Как да блокирам Chrome Software Reporter Tool (software_reporter_tool.exe)

Защо ми е необходимо да блокирам Chrome Software Reporter Tool? Той може да причини голямо натоварване на системата, когато сканира. Ако и теб те смущава Chrome Software Reporter Tool, виж различни начини за деактивирането му.
Как да блокирам Chrome Software Reporter Tool 1

Защо ми е необходимо да блокирам Chrome Software Reporter Tool? Легитимен ли е този процес? Ако да – какво не ми харесва? Как да го забраня, как да му попреча да се стартира? Ако четеш тези редове, това означава, че по някакъв начин си намерил изпълнимия exe на инструмента Software Reporter и си задаваш тези въпроси.

Защо ми направи впечатление дейността на software_reporter_tool.exe

В един момент чувам, че компютърът се задъхва от натоварване на процесора. Отварям – 100% използване. Не бях стартирала много програми и започнах да проверявам в Task Manager, какво товари така. Освен редовния браузър, открих и този таск:

software_reporter_tool.exe.

При търсене в Google разбирам, че това е прочутият Chrome software reporter tool, който сканира устройството на компютъра за нежелан софтуер и докладва тези сканирания на Google. Google Chrome използва резултатите от сканирането, за да определи дали трябва да подкани потребителя да премахне открит нежелан софтуер от компютъра, защото влияе на сърфирането. Моят проблем вече беше как да блокирам Chrome software reporter tool, за да не използва така агресивно ресурсите на устройството, защото за тази цел имам други програми.

Какво е Chrome Software Reporter Tool

Software Reporter Tool е самостоятелен процес на Google Chrome. Той е част от инструмента за почистване на Chrome, който изпълнява задължението да наблюдава инсталацията на Chrome и да докладва дали някакви допълнителни компоненти пречат на нормалната работа на браузъра. Инсталиран е заедно с Google Chrome и е легитимен процес.

Намира се на този адрес в Windows 10:

C: \ Users \ USERNAME \ AppData \ Local \ Google \ Chrome \ User Data \ SwReporter \ VERSION \ software_reporter_tool.exe

В моя случай в настоящия момент изглежда така:

Chrome Software Reporter Tool е самостоятелен процес на Google Chrome-

Какви проблеми мога да имам с Chrome Software Reporter Tool

Потребителите на Google Chrome могат да имат два основни проблема с инструмента:

  1. Той може да причини голямо натоварване на компютъра, когато сканира – до плюс 30%. Т.е. заедно с другите процеси може да достигне 100% натоварване на CPU. Възможно е да работи и по половин час и тогава чуваш увеличения шум на вентилатора.
  2. Инструментът информира Google за резултатите от сканирането, което не на всички е приятно поради опасения относно поверителността.
  3. Дейността му е дублиране на част от дейността на други антивирусни и антималуер програми в компютъра, което е излишно натоварване.
Chrome Software Reporter Tool използва голям ресурс на CPU

Безопасно ли е да деактивираш software_reporter_tool.exe?

Какво ще се случи, ако деактивираш този софтуер? Блокирането на достъпа до програмата може да попречи на Google да премахне проблемен софтуер от системата или да информира за него. Можеш, обаче, да използваш друг софтуер, например антивирусен и антималуер, за да премахнеш заплахи и потенциално нежелани програми от системата.

Деактивиране на софтуера Reporter Tool –

  1. В Google Chrome кликни върху бутона с 3 точки в горния десен ъгъл на прозореца.
  2. Избери опцията Настройки от главното меню.
  3. Превърти надолу до дъното и кликни върху опцията Разширени (Advanced).
  4. Отново превърти надолу до дъното и в раздела Система задай опцията Продължавайте да изпълнявате фонови приложения, когато Google Chrome е затворен (Continue running background apps when Google Chrome is closed) на Изключено.
  5. Сега в раздела Нулиране и почистване (Reset and clean up) кликни върху бутона Почистване на компютъра (Clean up computer).
  6. Ще се отвори страницата с инструмента за почистване на Chrome. Сега изключи Докладвай подробности до Google (Report details to Google).
Chrome cleanup computer

Стъпки за блокиране на инструмента Google Software Reporter

Moжеш да изтриеш съдържанието на цялата папка или да преименуваш самия изпълним файл. Но това предполага само временно разрешение, тъй като Google ще инсталира Software Reporter Tool към системата отново, когато уеб браузъра бъде актуализиран.

По-добрият вариант е, да премахнеш разрешенията, така че никой потребител (или Google) да няма достъп до папката, за да стартира Software Reporter Tool.

Иди в папката AppData, където се намира софтуерът. (Виж адреса по-горе.) Щракни с десния бутон върху папката SwReporter и избери Properties от менюто.

Премини към раздела Security.

Избери Advanced на новия прозорец.

Премахване на всички наследени разрешения от този обект

Кликни върху Disable inheritance и избери Remove all inherited permissions from this object.

Премахване на всички наследени разрешения от този обект 2

Кликни на Apply и в подканата за защита на Windows – Yes.

Премахване на всички наследени разрешения от този обект 1

Кликни Ok и пак Ok.

Никоя група или потребител вече не трябва да имат достъп до инструмента Software Reporter.

Предимството на този метод е, че инструментът вече не може да се изпълнява и че актуализациите вече не могат да се прилагат към него, стига папката или имената му да не се променят.

Използване на правилата на Chrome

Този метод включва извършване на промени с редактора на системния регистър, за да деактивира инструмента за почистване на Chrome. Той използва официалните правила (policies) на Google Chrome, за да спре инструмента Software Reporter.

Как да действаш при този метод:

1.Отвори диалоговия прозорец RUN с помощта на комбинацията от клавиши WIN + R и въведи regedit.

2. Иди до следния ключ:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Policies

3. Щракни с десния бутон, за да създадеш нов ключ под ключа Policies и му дай име Google.

Нов ключ Google

4. Под новосъздадения ключ на Google създай нов ключ и го наречи  Chrome.

Нов ключ Chrome

5. Целият ключ е:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Policies \ Google \ Chrome

6. В десния панел избери бутона Chrome и след това кликни с десния бутон, за да избереш New -> DWORD (32-bit) Value. Този нов DWORD трябва да бъде преименуван на ChromeCleanupEnabled.  Стойността му трябва да бъде 0.

 

Chrome clean up tool 0

7. Отново кликни с десния бутон върху ключа Chrome и избери New ->Dword (32-bit) Value. Сложи му име ChromeCleanupReportingEnabled. Увери се, че стойността му е 0.


Registry Hive
HKEY_LOCAL_MACHINE or HKEY_CURRENT_USER
Registry PathSoftware\Policies\Google\Chrome
Value NameChromeCleanupEnabled
Value TypeREG_DWORD
Enabled Value1
Disabled Value0

Заключение

Накратко отговори на често срещани въпроси (FAQ) относно Chrome Software Reporter Tool:

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.