3D предмети от Британския и други музеи и от различни автори за сваляне и отпечатване

Не само за любителите на музейни експонати 3D предметите от Британския музеи, от Smithsonian museums и много други световни музеи са привлекателни. Любителите на 3D предмети, които имат достъп до 3D принтери, могат направо да си възпроизведат артефактите.

Преди това малко увод за платформата, на която отиваме да разглеждаме British Museum.

Разглеждаме Sketchfab

Sketchfab е платформа за публикуване, споделяне и откриване на 3D и VR съдържание. Използва технологиите  WebGL и WebVR, които позволяват да се показват триизмерни модели в мрежата и да се разглеждат на всеки мобилен браузър, настолен браузър или комплект за виртуална реалност.

Триизмерният изглед използва отворена JavaScript OSG.JS  библиотека.

За да се има достъп до разглежданите обекти, трябва да имаш инсталиран WebGL. На този линк можеш да провериш дали твоят браузер го поддържа.

Посетителят на сайта се движи свободно в 3D сцената с помощта на мишката или тачпада и клавишите на компютъра.

Сцените могат да бъдат вградени и във външни уеб сайтове, например в такива на WordPress, както аз правя на тази страница, във Facebook,  Twitter. (Изчакай да се зареди моделът след кликване на Play стрелката. Става бързо).

3D предмети от Британския музеи в Sketchfab

Частта от Британския музей Sketchfab предлага колекция от над 200 произведения на изкуството в 3D.
В допълнение към гледане модели в режим VR, можеш да ги изпратиш на 3D принтер. Има Download клавиш, за тези, които са позволени за теглене.

По този линк можеш да влезеш в сектора с 3D предмети от Британския музей.

Разгледай и отпечатай 3D модели на артефакти на Смитсониън музей

Смитсониън X 3D предлага чудесен начин за запознаване с артефакти от музеите на Смитсониън. Сайтът е резултат от сътрудничеството между Autodesk и института Smithsonian. Можеш да манипулираш 3D моделите. С извикването на определен модел, се показва схема за управление с клавишите на компютъра. Много от артефактите имат съпътстващи справки. Ако искаш да видиш кои модели са достъпни за сваляне, горе в дясно може да поискаш показването на моделите в списък.

3D предмети от Британския и други музеи за сваляне и отпечатване 1

Други 3d модели от Sketchfan

Моделите могат да бъдат потърсени в категории по предмет, по участници, колекции, с позволение за сваляне, анимирани, виртуална реалност и др.

Ето тук два примера за анимирани 3D модела.

 

Marvelous Anne
by reizibarrientos
on Sketchfab

 

Създаваме собствена колекция 3D в Sketchfab

Sketchfab може би е най-лесното решение за онлайн споделяне на 3D модели. Услугата е много мощна и гъвкава, и безплатна. Там са публикували и други известни музеи като Музея на Каталуния за археология, Африкански музей за вкаменелости, National Chang Kung University, Santa Cruz Museum of Art and History, The Metropolitan Museum of Art и десетки други.

За да качиш свои собствени шаблони, първо трябва да се регистрираш. С безплатния акаунт имаш ограничения до 50 mb и 5 модела. Платените акаунти дават възможност и за своя страница, персонализране, по-големи модели, защита на моделите. Цена – 10 и 29 € месечно.

След това могат да се качат моделите. Много от показаните там са направени с Blender. Признават се много формати. На сайта има и туториали за използването му и качването на модели. След качване се присвояват таг, категория, дали може да се сваля и др.

Заключение

Темата е наистина много интересна, моделите на посочения сайт са безкрайно много, забавни и предизвикват човек сам да опита да създаде нещо подобно. Инструменти за 3D графика не липсват.

 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.