Маркетинг трикове, на които винаги се хващаме

Колко хитрости на маркетинг компаниите, на продавачи и фирми, вече познаваме и все пак често попадаме в капана. Как го правят, как успяват да ни пробутат отново и отново фокусите си. И ние пак да се хващаме.

Ще се опитам да опиша някои от тях, така че следващия път да сме внимателни.

Започвам с известния маркетинг метод Матрьошка

Метод Матрьошка

Ако си се интересувал от домейни и регистрация, не си ли се учудвал как така фирмите предлагат чрез реклами едни много ниски цени за регистрация.

Маркетинг трикове, на които винаги се хващаме 5

Та те направо са на загуба. погледни как вървят рекламите в Adwords. За тази ключова дума, препоръчаната цена е…

Маркетинг трикове, на които винаги се хващаме 4

Даже всички посетители да си купуват домейни, пак фирмите ще са на загуба. Тогава къде е уловката? Някои фирми са разбрали добре едно от основните правила на маркетинга – че е по-лесно да продадеш нещо на вече спечелен клиент, отколкото да привлечеш нов. И така – клиентът отива да си купи за стотинки домейн, после хостинг, който си има цена с печалба, после повече уеб пространство, после сертификат SSL, после специализиран сървър, cloud сървър и т.н.

 Методът се състои в това:

Маркетинг трикове, на които винаги се хващаме 2

  • Предлагат ти нещо малко безплатно.
  • После нещо по-голямо безплатно.
  • После нещо още по-голямо на ниска цена.
  • После голямо нещо на голяма цена.

 

Как да се предпазим ?

Ако наистина офертата е добра, ограничаваме се само в закупуването на изгодната част и на това, което наистина ни трябва. В никой случай да не купуваме само от криво разбрана „благодарност“ или „великодушие“.

Методът на измамните намаления

Толкова е повтарящ се и елементарен, че не си заслужава да се описва даже. Продават ти стока за 20 лв., която преди това била струвала 100. И доказателството е зачеркната цена 100 лв.  🙄

А всъщност стоката струва 15 лв. и е купена за 5.

Как да се предпазим?

Надявам се да разбираш от качество. Замисли се това качество струва ли си? Защото може наистина да е последен чифт обувки, които да са качествени, но да искат да ги разкарат. Тук се взема предвид качеството, магазинът към кой ценови пояс принадлежи и т.н. Но ми се е случвало в много марков магазин, по време на намаления да зареждат само китайска стока със съмнително качество, да й лепват свои променени етикети и да я предлагат като намалена от тяхната марка. И това се повтаря всеки сезон. Аз там не влизам, веднъж като съм разбрала играта.

Методът на „изключително за теб“

И също „изключителният клуб“, „изключителният абонамент“

Характерно за рекламни съобщения на телефонни компании – „изключително за вас това намаление от благодарност за многото години вярност“. И ти пробутват абонамент или телефон, който не ти трябва.

Много сайтове имат тази тактика – „за най-верните потребители изключителен клуб, само за отбрани потребители, таен, секретен…“. Е струва малко, но това е само едно кафе на ден… 😆

А материалите там можеш свободно да си ги намериш в Интернет с леко търсене.

Или пък вече опорочената система на купони с намаление.

На мен, например, ми предложиха по sms изключителен купон с намаление 20% за купуване от един сайт на материали, които наистина ми трябваха. Когато ми излезе автоматично фактурата имаше намаление 30 %. При включването на моя купон, намалението падна на 20 %. 

Много хора се ласкаят от „ВИП клубовете“, от изключителните намаления, които мислят, че са заслужили, защото са незаменими…Точно на това разчита този маркетинг трик. Никой не се интересува от нас, като личности, виждат в нас само възможност за доход. Повярвай ми, ако някой толкова те цени, ще ти го покаже с истински подарък!

Как да се предпазим?

Не вярвам много на „изключителните неща“. Преценяване на всяка отделна оферта. Дали мога да намеря същата стока на друго място на по-ниска цена, без да е изключително за мен…

Методът на Arbitrary Coherence 

Често стойността, която даваме на един предмет, не зависи от субективната стойност, а от началния опит, който ни влияе.

Обяснено с пример:

Отиваш да си купиш обувки. Предварително си определил бюджета. Но в магазина виждаш много красиви за 300 лв. Не отделяш очи. А имаш определени 100 лв. за тая покупка. Изведнъж продавачката се сеща, че има подобни и за 200 лв. И ти с облекчение, че си направил изгодна сделка, ги купуваш.

Тук твоят избор е повлиян от първоначалните 300 лв. Тръгва се от тази цена и мозъкът ти разсъждава въз основа на нея. Ако имаше само обувки с цена от първоначално избрания твой бюджет и тези от 200 лв., едва ли би купил скъпите.

Този метод е много често срещан. Класика.

Как да се спасим

Да преценим каква е действителната стойност на стоката и дали си заслужава. Да помислим какви са истинските ни намерения, а не какво се опитва да ни внуши предлагащият стоката.

Стратегията на Loss leader

Използването на „губещ лидер“ е също една класика в маркетинга. Една от стоките в магазина се продава „под покупната й цена“. Клиентът влиза в магазина (офлайн или онлайн), виждайки тая възможност за изгодна покупка, и започва да си харесва още много неща. Повлияното разсъждение е,че всичко в тоя магазин е наистина по-евтино. „Лидерът“ със загубата си води клиенти в магазина и общата печалба от продадените други стоки, покрива евентуалната загуба на предвождащата стока.

Предпазването е да се замислим дали ниаистина ни трябва дори тази стока, която се продава на загуба. Все пак са дадени пари…

Магията на цифрата 9

Някой съмнава ли се, че 2.99 или 2.97 е толкова, колкото и 3. Но много магазини изписват така цените. Мозъкът вижда цифрата на цялото число и автоматично си представя закръгляването до него. Eдин винаги успяващ трик да ни представят цените по-малки.

Вече многго е писано и за

Внушенията в магазините

В магазините продуктите, които трябва да бъдат закупени, се поставят най-удобно за нашия поглед.

Друг трик е, обявани на промоция стоки да липсват и на техните места, с техните ценови етикети да се поставят подобни с малка разлика в името.

Или пък трикът с доста силна рок музика, която влиe на мозъка в посока бързо и необмислено пазаруване.

Любим новогодишен трик е, да се прави силна реклама на някоя много интересна играчка преди празниците. Детето ти я иска насойчиво. Ти отиваш да я купиш и я няма никъде, свършила…Ще се запиташ защо се прави реклама, а продуктът го няма? Логиката е проста…Под заплахата да не огорчиш детето си, купуваш друга скъпа играчка. Минават празниците и хоп, рекламираната желана играчка се появява…И то в момент, когато оборотът на магазините рязко спада. Много удобно. Детето плаче отново за играчката, която се е появила и няма как, трябва да я купиш.

Трикът с имената

Това наистина е много забавен трик.  В телевизионни реклами се пускат  стоки, които се преставят като изключителни. Дават им се сложни имена, които ги правят да изглеждат важни и единствени. И тези имена се втълпяват в главите на хората десетки пъти на ден. Ти решаваш да си купиш стоката, горд, че можеш да си позволиш тази стока с това гръмко име. Чувам хора да казват, купих си еди какво си, моето еди какво си работи добре…С гордост, че помнят сложното име и че притежават стока с такова име.

Ефектът  Gruen

Нарича се на името на архитекта  Victor Gruen, който проектирa първите затворени огромни пространства с много магазини, без прозорци и часовници. Там загубваш представа за времето. Ефектът е превръщането на купувача от купувач с обектив в импулсивен купувач.

Маркетинг трикове, на които винаги се хващаме 1

 

Трикове в ресторанти

Тези нямат край. Можеш да погледнеш тук за интересни ресторантски трикове.

Маркетинг трикове, на които винаги се хващаме 2

И накрая големите трикове с продажбите на лекарства

Как да продаваме лекарства и на здравите?

Началото е вече станалата известна фраза, произнесена преди повече от 30 години от пенсионирания директор на Merck, Henry Gadsen: „Мечтаем да произвеждаме лекарства за здравите хора.“ И наистина, на днешно време естествени неща като остаряването и раждането, някои нормални състояния и усещания на човешкото съществуване, в голямия стремеж за абсолютно здраве, се считат за здравни проблеми. Никой от нас не може да се счита вече здрав.

Фармацевтичните компании поддържта тезата, че са етични, но после използват същия динамичен маркетинг като този за продаване на продукти за широка консумация. А този маркетинг, както знаем, следва следната логика:

първо се създава нуждата на потенциалния клиент
и после създава продукта.

По този начин действат сега фармацевтичните къщи, като си помагат с различни пациентски организации. Така се манипулира общественото мнение да стане чувствително за евентуални диагнози и терапии, като например различни дни, посветени на високото кръвно налягане, остеопорозата и много други. Влизат в действие различните мощни фармацевтични лобита за научни изследвания, здраве и търговски операции.

Много хора понякога изпадат във екзистенциална празнота и мислят, че ще е преодолеят с лекарства, копирайки от телевисионните предавания. Рекламата индуцира фалшиви нужди – от всякакви и много витамини, от успокоителни, от лекарства за сън, срещу леки болки…

Ето някои точни трикове, които те бутат да купуваш ненужни лекарства:

Ново лекарство

Ново е само името, нищо ново като ефикасност и сигурност. Постоянно се измислят нови имена, за да се слагат по-високи цени на познати лекарства. Или се съобщава, за по-голяма ефикасност, а просто е удвоено количеството активна съставка в едократната доза. Което даже е опасно.

Лекарства и за здравите

Например в САЩ се намаляват стандартите за минимален холестерол, когато е необходимо да се използват антихолестеролни лекарства – статини. По този начин чувствително се увеличават хората, на които се предписват. От разследванията се оказва, че голяма част от комисиите, които определят стандартите, са свързани с производството на статини.

Много стратегии за маркетинг на фармцевтичните къщи са насочени към здравите по агресивен начин. Неприятности или радости в живота са станали вече психични проблеми, общи и леки неразположения са се превърнали в плашещи „морби“. Използват се нашите човешки страхове от смъртта, от старостта, от болестите. Вярно е, че помагат за овладяване на болки, за оздравяване, но да продават само на действително болни вече не им стига.

 
Идеята на мултинационалните фирми от сектора за създаване на нови болести, колкото и да е странна, е нормално управление. Вече се нарича „продажба на болести“. Винаги най-силната техника на маркетинг в тази област е страхът, преувеличени последици от невинни състояния.Да видим с какво се занимава в офиса си в Манхатън Vince Parry, рекламен експерт. Свързан с фармацевтичните фирми, спепециализирал се е да създава нови болести. В статията си „Изкуството на каталогизиране на здравословното състояние“ разкрива трикове, които са в полза за създаване на медицински разстройства.

Измислени специфични действия на лекарствата

Прави ли ти впечатление, как противоболковият ибупрофен успява „да отиде точно на всяко специфично място“, което те боли? За нормален човек би трябвало да е ясно, че не е възможно, даже изглежда смешно, но е страшно.

Лекарства, които веднага ти решават проблема

Веднага минават болките в ствите и ставаш като нов, веднага ти лекуват грипа, оправят зрението… Вече никой не се интересува да проверява рекламите за драстични заблуди.

Как да не попадаме в клопката

Да не бъраме след всяка реклама на лекарство да тичаме до аптеката. Да поразсъждаваме, че наистина производителите и продавачите на лекарства печелят, когато има повече болни. А кой не иска по-големи печалби…

Маркетинг трикове на разкрасяващата промишленост

Много близка до предходната точка за фармацевтичната промишленост.

Измислят се нови естетични грижи за все по-ранни пояси възраст. Агресивно се рекламират продукти за красота за мъже. Целта е да се включи в продажбите колкото може по-голям процент от населението. Създават се нови нужди. Смесват се козметични с медицински „необходимости“ – анти остаряване , анти стрес, анти паника, анти депресия. Предлагат се мечти на високи цени. Кремове и лосиони, които ще премахнат бръчки, петна, разширени вени и т.н.

Дори никой не се учудва на твърденията, че някоя излишна, уж разкрасяваща козметична операция, ще ти промени живота, ще ти помогне в кариера, да намериш богат съпруг и други. И това разкрасяване е според рекламните схеми и критерии, разбира се. Маркетингът на разкрасяващата индустрия създава концепцията за красота, внушавайки нуждата от социална принадлежност, дължаща се преди всичко на собствената физика и тяло.

Заключение

Нямат край триковете на маркетинга, които ни внушават да харчим парите си, според нуждата на други да печелят. Как да им се противопоставим? Като се запитаме от какво имаме нужда наистина и на нас ли е необходима покупката или на онзи, който иска да спечели. И да го оставим да печели, но не от нас, когато стоката не ни трябва.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.