Как да свържем MailChimp към WordPress, с плъгини и ръчно

Как да свържем MailChimp към WordPress-

Преди да покажа какви възможности имаме да свържем MailChimp към WordPress, искам да обясня какво е MailChimp и защо да го използваме.

Какво е MailChimp

Най-популярната система за автоматизиране на маркетингови услуги – MailChimp – позволява на хората, които се интересуват от твоята работа или продукти, да се абонират в маркетинг списъци за имейл чрез формуляри за регистрация. Формулярите обикновено се поставят в страничната лента на уебсайта.

Имейлите, изпратени на списъците от потребители, се наричат кампании. Налични са много функции за персонализиране на формуляри, настройка и изпращане на писма, получаване на отчети и автоматизиране на много процеси. За малки сайтове е осигурена безплатна тарифа, която включва до 2000 абонати и ограничава изпращането на съобщения до 12 000 на месец.

Необходими ли са списъците с имейли за моя уебсайт?

Защо имаш нужда от бюлетин?
Според резултатите от маркетинговите изследвания бюлетините (newsletter), които изпращат сайтовете, са един от най-ефективните методи за влияние върху клиентите. Този тип връзка позволява да се установи доверие между автора на блога и читателя, между продавача и купувача в случай на сайт за електронна търговия. Бюлетините са инструмент за връщане на стари посетители, за съобщаване на важни новини и текущи промоции. Имайки собствена база от абонати, които се интересуват от темата или продуктите на сайта, можеш значително да спестиш от реклама.

Бюлетинът на сайта насърчава посетителя да предприеме действия. Тук не става въпрос само за четене на съдържанието, а за завършване на поръчката на услугата или това, към което е насочен проектът, тоест да се извърши конверсия на сайта .

Предимство при използване на MailChimp за уебсайтове на WordPress

Има много услуги за списъци с пощенски адреси. Някои сред тях са доста добри. Но сега ще говорим конкретно за MailChimp.

Защо да използваш точно MailChimp от твоя WordPress сайт?

Mailchimp е една от най-приятелски настроените маркетингови услуги за електронна поща. Тя е лесна и интуитивна за използване и има много интеграции с WordPress. Бюлетините могат да бъдат конфигурирани дори от смартфон. Познаването на HTML и CSS не се изисква.

В допълнение е най-достъпна за начинаещи, защото е безплатна, когато изпращаш по-малко от 12 000 имейла на месец и имаш по-малко от 2000 абонати. Това означава, че получаваш услуга веднага, без да плащаш нищо.

Освен това, има някои други интересни функции на MailChimp, които ти позволяват да конфигурираш RSS за абониране по имейл, да проектираш красиви шаблони за кампаниите, да настройваш автоматични отговори и да проследяваш ефективността на твоите имейл кампании, използвайки отчети.

Не е за пренебрегване и надеждността на MailChimp. Услугата се използва от повече от милион души.

Първи стъпки с MailChimp

Тук няма да се спирам подробно на регистрацията, движението в сайта на MailChimp и конфигурирането на кампаниите. Ше премина бегло през тази част, за да разкажа основната тема днес – как да свържем MailChimp към WordPress.

За да свържеш MailChimp към WordPress сайта или блога си, първото нещо, от което се нуждаеш, е MailChimp акаунт.

Иди на уебсайта на MailChimp и кликни върху бутона Sign Up Free.

Регистрация в MailChimp

Попълни своя имейл и създай потребителско име и парола за твоя акаунт.

След като влезеш, ще бъдеш пренасочен към таблото за управление на MailChimp.

Създай първия списък с пощенски адреси.

Създаване на списък в MailChimp

Списъкът с имейли е мястото, където можеш да използваш сегментиране на твоите абонати. Препоръчително е да създадеш различни сегменти, за да доставяш високо специфични и персонализирани бюлетини на абонатите си.

Можеш да създаваш неограничени списъци в безплатния акаунт в MailChimp.

Забележка: преди да продължиш нататък, предполагам, че вече си се регистрирал в MailChimp.

Сега трябва да свържеш списъка с имейл адреси към твоя WordPress, така че посетителите на твоя уеб сайт или блог да могат да се абонират.

Как да свържем MailChimp към WordPress: най-добрите инструменти

И така, вече имаш профил в MailChimp и сега си готов да започнеш втората част – да създадеш, конфигурираш и добавиш абонаментен формуляр за MailChimp към сайта си, за да събираш абонати.

Разглеждам 5 много полезни и тествани инструмента за добавяне на формуляр към страниците на WordPress за регистрация на бюлетина.

1) MailChimp for WordPress (Lite)

MailChimp for WordPress е най-използваният инструмент за свързване на MailChimp към WordPress.

На първо място, за да свържеш MailChimp към WordPress, ще трябва да използваш API ключ.

Влез в акаунта си в MailChimp, кликни върху потребителското си име и отвори Account–> Extras–> API keys. С натискане на бутона Create a key ще се генерира код, който ще трябва да копираш в WordPress.

Генериране на Api key, за да свържем MailChimp,към WordPress

Сега инсталирай и активирай приставката MailChimp for WordPress.

Ще видиш нов елемент MailChimp for WP  в менюто на WordPress таблото за управление. Кликни върху него за достъп до конфигурационната област на инструмента. Въведи получения API ключ в съответното поле и запиши (Save).

Когато приключиш със свързването на MailChimp с WordPress, продължи с конфигурирането на формулярите.

В този случай наличните опции са много. Например, можеш да решиш дали да използваш еднократно или двойно включване (т.е. с двойно потвърждение на регистрацията на потребителя), дали да използваш „основни“ стилове или форматирането, вече приложено към твоя сайт и други.

Можеш също да персонализираш съобщенията, които се появяват под формуляра, когато потребителят въведе своя имейл адрес, ако има грешки и т.н.

Този инструмент има една много полезна функция и тя е, че ти позволява да въведеш URL адреса на страница, към която да пренасочваш потребителите, когато те се регистрират. Това е особено полезно, ако използваш безплатен план за MailChimp и следователно не можеш да изпращаш автоматични имейли с автоматичен отговор.

Така създадения формуляр може да бъде използван навсякъде, където ти е нужен, благодарение на краткия код, който се създава автоматично.

Нека видим ЗА и ПРОТИВ на този инструмент:

ЗА
MailChimp for WordPress е добър компромис между лекота на използване и свобода на персонализиране. Той има много интересни опции и формулярът, който си създал, може да бъде вмъкнат почти навсякъде на твоя уебсайт.

ПРОТИВ
Безплатната версия на приставката ти позволява да създадеш само един формуляр.

2) Easy Forms for MailChimp

Това също е един чудесен инструмент, чрез който да свържеш MailChimp с WordPress.

Инсталирай и активирай приставката, след това иди на Easy Forms–>Settings, за да въведеш своя API ключ.

Сред най-интересните опции са:

 • възможност за задаване на период от време, през който формулярът е активен;
 • възможност за създаване на множество формуляри за регистрация, които могат да бъдат свързани с различни списъци и персонализирани;
 • възможност за добавяне на формуляр за регистрация към страниците, като джаджа или като кратък код;
 • възможност да избереш страница, към която да пренасочваш потребителя след регистрацията;
 • възможност за активиране на CAPTCHA за борба със СПАМ.

Сега нека да видим ЗА и ПРОТИВ.

ЗА
Най-гъвкавият плъгин.

ПРОТИВ
Няма.

3) MailChimp Forms by Optin Cat

След като плъгинът е активиран, можеш да създадеш нов формуляр от Optin Forms–> Add new. Избери оформлението и полетата, които да вмъкнеш, след което добавиш API ключа, за да свържеш MailChimp към WordPress .

Персонализирай съобщенията за грешка и потвърждение, след това избери дали да използваш краткия код за вмъкване в твоите страници или добави страниците, публикациите или категориите, в които формулярът ще се показва.

От секцията Optin Forms–>Settings можеш да въведеш текстове и отметка за регулирането на GDPR .

ЗА
Опциите за конфигурация са многобройни и позволяват добро персонализиране на твоя формуляр. Въпреки че няма много безплатни модели, все пак можеш да използваш персонализиран CSS, за да подобриш външния му вид. Разделът GDPR също е много полезен .

ПРОТИВ
Някои опции не са много интуитивни.

4) MailChimp Subscribe Form

от PluginOps

MailChimp Subscribe Form ти позволява да създаваш формуляри чрез много интуитивен визуален редактор.

Избери типа формуляр (в страницата, изскачащи прозорци, банер) и избери оформление, което можеш да персонализираш според желанието си. Можеш също да създадеш специални формуляри за таблети и смартфони.

От Optin Form Builder–>Old forms–>Add new  можеш да създаваш нови форми и да свържеш MailChimp към WordPress.

Имаж възможност да добавяш нови абонати в MailChimp или в твоята база данни, както и към списъ по избор.

Някои аспекти от външния вид на модула могат да бъдат персонализирани, също и с допълнителен CSS.

ЗА
Възможността да се извърши A / B сплит тестване и да се наблюдават конверсиите с Analytics.

ПРОТИВ
Безплатната версия е доста ограничена и многото опции отнемат повече време за конфигуриране на формуляра от другите плъгини .

Други плъгини

Виж още полезни плъгини: Най-добрите WordPress плъгини, от които не можеш да се откажеш (2019)

MailChimp Forms by MailMunch

Този плъгин добавя нови методи за регистрация в твоите имейл списъци на MailChimp към WordPress сайта ти. Можеш да използваш този плъгин за създаване на различни форми и страници, като изскачащо меню, джаджа в странична лента, горна лента, целеви страници.

Плъгинът е лесен за инсталиране, тъй като не изисква API ключове. Той автоматично се свързва с твоя MailChimp акаунт, включва създател на целеви страници, поддържа групи по интереси и много други.

MailOptin Plugin

MailOptin ти позволява да увеличаваш експоненциално своя пощенски списък и да показваш насочени съобщения в уебсайта си на WordPress с изскачащи прозорци, слайдове, във формуляри за регистрация и джаджа на страничната лента.

MailChimp Top Bar

Плъгинът добавя чист, естетичен и адаптивен бар по избор в горната или долната част на страницата на твоя уебсайт. Използването на MailChimp Top Bar е чудесен начин за повишаване на реализациите и събиране на имейл адреси за списъците ти за твоя бюлетин, без да е твърде натрапчив.

WooCommerce MailChimp

Този плъгин интегрира по страхотен начин WooCommerce и MailChimp. Той автоматично абонира клиенти в списъка на MailChimp и по твое желание, на групи по интереси, след като клиентът е създал, обработил или попълнил поръчка.

Плъгинът е чудесен, ако имаш чуждестранни купувачи, тъй като има няколко настройки за включване, които са съставени по международните правила.(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Използваме вграден код HTML, за да свържем MailChimp към WordPress

И накрая, нека да видим как да свържем MailChimp към WordPress, без да използваме приставка. Ще работим с функционалността за създаване на формуляри за регистрация в MailChimp .

Когато си в MailChimp , избери списъка в Audience, за който искаш да създадеш формуляра, и премини към Manage Audience–>Signup forms.

MailChimp Signup forms

Тук избери опцията Embedded Forms.

MailChimp Embedded forms

Можеш да работиш върху всеки от четирите налични модула:

 • Classic – класическа форма, популярен формат в Mailchimp.
 • Condensed – подходящ за поставяне в страничната лента. Съдържа само едно поле – имейл.
 • Horizontal – с хоризонтална ориентация, подходящ за поставяне в долната част на обекта,
 • Unstyled – чист HTML без стилове, подходящ за задаване на собствени стилове.

Това, което ни интересува, е генерираният код (този, който започва с <!– Begin MailChimp Signup Form –>).

MailChimp - настройка на формуляра, за да свържем MailChimp към WordPress

Настройваме формуляра за записване за бюлетина:

Нека вземем за пример параметрите за задаване на класическия формуляр (Classic), тъй като той има максимален брой настройки. Когато конфигурираш, можеш да избереш следните елементи:

 • заглавие на формата: да го добавиш или не и какво да бъде, ако го има;
 • настройки на полета за въвеждане: показват само задължителни полета / показват всички полета;
 • поле за група по интереси: показване или не;
 • индикатор за задължителните полета: добавяне или не;
 • опции за форматиране (HTML, текст без стилове): показване или не;
 • задаване на ширината на формата в пиксели (или остави празно поле, така че ширината на формата да запълни пространството, в което е вграден);
 • деактивиране на JavaScript: направи го, ако има конфликт с друг JavaScript код на сайта;
 • добавяне на връзка към архива на последните изпратени кампании във формата, така че абонатите да могат да видят за какво се абонират;
 • добавяне на MonkeyRewards – връзка към MailChimp, която автоматично добавя логото на MailChimp към безплатни акаунти;
 • активиране на CAPTCHA при абонамент.

Може да изглежда, че има много настройки и всичко е твърде объркано. Всъщност спокойно използвай настройките по подразбиране, те обикновено са подходящи.

Когато си работил над всички тези налични опции, вероятно ще видиш код като този:

MailChimp Embedded code

Копирай го и го постави на сайта, там, където ти е нужен. Ако сайтът е направен на WordPress, създай нова текстова джаджа.

 1. Иди на таблото за управление на WordPress–>Външен вид–>Джаджи
 2. Плъзни и пусни текстовия уиджет (например) към страничната лента.
 3. Дай заглавие на джаджата си (незадължително).
 4. Постави кода и натисни Save.
 5. Промяната трябва незабавно да се отрази на сайта ти.
Поставяне на вградения код в текстова джаджа

По подразбиране полетата на формулярите са записани на английскии. Имената им могат да се променят директно в кода, например така, че да се показват на сайта на български.

Вероятно обаче външният вид на формата няма да е такъв, какъвто искаш да бъде.

Редовете код, които определят външния вид на модула, са тези в началната част, затворени между таговете <style type = „text / css“> и </style>.

Ако имаш познания за CSS, можеш да изтриеш тези редове и да добавиш правила, свързани с идентификатора #mc_embed_signup, към твоя style.css файл.

Или пък да вземеш чист HTML код, след като си направил настройката на Unstyled модула и към него да добавиш CSS стилове.

За да не създаваш код на CSS стиловете от нулата, можеш да изкопираш този примерен код тук и да промениш цветовете и дебелината на рамките в него, както ти харесва на теб:

/*********Begin MailChimp Form Styles*********/
#mc_embed_signup {
background: #f0f5f1; !important;
clear: left;
font: 14px ’Open Sans’,Arial,sans-serif;
}
#mc_embed_signup form {
display: block;
position: relative;
text-align: left;
padding: 5px 5px 10px 25px !important;
border: 7px solid #088028;
}
#mc_embed_signup h2 {
font-weight: normal !important;
padding: 0;
margin: 15px 0;
font-size: 1.4em;
color: #000;
}
#mc_embed_signup .mc-field-group {
clear: left;
position: relative;
width: 100%;
padding-bottom: 10%;
min-height: 50px;
}
#mc_embed_signup .button {
clear: both;
background-color: #088028 !important;
border: 0 none;
border-radius: 2px !important;
color: #ffffff;
cursor: pointer;
display: inline-block;
font-size: 15px;
font-weight: bold;
height: 32px;
line-height: 32px;
margin: 10% 0px 10% 0 !important;
padding: 0 22px;
text-align: center;
text-decoration: none;
vertical-align: top;
white-space: nowrap;
width: 87% !important;
}
#mc_embed_signup .mc-field-group input {
display: block;
width: 100% !important;
padding: 8px 0;
text-indent: 2%;
}
#mc_embed_signup input {
border: none !important;
-webkit-border-radius: 3px;
-moz-border-radius: 3px;
border-radius: 3px;
}
#mc_embed_signup .mc-field-group label {
display: block;
margin-bottom: 3px;
color: #000000;
}
#mc_embed_signup #mce-success-response {
color: #ffffff !important;
display: none;
}
/*********End MailChimp signup styles*********/

Резултатът от добавянето на горния код към основния HTML код е този формуляр:

MailChimp формуляр с CSS код

Ето го разписан и в Codepen, с частите на HTML и на JavaScript кода от изкопирания от MailChim код за вгражданe:

See the Pen
wvvBQYm
by Ivanka Grigorova (@ivankagrigorova)
on CodePen.

Заключение

Всички хора, които се регистрират за твоя бюлетин, го правят доброволно. Те искат да чуят какво ново и интересно имаш да им кажеш. Твоя е отговорността е да им представиш първокласно съдържание и да не злоупотребяваш със списъка с техни имейли.

Ако имаш някакви въпроси или предложения относно публикацията, моля, използвай секцията за коментари по-долу. Ако публикацията разрешава твои проблеми и ти харесва, можеш да се запишеш за моя бюлетин.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.