12 най-често срещани грешки в UX, които уеб дизайнерите правят

Един сайт е преди всичко неговата използваемост. Ако са допуснати много грешки в UX дизайна, той няма да е уютно място за потребителите. Вина за това носят уеб дизайнерите, но и поръчителите.

Един сайт, който се стреми да се класира сред най-популярните, за да продава повече, трябва да си постави цел да създаде привлекателно потребителско изживяване. В този случай посетителите ще се почувстват веднага уютно, ще могат лесно да намерят това, което ги интересува и да изпълнят задачата си. Като резултат ще бъдат увеличени реализациите. Твърде често обаче поръчителите и наетите уеб дизайнерите се фокусират единствено върху естетиката, върху онова Уау възклицание на посетителя и разчитат на модерни общи модели и популярни тенденции. Опасността от тази практика е, че може да доведе до сериозни грешки в UX дизайна.

Как да се предпазим от ранно отпадане на посетителя от уеб сайта ни поради неприятно потребителско изживяване? Ключът е в намирането на баланс между естетиката на дизайна и използваемостта му.

Нека да разгледаме 12 от най-често срещаните грешки в UX дизайна.

Най-често срещани грешки в UX, които уеб дизайнерите правят
Най-често срещани грешки в UX, които уеб дизайнерите правят

1. Грешно използване на въртележки (карусели, плъзгачи, слайдери) 

Тази тенденция отдавна остаря. Но все още има собственици на уебсайтове, които поръчват на дизайнерите плъзгачи. Също така, все още има дизайнери, за които е по-лесно да запълнят горната част на началната страница на уебсайта с въртележка, за да не се налага да измислят друг дизайн, който да представя сайта най-пълноценно. В редица случай плъзгачите могат да бъдат полезни, когато са направени според изискванията и са удобни за използване. Но рядко те допринасят допълнителна стойност на уеб сайта, а могат да причинят много проблеми с потребителското изживяване.

Тия дни доста ме подразни една въртележка в новинарски сайт. Направих няколко опита да прочета или да кликна на едно заглавие, но редът се въртеше с голяма скорост. Дори стрелките бяха трудни за забелязване. Отказах се и потърсих друг сайт с новини.

Автоматичните въртележки са особено лоша идея, защото, както в описания случай, трудно може да се повлияе на скоростта или да се сложи слайдера в пауза.

Често потребителят не забелязва текста и бутоните в слайдовете, защото в очите му се набива картинката, която се мести.

Друг проблем са и бутоните за превъртане: те или не се открояват достатъчно, или са поставени на незабележими места, или пък са във вид на много, нищо не значещи точки.

Страница с 3 слайдера
Начална страница с 3 слайдера, единият от които бърз автоматичен

2. Използване на неподходящи шрифтове и неконтрастен текст

Много уеб дизайнери, по поръчка на собствениците, са склонни да използват модерни шрифтове, без да се съобразяват с четливостта. Има редица леки, ненаситени шрифтове, които изглеждат елегантни, но съвсем не са подходящи за съдържанията на уеб сайтовете. Някои от по-фините шрифтове са трудни за четене на iPhone и iPad с retina дисплей.

Леки и фини шрифтове
Леки и фини шрифтове

С типографията трябва да се отнасяме сериозно. Например, случи ми се да попадна на страница с текст с шрифт DM Serif Text, който беше ужасен за четене и дори ме заболяха очите.

Шрифт, изморителен за очите
Шрифт, изморителен за очите

Трябваше да прехвърля страницата през Google Translate и шрифтът се замени с Times New Roman, който е по-удобен шрифт на кирилица.

За добра използваемост на уебсайтовете и приложенията четливостта е изискване, за да се задържи потребителя.

За да бъдем сигурни, че текст е четим без напрягане, е добре е да тестваме страниците на сайта си на различни устройства и екрани.

Още по-трудно използваем е шрифт като горния и с нисък контраст. Така модерният в последните години минимализъм се отразява и на контраста на шрифта. В някои типове публикации се използват шрифтове с цветове с намален контраст. Това е в противоречие с доброто потребителското изживяване. 

В първия пример от този раздел е използван тънък Helvetica със слабо контрастен цвят и възприемането му е по-трудно, независимо, че изглежда мек, нежен и фин. Заглавният текст също е в слабоконтрастен цвят, което на някои устройства затруднява четенето, особено за хора с по-слабо зрение.

3. Широки залепени заглавия (sticky header)

Така наречените лепкави заглавия (sticky header) са много модерни и предпочитани от много собственици на сайтове. Фиксирани елементи в заглавната част на уеб страницата при нейното скролване – превъртане, са удобни за някои видове уеб сайтове. Но в повече случай, тези залепени части в добавка на изскачащите прозорци и широката лента за cookie policy в долната част на страницата, правят невъзможно запознаването с информацията на нея, освен, ако не се запасиш с търпение в следващите 30-40 секунди.

Широк sticky header
Широк sticky header

Още по-зле става с мобилните устройства. В някои случаи остават само няколко реда, в които прозира съдържанието. Всичко останало е заето със залепеното заглавие, рекламата под него и рекламата в долната част на страницата.

Една от алтернативите на широките заглавия в случай на мобилна визуализация е хамбургер менюто, което освобождава значително място за запознаване с основната част на съдържанието.

4. Мега меню – падащи програми

Мега менютата бяха много модерни. Считат се за супер опция към уебсайтовете. Имаме ли наистина нужда от тях? В действителност има сайтове с много категории и продукти, които имат нужда от големи падащи менюта. Според мен, когато не сме в тази категория, мега менютата са огромна досада при разглеждането на страницата. Те непрекъснато се отварят и закриват останалото съдържание при всяко преминаване на мишката отгоре. Вероятно има разрешение за повечето случаи чрез разделяне на менютата и разумно използване на таксономиите в уебсайта – категориите и етикетите.

Пример за мега падащо меню
Пример за мега падащо меню

5. Прескачащо или супер бързо превъртане

Попадат ми сайтове, на които губя контрол при скрол на страницата. Или прескача и попадам на следващ раздел, без да мога да видя предишния, или се движи толкова бързо, че не успявам да спра скрола. Някои паралакс дизайни също са разработени по този начин. При подобни дизайни посетителят не може да предскаже поведението на движението и това води до разочарование и ранно напускане на страницата.

6. Безкрайно превъртане

Още нещо за превъртането. Но този път за безкрайните страници. Чета някои препоръки за някакви предимства на такива сайтове с безкрайно превъртане. Аз съм голям потребител на уеб съдържание. Безкрайното превъртане е много разочароващо за мен. Няма как да запомня позицията на дадена публикация, нито да търся стари публикации. Няма как да стигна и да видя информацията в долния колонтитул. Много по-прегледно и информативно е разположението по страници. Разбира се, зависи много от вида на уебсайта и задачите, които си е поставил уеб дизйнерът и собственикът на сайта.

Виж по-подробно в тази публикация: Кога да използваме безкрайно превъртане на уеб сайта си

7. Много наслагвания, изскачащи прозорци

Много наслагвания, изскачащи прозорци – push съобщения, реклами, cookie police, връзка с Facebook, записване за бюлетин – трябва да затвориш 4-5, за да стигнеш до съдържанието. Дали всички те са необходими? Че са досадни и дразнещи е ясно. В един момент дори потребителят свиква да ги премахва автоматично, без да чете. Понякога те наистина могат да бъдат много полезни, когато искаме да запазим контакти с потребителите, които посещават страницата. Но трябва да се внимава с поредицата на наслагванията, за да се остави поне прозорец да се вижда и съдържанието на страницата!

8. Прекалено голям избор

Често потребителят е изправен пред избор в уебсайта. Но за да направи точния избор, който наистина предпочита, трябва да му се предостави шанс бързо да стигне до продукта или съдържанието, което му харесва. Потребителят трябва да може лесно да сравнява и да прави избор. Представянето на безброй възможности пред него, не го улеснява. Прекалено големият избор е една от най-често срещаните грешки в UX дизайна.

9. Сложно или липсващо търсене

Има много сайтове и блогове, в които липсват търсачки. Има такива, в които търсачката не служи за нищо – при задаване на ключова дума, ти изброява списък от заглавия, които нямат нищо общо. При търсене потребителите обикновено очакват да се покажат предложения за автоматично довършване. Дизайнерите и собствениците на сайтове трябва да се погрижат да осигурят полезно търсене, в смисъл на добро UX. Търсачката е нужна, за да предлага веднага заглавия на публикации или продукти, свързани с ключовите думи, като освен това да е на място, където се откроява, обикновено в заглавката на уеб страницата.

10. Монотонни страници без въздух и цветни петна

Монотонен дълъг текст е много труден за възприемане. Читателят се нуждае от почивка на очите; от пауза между параграфите, разделите; от цветни петна за повишаване на концентрацията.

Има определени правила за дължината на параграфите, правила за разстоянието между тях, за разстоянието между редовете в един параграф, за видовете заглавия и изобразяването им.

Важните неща, тези, които имат нужда от повече внимание, е хубаво да се отделят цветово. Необходимо е достатъчно въздух между изображенията и текста, както и между формите, бутоните и текста, когато не са в един блок. При рекламните блокове са едни от най-срещаните грешки в UX – те често са залепени за съдържанието или го покриват изцяло. Наскоро попаднах на сайт, в който при всяко кликване на връзка към други публикации, излизаше първо една покриваща всичко реклама и после още няколко кликвания, за да отворя друга страница на сайта. Естествено, че не издържах.

UX дезайн
UX дезайн, източник Wikimedia

11. Подценяване на цветовите палитри или прекалено много цветове

Цветовете влияят силно на настроението, на когнитивното възприемане на текста и смисъла. Това се използва от маркетолозите, за да разработват брандове и кампании. Цветовите съчетания често правят определени продукти предпочитани пред други. Знаем как Coca-Cola заложи на червеното и го свърза с традициите на Коледа.

Ясно е, че правилният подбор на цветовата палитра при изработката на UX дизайн е изключително важен. Тъжни съчетания, цветове, които не могат да бъдат свързани с дадена индустрия или марка, лош цветови контраст – това са най-често срещани грешки в UX, които уеб дизайнерите правят. Многото цветове на страницата, прекалено силният контраст, създават дискомфорт и голямо напрежение за очите на потребителя.

Внимателно избери основния цвят на визията на сайта си, обмисляйки какво искаш да кажеш с него, как искаш да подготвиш читателите и клиентите си, за да възприемат твоите идеи.

12. Дълбока навигация в сайта с много поднива

Една от най-важните компоненти на един сайт е неговата структира. Има определени правила доколко надълбоко в структурата можеш да изпратиш потребителя, без да го измориш. Не повече от слизане на 2 нива, или той в края на краищата ще се откаже.

Част от навигацията е основното меню. Ако то е претрупано от категории и подкатегории, посетителят ще се обърка. Менютата трябва да са разделени по важност и с ясни заглавия на категориите, за да улеснят максимално пътуването на потребителя из страниците на сайта.

Премахването на излишните бутони и други линкове от заглавката на сайта печели, защото разсейва по-малко потребителя, увеличава скоростта на сайта и косвено влияе върху подобряване на класирането в търсачката.

Заключение

Когато уеб дизайнер, под влияние на общи тенденции или непрофесионални искания на поръчителя, си позволи да изгражда сайт, без да се позовава на опит, тестове, принципи на дизайн, това може да доведе до сериозни грешки в UX. 

Необходим е добър баланс между красив дизайн, ефективност и добро потребителско изживяване.

Сайтът може да е смайващ, с много ефекти, които показват възможностите на уеб дизайнера, с най-модерните цветове, но ако посетителят се чувства излишен и объркан на него, ще напусне и ще отиде при конкурента.

Виж още: 5 причини защо един дизайнер трябва да учи маркетинг

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.