Не мога да се свържа със сайта си: как да разреша проблема

Не мога да се свържа със сайта си_ как да разреша проблема-

Опита се да получиш достъп до сайта си, но на екрана се получи ненадейно следното съобщение Не мога да се свържа със сайта – This site can’t be reached. Стоиш и гледаш в неведение и не знаеш от какво може да зависи и как да оправиш проблема?

Не мога да се свържа със сайта си

Не се паникьосвай. Причините могат да бъдат различни и много, но всички са разрешими. Тази грешка възниква, когато браузърът не успява да установи връзка със сървъра и следователно да прегледа съдържанието на сайта.

Запази спокойствие

Най-често съобщението може да се появи поради твоята връзка или поради проблем на сървъра.

Невъзможно е да се свържа със сайта си

Снощи от невнимание ми се случи следното: Реших да проверя как се използва редакторът за блог на WordPress Open Live Writer. При свързването му с блога сбърках паролата, при което сървърът, на който се намира моят блог, се оказа недостъпен за моя IP адрес. Тъй като в същата вечер, минути преди това, беше изключил интернетът за малко, не се сетих че проблемът идва от редактора. Помислех си, че е свързан с проблем на хостинга или на интернет. Анализирайки всички възможности, накрая намерих разрешение, което за моя случай беше наистина просто.

Сега ще ти разкажа какви методи използвах, за да открия и разреша проблема.

Стъпки при разрешаване на проблема с невъзможността за връзка със сайта
Ако установиш, че е невъзможно да стигнеш до уеб сайта си, провери веднага дали се отнася само за теб или за всички потребители.

Ако след като прочетеш това ръководство, все още имаш проблеми, можеш да се свържеш с твоя хостинг и да поискаш помощта им. (Преди да се свържеш с поддръжката, помисли дали наскоро си инсталирал или актуализирал плъгини. Възможно е да е възникнал конфликт, който е причинил проблема.)

Ето как да действаш:

Провери интернет връзката си

  • Първото нещо, което трябва да направиш, когато има такива проблеми, е да се увериш, че не е прост проблем в мрежата.
  • Опитай се да отвориш други уебсайтове. Ако всички сайтове са невъзможни за достъп, определено има нещо нередно с твоята мрежа или компютъра ти.
  • Друг тест, който трябва да направиш, е да отвориш сайта с други браузъри. Ако проблемът се появи само в един браузър, опитай да го актуализираш, да изчистиш кеша или да инсталираш браузъра отново. Ако все още не си разрешил проблема, продължи напред.
  • Ако изглежда, че интернет връзката работи правилно, но продължаваш да виждаш грешката: Не мога да стигна до уебсайта, може да има проблем с претоварването в локалната мрежа. Свързани ли са други потребители с мрежата и дали те качват или изтеглят данни? В случай, че е така, много е вероятно да няма достатъчно пропусквателна способност, която да ти позволи да видиш сайта.

Провери за DNS блокиране

Опитай след това да провериш дали твоят доставчик не е въвел DNS блокировка, която не позволява достъп до определени уебсайтове. Ще бъде достатъчно да използваш DNS на Google, като алтернатива на тези на твоя интернет доставчик.

Ето как:

Отвори прозорчето на Windows Run, като натиснеш едновременно клавишите Windows + R;
В прозореца въведи ncpa.cpl:

Стартиране на Windows Run

Намери връзката си в списъка

Индивидуализиране на връзка Internet

и с десен бутон върху нея иди на Properties;

Свойства на връзката Internet


Избери Internet Protocol Version 4 и кликни върху Properties.

Избор на Internet Protokol Version 4

Ето какво виждаш:

Свойства на Избор на Internet Protokol Version 4

Въведи тези DNS, вместо да използваш автоматичните:
Предпочитан DNS сървър (Preferred DNS server): 8.8.8.8
Алтернативен DNS сървър (Alternative DNS server): 8.8.4.4

Постави отметка на Validate settings upon exit, след това щракни върху OK и върху Close.

Промяна на DNS

Провери дали сега имаш достъп до сайта си. (В моя случай, описан в началото, нищо не се промени, все още нямах достъп до блога си).

Дали сайтът не е достъпен за всички или само за мен?

Все още имаш затруднения? Изключи възможността това да е само твой проблем. Има няколко начина.

Потърси помощ с VPN

Много е вероятно уебсайтът да е блокиран за твоята текуща мрежа. В такъв случай можеш да получиш помощ с VPN (Virtual Private Network). Тя помага да се заобиколи интернет връзката на твоя интернет доставчик и да те свърже анонимно чрез специализирани DNS сървъри. С VPN вероятно ще разрешиш грешката „Този ​​сайт не може да бъде достигнат“. Можеш да използваш безплатната вградена VPN на Opera браузър. (Наистина по този начин аз успях да се свържа с моя блог и нормално да работя в него, но естествено още не бях разрешила проблема си.)

Използвай смартфона си

Активирай мобилни данни, изключи Wi-Fi, ако имаш включена, и опитай с различен оператор да получиш достъп до твоя сайт. Ако отговорът е да, в тези два случая, вероятно проблемът е в твоя IP.

Третата проверка е, да отидеш на Down.com

Ще видиш дали други имат проблеми с преглеждането на сайта ти.

Проверка дали други виждат сайта ми

В моя случай се оказа, че проблемът е само в моя IP.

Искаш ли да ти призная каква глупост направих?

Тя е, че не проверих това като първа възможност и не рестартирах модема си веднага. След като го рестартирах, изчаквайки преди това няколко минути, проблемът ми се изпари. Имах отново достъп до моя блог. В моя случай след изчакване DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) ми даде нов IP адрес от предварително конфигурирания диапазон.

Невъзможно е да се свържа с уебсайта си: ако проблемът е в сървъра

Ако установиш, че не си единственият, за който не е достъпен сайтът ти, проблемът е в сървъра.

Друга възможна причина е грешка във файла .htaccess, която води до верига от пренасочвания. Ако пренасочванията са зададени неправилно, ясно е, че ще се получи грешка.

В този случай влез в хостинга си и иди на File Manager. Тук можеш да видиш и коригираш .htaccess файла и да разрешиш проблема.

Заключение

Все още имаш този проблем? Може би вече е време да се свържеш със специалистите по поддръжката на твоя хостинг. Те ще извършат допълнителни проверки, вероятно и на хардуера, и ще ти помогнат да възстановиш твоя сайт. Решаването на проблема „Невъзможно е да се стигне до уебсайта“ не е трудно. Просто провери и изключи една по една възможностите. Следвайки тези стъпки, ще можеш да активираш отново сайта си.

Случвала ли ти се е тази грешка на твоя уебсайт?

Какво направи, за да разрешиш случая?

Разкажи ни в коментарите по-долу, може да помогне на други читатели!

Източник за първото изображение pngtree.com.

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.