Тагове в WordPress (етикети): какво представляват и как да ги управляваш от страна на SEO

Да обърнем внимание на тази част от таксономията на WordPress, която може да бъде важна или опасна, в зависимост от това, знаем ли да ги ползваме таговете.

Тук ще се опитам да опиша какво представляват тагове в WordPress и как да се използват правилно от гледна точка на SEO.

Таговете са етикети, използвани за класифициране на съдържание. В повечето уебсайтове те са архиви, т.е. уеб страници, които съдържат препратки (връзки) към други с цел класифициране на информация.

Виждал си тези ключови думи, които се появяват свързани в долната част на статиите в блога ти. Може би искаш да разбереш как да управляваш тагове и каква е правилната логика за избора им и вмъкването им в публикациите.

Tагове в WordPress (етикети): какво представляват и как да ги управляваш от страна на SEO
Tагове в WordPress (етикети): какво представляват и как да ги управляваш от страна на SEO

Какво представляват тагове и таксономия в WordPress

Ако искаш да разбереш как да използваш тагове в SEO, първото нещо да се изясни е, че тагът е етикет, който маркира поредица от статии, които имат нещо общо. Само поради тази причина НИКОГА не трябва да свързваш етикет само с една статия.

Може да е трудно да избереш правилните етикети за определена публикация. Особено, когато сайтът ти става все по-голям. Създаването и поддържането на логична структура на сайта е наистина важно. Етикетите и категориите могат да помогнат за създаването на тази структура, позволявайки на хората лесно да намират публикации, които ги интересуват. Етикетите и категориите наричаме обобщено таксономии.

От Уикипедия:

Таксономията е наука за класификация и номенклатура, включваща правилата, теорията, методите и приложението им.

Логика на таксономията

Както разбра вече, таксономията е дисциплина за класификация. Всеки път когато създаваме една категория или един таг, всъщност класифицираме. Хората и Google нямат време да сканират уебсайтове, чиято структура на съдържанието не е организирана според солидна логика за архивиране. Търсачката има тенденция да се доверява на съдържанието, представено на уебсайтове, които счита за надеждни, дори когато на други, по-малко „надеждни“ сайтове има по-добри съдържания на същата тема. Доброто структуриране на архивите може да позволи на един млад сайт да се конкурира по отношение на качеството на съдържанието, дори срещу уебсайтове, които исторически са считани за надеждни от Google.

Когато се използват елементите от таксономията – тагове и категории – по грешен начин, ще бъдат затруднени хората да се движат в сайта ти. Това не е лошо само за потребителите. Използването на етикети по грешен начин може да бъде пагубно и за SEO на сайта ти.

Как да използваме таксономии за SEO?

Използваме категории, за да класифицираме съдържание вертикално, и тагове, за да го класифицираме хоризонтално. Нека обясня с произволен пример:

Категории

Категория: Първи ястия.

– Съдържание: Зеленчукова супа.

– Съдържание: Шкембе чорба.

– Съдържание: Традиционна агнешка дроб чорба.

– Съдържание: Великденска супа от лапад с маслини и яйца.

Категория: Втори ястия.

– Съдържание: Агне на фурна.

– Съдържание: Омлет с тиквички.

Категория: Десерти.

– Съдържание: Козунак със сладолед.

Една категория съдържа всички елементи, които не могат да бъдат включени в други категории, така че този вид архив служи за разделяне, за ясни разграничения.

Тагове

Таг: Великденски рецепти.

– Съдържание: Традиционна агнешка дроб чорба.

– Съдържание: Агне на фурна.

– Съдържание: Великденска супа от лапад с маслини и яйца.

– Съдържание: Козунак със сладолед.

Таг: Зеленчукова диета

– Съдържание: Зеленчукова супа

– Съдържание: Омлет с тиквички

– Съдържание: Великденска супа от лапад с маслини и яйца.

Тагът, от друга страна, може да маркира съдържание хоризонтално по отношение на категориите, т.е. може да бъде свързан със статии, присъстващи в различни категории. Следователно характеристиката на архива на тагове (етикети) е напречно обединяване на това, което категориите разделят по своето естество.

Как да използваме таксономии за SEO?--
Как да използваме таксономии за SEO?

Като работиш по този начин и обръщаш внимание на разработването на структура, в която едно и също нещо не се казва два пъти, ще можеш да придадеш голяма солидност на съдържанието си. В резултат имаш по-голяма възможност да получиш отлични резултати по отношение на органично позициониране, просто защото Google ще разбере по-добре ( и по-рано) какво имаш предвид.

Виж още: Структурата на URL адреса влияе ли на SEO?

Тагове и категории са едно и също нещо

Не забравяй, че етикет от гледна точка на таксономичната логика е същото, като категория: и двете са архиви на съдържание. Както при категорията, всеки нов генериран таг ще захранва Google с нова архивна страница, т.е. едно съдържание, предназначено да съхранява заедно всички статии, маркирани за този таг.

Въпреки това, е лесно да се разбере рискът от добавяне на няколко етикета всеки път, когато създаваш нова публикация.

Когато добавиш етикет към публикация, тази публикация се добавя към архива на този етикет.

Например: имам страница от архива с етикет Великденски рецепти. Тя е с това съдържание:

Великденски рецепти

 • Традиционна агнешка дроб чорба.
 • Агне на фурна.
 • Великденска супа от лапад с маслини и яйца.
 • Козунак със сладолед.

Ето няколко правила:

 • Избирай етикетите заедно с категориите, никога едновременно с писането на нова публикация, освен ако не си наясно с редакционния проект на сайта и в случая искаш да го разшириш.
 • Не свързвай един таг със само една статия. В противен случай ще се намериш с много ново съдържание, индексирано с различни заглавия (таговете), като всички ще бъдат архиви, съдържащи само една и съща статия. (Ако добавяш 10-20 тагове към всяка публикация, всеки от тях уникален за всяка публикация, ще създадеш десетки архивни страници.)
 • Увери се, че таговете са оптимизирани за ключови думи, с поне два термина, за да разграничиш и ограничиш определена област за търсене.
 • Не поставяй облаци от етикети в страничната лента.

Блокиране, noindex или премахване на тагове?

Ако разбираш добре разликата между категориите и таговете, ще забележиш как понякога класирането за вторите може да бъде по-полезно. Основният проблем тук е, че не можеш лесно да позиционираш архивите си по таг, ако имаш твърде много тагове. Особено неприятно е, ако повечето от тях са оптимизирани за ключови думи, които се припокриват с тези, използвани за други категории, страници за продукти / услуги.

Често решението, когато има неоправдано пренасищане с архиви на тагове, е да се блокира обхождането им с помощта на файла robots.txt. По този начин се избягва губенето на ресурси за сканиране на излишни страници. Ако само не се индексират, не е от голяма полза, тъй като неиндексираните страници все още се обхождат от Googlebot.

Когато са твърде много и неправилно поставени и при опит за поправяне е невъзможно да се изрежат, изчистят, слеят и да се предефинира структурата на таговете, добро решение е да се премахнат напълно, евентуално пренасочвайки ги към подходящи страници (не към началната).

Естествено, най-добрият начин винаги остава структурният, според логиката, описана по-горе.

Позициониране с тагове

Понякога може да бъде много полезно да се позиционират страници с етикети, точно поради естеството им като междукатегорийни агрегатори. Една такава страница за един таг може да бъде структурирана с уводен текст, след който се появява списъкът на статиите с този таг. Такъв архив е пълен и полезен ресурс, защото дефинира обекта на познание, като предлага и голямо количеството информация.

Заключение

Таговете са опасни таксономии, в смисъл че, ако се използват безразборно, могат да създадат големи проблеми от гледна точка на SEO за един сайт или блог.

Важно е да бъдат запомнени тези строги правила:

 • Избирай етикетите заедно с категориите, никога едновременно с писането на нова публикация, освен ако не си наясно с редакционния проект на сайта и в случая искаш да го разшириш.
 • Не свързвай един таг със само една статия. В противен случай ще се намериш с много ново съдържание, индексирано с различни заглавия (таговете), като всички ще бъдат архиви, съдържащи само една и съща статия.
 • Увери се, че таговете са оптимизирани за ключови думи, с поне два термина, за да разграничиш и ограничиш определена област за търсене.
 • Не поставяй облаци от етикети в страничната лента.

Виж още: Как да създадеш успешен блог с WordPress: чек лист за спестяване на време

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.