Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни

Визуализация на данни означава комбинация от техники за визуализирането на данните и тяхното интерактивно изследване.

Визуализацията на данни представлява структуриран подход към създаването на визуални и интерактивни доклади, които позволяват на потребителя да ги интерпретира с лекота и бързо да открива и отбелязва най-значимата за него информация.

Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-11
Flowchart showing the data visualization process, 2014. Източник Commons.wikimedia.org

Защо се появява нуждата от визуализиране на данните

Информационните системи стават все по-сложни и вече имаме огромно количество налични данни. Този количествен излишък от данни обаче пречи да се идентифицират наистина значимите и да се работи с тях, да ги трансформираме в идеи, полезни за нашия бизнес.

Представянето на данни по сполучлив визуален начин ни помага да:

 • ги разбираме по- бързо и по-задълбочено;
 • направим по-добри прогнози;
 • споделяме по-лесно своя анализ;
 • вземаме решения по-лесно и по сигурен начин;
 • откриваме нови гледни точки.

Чрез изображения синтезираме информацията по-добрe, отколкото предаването й с думи. Дори ако не сме професионалисти в дадената област.

Създаването на визуални и интерактивни отчети позволява на предприемачи и мениджъри да имат достъп до цялата бизнес информация на едно място и да взаимодействат с нея, без да търсят специалистите по отдели.

Визуализацията на данни активира механизми за възприемане, които стимулират страничното мислене и асоциациите, често водейки до нови анализи и изводи. (Не винаги е лесно да се намерят връзки, като се гледат само суровите числа, много важни аспекти ще останат скрити) Тези нови гледни точки са полезни по отношение на напредъка и развитието на собствения бизнес.

Красива и впечатляваща визуализация на данни

Изкуството да се правят данните красиви въвлича в надпревара експерти, художници и графици, които създават удивителни неща. Диапазонът на творчеството наистина е безкраен и се създават неща, свързани с изкуството, графиката, инфографиката и информационните табла.

Днешните визуализации на данни надхвърлят стандартните диаграми и графики, използвани в електронни таблици на Microsoft Excel, изгледи от измервателни уреди, обикновените географски карти. Изображенията могат да включват интерактивни възможности, позволяващи на потребителите да манипулират или да влизат в подробности.

Тук представям списък на едни от най-добрите визуализации на данни за последните години:

Примери с професионални красиви визуални представяния на данни:

 1. История на Брус Спрингстийн
  Тази визуализация на данните от Адам Маккан визуализира всяка песен, записана някога от Брус Спрингстийн.
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-1
 2. Вятър и думи
  Сложните филмови поредици и телевизионни предавания правят големи визуализации на данни. Един такъв пример е с интерактивните данни, наречени „Вятър и думи“, създадени от „Impossible bureau“. С помощта на диалога в Game of Thrones, тази сложна визуализация на данни изобразява взаимодействието между героите през всички излъчени сезони на шоуто.
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-2
 3. Launch it
  Когато графичният дизайнер Шейн Миелке публикува книгата си „Launch it„, той създадава и невероятна визуализация на онлайн данни, изобразяваща къде може да бъде закупена тя.
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-3
 4. Планетата Земя
  Тази книга, илюстрирана от художничката Федерика Фрагапане, е пълна с цветни страници с визуализация на данни за животни и растения. „Планетата Земя“ е детска книга, така че процесът на създаване на визуализациите на данните е малко по-различен от обичайните проекти, които виждаме на други места.
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-4
 5. Marvel Cinematic Universe
  Ако си гледал някой от филмите на Марвел, знаеш, че героите и историите са преплетени с всички останали филми. С тази интерактивна визуализация на данни вече има забавен начин да разбереш връзките между героите и филмите в Marvel Cinematic Universe.
 6. Многото Луни на Юпитер
  Колко ли са луните на Юпитер? Знаем, че Ганимед, най-големият му естествен спътник, е по-голям от планетата Меркурий. Дизайнерът Джеймс Кръг създава тази визуализация на данните за многото луни на Юпитер с имената, размерите, датата на откриването и откривателя за всяка луна. Лесно е да се чете и е много колоритна. Може да се отпечата и като плакат.
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-5
 7. Фигури в небето
  Астрономията и междупланетарните данни са основна тема за невероятни визуализации на данни и тази не е по-различна. Работата на Nadieh Bremer върху колекция от астрономически данни заслужава внимание.
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-6
 8. Уроци, научени от тези, които сме загубили
  Това е още една страхотна визуализация на данни от дизайнера Джеймс Раунд. Тук той се съсредоточава върху данни за изчезнали видове. Целта е да се анализира как са изчезнали, кога, защо. За да можем с този анализ на данни да научим как да спасяваме застрашени животни в бъдеще.
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-7
 9. Cardcaptor Sakura
  Проект, създадени от Nadieh Bremer. Визуализация на данните за японската манга серия Cardcaptor Sakura. Дизайнът е колоритен, забавен, и разбира се, пълен с данни. Най-хубавото е, че е интерактивен.
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-8
 10. Галактика от корици
  Как музиката и любовта към звездното небе могат да се смесват заедно. Прекрасен интерактивен пример за анализ на данни за известни корици на песни. Всяка песен е планета и нейните корици са спътници, обикалящи около нея.
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-9
 11. Глобално милиардерско бъдеще
  В момента повечето от световното богатство е концентрирано в три региона – Северна Америка, Азия и Европа. На изображението топ 10 милиардери в света:
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-10

Значение на визуализацията на данните

Визуализацията на данните се превърна в днешни дни в стандарт за модерна бизнес интелигентност.
Нашата култура е визуална – от изкуството и рекламите до телевизията и филмите, компютрите и мобилните ни устройства.

Визуализацията на данни е друга форма на визуално изкуство, която грабва интереса ни и е бързо усвоима. Това е разказване на истории с цел. Данните се обгрижват и обработват във форма по-лесна за разбиране, като се подчертават тенденциите и отклоненията. Добрата визуализация разказва история, оставяйки основното и полезното в нея и премахвайки шума от незначителните данни

Ефективната визуализация на данните се получава при деликатно балансиране между формата и функцията.

Всяка професия, индустрия и организация се нуждае от разбираемост на данните – правителствата, финансовите институции, маркетинга, историята, потребителските стоки, услугите, образованието, спорта и т.н.

И още интерактивни примери за визуализация на данни

 1. The Pudding
  Сайтът публикува визуални есета с данни по широк набор от теми, които обикновено няма да намериш на други платформи. Има визуализации на данни в 3D и също така и интерактивни.
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-12
 2. Skyscraper page
  Страницата на небостъргача сравнява всеки един небостъргач на земното кълбо по разбираема скала. Базата данни на уебсайта съдържа десетки хиляди високи сгради, всички от които са разположени една до друга на обща карта. Можеш да ги представиш в категории въз основа на градове или държави.Изброява се и допълнителна информация за небостъргачите, като например кога са били построени, архитекта, височината и др.
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-13-
 3. PBDB Navigator
  PBDB Navigator може да бъде много полезен за студенти, професионалисти и ентусиасти. Услугата позволява да разглеждаш света през пространството, времето и таксономията.Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-14
 4. Информацията е красива
  Information is Beautiful е подобно на The Pudding, но с много повече теми и цветове. Уебсайтът представя данни от голям брой теми в атрактивни дизайни. Ето например историята на най-големите хакерски нарушения и изтичане на данните в света:
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-15
 5. Цветовете на движението
  Colors of Motion е още един удивителен уебсайт за данни, които изследват използването на цветове във филмите. Сайтът разбива всеки кадър на цвят и подрежда всички заедно:
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-16
 6. Пикселна диаграма
  Pixel Chart идва с възможност за разлагане на всяка снимка на хиляди снимки с картографирани на хистограма интензитети на цвета. Уебсайтът е идеален за фотографи, които искат да разширят знанията си. Наред с анимациите, Pixel Chart показва максималния брой пиксели на картината и може да групира пикселите по оттенък, насищане и други.
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-17
 7. Публична библиотека NYPL
  Колекция от древни неща от публичната библиотека в Ню Йорк. Тя съдържа стотици хиляди елементи, датиращи от единадесети век. Писма от исторически фигури, карта на Европа, снимки и още съкровища. Уеб приложението позволява да подредиш всички от тях по век, жанр, колекция и цвят.
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-18
 8. EarthViewer
  Как е изглеждала Земята преди 250 милиона години? Или преди 1 милиард години? Или преди 4,5 милиарда години? Какъв е бил климатът в дълбокото минало?Отговорите дава EarthViewer, интерактивен инструмент за изследване на науката за дълбоката история на Земята.
  Красиви впечатляващи сайтове за визуализация на данни-19

Заключение

Надявам се, че тези красиви и полезни визуализации ще бъдат и като вдъхновение за четящите тези редове.

Виж още: Как да изберем комбинация от цветове за проекта си – инфографика

Източници Visme и Makeuseof.
Източник на основното изображение Commons.wikimedia.org

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.