Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows 10 и в рутера

Случва се да имаме нужда да сменим паролата на Wi-Fi мрежата си. Или сме я били дали на някого, а не искаме повече той да има достъп. Или пък, както е в моя случай, все още сме с предефинираната парола, а тя е от десетки случайни символи и трудна за запомняне и записване.

В предишната публикация показах как да открием и видим паролата си.

Разглеждам два начина за промяна на паролата:

Промяна на паролата на Wi-Fi мрежата в Windows 10

Да предположим, че искаш да се свържеш с определена Wi-Fi мрежа. Свързвал си се с нея преди и компютърът помни паролата, но сега тя е променена. Трябва да кажеш на компютъра си да „забрави“ тази мрежата, така че когато избереш същата мрежа отново, ще те попита за паролата. В противен случай ще продължи да опитва старата парола.
За да направим това, трябва да кликнем върху иконата на wi-fi долу вдясно на екрана, в лентата на апликациите.

След това на Settings Network and Internet–>Wi-Fi (в лентата отляво на новотворения прозорец)–>Manage known networks (в новоотворената средна лента).

Кликваме там и отиваме на мрежата, чиято парола искаме да променим.

Кликваме върху нея и после на бутона Forget.

Сега кликваме отново върху иконата за Wi-Fi в долния десен ъгъл на екрана и избираме мрежовата връзка, която току-що казахме на компютъра да забрави. Сега той ще поиска парола и ще можем накрая да въведем новата. Ако ни поиска PIN, избираме под него бутона, на който пише Connect using security key instead.

Нагледно съм показала в следващото видео. Понеже е върху Windows на италиански, сложих субтитри на английски.

Промяна на Wi-Fi паролата в панела за управление на рутера

В интернет има много клипове, които показват как да направим настройката на рутер TP-LINK. Аз имам друг вид рутер и така ще покажа как да промениш паролата на Wi-Fi мрежата си в който и да е модел рутер.

Като начало трябва да знаем IP адреса на нашия рутер. Можем да го открием по два начина.

Намиране IP адреса на нашия рутер

1-ви начин

Отиваме на прозореца Wi-Fi Status (клик с десен клавиш върху иконката за мрежа–>Open Network and Sharing Center–>клик върху нашата мрежа в новоотворения прозорец)

Там вместо Wireless Properties този път избираме Details…Отваря се този прозорец. Търсим Default gateway:

Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows10 и в рутера default gateway 2

Втори начин

В търсачката на Windows пишем cmd  и с десен бутон, за да изберем администраторски права, кликваме да отворим Prompt на командите. На командния ред пишем ipconfig:

Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows10 и в рутера prompt 3

И отново търсим Default gateway.

Промяна на Wi-Fi паролата в управлението на рутера

Така получения IP адрес на рутера изписваме на адресната лента на нашия браузър. По този начин отваряме страницата за настройка на нашия рутер. Логиката на всичките рутери е подобна. В някои по премълчаване като име и парола са записани admin. Хубаво е да се смени паролата. В моя нямаше, трябваше аз да си сложа, за да има по-голяма  сигурност срещу проникване в него и промяна на настройките от други лица.

Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows10 и в рутера парола за вход 4

Отиваме в главното меню и търсим таба Wi-Fi:

Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows10 и в рутера вид криптиране 5

Показвам моя рутер, но принципът е един и същ. В адресната лента на браузъра има изписан IP адреса на рутъра, виждаме, че е избран най-сигурния начин за криптиране на мрежата в полетo за начин на криптиране. Под него се намира полето с ключа за криптиране – т.е. моята парола за Wi-Fi.

Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows10 и в рутера парола WiFi 6

Кликвам върху клавиш за конфигуриране на Wi-Fi. Това ми позволява да мога да нанасям промени в полето на паролата на Wi-Fi. Записвам там новата парола. И кликвам на бутона за запомняне.

Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows10 и в рутера смяна парола 7

Сега отново ни остава само да влезем с новата парола. Кликваме на иконката на мрежата в лентата на апликациите долу в дясно на Windows. И искаме да се вържем към мрежата. Съответно тя ни иска новата парола. Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows10 и в рутера нова парола 1

Заключение

Надявам се обясненията да са ясни. При неясни точки от обясненията или проблеми може да пишеш във формата за коментари.

Източник на основната картинка Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

2 Comments

 1. Каква е процедурата при следния казус ?
  Намерила съм ИП адреса на рутера ми , също така името и паролата.
  когато напиша адреса в лентата на браузъра не ми отваря настройките , а ми изписва няма достъп до този сайт,не отговаря дълго време. Как да вляза в такъв случай в настройките на рутера , за да променя паролата на уайфай … само паролата без името.

  • Адресът, който записваме в лентата на браузъра, в повечето случаи е http://192.168.1.1. Не знам дали вашият е този. Проверете го пак. За да не можете да влезете в него има няколко причини:

   1. Рутерът е изключен.
   2. Вашата LAN или Wi-Fi мрежова карта е деактивирана
   3. Вашата защитна стена блокира вашата мрежова връзка
   4. Проблем с мрежовите драйвери.
   Действия:
   1. Проверете дали е включен рутерът, или го рестартирайте.
   2. Проверете дали мрежовата карта не е случайно деактивирана – на компютъра с десен бутон на иконата на мрежата – отваряне на Network.
   4. Актуализирайте мрежовия драйвер – върху Start бутона с десен бутон и идете на Device Manager. Оттам разширете Network adapters. С десен бутон на вашия network card driver, примерно realtek family controller, изберете Update Driver Software. Направете ъпдейт. Същото направете и с другите мрежови драйвери. В краен случай може да отидете на сайта им да изтеглите най-новите. Например ако са realtek – на сайта на realtek.

   Може да опитате да нулирате рутера и след включване отново да опитате да влезете на страницата му. Най-добре е с Ethernet кабел.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.