Как да ускорим зареждането на Windows

Който ползва ежедневно компютъра и е в дефицит с времето, знае колко е досадно бавното му стартиране.

Но има начини да ускорим значително зареждането на Windows..

Проверка в Task Manager за ненужни програми при стартиране на Windows

При стартиране на Операционната система, тя зарежда определено количество програми. Много от тях са напълно излишни в началото. Това са различни помощни програми за проверка на ъпдейти, програми, които сме инсталирали допълнително и те се включват автоматично със зареждането на ОС и т.н. Как да разрешим ситуацията?

В Windows 8 и 10 отиваме на Task Manager–>More details–>Start-up и там преглеждаме програмите, които се зареждат в началото. Оставяме само необходимите, а другите изключваме. При съмнение за произхода на някоя апликация, кликваме с десен бутон върху нея и на Open file location, за да се осигурим, че програмата не е важна за функционирането на ОС.

В Windows 7, това ставаше с msconfig – конфигуриране на системата и пак Start-up.

Допълнителни оптимизации

Отиваме в Контролния панел–>Програми–>Деинсталиране на програми–>Активиране и деактивиране на функции на Windows (Turn Windows Features on or off)

Как да ускорим зареждането на Windows 1

Последното ще го видиш в лявата страна на страницата с програмите. Кликваш и в отворения нов прозорец избираш програми, за които си сигурен, че не ти трябват и махаш отметките, после OK.

И както си при деинсталиране на програмите, прегледай дали някоя не ти е излишна. Можеш да ползваш и Iobit деинсталатор, който ще свърши по-чисто работата.

 
Друг начин за оптимизиране – да премахнем малко от графичните подобрения на Windows, което също спестява време.

В Контролния панел–>Система и сигурност (System and Security)–>System–>Advanced system settings.

Последното се намира в лявата лента на страницата на System. Кликваме и отиваме на първите Настройки – Settings в правоъгълника Performance : Visual effects, processor scheduling, memory usage, and virtual memory.

Как да ускорим зареждането на Windows 2

Кликваме и се отваря този прозорец. Обикновено отметката е на автоматичния избор за най-добри настройки:

Как да ускорим зареждането на Windows 3

Ние сменяваме с Adjust for best performance, като аз решавам да си оставя отметките на Smooth Edges of screen fonts и Show thumbnails instead of icons. Т.е. минавам на Customized–Apply–>Ok.

Как да ускорим зареждането на Windows 4

Още подобрения по Start-up с Advansed System Care

Работим с Advanced system care 10.4 free – известната програма на IoBit. Сваляме я и инсталираме, като подробно проследяваме и отказваме всякакви подаръци по време на инсталацията.След стартиране отиваме на трите хоризонтални чертички горе вляво –>Settings–>User Interface–>Language и сменяваме езика с български –>Apply–>Ok. После отиваме на Почисти и оптимизирай. Слагаме отметка на Оптимизация на стартирането и кликваме Сканирай.

При мен първият път тази програма откри голямо количество ненужни неща, които не се появяват в Task Manager. Ето и сегашният screenshot:

Как да ускорим зареждането на Windows 5

Пак внимателно трябва да прегледаме какво премахваме от старта на Windows.

Заключение

 

Сигурно има и други начини за оптимизация на стартирането на ОС. На мен тези ми свършиха добра работа. Влияят и други фактори, например видът антивирус. Ако той е all-in-one, консумира повече ресурси.

Ако не ползваш винаги Скайп, можеш да го махнеш от старта, защото неговото зареждане е по-тежко. Стартирай го в последващ момент.

 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.