е включена във Forbes като „Top 30 под 30 години„, като една от  „най-влиятелните новите тенденции„, докато Man Repeller е бил признат в Time за един от „25 най-добрите блогове на 2012 г.

(В този пост в Instagram може да се прочетат в коментарите запитванията на последователите откъде могат да си купят като нейната рокля.)

8. Кари Харууд

Тя е основател на популярния, ситуиран в Лондон, моден блог Wishwishwish, където споделя тайните си за стил и съветите за пазаруване с Global Blue.

Hot chocolate by the fire at @artistresidence. Couldn’t be cosier 🔥

Un post condiviso da Carrie Santana da Silva (@wishwishwish) in data:

„Къде намирате вдъхновение за вашия външен вид?

Навсякъде! Блогове, стари филми и хора, които виждам в Лондон.

Какво смятате, че трябва да има в гардероба на всяко момиче?

Много добро кожено яке! Винаги можете да разчитате на него.“ из интервю на Globalblue.

9. Стела Катерман

Основател на Stellaswardrobe със стил от Лондон. Представена е на интернет страниците на Daily Mail, Grazia, Elle, Vogue Китай и много други. Освен това управлява и творческото съдържание на агенция за връзки с обществеността и маркови агенции в Източен Лондон.

Започна като дневник на моите дрехи преди пет години – онлайн модно портфолио, ако искате. Не планирах сайта да стане толкова голям. – пред Thetab.

10. Киара Биази

Модният блогър разкрива колко печели: „10 000 евро на пост „. Също казва, че често получава „подаръци“ от фирми и е канена безплатно в хотели и курорти. “ Киара Биази е инфлуенсър с рекорден брой последователи. Основател е на блога Chiarabiasi.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chiara Biasi (@chiarabiasi) on


11. Хелена Бордон

Бразилски моден блогър, дъщеря на директорката за стила във Vogue Бразилия. Интелигентна и много ценена заради вкуса си на обличане. Сайт – Helenabordon.

12. Джулия Енгъл

С 1.2 млн последователи в Instagram и силно присъствие в Pinterest (158 хил. последователи и 9.2 млн гледания месечно) знае как да продава. Тя е в миналогодишния списък на Форбс с 10-те топ известни фешън блогъри и инфлуенсър. Тази година пусна и своя собствена модна линия Gal Meets Glam за класически и женствени рокли. 

„Бързо осъзнах, че моите читатели идват при мен по конкретна причина и това е така, защото моят стил беше наистина женствен и класически“, казва Енгел. „Не следвам тенденциите, просто съм истински истински себе си и съм включила това във всички различни елементи на моя живот“. Из Fashionista

В профила си в Pinterest има 58 дъски подредени по теми:

Не само Киара Ферани-още известни фешън блогъри и инфлуенсър 6

Един отличен пример за много ефикасен маркетинг и развитие на модна империя.

Необходимо ли е да си богат, за да станеш известен фешън блогър и инфлуенсър?

Очевидно се смята че е необходимо, защото много от най-големите блогъри носят много скъпи дизайнерски дрехи, но и много от тях започват със скромно начало. На известните фешън блогъри често се дават (или заемат) дизайнерските облекла безплатно.
Когато започваш, най-важното е да си привързан и честен към аудитория си. Това, което хората харесват в блогърите е, че те са „точно като нас“.
Започва се с ниша, която наистина те вълнува и просто пишеш за неща, които вече притежаваш, а не трябва да купуваш. Например колекцията грим, или удобна комбинация от дрехи, за преминаване между сезоните. Избери ключови думи, които са подходящи за твоите перспективи.
Не само Киара Ферани-още известни фешън блогъри и инфлуенсър 3

Мъже успешни фешън блогъри

 

13. Мариано Ди Вайо

Един от най-известните модни блогъри мъже. Ако можеш добре да управляваш репутацията си онлайн, можеш да успееш в този сектор, дори ако не си жена.

Сайт – Мarianodivaio.  Колекцията на Мариано Ди Вайо е вдъхновена от истинския италиански начин на живот, пример е за новия уличен стил на джентълмена.
Костюми, ризи, бижута, очила и обувки – източник на вдъхновение за новото поколение елегантни мъже.
Стилът на Мариано Ди Вайо е стил на икона за италианския луксозен начин на живот, който обожава красотата във всяка форма.
Но и на мъж, привързан и отдаден на семейството си.

Us ❤️@EleonoraBrunaccidivaio

Un post condiviso da Mariano Di Vaio (@marianodivaio) in data:


14. Паоло Стела

Италиански актьор и блогър. От 2011 г. той става много активен в интернет с личния си блог OHMYBLOG, което му позволява да създаде многобройни сътрудничества с различни издатели и марки в света на модата. По-късно става уеб редактор за Elle (списанието). От края на 2014 г. той сътрудничи с онлайн списание Lampoon.

Например, ако се ядосвам – и това се случва доста често – след 5 минути ми минава.
Не съм достатъчно постоянен, за да продължа в това гневно състояние.
„Той никога не завършва нещата, които започва“, казваха ми в гимназията и бяха прави.
Да останеш ядосан за дълго време изисква доста усилия, значителни количества енергия и много време за разхищение. – казва Паоло Стела в своя блог.

На блогърството всички възрасти са подвластни

 

15. Сара Джейн Адамс

Ювелир, дизайнер, баба на 4 внука и любителка на стиловете етно и бохо. На своите 64 години Сара продължава да работи. На нейния Instagram има много вдохновяващи фотографии в най-различен стил. Предимно за любителите на етно.

Къде мога да видя кои са най-следваните известни фешън блогъри и инфлуенсър?

Ето няколко полезни сайта:

Заключение

„Да бъдеш инфлуенсър – означава да можеш да избираш, а не да бъдеш избран от компании. Да можете да кажете не на марки и да се чувствате свободни да създавате свой собствен стил. В един свят, като този на мрежата, повече от претъпкан, походът в само един: да останеш сам себе си и да си намериш собствно течение (…) Имам специфичен вид и следователно лично излъчване“. Cyprien That’s all – фешън блогър

Източник на основното изображение (Документация, изложбата „5 граници на пресичане“ през 2005-2006 г.) Wikimedia.

Източник на изображенията силуети Svgsilh.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.