LibreOffice е алтернатива на Microsoft Office със съответните приложения и предимства

Да започнем запознаване с този изключително добър заместител на Microsoft Office - LibreOffice.

От създаването си като клонинг на изходния код на Open Office, офис пакетът LibreOffice е най-добрата алтернатива на Microsoft Office, а също и на Office 365. Това е безплатен софтуер, издаден от The Document Foundation. Включва редица приложения, съответни на тези от Microsoft Office. Може да се ползва на много езици, включително и на български.

LibreOffice - алтернатива на Microsoft Office със съответните приложения и предимства
LibreOffice – алтернатива на Microsoft Office със съответните приложения и предимства

Запознаване с Libre Office

В момента има две версии на програмата – за инсталиране и портативна. За подобренията в най-новата версия, можеш да видиш на страницата на версиите. Потребителите на Windows, за инсталиране ще изтеглят файл във формат .msi. После трябва да следват диалоговите прозорци на съветника за инсталиране.

В един от първите прозорци ще може да се избира между типична и персонализирана инсталация. С първата опция ще се прилагат настройките по подразбиране, докато с втората можеш да избереш целевата папка на програмата, за да спестиш евентуално място на устройство C.

Ако вече имаш инсталирана LibreOffice и надстройваш до нова версия, избери типично инсталиране. Това автоматично ще деинсталира старата версия и файловете с най-новата версия ще бъдат добавени в същата папка. Ако от друга страна, това е първият път, когато инсталираш програмата, можеш да го направиш от Custom, за да избереш целевата папка на LibreOffice.

Аз използвам портативната версия, която по нищо не отстъпва на версията за инсталиране, но не пише в регистъра на системата и остава само в папката, която си избрал, на локално ниво.

Портативната версия след изтеглянето се нуждае само от разопаковане, кликвайки два пъти върху иконата на LibreOfficePortable.

За да се започне работа, отвори новополучената папка и избери изпълнимия файл .EXE с име LibreOfficePortable.

LibreOfficePortable
Libre Office Portable

Кликни два пъти и ще се отвори началният прозорец на Libre Office.

Libre Office начален прозорец
Libre Office начален прозорец

Отляво са бутоните за шестте приложения на LibreOffice: Writer Document, Calc Spreadsheet, Impress Presentation, Draw Drawing, Math Formula и Base Database.

Най-напред можеш да отидеш в менюто горе и от Tools да избереш Options, за да смениш езика на документите, да персонализираш шрифт, цвят, сигурност и много други настройки.

Избор на Options от Tools, меню на Libre Office
Избор на Options от Tools, меню на Libre Office

В Tools можеш още да опиташ разширения, макроси и персонализиране.

Едно от предимствата на LibreOffice е възможността за персонализиране. Можеш с времето да го настроиш по начина, по който ти е удобно да работиш. Така ще подобриш продуктивността си и своето потребителско изживяване.

Начини за персонализация на Libre Office

Ето някои често срещани персонализации, които може да ти бъдат удобни:

Можеш да персонализираш менюта, ленти с инструменти и клавишни комбинации, да добавяш нови менюта и ленти с инструменти и да присвояваш макроси на събития.

Другите персонализации се правят лесно чрез разширения, които да инсталираш от уебсайта на LibreOffice или от други доставчици.

Персонализиране на съдържанието на менюто

Избери Tools–>Customise–>Menus, за да се покаже диалоговият прозорец за менютата.

Там ти се предоставя възможност за:

  • Създаване на ново меню;
  • Модифициране на съществуващи менюта;
  • Добавяне на команда към меню;
  • Промяна на записи в менюто.

Персонализиране на ленти с инструменти

Можеш да персонализираш лентите с инструменти (Toolbars) по няколко начина. Също да избереш кои икони да се виждат и да заключиш позицията на закачена лента с инструменти, да добавиш или изтриеш икони (команди). Можеш и да създаваш нови ленти с инструменти.

Избери Tools–>Customise–>Toolbars, за да се покаже диалоговият прозорец за лентите с инструменти.

Там ти се предоставя възможност за:

  • Промяна на съществуващи ленти с инструменти;
  • Създаване на нова лента с инструменти;
  • Добавяне на команда към лента с инструменти;
  • Избор на икони за команди в лентата с инструменти;

За повече подробности виж на страницата с персонализации, както и на страницата на версиите.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Приложенията на Libre Office

За да отвориш приложение, кликни два пъти върху съответния бутон или отвори файл, създаден с това приложение. Вместо последните файлове можете да видиш подредени модели, както е показано на екранната снимка.

Шаблони на LibreOffice
Шаблони на LibreOffice

Ще направя кратко резюме на основните характеристики на шестте приложения на LibreOffice.

Writer – документи

Writer - документи
Writer – документи

Това е най-добрата безплатна алтернатива на Word на Microsoft и се използва за създаване на форматирани текстови файлове, които могат да бъдат записани в патентован формат .ODT или в Word формати, най-новите .DOCX или по-стария .DOC.

Writer Document притежава всички функции, необходими за инструмент за текстообработка. Гъвкав и функционален, достатъчно мощен, за да създава книги, които включват съдържание, диаграми, съдържание и др. Можеш да избереш и приложиш шрифтовете на твоя компютър и да персонализираш стиловете във всяка част от документа.

Речникът AutoCorrect е полезен за избягване на правописни и граматически грешки. Чрез процедури – съветниците е възможно да се създават стандартни документи, като писма, факсове, дневен ред и протоколи и да се ускоряват сложни операции, като отпечатване на сливането на няколко документа.

За да избегнеш създаването на сложни документи от нулата и да ускориш работата си, можеш да се възползваш от многото включени шаблони за документи.

Ето част от функциите на Writer:

1. Създаване на нови документи с улеснението на много вече съществуващи шаблони.

2. Форматиране на текст с широка гама от инструменти, включително шрифтове, размери, цветове, подравняване, разстояние между редовете и много други.

3. Таблици и работа с тях, инструменти за оформление, манипулиране на клетките, създаване на заглавия.

4. Инструменти за вмъкване на рисунки и графики в документ и с множество опции за оформление на тези елементи, включително обрезване, прозрачност, сенки и други.

5. Поддържа много езици за документи.

6. Запазване на файлове в голям избор от формати, включително ODF, PDF, DOC, RTF, HTML и други, което гарантира съвместимост със стандартните формати на Microsoft Office.

7. Интегриране с другите програми от LibreOffice, като Calc и Impress, което улеснява работата с различни типове документи.

Calc Spreadsheet – електронни таблици

Calc Spreadsheet - електронни таблици
Calc Spreadsheet – електронни таблици

Това е алтернативата на Excel на Microsoft Office. Calc е програмата за електронни таблици, която начинаещите потребители ще намерят за интуитивна и лесна за научаване, докато професионалистите и тези, които извършват сложни изчисления, ще оценят нейната широка гама от разширени функции.

Процедури – съветниците ще те водят в избора и използването на пълния набор от функции в електронните таблици. Можеш също да изтеглиш шаблони от LibreOffice Template Library за готови решения.

С инструмента Стилове (Styles) се прилагат различни опции за форматиране на клетки, включително свободно завъртане на съдържание, шаблони, фонове, граници и др.

Мениджърът на сценарии позволява анализи на хипотези с едно кликване; например за сравнение на печалбите въз основа на високи, средни или ниски прогнози за продажби.

Solver позволява решаване на проблеми с оптимизацията, например чрез намиране на оптимална стойност на определена клетка, изчислена въз основа на ограничения, вмъкнати в други клетки.

Поддръжката на Calc за много потребители позволява да се споделят електронни таблици с други потребители, които могат да работят едновременно върху един и същ документ. В допълнение към запазването на електронни таблици в собствения си формат OpenDocument (.ODS), Calc дава възможност да се отварят електронни таблициMicrosoft Excel, както и да се записва един файл на Calc във формат на Excel.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ето част от функциите на Calc:

1. Създаване на нови таблици с избор от шаблони.

2. Мощен инструментариум за работа със формули. Потребителите могат да използват функции като SUM, AVERAGE, MAX, MIN, IF, COUNT и други, както и да създават свои собствени формули.

3. Широка гама от инструменти за форматиране на клетки, включително шрифтове, размери, цветове, подравняване и много други.

4. Лесно създаване на графики и диаграми с различни инструменти за оформление на графиките и манипулиране на данните, които се визуализират.

5. Филтриране и сортиране на данните, използвайки множество критерии.

6. Извършване на различни изчисления в табличните данни, като например събиране, изваждане, умножение, деление и други.

7. Запазване на файлове в множество формати, включително ODF, PDF, XLS, CSV и други, което гарантира съвместимост със стандартните формати на Microsoft Excel.

8. Интегриране с други програми от LibreOffice, като Writer и Impress.

Impress Presentation – презентация

Impress Presentation - презентация
Impress Presentation – презентация

Impress е инструмент за създаване на мултимедийни презентации. Докато създаваш презентации, можеш да преглеждаш слайдове в Normal (за общо редактиране), Outline (за организиране и структуриране на текстово съдържание), Notes (за преглед и редактиране на бележки, свързани със слайд), Handouts (ако желаеш да имаш материала на хартия) и Slide Sorter (за визуализация, която ти позволява бързо да намираш и сортираш слайдове).

Презентациите могат да бъдат обогатени с 2D и 3D клипарти, специални ефекти и ефекти на преход, инструменти за анимация и рисуване.

Има множество анимации и ефекти за обогатяване на слайдовете. С Fontwork можеш да създаваш привлекателни 2D и 3D изображения, започвайки от текста. За да добавиш стил и изтънченост към презентациите си, Impress разполага с разнообразие от лесни за използване инструменти за рисуване и диаграми. Можеш също да изтеглиш други шаблони от библиотеката на LibreOffice.

Във всяко от шестте приложения можеш да отидеш на File–>New, за да отвориш едно от останалите пет приложения.

Ето част от функциите на Impress:

1.Предоставя набор от готови шаблони за презентации.

2. Множество инструменти за форматиране на текста, като различни шрифтове, размери на шрифта, цветове и други.

3. Позволява да се добавят графики, картинки и други изображения към презентацията. Това включва много инструменти за редактиране на графиките и картинките, като например изменение на размера, цветове и други.

4. Позволява на потребителите да добавят анимация към обектите в презентацията. Например придвижване, промяна на размера и други.

5. Много презентационни ефекти, например промяна на цветовете, промяна на размера на изображението и други.

6. Може да възпроизвежда видео и аудио файлове по време на презентацията, което добавя интерактивност и жизненост.

7. Запазване на файлове в множество формати, включително ODF, PDF, PPT и други, което гарантира съвместимост със стандартните формати на Microsoft PowerPoint.

8. Интегриране с други програми от LibreOffice, като Writer и Calc, за по-висока продуктивност.

Base Database – база данни

Base Database - база данни
Base Database – база данни

Base Database е алтернативата на Office Access и се използва за създаване на бази данни. С това приложение ще се отвори прозорец с ръководство за създаване на база данни. Base е проектиран да отговаря на нуждите на широк кръг потребители във всяка среда. Отговаря на нуждите на по-напредналите потребители и фирми и предоставя собствени драйвери за някои от най-популярните системи за управление на бази данни в многопотребителска среда: MySQL, Adabas D, MS Access и PostgreSQL.

Освен това, вградена поддръжка за стандартни JDBC и ODBC драйвери, ти позволява да се свържеш с почти всички съществуващи типове двигатели. Ако имаш нужда от база данни за един потребител, Base вече е конфигуриран с HSQL релационния механизъм. Base се доставя с автоматизирани инструменти, които помагат на всеки, който използва база данни за първи път, да създава таблици, заявки, формуляри и отчети и съдържа различни таблици, полезни за проследяване на активи, клиенти, поръчки за продажба, фактури и много други често използвани елементи.

Base също е добре интегриран с всички други приложения в пакета LibreOffice и може да предостави данни от адресната книга за обединени печати в Writer, използвайки стандартния LDAP протокол или други формати на адресна книга.

И накрая, Database Base може да се използва за създаване на свързани области с данни в CALC файлове, за анализ на пивот таблици или като база данни за графики. Няма реален интерфейс, а съветник за създаване на база данни.

Някои от ключовите функции на Base са:

1. Създаване на нови бази от данни с използване на готови шаблони.

2. Създаване на таблици, които да служат като основа за съхранение на данни.

3. Base може да импортира данни от различни източници, като например Microsoft Access, Excel и други.

4. Възможност за създаване на формуляри, които да улеснят въвеждането на данни в базата.

5. Инструменти за създаване на сложни заявки, които да позволят на потребителите да търсят, филтрират и сортират данните в базата.

6. Създаване на доклади, които да представят данните от базата в желания формат.

7. Base е съвместима с множество операционни системи, включително Windows, macOS и Linux.

8. Base може да запазва файловете в множество формати, включително ODF, Microsoft Access, MySQL и други.

Draw Drawing – чертежи и дизайн

Draw Drawing - чертежи и дизайн
Draw Drawing – чертежи и дизайн

Draw Drawing е инструмент за създаване на технически чертежи, минималистична алтернатива на AutoCAD. Draw позволява да се създават от прости скици до сложен план и предлага възможността да се общува с помощта на графики и диаграми. С максимален размер на страницата от 300×300 см, Draw е софтуер за създаване на технически чертежи, плакати и много други. Дава възможност да се манипулират обекти, да се групират, изрязват, да се използват 3D обекти и т.н.

С Draw можеш да рисуваш блок-схеми с конектори, които улесняват създаването им. Можеш също да създаваш организационни и мрежови диаграми, дори и да нямаш особен артистичен усет. За прецизно поставяне можеш да вмъкваш нови точки за залепване за конектори. Размерните линии се изчисляват автоматично и се показват по време на фазата на чертане.

Draw ти позволява да манипулираш снимки и изображения по множество начини, включително създаване на фотоалбуми. Разширеното изобразяване позволява създаване на фотореалистични изображения, като се започне от текстури, благодарение на светлинни ефекти, прозрачност, перспективи и много други. 

Draw позволява конвертиране на изображения към и от широк набор от изображения и документи. Форматът за експортиране по подразбиране е ODG.

Ето част от функциите на Draw:

1. Рисуване на различни видове обекти като например линии, кръгове, правоъгълници, триъгълници и други.

2. Инструменти за форматиране на обектите, като различни цветове, шаблони, размери и други.

3. Позволява групиране на няколко обекта заедно, за да се създават сложни изображения.

4. Много инструменти за редактиране на обектите, като например промяна на размера, цветовете, формата и други.

5. Draw може да импортира графики и изображения от други програми, като например Adobe Photoshop или CorelDRAW.

6. Draw използва векторен формат на изображенията, който позволява на потребителите да мащабират изображението без загуба на качеството на изображението.

7. Може да бъде интегрирана с други програми от LibreOffice, като Writer и Calc.

8. Draw може да запазва файловете в множество формати, включително ODF, PDF, SVG и други, което гарантира съвместимост със стандартните формати на други програми.

Math Formula – математически изрази

Math Formula - математически изрази
Math Formula – математически изрази

Math Formula е редактор на математически изрази. Може да се използва в текстови документи, електронни таблици, презентации и графики и чертожни листове и ти позволява да вмъкваш идеално форматирани математически и научни формули в документи. Формулите могат да включват голямо разнообразие от елементи, от дроби до членове с експоненти и индекси, от интеграли до математически функции, от неравенства до системи от уравнения и матрици.

Можеш да стартираш Math като самостоятелно приложение директно от Libre Office Home или, ако е необходимо, да го извикаш от Writer, Calc, Impress или Draw с двойно щракване върху даден математически израз. 

Редакторът има меню отдясно за достъп до всички математически символи, като оператори, отношения, теория на множествата, атрибути, функции, скоби, форматиране.

Инструментът за мащабиране (Zoom) също е полезен. 

Входната символика е базирана на стандарта за типография LaTeX. В този случай се пише в долната част на редактора, докато визуализацията се показва в другата. Тези, които не са запознати с LaTeX, ще използват инструменти за визуално редактиране, за да въвеждат научни изрази като в редактора на Word.

Създадените формули могат да бъдат записани в PDF или патентован ODF формат. ODF формулите също могат да бъдат отворени, като отидеш на File–>Open.

Някои от ключовите функции на Math са:

1. Графичен интерфейс, който улеснява създаването на математически формули.

2. Вграждане на математически формулив текстовите документи.

3. Поддръжка на множество формати за визуализиране на математическите формули, включително MathML, LaTeX, OpenDocument и други.

4. Bогата библиотека с математически формули и символи, които могат да бъдат използвани за построяване на сложни математически изрази.

5. Поддръжка на различни езици, което позволява на потребителите да създават формули на различни езици, като например арабски, китайски и японски.

6. Възможност за копиране и поставяне на формули от други програми, като например Microsoft Word и LaTeX.

7. Math е съвместима с множество операционни системи, включително Windows, macOS и Linux.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Предимства на LibreOffice пред Microsoft Office

LibreOffice e алтернатива на Microsoft Office с приложения, отговарящи на майкрософтските и редица предимства.

LibreOffice е безплатен, отворен и мултиплатформен офис пакет, който предоставя множество функции и приложения за обработка на текст, таблични данни, презентации, векторни изображения и бази от данни. Той е достъпен за изтегляне и използване на множество операционни системи, включително Windows, macOS и Linux.

Сравнено с Microsoft Office, LibreOffice има някои явни предимства, които го правят предпочитан избор за много потребители:

1. Безплатни офис програми с функции и приложения, аналогични на тези в Microsoft Office.

2. Софтуер с отворен код, което означава, че потребителите могат да разглеждат и модифицират програмния код. Това позволява на потребителите да създават свои приставки и да ги споделят с общността.

3. Съвместимост с множество операционни системи, включително Windows, macOS и Linux. Това прави програмата предпочитан избор за потребители, които използват различни операционни системи на различни компютри.

4. Поддръжка на множество файлови формати, включително Microsoft Office формати, PDF, HTML и други. Това прави взаимодействието с други програми и потребители много по-лесно.

5. LibreOffice е много гъвкава програма, която позволява на потребителите да персонализират интерфейса, да добавят нови функционалности и да създават макроси за автоматизиране на рутинните задачи.

6. Офис програмите имат вградена защита срещу вируси и зловреден софтуер.

7. И най- накрая – LibreOffice има активна общност от потребители и разработчици, които работят заедно, за да подобрят и разширят функционалността на програмата.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.