Може би е време за почистване на Android смартфона ти

Най-добрите приложения за Android за освобождаване на паметта и почистване на твоя смартфон от излишни файлове и опасен софтуер

След няколко месеца ползване дори най-мощният смартфон започва да дава признаци на забавяне. Причината са многото инсталирани приложения, натрупването на кеша и голямо количество файлове, част от които – ненужни. Следователно вече е време да се замислиш за почистване на Android смартфона си, за да увеличиш скоростта и производителността му. Как да го направиш – ръчно или с приложения и кои да избереш, ще разбереш като продължиш да четеш.

Може би е време за почистване на Android смартфона ти

Защо се налага да почистваш телефона си?

Със смартфона се случва същото, като при компютрите. В един момент след известно използване, осъзнаваш, че той вече не е бърз, както когато го купи. Смартфоните са също компютри, но в миниатюра. Виновен за забавянето на работата им е и техническият прогрес. Модерните им фотокамери правят страхотни снимки, които тежат 15-20 и повече mb, дори до 50mb в RAW формат. Да не говорим за някои видеоклипове в 4K, където средно една минута снимане може да заеме стотици mb от така скъпоценното пространство памет. А платформите за приложения са пълни с нови и мощни програми за най-различни цели. Потребителите постоянно изтеглят и инсталират от тях, за повишените си нужди – да са в крак с технологиите и изискванията на много организации (банки, агенции, сайтове) за достъп до тях само чрез техните приложения.

Възможно е и част от пространството да е заето от кеша на отделни приложения, като в някои случаи (като например при WhatsApp и Telegram) може да се стигне и до няколко gb.

Една от причините за забавянето на устройства с Android може да е наличието на зловреден или рекламен софтуер. За това е добре да се използва редовно добро антивирусно приложение.

Защо се създават толкова много файлове?

Преди да навляза в спецификата, за да се открие какво трябва да се почисти в мобилната операционна система, да покажа причините, поради които се произвеждат толкова много файлове.

Естественото ежедневно използване на смартфона – стартиране на приложение за сърфиране в интернет, управление на електронна поща, проверка на резултатите от политически избори, от спортни събития – създава някои файлове, които съхраняват това, което правиш и твоите предпочитания. Това е необходимо, за да може следващия път, когато използваш същото приложение, да го отвориш по-бързо и в точката, в която си стигнал предишния път.

Въпреки че намаляват времето за зареждане на всяко отделно приложение, се случва, че тези файлове се натрупват, поглъщат ресурсите на операционната система и използването на Android става тромаво в течение на времето. Поради тази причина е добре да извършиш някои операции – така нареченото “почистване”, за да освободиш място в паметта на Android.

Какво трябва да се „почисти“ в операционната система Android?

Може би се страхуваш от “почистването” – че можеш да изтриеш важни файлове. Мога да те уверя, че по време на тези операции не се работи върху чувствителни данни или информация. Тогава се питаш: какво трябва да премахнеш в Android? Ето един примерен списък:

 • Кеш файловете;
 • Временни файлове, без които можеш;
 • Дублирани файлове: снимки, видео, документи;
 • Ненужни файлове;
 • Ненужни и неизползвани приложения.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ръчно почистване на Android

Внимание: Преди да започнеш е добре да знаеш, че този тип програми като цяло не изтриват настройки или лични данни, но винаги трябва да се внимава какво ще изтриеш, като прочиташ подробностите на всеки избран елемент, за да си сигурен, че няма проблеми.

Ето най-простите и полезни методи за почистване на Android и освобождаване на място ръчно:

Освобождаване на място

Иди в Моите файлове и после на Вътрешна памет–>Анализиране на паметта.

Моите файлове Android

Превърти надолу и ще видиш списъци с:

 • Дублиращи се файлове;
 • Големи файлове;
 • Неизползвани файлове.
Анализ на паметта на Android

Прегледай тези списъци и почисти ненужните файлове.

Върни се към основния списък с памет и прегледай всяка от категориите – снимки и видеоклипове, аудио, документи, изтеглени файлове, инсталационни файлове. Прегледай подпапките и премахни ненужните елементи. Имай предвид, че това може да отнеме много време, затова препоръчвам да се прави своевременно.

Изтрий стари съобщения

Отвори приложението за съобщения. От трите точки горе вдясно премини на страницата, където има Настройки–>Още настройки и превърти надолу до Изтриване на стари съобщения. Там можеш с превключване да настроиш на автоматично изтриване на стари съобщения, след като достигнеш 1000 текстови съобщения, 100 медийни или 5000 чата.

Изтриване на стари съобщения

Премахни приложенията, които не използваш

Влез в Настройки–>Приложение. Намери тези, които вече не използваш, и ги деинсталирай, за да почистиш Android и да освободиш място за съхранение. В допълнение с това ще се премахнат рекламни приложения и други (нежелани) PUP програми.

Изпразни кешовете на приложенията. Добре е да се прави веднъж месечно. Важното е да изчистиш кеша на приложенията, които използваш най-много, като Карти и всички мобилни игри.

Прехвърли файловете си на MicroSD карти и в облака

И накрая, много ефективен начин да освободиш място на устройства с Android, е да запишеш част от файловете на карта с памет MicroSD (ако телефонът ти го позволява) или в облак. Отвори папките, в които имаш изтегляния, снимки, видео и прехвърли тези файлве в папки на SD картата.

Най-добрите приложения за Android за освобождаване на паметта

Преди да използваш приложение за почистване на Android, провери директно колко от пространството на смартфона е наистина заето. Можеш да го направиш от вграденото приложение Моите файлове. За да имаш добро представяне е препоръчително да не надхвърля 80% заетост. В случай, че този процент е надвишен, е добре да изтриеш несъществени приложения и документи.

Преди да използваш приложение за почистване провери директно колко от пространството на смартфона е наистина заето. Можеш да го направиш от вграденото приложение Моите файлове. За да имаш добро представяне е препоръчително да не надхвърля 80% заетост. В случай, че този процент е надвишен, е добре да изтриеш несъществени приложения и документи.

Както казах, най-вероятно най-добрият софтуер за почистване на Android е този, които вече е инсталиран на смартфона (или таблета) ти. Възможно е да си пренебрегнал някои функции, включени в него, които ти позволяват лесно да освободиш място в паметта на устройството. Виж за него:

Почисти Android с Files от Google

Files by Google

За да почистиш телефона си безплатно, можеш да използваш Files, То е леко и ефективно приложение, разработено от Google. Програмата предлага няколко функции, включително възможност за бързо сканиране, за намиране на най-тежките файлове и приложения, дублиращи се файлове, снимки, присъстващи в чатовете на приложенията. Дава възможност да се изтрият тези от тях, които решиш, да се изпразни кеш паметта и да се премахнат стари приложения. Освен това ще получаваш съвети относно управлението на телефона си, благодарение на системите за изкуствен интелект на Google. Винаги поради причина, че изкуственият интелект ти предлага файлове за изтриване, винаги е по-добре да проверяваш директно какво ще премахнеш. Като последно решение е това за кошчето, което позволява възстановяване на всеки файл, изтрит погрешно до 30 дни. Имаш възможност и на защитена с парола папка, в която да се съхраняват поверителни изображения или файлове.

Ето някои други приложения, препоръчани за почистване на смартфон Android:

Освободи място на Android с DiskUsage

Disk Usage app

DiskUsage е популярно почистващо безплатно приложение. То позволява да сканираш смартфона си, да анализираш съдържанието на вътрешната памет и да намериш програмите, които заемат най-много място.

Възможно е да идентифицира и деинсталирани приложения, които обаче продължават да поддържат активни файлове или ненужни елементи, които могат да бъдат изтрити безопасно.

Почисти Android с CCleaner

CCleaner, Cache Cleaner, Phone Booster, Optimizer

Валидно приложение за освобождаване на място в Android е CCleaner. Инсталирай го на смартфона си от Google Play и го стартирай. С него можеш да изтриеш приложения, които не използваш, нежелани файлове от кеш паметта, да управляваш временни документи, да проверяваш папките за изтегляне и да изтриваш тежки медийни файлове на WhatsApp, Viber като снимки, видеоклипове и PDF файлове.

Безплатната версия няма всички налични функции в приложението, а платеният пакет, който с цена от само 1,95 евро, ти позволява да извършваш почистване на паметта в автоматичен режим. С приложението можеш да наблюдаваш телефона си в реално време за бързо намиране на програми, които влияят на температурата на процесора, заемат твърде много ресурси или запълват кеша с дублирани файлове.

Почисти Android със SD Maid

SD Maid

SD Maid е едно от най-добрите приложения за освобождаване на място в паметта на смартфони и таблети с Android. Тя ти позволява да изтриеш файловете, свързани с приложения, които вече не присъстват на устройството, както и временните системни файлове, кеша на приложението. Също така оптимизира „олекотява“ базите данни на приложения като Spotify, Dropbox и Facebook, намира дублирани файлове, деинсталира приложения последователно и лесно намира „най -тежките“ файлове в паметта на устройството (или на microSD, ако използваш устройство с разширяема памет).

Забележка:

 1. В безплатната си версия не позволява да изтриваш временните файлове на приложения на трети страни (функцията е налична само в пълната версия на приложението, която струва малко по-малко от 4 €).
 2. Без root не може да изтрие всички файлове, които би могла да изтрие на устройство, подложено на root процедура.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Почисти Android с Droid Optimizer

Droid Optimizer

Droid Optimizer е едно от най-старите и леки приложения за почистване за Android. Въпреки че потребителският интерфейс може да изглежда малко стар, то върши блестяща работа по почистване на Android на повечето смартфони. При стартиране приложението има табло за управление, описващо RAM, както и оставащото свободно пространство. Можеш също да го настроиш за автоматично почистване.

Ето специалните му характеристики:

 • Проверява кои приложения за Android имат критични разрешения.
 • Почиства с едно докосване.

Почисти с Android с Ace Cleaner

ACE Cleaner

Ефективното приложение за почистване на Android, Ace Cleaner със своите функции Ace Clean, Ace Boost, Quiet Notification, Battery Saver и CPU Cooler може да повиши и максимизира производителността на телефона ти.

Специални характеристики на Ace Cleaner:

 • ACE Clean изтрива рекламни и остатъчни боклуци, нежелани файлове в кеш и RAM памет, APK файлове
 • Ace Boost спира приложения, които се стартират автоматично.
 • APP Lock заглушава известията.
 • Специализиран инструмент за почистване на Facebook
 • APP Manager – интегрирано заключване на приложения и др.

Почисти Android с Phone Cleaner

Phone Cleaner

Phone Cleaner е много популярно приложение, способно да оптимизира системата Android, като се грижи, както за вътрешната памет, така и за RAM паметта. Power Clean работи добре като приложение за освобождаване на място във вътрешната памет и SD картата, изтривайки всичко, което не е необходимо: временни файлове, остатъчни файлове, кешове и други неща. Много полезна е и неговата функция за намиране на подобни изображения, и така лесно ще можеш да изтриеш дубликати.

Почисти своите данни с History Eraser

History Eraser

History Eraser е приложение, полезно за твоята поверителност, което почиства Android от всички данни, създадени по време на използване на телефона. То позволява да изтриеш всички истории на телефона, включително дневника на обажданията, SMS, историята на уеб браузъра, търсенията в приложения и дори тези в магазина на Google Play и Youtube. След сканирането можеш да избереш какво да изтриеш и кои данни да запазиш.

Използвай All-In-One Toolbox

All-In-One Toolbox (Cleaner)

Почистването на телефона от ненужни файлове е само една част от функциите на All-In-One Toolbox.

Той е в състояние да почиства временни файлове на Android, да изтрива кеша и празни папки и осиротели файлове. 

Функцията Boost изчиства системния кеш и затваря фоновите приложения. Можеш да зададеш това действие да се извършва автоматично с функцията Boost+, но трябва да закупиш платената версия на приложението.

Секцията Battery Saver е друг убиец на фонови задачи, но също така предоставя и текущата статистика за батерията.

Програмата притежава и функция за масово изтриване на приложения, усъвършенствани инструменти за почистване на файлове и анализ на Wi-Fi. 

Програми за почистване на Android от злонамерен софтуер

Ако искаш да „почистваш“ устройството си с Android в смисъл да премахваш всеки зловреден софтуер в него, предлагам да изтеглиш един от многото антивируси за Android, налични в Play Store и да стартираш системно сканиране.

Впоследствие, ако не бъде открита заплаха, можеш да деинсталираш приложението. Сигурно си забелязал, че Android вече има свой собствен интегриран анти-зловреден, доста ефективен софтуер – Google Play Protect.

Важно: Спазвай тези основни принципи: Не инсталирай приложения, които не идват от Play Store, не се свързвай с обществени Wi-Fi мрежи и не оставяй смартфона си без надзор (и без сигурен ПИН за отключване).

Почисти Android с Norton Clean

Norton Clean, Junk Removal

Приложението за почистване на телефони с Android е разработено от Norton, който е добре известен в индустрията за сигурност със своите антивирусни инструменти. Това е едно от най -добрите приложения за почистване на Android и то без реклами. То премахва нежеланите файлове с точност, търси остатъчни файлове, оставени от изтрити приложения, кеш файлове и др. Ще изпраща препоръки за изтриване на приложения, които рядко използваш.

Специални характеристики на Norton Clean:

 • Възможност за изчистване на кеша на отделни приложения.
 • Позволява на потребителите да преместват приложения на SD картата.
 • Помага за премахването на bloatware.

Почисти Android с Avast Mobile Security

Avast Antivirus - Scan & Remove Virus, Cleaner

Avast Mobile Security, може да изпълнява две функции едновременно: да освободи паметта на смартфона от излишни файлове и да го предпази от външни заплахи като вируси и злонамерен софтуер. Приложението предлага различни услуги – антивирусна, VPN, AppLock, Photo Vault, Блокиране на повиквания, Wi-Fi Security и опцията Cleaner, с която да почистваш файлове от паметта.

Освен това с Avast Mobile Security можеш да извършваш тестове за скорост, да пестиш енергия чрез оптимизиране на зареждането на батерията и дори да правиш селфи автоматично в случай на кражба.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Използвай за почистване и защита One Booster

One Booster

One Booster може да се използва като приложение за почистване на излишни файлове, както и за антивирусно приложение. 

Можеш да премахваш нежелани файлове и кеш лесно, благодарение на интуитивния потребителски интерфейс. Освен това има и охладител за процесора, който по същество изчиства RAM на Android. Има и режим на пестене на батерията, който можеш да използваш за хибернация на приложения. За съжаление приложението е снабдено с реклами.

Използвай за защита на Android Safe Security – Antivirus, Booster, Phone Cleaner

Safe Security - Antivirus, Booster, Phone Cleaner

Едно от най -добрите приложения за премахване на нежелани файлове, защита срещу вируси и спестяване на до 40% енергия на батерията. Safe Security – Antivirus, Booster, Phone Cleaner подобрява производителността на Android устройството. Приложението има две версии: Normal и Lite.

Специални характеристики на Safe Security – Antivirus, Booster, Phone Cleaner:

 • Изчистване на кеша.
 • Ускорение с едно щракване.
 • Вграден антивирус.
 • Пестене на енергия.
 • Удобно управление.

Почисти с Boost Clean

Boost Clean

Това приложение може да открива нежелани файлове, кеш на приложения, системен кеш, файлове на изтрит apk и да ги изчиства. Ускорява устройството ти с Android, като изчиства паметта от временни и остарели файлове и папки.Освобождава място за съхранение.

Специални характеристики на Boost Clean:

 • Увеличаване на скоростта.
 • Антивирус.
 • Повече мощност за телефона.
 • Работи без интернет.
 • Освобождава и подобрява паметта.

Използвай за защита Malwarebytes Security

Malwarebytes Security

Malwarebytes Security почиства Android от вируси и зловреден софтуер. Открива ransomware, PUPs и фишинг измами и защитава поверителността ти.

Безплатното изтегляне на Malwarebytes за Android започва с 30-дневна пробна Premium версията. Когато този период приключи, Malwarebytes само ще открива и почиства, но не и да предотвратява инфекции. Без реклами е.

Функции на платената версия ($ 1.49 на месец или $ 11.99 на година)

 • Открива рансъмуер, преди да може да заключи устройството.
 • Защитата в реално време.
 • По-безопасно сърфиране
 • Сканира за фишинг URL адреси при използване на браузъра Chrome.
 • Всички функции на безплатната версия.

Функции на безплатната версия:

 • Провежда одит на поверителността за всички приложения.
 • Идентифицира привилегиите за достъп на всяко приложение.
 • Намира и премахва рекламен и злонамерен софтуер.

Заключение – често задавани въпроси

Предупреждение относно убийците на процеси на Android: Много приложения за Android предлагат увеличаване на RAM и премахване на процеси – има ги и в горния списък. Това в някои случаи може да бъде контрапродуктивно, тъй като могат да бъдат спрени процеси, жизнено важни за твоето устройство. Така че, отнасяй се с внимание към тези функции.

Намриаш ли за полезен този списък с приложения за почистване на Android? Ако знаеш приложение, което на теб ти е било много полезно, сподели с нас. Сподели своите отзиви в коментари по-долу.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.