Метод Zettelkasten: как да  водиш бележки за продуктивност и знание

Имаш разхвърляни бележки натам насам, но нямаш реален структуриран процес. През повечето време всички тези бележки завършват в забвение, запазени в някакъв дигитален архив, но никога не ревизирани отново. Виж как да се възползваш пълноценно от това, което ти хрумва в моменти на прозрение или от четене на книги.

Аз съм необуздан консуматор, но не на материални предмети, не. Аз съм необуздан консуматор на съдържание – чета, слушам, гледам. Не говоря за забавни филми, фикшъни, саги за извънземни. Става въпрос за документална литература, публикации от специален интерес, информационни и обучителни подкасти и видео. Винаги търся начини да направя консумацията на цялото това съдържание не самоцел, а то да ми оставя нещо, да научавам нещо за постоянно и да го използвам за база на следващото нещо, което искам да науча. Искам да кажа, че съм много заинтересована да разбера как да направя този процес по-ефективен. При търсене на различни методи попаднах на един от тези, които помагат в тази насока – да запомня повече, за да науча по-добре. Също да ми помага и при създаването на собствено съдържание. Настоящата публикация е за метод Zettelkasten: как да водиш бележки за  произвеждане на знания.

Метод Zettelkasten: как да  водиш бележки за продуктивност и знание
Метод Zettelkasten: как да  водиш бележки за продуктивност и знание

Метод Zettelkasten – история и същност

Сигурно ти се е случвало да ти идва в главата необикновена идея и да я забравиш след минута. Мислите си отиват, изчезват и забравяш, ако не ги запишеш.

Имам Evernote пълен с бележки. И Penzu, и Notion. И настава голямо объркване и малко полезни ходове. Независимо, че бележките ми са подредени по заглавия.

Всичко това, докато не започнах да използвам система за архивиране на клипборда, която е много стара: нарича се Zettelkasten. Това е система за организиране на знанията.

Името на метода Zettelkasten е немска дума, която би трябвало да означава картотека, от физическото място, където са били съхранявани бележките, тъй като по онова време не е имало дигитализация.

Коя е крайната цел на тази система? Създавам Zettelkasten, за да произвеждам повече съдържание.

Примери на известни хора, използващи метод Zettelkasten

Най-добрият пример за ползата от такава система е социологът Никлас Луман, който е публикувал 70 книги и 400 академични статии в хода на кариерата си. Целият този труд е успял да създаде благодарение на повече от 90 000 бележки, съдържащи се в неговия Zettelkasten.

Забележка: Склонни сме да приписваме плодотворността на Луман именно на тази система. Но да бъдем предпазливи и да допуснем с известно съмнение тази причинно-следствена връзка. Във всеки случай съм убедена, че Zettelkasten е помогнал на Луман и може да помогне на тези, които приемат системата.

От Wikipedia:

Философът и интелектуален историк Ханс Блуменберг (1920–1996) събра повече от 30 000 карти в своя zettelkasten. Блуменберг е вдъхновен от предишната работа за водене на бележки и продукция на Георг Кристоф Лихтенберг.
Други добре известни потребители на zettelkasten са Арно Шмид , Валтер Кемповски , Фридрих Китлер и Аби Варбург, чиито произведения заедно с тези на Пол, Блуменберг и Луман се появяват в изложбата през 2013 г. „Zettelkästen. Машини на фантазията“ в Музея на модерната литература, Марбах на Некар. 

В най-ново време Райън Холидей, авторът на бестселъра „Изкуството да бъдеш спокоени много други, използва подобен подход. Благодарение на хартиените си бележки той произвежда съдържание с невероятна скорост.

Zettelkasten система от бележки и приложения

Zettelkasten е система за управление на личните знания и се състои от поредица от взаимосвързани микро-бележки. Процесът на създаване на записки, ориентиран към производство на съдържание и знания, е разделен на 3 фази:

 1. Водене на бързи (мимолетни) бележки.
 2. Трансформиране на бързите бележки в постоянна версия.
 3. Свързване помежду им.

В миналото за тези дейности са били използвани различни картички за всяка бележка и буквено-цифрова система, за да ги свържат заедно.

В технологичното настояще записките на ръка са заменени с приложения за водене на бележки.

Пазарът на тези приложения експлодира през последните години. Някои, включително Bear (Mac & iPhone), Zettlr, Roam, Obsidian, Standart Notes, Simplenote, Notion и др. наистина опростяват процеса на правене на Zettelkasten.

Системата бележки

В Zettelkasten има три вида бележки: бързи мимолетни, литературни и постоянни.

Мимолетните бележки са бързи бележки. С тях бързо улавяш идеите, които ти идват по време на разходка, на четене, на пътуване, на всяка друга дейност. Мислите са ефимерни и затова, ако искаме да запомним някоя важна мисъл, е добре да я запишем някъде.

Тези бележки са неструктурирани. Но трябва да бъдат достатъчно разбираеми и самостоятелни в представянето на една концепция, за да може в бъдеще да ги свържем с други бележки, сигурни в това, което искаме да постигнем.

Литературните бележки са тези, взети от съдържанието на книги, курсове, подкасти, статии, видеоклипове. Те са кратки бележки, които считаме за достойни да бъдат запомнени. Включват пасажи, които са ни впечатлили и съдържат източника, от който произлизат. Препоръчва се върху тях да се създава резюме – разработване на въпросния пасаж със собствени думи, а не просто copy paste. Това е така, защото за да преформулираме една идея, първо трябва да сме я разбрали и този процес стимулира разбирането и ученето.

Действията при системата Zettelkasten са определено много по-различно от това, което обикновено правим, тоест подчертаваме, маркираме, копираме.

Постоянните бележки възникват от свързване помежду им на мимолетните и литературните бележки.

Процесът на преглед на бележките
Процесът на преглед на бележките

Внимание: Няма единен начин за прилагане на метода Zettelkasten. Възможен е и метод

 • без използване на това, което Луман нарича литературни бележки;
 • целият архив да е в дигитален формат.

Основните концепции на метода обаче винаги остават непроменени. Виж ги в следващатата точка.

Ключовите концепции на метода Zettelkasten

При създаване на бележки с метода Zettelkasten, значение има точно бележката. Всяка от бележките трябва да притежава тези 3 характеристики:

 • атомност;
 • свързаност;
 • персонализиране.

Атомност

Всяка бележка трябва да съдържа една концепция. Това е от решаващо значение за превръщането на Zettelkasten в инструмент за генериране на нови идеи. Целта на атомната записка е да улови идеята, които имаш предвид, възможно най-бързо. Фокусиран върху нея имаш вече концепция. В този момент можеш да я свържеш, както желаеш, с други идеи вътре или извън Zettelkasten.

Свързаност

Всяка бележка трябва да бъде свързана с други. Тези връзки служат за стимулиране на мозъка ти. Използваш ги за възстановяване на стари връзки между различни концепции. А междувременно могат да възникнат нови неочаквани асоциации.

От практическа гледна точка тук са полезни вътрешните системи за връзки на различни цифрови инструменти като Notion или Bear.

Персонализиране

Обогатяването на Zettelkasten с идеи от книги или друго съдържание е чудесно. Но трябва да се избягват бележките с copy paste. Хубаво е всяка концепция да се предаде със свои думи. По този начин мозъкът започва да усвоява новите идеи.

3-те етапа на метода Zettelkasten в детайли

Процесът е разделен на 3 етапа:

 • Водене на бързи, наречени още мимолетни или атомни бележки;
 • Преглед на тези бележки в тяхната постоянна версия;
 • Създаване на връзки и индексни бележки.

1. Водене на бързи бележки

Започваш с ново интересно хрумване или прочетено нещо, което те е впечатлило силно. Отвори своя цифров или аналогов бележник и запиши бързо концепцията. Това са твоите бързи бележки.

Когато четеш на смартфона, таблета или друго мобилно устройство за четене на електронни книги, това става с маркиране на впечатляващите текстове.

Когато четеш на компютъра електронни книги или публикации, най-лесно се вземат бележки с Clipboard програма:

Бързи (мимолетни, атомни) бележки
Бързи (мимолетни, атомни) бележки

2. Трансформирай клипборда в постоянна версия

На редовни интервали събирай всичките си бързи (атомни) бележки и ги преобразувай в постоянни бележки.

За целта използвам Notion и темплейта Zettelkasten knowledge management.

Използване на Notion за постоянните бележки
Използване на Notion за постоянните бележки

Атомните бележки трансформирам в постоянни бележки:

Пример за постоянни бележки в Notion
Това е пример за една от постоянните ми бележки – с червено. Оставила съм за показване указанията на Notion темплейта.

Когато една идея се ражда от прочетена книга, страница от уебсайт, също може да се отбележи източника с хаштаг.

3. Свържи бележките заедно

Съдържание на бележките
Индекс на бележките

Накрая трябва да свържеш различните бележки заедно.

Това е най-важната стъпка – води те към процеса на интервално повторение.

Всеки път, когато свържеш две бележки заедно, мозъкът ти създава нов невронен път. От всяка концепция в твоя Zettelkasten, бързо ще проследиш всички различни свързани връзки.

Това разширява капацитета на паметта ти и способността да разсъждаваш върху структурата на определена идея и да я доразвиваш.

На практика това е процесът:

 1. Прибави нова постоянна или литературна бележка.
 2. Създай вътрешни връзки, за да я свържеш с всички подходящи бележки за по-задълбочено разбиране на тази концепция. Добра практика тук е, да регистрираш както връзки, така и препратки.
 3. Когато имаш повече от две бележки по една и съща тема, създай бележки с индекс .

Целта на стъпките дотук е да ти даде връзката на всичко – структурирана отправна точка за изследвания и прозрения в твоя Zettelkasten:

Връзки и обратни връзки - структурирана отправна точка
Връзки и обратни връзки – структурирана отправна точка

Как да създадеш повече съдържание благодарение на метода Zettelkasten

Целта на Zettelkasten е да ускори производството на знания.

Работи едновременно като:

 • свързващо вещество;
 • и генератор на идеи.

Докато натрупваш бележки, ще имаш възможност да ги свързваш все повече и повече в пълни бележки с индекс. Необходимо е само през сигурни интервали от време да преглеждаш своите атомни бележки.

Постоянно разглеждай своя Zettelkasten за други възможни връзки.

Случват се тези две възможни развития:

 1. Пренареждаш идеите си и попълваш „празните пространства“ между бележките си. И твоето съдържание е готово.
 2. Разглеждайки всичките си бележки, мозъкът ти създава нови оригинални асоциации. И намираш идеята за ново съдържание.

Основното при Zettelkasten е, всяка атомна бележка да е концепция. След това намираш дигитална платформа, която да ги подрежда и свързва.

Възможно е и с физически средства – блележки и чекмеджета или кутии с индекси за подреждането им.

Идея: По-лесно е, ако създаваш съдържание само на един език. Работя на няколко езика. Кой език да използвам за Zettelkasten? Няма идеално решение. Реших, че е по-добре да избера езика, за който в момента ми е удобно да индексирам бележките и има повече съдържание по дадена тема.

Инструменти за използване на метода Zettelkasten.

Малките бележки или т.нар. атомни, ги вземам от запомняне с Clipdiary или други подобни инструменти за работа с клипборда.

За различни хрумвания използвам бележник с химикалка. На смартфона за най-бързо записване и синхронизиране с компютъра използвам Simplenote и Joplin.

Литературни бележки вземам с инструментите за маркиране, когато чета електронни книги или с молив отбелязвам в традиционните хартиени книги.

За окончателно обработване в постоянни бележки, индекс и връзка между тях, както за създаване на окончателен текст, използвам Notion.

Заключение

За мен обработката на Zettelkasten е форма на релаксация. Помага ми да оправя объркването в главата си.

Единствената трудна част е в началото. Трябва да се схване стъпка по стъпка.

Тогава се създава автоматизъм.

Избери приложение и създай своя Zettelkasten днес. Няма нужда от платени инструменти. Ако имаш нужда от помощ, пиши в коментарите по-долу.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.