Причините за фалита на Гибсън Корпорейшън: анализ и поуки

Сривът на една индустриална икона: Какво доведе до фалита на Gibson Guitar Corporation?

Във връзка с това, че си обнових публикацията за “Неизменните 22 закона на маркетинга”, и по-точно във връзка със закон номер 12. The Law of Line Extension. Закон за разширяването на продуктовата линия – реших да разкажа историята на известната Gibson Guitar Corporation. В един доста труден момент тя прави тази фатална грешка на разширяването – една от причините за фалита на Гибсън Корпорейшън. Ще направя анализ и на останалите.

Да влезем в храма на рок звездите, където се заражда митичният антагонизъм между Гибсън и Фендер.

Причините за фалита на Гибсън Корпорейшън
Причините за фалита на Гибсън Корпорейшън

История на Гибсън Корпорейшън срещу Fender

Гибсън Корпорейшън (Gibson Guitar Corporation) е американска компания, която произвежда китари и други музикални инструменти. Основана е през 1902 г. в Мичиган. Седалището ѝ е в Нешвил, Тенеси.

Между 1920 и 1930 г. Gibson радикално променя концепцията за китара, като изобретява между другото китарата archtop (заоблена като арка). С това става основният производител на американски китари с модела Gibson L-5.

През 30-те години на миналия век представя ES-150, първата търговска електрическа китара.

Съперничеството с Fender се заражда през 50-те години на миналия век. От този момент те започват да се борят с Gibson за надмощие сред производителите на електрически китари.

Fender Musical Instruments Corporation е една от най-известните марки в света на производители на китари, електрически баси, електрически пиана и усилватели. Основана е през 1946 г. от Leo Fender. Тя е най-известна с това, че е произвела Stratocaster, първата електрическа китара с три пикапа.(Дизайнът с три пикапа предлага на играчите повишена гъвкавост и избор в качеството на тона в сравнение с по-ранните електрически китари с един и два пикапа). Причините за огромния успех на китарите Fender се крият във въвеждането на множество иновации в контраст с конструктивната традиция на времето. Създават нещо напълно различно от инструментите, с които музикантите са свикнали.

Gibson и Fender плават в бурни води от началото на 21 век

През десетилетието 2007-2017 продажбите на електрически китари се сринаха.
Големите легенди на китарата – артисти като Ерик Клептън, Джеф Бек, Джими Хендрикс, Карлос Сантана и Джими Пейдж – вече се оттеглиха. С тях угасна и пламъкът на вдъхновението, който беше помогнал да приближи цели поколения момчета и момичета към инструмента.

Освен това беше широко разпространено убеждението, че Милениалите предпочитат електронната музика пред рокендрола и музикалните жанрове, които не могат да минат без звука на китара.

Както заяви Пол Маккартни през 2017 г. по време на интервю за Washington Post, озаглавено „Защо моята китара нежно плаче“:

Сега електронната музика е по-популярна, младежите са различни слушатели от нашето поколение, те нямат свои собствени герои на китарата, както ги имахме ти и аз

Като се има предвид ситуацията, и Гибсън, и Фендер разбират колко е важно да не седят със скръстени ръце. Решават да реагират по два различни начина. Ето какво направи Гибсън.

Действията и грешките на Гибсън Корпорейшън

Gibson роботизират почти всички модели на техните китари чрез инсталиране на автоматичния тунер G-Force.

Освен това, през 2014 г. Gibson има за цел буквално да влезе в джобовете, домовете, ушите на младите потребители на музика. Със 135 милиона долара тя купува от Philips подразделението Lifestyle Entertainment „Woox Innovation“, заедно с лиценза за използване на марките му за 7 години.

Wiebo Vaartjes, CEO на Gibson Innovations (преди Woox Innovation), казва през януари 2015 г. в интервю за WhatHiFi.com:

Откакто станахме част от Gibson Brands миналото лято, ние поставихме основите да станем лидер в музикалната лайфстайл индустрия. Ние сме амбициозни. За по-малко от година изградихме портфолио от нови и утвърдени марки, с марката Philips в центъра. Ние зададохме темпото в иновациите, звука и дизайна и това, съчетано с нашите силни връзки с доставчици и клиенти, ни поставя в най-добрата възможна позиция да създаваме стойност в нашата индустрия. Днес сме горди да разкрием нашето ново име: Gibson Innovations. Нашата цел е да направим всяка от марките в нашето портфолио успешна, като предложим на нашите клиенти изключително изживяване.

Отрицателните реакции от пазара не закъсняват. Тъй като G-Force става стандартно оборудване на почти всички китари Gibson, това довежда до рязко увеличение на цените и порой от критики. Потребителите започват да се оплакват, че автоматичният тунер ограничава твърде много креативността на китаристите и че цената е прекалено висока.

Що се отнася до потребителската електроника, придобиването на марките Philips значително влошава дълговата позиция на Gibson. И то без продажбата на продукти (слушалки, високоговорители, видео, домашно кино) да може да я доведе до равновесие.

Gibson официално подава молба за банкрут през май 2018 г. Те ликвидират своя отдел за иновации (Woox) и решават да се съсредоточат единствено върху производството на музикални инструменти. Процедурата по несъстоятелност изчисли, че дългът им може да възлиза на 500 милиона долара.

Причините за фалита на Гибсън Корпорейшън

Намалена продажба на китари: През последните години индустрията на музикалните инструменти е изпитвала намалено търсене, а продажбите на китари са спаднали значително. Промените в музикалната култура и предпочитанията на потребителите, както и нарастващата конкуренция от страна на други производители, допринесоха за намалението на продажбите на Gibson.

Юридически проблеми: Gibson се сблъска със сериозни юридически проблеми, които също допринесоха за фалита на компанията. През 2011 година тя беше обвинена в нарушаване на патентите на други производители на китари, като Epiphone и PRS Guitars. Този юридически спор доведе до сериозни юридически разноски и натовари финансово Gibson.

Мениджмънт проблеми: Смяната на ръководството и неспособността да се справи с променящите се пазарни условия бяха също причини, които допринесоха за фалита на Gibson. Компанията изпитваше трудности в адаптирането си към новите технологии и тенденции в индустрията на музикалните инструменти.

Прекомерен дълг: Една от главните причини за фалита на компанията беше натрупването на голям дълг. Gibson беше принудена да вземе заеми, за да плати различни придобивки и активи, включително придобиването на други марки инструменти като Philips и Baldwin. Високият дълг и лихвите влошиха финансовото положение на компанията и я поставиха в трудна позиция.

Gibson Guitar Corporation и грешката на разширяването

Gibson Guitar Corporation допусна грешка на разширяването, която е свързана с един от „Неизменните 22 закона на маркетинга“ – законът за разширяването. Този закон посочва, че разширяването на бизнеса в нови пазари и сектори трябва да бъде внимателно планирано и изпълнявано, за да се избегне разпиляване на ресурсите и рисковете от непрофесионална експанзия.

В опита си да разшири бизнеса и да диверсифицира продуктовата си гама, компанията взе решение да придобие други марки инструменти като Philips и Baldwin. Това може да се счита за разширяване в нови сегменти на пазара.

Въпреки че разширяването на продуктовата гама може да представлява възможност за растеж и диверсификация, в случая с Gibson Guitar Corporation то може да се счита за грешка. Разширяването в нови сектори и активи изисква значителни инвестиции, управленски умения и ресурси, които могат да бъдат разпилени и отнемат фокуса от основната дейност на компанията.

Този подход на разширяване може да бъде рискован, особено когато не е съпроводен от подходяща стратегия, маркетингов анализ и планиране. В случая с Gibson Guitar Corporation, придобиванията на Philips и Baldwin не донесоха очакваните резултати и се оказаха финансово утежняващ фактор за компанията.

Заключение

Анализ на основните причини, които доведоха до трудното финансово положение на компанията:

  1. Намалена продажба на китари и промени в пазарните условия.
  2. Мениджмънт проблеми и неспособност за адаптация.
  3. Юридически проблеми и разноски.
  4. Поемане на непремислен риск в разширяване и диверсификация на продуктовата гама.
  5. Прекомерен дълг и финансови затруднения.

В резултат на тези фактори, Gibson Guitar Corporation се озова във финансов кризис и през 2018 г. обяви фалит. Въпреки това, компанията продължава да съществува и се опитва да се върне на пътя на успеха, като предприема различни мерки за подобряване на финансовото си положение и възстановяване на популярността си сред музикалните ентусиасти.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.