Точните keyword и необходими SEO инструменти(free)-важността на техния избор

Започвам с тази мисъл на Marco Quadrella:

Всяка keywords представлява екосистема, състояща се от личности, които имат нужди, и от съдържания, които третират релативни теми.

Query са точката на съюз между реалните нужди и дигиталните разрешения: да познаваш нуждите, които могат да бъдат задоволени с твоя продукт, е един от фундаментите на SEO.

 

(Използвам английските термини keywords, query, SEO, защото те са международно приети в тази материя.)

Важността на избора на ключовите думи

Важността на ключовите думи е в това, да фокусират върху аргумента и да помогнат на потребителя да се концентрира върху четивото.

Изборът на правилните ключови думи за SEO е основната стъпка, ако искаме да поставим сайта си в търсачките. Дали ще разчитаме на експертна SEO агенция в позициониране на уеб сайтове, или сами ще сме си SEO експерти, трябва да се изберат ключови думи. За това помагат уеб инструменти, без които тази дейност е немислима. Те са нужни заедно с другите SEO инструменти за оптимизация и за класиране в търсачките.


Потребителите търсят уеб съдържание, като напишат специфични ключови думи в лентата за търсене. SEO специалистът или собственикът на сайт, блог, трябва да развие умението да анализира и открива какво хората очакват от въпросния сайт.

Необходими SEO инструменти за избор на keywords - free 1

Линк за споделяне и вграждане на инфографиката:

Всички техники, които позволяват на един пишещ на уеб човек да продуцира текстове, които са пригодени за търсачките, се означават с термина SEO copywriting. Това предполага, че този специалист трябва да внимава и с употребата на keyword, на читаемостта на текста, и на всички други SEO метрики. Ако текстът има ненужно пренасищане с ключови думи, може да заприлича на спам и да си предизвика санкции.

По тази логика изборът и употребата на ключови думи има и качествена стойност.

Идеалните ключови думи са онези, които в края на краищата са най-търсените, носят най-големи резултати, получават позициониране и успяват да го задържат във времето.

Как да изберем точните ключови думи – keywords

Когато се говори за редакция на текстовете на сайта, първото нещо е да се изберат точните ключови думи, около които се пише и оптимизира съдържанието. Понякога тази работа не е толкова интересна и бърза, нито проста. Всяка keyword трябва да се избере внимателно заради нейната важност и състезателност. Когато се пише публикацията трябва перфектно да се знае това, което се иска да се съобщи на читателя. На базата на целта на статията, ще бъде избрана или избрани keyword. Те трябва да са интуитивни, лесно включващи се в останалия текст и да не изглеждат пресилени.

За целта трябва да се избере софтуер, който ще помогне с конкретен резултат. Ще даде дори резултати, за които не сме се и сещали.

Инструменти за търсене на ключови думи

Между инструментите за управление на SEO, тези за избор на ключови думи са едни от най-ефикасните, защото търсенето на keyword е важно и фундаментално.

Необходими SEO инструменти за избор на keywords - free 2

Тук надолу изброявам най-известните безплатни инструменти, които могат да се използват и за български език.

Keyword Planner

Безплатният инструмент на Google Adwords помага да се разбере доколко избраните ключови думи могат да се състезават в търсачката на Google. В зависимост от онова query, където сайтът се бори за ранг, инструментът подсказва подходящите keyword.

Резултатът е пълен списък от ключови думи, от който може да се вдъхновим.

Semrush

Изкарва ключовите думи на конкурентите ти, страницата, с която се е класирала и стойността й по мотиви PPC.

За безплатните ползователи – до 10  keyword за един рапорт.

Друг отличен инструмент е

Ubersuggest

Достатъчно е да се запише ключовата дума и географската област. Подсказва думите много организирано и удобно, по азбучен ред.

Копираме и пренасяме ключовите думи или ги сваляме в CSV файл и избираме онези, които са подходящи за нашата стратегия.

Кeyword Tool

Този инструмент предлага изобилие от идеи, базирани на функцията за автоматично довършване в търсачката  на Google, Bing, YouTube, Amazon и App Store. Представя много заявки (query) long-tail, което помага да се стесни аудиторията до по-заинтересуваната.

Wordze

Връща обеми на търсени ключови думи, стойности CPC, нива на конкуренция ит базите данни на Goggle, Bing и Youtube. Изкарва хиляди думи, които обикновено не излизат в други инструменти като Adwords Keyword Planner.

Hypersuggest

Инструментът чете по-често търсените думи в  Google и Youtube и предлага различни подразделения на търсенията, които могат да се изпълнят: нормални подсказванияkw плюс израз, както и инверсни подсказвания – израз плюс kw. Лесно се изкарва списък за консултиране.

Мoz Explorer Keyword

Дава обемите на месечните търсения за ключовата дума, трудността за класиране на първите места с нея, възможностите за достигане на добри резултати и потенциала й. Подсказва и свързаните думи.

Кwfinder

Още един отличен инструмент, който опростява много избора на ключова дума. Интуитивен, но за българския език поне на мен не ми се вижда много богат.

За разлика от следващия

Serpstat

Да, вече наистина много богат инструмент, който освен десетките подсказки по kw, дава и конкурентите в Google, Youtube по органично търсене и по рекламни kw. Трудност, относителни думи, CPC, обем – всичко това излиза в дългия резултат. Този невероятен инструмент, основан 2013, се е развил за кратко време. Вече не е само инструмент за търсене на ключови думи, а и SEO/PPC продукт за всякакъв анализ.

И последен съобщавам един много приятен и простичък инструмент

Кeyword Shitter

Лесничко се работи с него – елементарен интерфейс. Написваш думата, няма значение клавиатурата и езика и почва да изписва. Има бутон за стартиране и за стоп. Има позитивен и негативен филтър. Има и download бутон. По някой път толкова се захласва да изброява всички Long-tail  ключови думи, че ако не натиснеш stop job, както се шегуваше лекторът на уебинар, в който се разглеждаше и този инструмент – ще ти гръмне компютъра. Ето, докато пиша сега, го бях оставила включен и той старателно продължава да работи.

Като допълнение можеш да погледнеш и този инструмент: SEO инструмент за безплатен анализ на сайтове – SEO Tester Online

 

Заключение

С последния интересен инструмент завършвам тази полезна поредица от полезни SEO инструменти.

Съдържание
Точните keyword и необходими SEO инструменти(free)-важността на техния избор
Име на публикацията
Точните keyword и необходими SEO инструменти(free)-важността на техния избор
Описание
Колко е важен изборът на точните ключови думи за нашата публикация, как да ги изберем и с кой уеб инструмент да си помогнем, както и инфографика.
Автор
Име на сайта
Ivytechnoweb.net
Лого на сайта
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.