10+ най-добри безплатни облачни услуги за архивиране и по-висока продуктивност

Най-добри безплатни облачни хранилища

Кои са най-добрите безплатни облачни услуги за съхранение на данни през 2020 г.? Това е  необходим преглед за хората, които работят със значими данни, чиято загуба би била непоправима.

Публикацията е обновена на 13.10.2020.

Всички имаме файлове с важни лични или бизнес данни, които са ни нужни по всяко време и на всяко място. Необходимо ни е и да осигурим запазването на ценната информация в случай на техническа повреда, загуба на компютър.

Имаме две възможности за архивиране – на друг физически носител (хард диск) или в облачно хранилище. Физическите носители станаха много достъпни като цена и увеличиха много обема памет през последните години. Те обаче имат значителен недостатък – могат да се повредят лесно и остаряват с времето. Нужно е постоянно подновяване и прехвърляне. Има и голяма възможност за загуба на ценни данни поради пожар, кражба, наводнение.

Един от най-ефективните начини да можем да използваме най-необходимите си данни от различни устройства и на различни места, както и да запазим тяхно копие е, да ги качим в облачни хранилища за съхранение.

Наравно с увеличение на паметта на физическите носители и намаляване на цената им, облачните услуги също претърпяха голямо развитие. През последните няколко години се появиха нови, станаха по-достъпни и с гъвкави планове за големите потребитли. Можем да кажем, че облачните услуги се превърнаха в необходимост за голям процент от хората, работещи с компютърни технологии. Облакът стана използваем наравно с физическите хард дискове.

Предимства и недостатъци на облачните хранилища

Предимства

 • Възможност за автоматично копиране.
 • Намалени разходите поради спестяване от поддръжка на оборудване.
 • Пълно или селективно копиране на данни на компютър.
 • Лесно администриране, без да има необходимост да се използва труда на ИТ специалист.
 • Висока сигурност и криптиране на данни.
 • Възможността за комбиниране и синхронизиране с локално съхранение.

Недостатъци на облачните услуги за архивиране

 • Старателен анализ за избор на доставчик на облачни услуги.
 • Бавно възстановяване от облака.
 • Рискове от недобросъвестни доставчици на облачни услуги.
 • Невъзможност на някои операции върху файлове на ниво облак.

Как да изберем услуга за съхранение в облак

Тема на тази публикация са, като се разбира от заглавието, безплатни облачни услуги, които са се доказали със своите качества и сигурност.

С тези услуги получаваме възможност за съхранение на снимки, видеоклипове, документи и други цифрови файлове в онлайн пространство, така че да са винаги достъпни чрез интернет.

Много от тях предлагат базово безплатно количество от 5-10 GB и премиум версии с различни по-големина облачни хранилища.

„Облакът“  обикновено не е само онлайн хранилище, а по-скоро работна среда, в която потребителят може ефективно да решава задачите си, без да е обвързан с конкретно устройство. Един чудесен пример за това е Google Drive.

Фактори, с които да се съобразяваме при избор на безплатни облачни услуги

Надеждност на облачните услуги за съхранение

Когато избираме услуга за съхранение в облак онлайн, най-напред се интересуваме за надеждността на компанията. Големите компании като Google (с Google Drive ), Microsoft (с OneDrive ) и Amazon (с Amazon Cloud Drive ) със сигурност са надеждни.

Но можем да се доверим и на много други компании в сектора – като Dropbox, Box, IDrive, pCloud. Те са на пазара от много години и са популярен бранд със силни технологии и солидни във финансово отношение.

Оценяваме определени безплатни облачни услуги, като след търсене в мрежата се уверим, че мненията за тях са отлични, имат професионални сайтове, разполагат и с приложения за мобилните устройства.

Платформи, поддържани от облачни услуги за съхранение

Безплатни облачни услуги на много платформи

Можем да получим достъп до своето облачно пространство за съхранение на данни с всеки компютър или устройство, свързано към Интернет.

Ако искаме да качваме и изтегляме файлове или да синхронизираме съдържанието му на различни устройства, ще трябва да имаме възможност за инсталиране на съответните десктоп програми или мобилни приложения.

Сигурност в облачните услуги за съхранение

Услугите за съхранение в облак предлагат различни нива на сигурност при:

 • достъп до нашата област,
 • протоколи за пренос на данни,
 • защита на файловете на техните сървъри и т.н.

Някои услуги позволяват да влизаме само с парола, други изискват допълнителна проверка.

Някои услуги автоматично криптират файлове ни преди изпращане, за да увеличат защитата по време на прехвърлянето.

Други пък предлагат възможността да ги криптираме с ключ по избор, така че никой да не може да прегледа съдържанието на файла върху техния сървър.

Услугите с криптирането обикновено са в платените пакети.

Функции, предлагани от услугите за съхранение в облак

Съхранение

Не всички услуги за съхранение в облак пазят файловете ни завинаги.

Резервно копие

Някои услуги предлагат възможност за автоматтично архивиране на файлове ни.

Режим на достъп

 • Някои услуги предлагат възможност за достъп до нашето пространство чрез уебсайт, който действа като интерфейс. Тогава всичко, от което се нуждаем, е интернет връзка.
 • Други услуги изискват използването на програми или приложения, наречени „клиентска страна“, които трябва да инсталираме на компютър или устройството си.

За да използваме функцията за архивиране, трябва да инсталираме клиент.

Преглед на файлове

Някои услуги ни позволяват да отваряме най-често срещаните файлови формати като Office документи, PDF файлове, изображения и т.н. В противен случай, за да прегледаме файла, трябва да го изтеглим на компютъра си.

Редактиране

Някои облачни услуги позволяват редактиране на файлове. В тези случаи можем да редактираме документи директно онлайн, без да ги изтегляме първо на компютъра си.

Запазване на версии

Някои услуги запазват всички версии на файловете, които качваме. Това е полезно, ако случайно изтрием или променим файл и искаме да възстановим предишната версия. Но обикновено се пази историята на файловете само за ограничен период от време.

Синхронизиране

Повечето услуги предлагат възможност за синхронизиране на файлове ни на различни устройства (компютри, смартфони, таблети и т.н.), където сме инсталирали тяхната програма-клиент.

Миграция

Някои услуги предлагат възможност за лесно дублиране на данните ни и преместването им (мигриране) към други услуги.

Споделяне

Някои услуги ни позволяват да споделяме документи, съхранявани в облачното си пространство, с други регистрирани потребители на същата услуга. Обикновено става с изпращане на връзка към файла (както при Google Drive). Можем да защитим достъпа с пароли, да ограничим споделянето само до преглеждане без редактиране.

Съвместно редактиране

Някои услуги (като Google Drive и OneDrive) позволяват да работим върху един и същ документ в група. Всеки сътрудник има достъп до документа и може да прави промени, които се проследяват.

Търсене на файлове

Някои услуги предлагат възможност за търсене на думи и текст в нашите файлове в облака.

Офлайн достъп

Някои услуги позволяват да записваме файловете си за офлайн употреба.

Ограничения на размера на файловете за изтегляне

Някои безплатни облачни услуги поставят ограничения за размера на файловете за изтегляне.

Дневници на дейностите

Някои услуги следят всички наши дейности по данните – архивиране, възстановяване, качване, изтриване на файлове и т.н.

Поддръжка

Платените планове обикновено включват поддръжка чрез чат, имейл или телефон, с гарантирано време за реакция.

За безплатни планове поддръжка може и да не е налична.

Моят избор на най-добрите безплатни услуги за съхранение в облак

Няма абсолютно най-добро обслужване на облачните услуги.

Изборът ни зависи от нашите приоритети (пространство, сигурност, поверителност, използваемост и т.н.) и нуждите ни.

Ето моите предложения:

1. Google Drive

Google Drive - безплатни облачни услуги

Номер едно е естествен избор за Google Drive, който е много повече от безплатна облачна услуга. Той предоставя достъп до няколко безплатни офис приложения. Подобно на Dropbox, Drive е насочен към споделянето и взаимно редактиране на файлове.

Google Drive предлага безплатно 15 GB място в облак.

Интегриран е с много услуги, винаги от Google, като Gmail, Google Документи (Google Docs), Google Електронни таблици (Google Sheets), Google Презентации (Google Slides), Google Формуляри (Google Forms) и др. с които можем бързо да прехвърляме всякакъв тип съдържание между устройства без много проблеми. GDrive присъства навсякъде и може да бъде използван от Windows, Mac, iPhone, Android, Linux.

Google Drive съхранява предишни версии на всички файлове.

Ако изтрием файл или папка, в Google Drive файловете се преместват в кошчето, откъдето могат лесно да бъдат възстановени.

Тъй като Google Drive е свързан с акаунта ни в Google, можем да зададем защита с две стъпки за проверка.

Google Drive позволява търсене на думи и текст в документи, запазени в облака.

Мобилните приложения на Google Drive ни позволяват да записваме всеки документ или файл на телефона си за офлайн употреба.

Google Drive предлага възможност за синхронизиране на папки избирателно.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

2. Dropbox

Dropbox

Една от най-популярните опции за съхранение в облак, Dropbox  има повсеместни мобилни и настолни приложения и възможности за работа в екип. Мястото за съхранение, което предлага услугата безплатно е само 2 GB.

Организирането на файловете в Dropbox е изключително лесно, благодарение на интуитивната система на услугата.

Тази облачна услуга е стабилна и съвместима с всички платформи, с възможност за автоматично архивиране. Dropbox е наличен за Windows, Mac, Linux, iOS и Android устройства.

Dropbox предоставят възможност за преглед на най-често срещаните типове файлове, включително документи на Office, PDF файлове, видеоклипове и изображения.

Безплатният акаунт в Dropbox запазва историята на файловете за 30 дни: ако случайно изтрием или променим файл, можем лесно да възстановим предишната версия в рамките на следващите 30 дни. Ако изтрием файл или папка в уеб приложението на Dropbox, файловете се преместват в кошчето, откъдето могат лесно да бъдат възстановени.

Мобилните приложения Dropbox ни позволяват да записваме всеки документ или файл на телефона си за офлайн употреба.

Dropbox има ефективна техника за криптиране: AIT 256 битово криптиране (най-мощният от всички методи за криптиране) на файловете, преди да бъдат архивирани. В допълнение, предаването на файлове се криптира с помощта на протокол TLS / SSL.

Като недостатък се явяват обаче точно някои проблеми със сигурността на данните: Dropbox често е критикуван по отношение на сигурността на архивираните файлове и потребителските данни. Причината е, както сътрудничеството с американските тайни служби, така и заради хакерски пробив и изтичане на имейл адреси и пароли на потребителите.

Друг недостатък е липсата на приложение за Office в облака за обработка на различни видове документи направо там.

3. Microsoft OneDrive

Microsoft OneDrive

Microsoft предлага подобна услуга на Google Drive. В нея са интегрирани офис приложения. Получаваме безплатно 5 GB.

OneDrive се отличава по-специално с модифициране, синхронизиране, споделяне, сътрудничество в работата с файлове.

Той следи предишните версии на документите ни и е с възможност за достъп от различни операционни системи и устройства. Нивото на защита на данните на OneDrive е сред най-високите в бранша.

И OneDrive съхранява предишни версии на всички файлове.

Ако изтрием файл или папка в уеб приложението OneDrive, те се изтриват завинаги.

Налично е допълнително ниво на защита за OneDrive, заради свързването към акаунта на Microsoft.

OneDrive също предлага възможност за синхронизиране на папки избирателно.

4. Box.com

Box.com

Box е популярна алтернатива на Dropbox, която предлага безплатно повече място – 10 GB. Приложенията са достъпни за всички големи мобилни и настолни платформи. Това е услуга не само за синхронизация и архивиране, но и за цялостно управление и споделяне. Благодарение на серия от ексклузивни функции, тя заслужава първо място като алтернатива на Dropbox.

Позволява споделянето на данни между Windows, Mac, linux, Android устройства и т.н.

Има интеграция към Google Docs и много други онлайн услуги, възможност за коментиране на файлове и папки и за записване на повече версии на същия файл.

С помощта на функциите за вътрешно търсене в облака могат да се намерят отделни файлове

Box използва криптография AES, 256 бита и се фокусира върху собствените си функции. Използването на Box всъщност е малко по-лесно, отколкото на Dropbox.

Качването на файлове е ограничено до 250 MB на един файл с безплатния акаунт

5. pCloud

pCloud

Безплатната облачна услуга предлага 10 GB и гаранция за защитеност и безопасност.

pCloud предлага богат избор от функции. Основана в Швейцария през 2013 г., pCloud напредва в облачната индустрия за съхранение, позволява ни да записваме документи, снимки, видеоклипове и музика лесно. В допълнение, услугата не налага ограничения за размера на файловете.

Що се отнася до споделянето на файлове, е възможно да се получи връзка за изтегляне, която може да бъде публикувана във Facebook или Twitter или изпратена по електронна поща. Това е много удобен начин за обмен на един или повече големи файлове. Ако трябва да получим големи файлове, ще получим линк за сваляне. По този начин потребителите на трети страни могат да изпращат файл директно в акаунта си в pCloud.

pCloud използва TLS / SSL криптиране, за да защити файловете, когато те се прехвърлят от компютъра на сървъра.

6. iDrive

Безплатни облачни хранилища - iDrive

iDrive предлага 5 GB безплатно съхранение плюс кредити за допълнително безплатно място. Интегрира се с OneDrive и Office 365.

iDrive е един от лидерите в индустрията и има милиони потребители.

Услугата предлага интересни функции, като например възможност за търсене на файлове, архивиране на файлове за 30 дни, възможност за възстановяване на файлове, дори по-стари от 30 дни, особено бързо архивиране (доархивира само променената част от файла), възможност за архивиране на видеоклипове и снимки от Facebook и т.н.

Услугата за архивиране на Apple не е достъпна само за устройства на Apple, но може да се използва и във Windows. Въпреки това iCloud Drive определено е добра опция главно за потребителите на Apple , които вече имат iCloud акаунт на Mac и / или iPhone и го използват по други причини.

Файловете могат да се използват без проблеми от всички устройства, свързани с iCloud Drive и се синхронизират непрекъснато.

Освен Windows, няма поддръжка от други платформи извън Apple.

7. Yandex Disk

Yandex Disk

Едно от любимите ми облачни услуги, заедно с Google Drive. Предлага 10 GB безплатно облачно хранилище, бързо изтегляне на файлове от него, практично и надеждно. След като инсталираме настолното приложение, синхронизирането на файловете в него ще се управлява автоматично. Няма ограничения за размер на файлове при качването.

Приложението за десктоп автоматично запазва всички скрийншоти и с малкия инструмент Yandex Disk screenshot editor може да се редактира полученото при снимка на екрана или област от него изображение и да се споделя онлайн.

Yandex.Disk определено е солидна услуга сама по себе си, предлагаща много от най-добрите характеристики на западните си конкуренти.

8. Cloud Mail.Ru

Mail Ru Cloud

Mail.Ru Group (обикновено наричана Mail.Ru ) е руска интернет компания. Тя стартира през 1998 г. като услуга за електронна поща и продължава да се превръща в основна корпоративна фигура в рускоезичния сегмент на Интернет. Към 2013 г. според comScore, уебсайтовете, притежавани от Mail.ru, колективно са имали най-голямата аудитория в Русия.

Mail.Ru контролира и управлява 3-те най-големи и най-популярни руски сайтове за социални мрежи, VKontakte , Odnoklassniki и Moi Mir.
Cloud Mail.ru е облачно хранилище на руската компания Mail.ru Group. То ни позволява да съхраняваме музика, видеоклипове, изображения и други файлове и да синхронизираме данни на компютри, смартфони или таблети, както и да ги споделяме с други потребители на Интернет.

Капацитетът на свободното съхранение на данни е 8 GB. Mail.Ru Cloud осъществява работа със споделени папки и онлайн редактиране на документи, таблици и презентации, автоматично изтегляне на снимки от смартфон и избирателна синхронизация

Има функции за сигурност като двуфакторна автентификация, влизане в мобилни приложения с помощта на Touch ID и ПИН код, автоматично сканиране на изтеглени файлове за вируси.

9. TeamDrive

TeamDrive

TeamDrive е немска компания, на пазара от 2005 г., чиято сила е безопасността. Не е изненадващо, че TeamDrive спечели наградите за сигурност на информацията през 2012 г. и бе признат за Gartner Cool Vendor in Privacy в 2013 г.

Свободното пространство, предлагано от TeamDrive, е само 2 GB.

Клиентът за синхронизиране на файлове е достъпен за Windows, Mac, Linux, iPhone и Android.

10. Icedrive

IceDrive

Icedrive е облачна услуга за съхранение, архивиране и споделяне на файлове с браузър, десктоп и мобилни приложения. Създадена от ID Cloud Services LTD

Настолното приложение Icedrive позволява на потребителите да монтират своето облачно пространство за съхранение като истински твърд диск.

Мобилното приложение позволява на потребителите незабавно да архивират цялото устройство, както и автоматично да качват снимки и видео.

Безплатното облачно пространство за съхранение е 10 GB

Още безплатни облачни услуги за съхранение

Разбира се, споменатите по-горе услуги далеч не изчерпват възможностите за безплатно съхранение в облака. Ето още няколко възможности;

1. Amazon Cloud Drive

Amazon Drive

Всички потребители на Amazon получават 5 GB безплатно облачно място за съхранение.
Amazon е много надеждна компания и сигурността на облачната й услуга е висока. Перфектно е интегрирана с Kindle (мобилното устройство за четене на Amazon) и акаунта на клиента в Amazon. Cloud Drive е достъпен от всяка платформа. Той предлага настолна версия за Windows или Mac и приложения за iOS и Android. Позволява качването на файл до 2 GB.

Сред отрицателните точки на Amazon Cloud Drive липсват няколко усъвършенствани функции, които предлагат други услуги, по-специално инкрементално архивиране и синхронизация на множество устройства, както и възможност за групова работа между повече потребители. Подходящ е за съхранение на аудио и фото файлове .

2. FlipDrive

Безплатните профили получават 10 GB съхранение, но индивидуалните файлове са ограничени до 25 MB.

3. HiDrive

Предлага 100 GB място без ограничение на файла или трафика за $1 месечно.

4. MediaFire

Услугата съществува от дълги години и предлага 10 GB безплатно съхранение, неограничен трафик и 4 GB индивидуални лимити за файлове. Предлага и до 50 GB безплатно място за съхранение при получаване на бонуси.

MediaFire е платформа за съхранение в облак, разработена за управление на големи медийни файлове като аудио и видео. MediaFire предлага стартиране на много свободно пространство, разширяващо се допълнително, чрез покани към нови потребители.

MediaFire е леко решение за качване и изтегляне на файлове в интернет.

Файловете, хоствани в MediaFire, могат да бъдат директно достъпни за изтегляне – без време за изчакване. Едновременно могат да бъдат изтеглени няколко файла

5. Memopal

Десктоп услуга, която предлага 3 GB безплатно съхранение за архивиране и синхронизиране  в облак.

6. MiMedia

10 GB безплатна облачна услуга с десктоп и мобилни приложени за Android и iOS.

7. OwnDrive

Услугата предлага SSL/TLS криптиране, но безплатните акаунти получават само 1 GB.

8. Mega

Mega е приложение, което осигурява 50 GB за безплатно съхранение на файлове. Освен това всичко, което качваме е криптирано.
MEGA е създаден, за да хоства и споделя файлове.

Стартирала през 2013 г., MEGA нарасна в броя на абонатите и функциите, като се наложи като една от най-интересните алтернативи за тези, които търсят място за онлайн съхранение, което не попада под „обичайните“ имена.
MEGA е съвместим

 • с iPhone, iPad или iPod touch, на които е инсталиран поне iOS 7 или по-нова версия, и с Mac OS X 10.6 или по-нова версия;
 • с Windows XP или по-нови версии, Windows Phone 8.0 или по-нови версии;
 • с браузъри: Firefox, Chrome и Opera в най-новите версии; Safari и Internet Explorer се поддържат само частично;
 • с Android версия 2.3 или по-нова.

9. ownCloud

Това е набор от клиент-сървър софтуер за създаване и използване на услуги за хостинг на файлове.  ownCloud функционално има сходства с Dropbox. Основната функционална разлика е, че сървърното издание на ownCloud е безплатно и с отворен код , като по този начин позволява на всеки да го инсталира и управлява без такса на собствения си частен сървър.

ownCloud поддържа разширения, които му позволяват да работи като Google Drive, с онлайн редактиране на документи, синхронизиране на календари и контакти и други.

На практика това е истински CMS като WordPress, Drupal или Joomla, но вместо да управлява публикации, той управлява файлове. Инсталирането на страната на сървъра е малко по-сложно.

Сървърът е достъпен за Linux, Mac osX и Window платформи. Клиентът е достъпен за Windows, Mac, Linux, Android и iOS.

ownCloud позволява достъп до файловете, календар, контакти и други данни. Можем да синхронизираме всичко между устройствата си и да споделяме файлове с други. Тъй като ownCloud е с отворен код, можем да избирам между самостоятелен хостинг на собствен сървър или да наемем място от доставчик, на когото имаме доверие.

10. SecureSafe

SecureSafe предлага няколко предварително зададени типове съхранение на файлове.
Решенията, предлагани от SecureSafe, са специално насочени към компании, които искат възможно най-добрата защита на своите данни. Всички данни се съхраняват на сървъри в Швейцария и са криптирани. Използва се тройно архивиране и удостоверяване на потребителя чрез защитен протокол за отдалечена парола (SRP), за да се осигури защита на файловете. Тази програма не само е полезна за съхранение на данни онлайн, но и като мениджър на пароли, включително с практична функция за импортиране и експортиране.

За частни потребители има безплатен вариант, но е само 100 MB памет за 50 пароли.

11. 4shared

4shared е безплатен облачен хостинг. Предлага 10 GВ безплатно облачно пространство плюс още 5 GB след регистрация.

Качените файлове се съхраняват 180 дни след последното посещение в акаунта. При премиум акаунтите файловете се съхраняват завинаги. След качване на файл на 4shared се създава уникална връзка, която може да се споделя и от която може да се свалят качените файлове.

12. Sync

Sync предлага 5 GB безплатно място за съхранение. Вcичĸи фaйлoвe са криптирани пo вpeмe нa тяxнoтo пpexвъpлянe и ниĸoгa нe ce cъxpaнявa ĸaĸвaтo и дa билa oт инфopмaцията ни нa cъpвъpи нa тpeти cтpaни.

13. Koofr

Облачната услуга предлага до 10 GB безплатно безопасно хранилище с достъпни ъпгрейди и опции за свързване на множество облачни акаунти.

Работи с всички съвременни браузъри и в iOS , Android , Windows Phone , MacOS, Windows, Linux. Автоматично архивира в телефони, синхронизира с компютъра.

Сравнителна таблица на най-известните безплатни облачни услуги

N Cloud Платформа Free Преглед

на файл

Сигурност Споде-ляне Оф-лайн
1 Google Drive Windows, MacOS, iPhone, Android, Linux 15 GB Да AES 128 bit, TLS/SSL Да Да
2 Dropbox Windows, MacOS, Linux, Android, iOS 2.5 GB Да AES 256 bit,

TLS/SSL

Да Да
3 Microsoft OneDrive Windows, MacOS, iPhone, Android 5 GB Да AES 256 bit, TLS/SSL Да Да
4 Box Windows, MacOS, Linux, Android, iOS 10 GB Да AES 256 bit, TLS/SSL Да Да
5 pCloud Windows, MacOS, Linux, Android, iOS 10 GB Да AES 256 bit, TLS/SSL Да Да
6  iDrive Windows, MacOS, iPhone, Android, Linux 5 GB Да AES 256 bit, TLS/SSL Да Да
7 Yandex Windows, MacOS, iPhone, Android, Linux 10 GB Не Няма данни-encrypted in-transit Да Не
8 Cloud Mail.Ru Windows, MacOS, iPhone, Android, Linux 8 GB Не Няма данни Да Да
9 TeamDrive Windows, MacOS, iPhone, Android, Linux 2 GB Да AES 256 bit, TLS/SSL Да Да
10 Icedrive Windows, Android 10 GB Да Bulletproof twofish algorithm Да Не

Заключение

Забележка: Ако искаш да си сигурен за неприкосновеността на данните си, които съхраняваш в облачно хранилище, трябва ръчно да шифроваш (освен ако избраната от теб услуга не предлага опция за криптиране) всички данни, преди да ги прехвърлиш в облака. Примери за програми, препоръчани за тази цел, са инструменти като VeraCrypt и Gpg4Win.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

4 Comments

 1. Canon Irista вече не работи. Aз използвам Internxt.

 2. Здравейте, прочетох статията ви и тя е много интересна! Исках да добавя, че aз използвам Internxt, испанска cтaрт-уп за съхранение в облакa, която е по-евтина от Dropbox, по-лична, тъй като е децентрализирана и по-екологична. Ето линк за спечелване €5. Поздрави.

  https://internxt.com/?ref=cfe2727a-3832-403e-a766-c372265ed5a3

  • Благодаря, надявам се че информацията ще бъде полезна на читателите!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.