Най-добрите безплатни разширения за браузъри за преобразуване на текст в аудио

Съществуват впечатляващ брой различни безплатни разширения за най-известните бразузъри - Chrome, Edge, Opera, Firefox за преобразуване на текст в говор. Всяко има плюсове и минуси, така че за да избереш подходящото за твоята дейност, защо да не опиташ всяко от предложените?

Вече съществуват много практически решения за превръщане на текст в говор. Софтуерите, които вършат тази работа, се наричат ​​синтезатори на текст в реч или говор, аудио. През последните години те стават все по-ефективни и естествени, благодарение на използването на невронни мрежи. В тази публикация ще покажа кои са най-добрите безплатни разширения за браузъри за преобразуване на текст в аудио. Услугата е много удобна, ако искаш писмен текст да се чете на други езици от (почти) човешки глас. Разширенията могат да се ползват и за прочитане на текст при затруднения с говора или просто защото харесваш да изслушаш даден текст заради произношение или поради липса на време за прочитането му.

Най-добрите безплатни разширения за браузъри за преобразуване на текст в аудио
Най-добрите безплатни разширения за браузъри за преобразуване на текст в аудио, направено в Canva с помощта на Freepik

Natural Reader (Chrome, Opera, Edge)

Natural Reader - текст към глас
Natural Reader – текст към глас

Natural Reader е уеб-базирано приложение, софтуер за компютър и мобилно приложение, което ти позволява да качваш текст и документи и да ги слушаш по всяко време, навсякъде.

Безплатните потребители, независимо дали са регистрирани или не, могат да използват основната функция за преобразуване на текст в говор, като напишат или качат поддържан документ с помощта на Free Voices неограничено. Премиум гласове могат да бъдат пробвани за 20 минути на ден, а Plus Voices за 5 минути на ден.

Безплатните потребители могат също да изтеглят разширението NR Chrome от уеб магазина на Chrome, за да използват безплатните гласове неограничено или Premium Voices за 20 минути на ден. То позволява да се слушат уеб страници, Google Документи, онлайн книги на Kindle и имейли директно от браузъра.

Natural Reader има режим на четене, който ти позволява да четеш без разсейване. За хората с дислексия, се поддържат дислексични шрифтове.

За да настроиш Natural Reader да започне да чете, можеш да използваш клавишната комбинация Alt + R. Ако пък искаш да чуеш само част от текста, маркирай го и кликни върху иконата Natural Reader в края му.

Използване на Natural Reader като безплатно разширение
Използване на Natural Reader като безплатно разширение

Разширението има четири раздела: единият за регулиране на гласа и скоростта, вторият за промяна на настройките, третият за запазване в мобилен телефон и последният за слушане на PDF файлове или качени текстове.

Natural Reader ти предлага да слушаш текстове и със своето мобилно приложение.

Надстройването до платен абонамент с Premium план ти позволява неограничено използване на Premium Voices както за основното приложение, така и за разширението за Chrome, 1 милион знака за преобразуване в mp3 на месец от абонамента и достъп до функцията OCR за четене на сканирани PDF файлове, документи, изображения или екранни снимки. Цената е $59.88 USD / годишно. Има и възможност за месечно плащане.

Планът Plus включва същите функции като Premium, но също така и достъп до Plus Voices. Plus Voices включва селекция от висококачествени гласове за преобразуване на текст в говор с допълнителни езици, които не са налични за използване с безплатни или Premium планове. Plus Voices позволяват течен и естествено звучащ текст към реч, който съответства на моделите и интонацията на човешките гласове. Цената е $110 USD/ годишно. Има и възможност за месечно плащане.

Ако се интересуваш от използването на приложението за нелична употреба, като например за комерсиални видеоклипове в Youtube, електронно обучение или други търговски или обществени цели, разгледай уеб приложението Natural Reading Commercial.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Capti Voice (Chrome, Opera, Edge)

Capti Voice е друго популярно разширение за Chrome за преобразуване на текст в аудио.

Capti Personal е идеално решение за четене на електронни книги, документи и уеб страници в движение или у дома.

Приложението дава лесен преход между браузъра на компютъра и мобилни устройства iPhone.

В Capti Voice има възможност за персонализиране на цветовете на текста, шрифтовете (включително за дислексия), ширината, разстоянието и др. Предлага лесен достъп до Bookshare, Project Gutenberg, Dropbox, Google Drive, OneDrive, Instapaper, Pocket и много други.

Разширени функции:

 • Абонамент за Premium план за $2,99 / месец или $29,99 / година.
 • Premium Voices за онлайн употреба при $5,99 / месец или $29,99 / годишен абонамент.
 • Услуги за OCR и диктовка: заплащане за употреба Capti Coins, започващи от $4,99.

Capti Voice поддържа няколко езика и гласове. Но в безплатния план е наличен само американски английски и ограничени други гласове. Няма български. С премиум плана можеш да преглеждаш и дефинициите на думите и да превеждаш текст.

Инсталиране и функции на разширението за браузър Capti Voice Chrome

След инсталиране на разширението от Chrome Store, в лентата с инструменти на браузъра ще се появи нова икона Capti. Кликни върху нея, за да получиш достъп до основните функции.

Меню с опциите на Capti върху уеб страница
Меню с опциите на Capti върху уеб страница
 • До чудесното удобство за запазване на статии за по-късно четене, можеш да получиш достъп с клавишната комбинация Alt+A: отвори статията в браузъра си и използвай прекия път Alt+A или кликни върху иконата Capti Voice в лентата с инструменти и избери Add to Capti. Capti ще премахне всички реклами и чуждо съдържание и ще запази само чистата статия в Capti.
 • Използвай Alt+C или Show Capti online от менюто на скрийншота, за да отвориш плейлистата и да прегледаш статията.
 • За да слушаш текст, без да напускаш уеб страницата, избери текста и използвай прекия път Alt+Q. Capti Player ще се появи над уеб страницата, ще започне да възпроизвежда избрания текст и ще подчертава думите, докато се четат. Използвай бутона Play / Pause, за да стартираш и спреш възпроизвеждането. Ако не избереш никакъв текст, Capti ще започне да чете от горната част на страницата.
 • За да прегледаш текст на уеб страницата с предпочитания от теб формат, избери текста и използвай прекия път Alt+X. Capti Player ще се появи над уеб страницата и ще покаже избрания текст. Използвай бутоните за опции за текста, за да го форматираш по твой вкус.  Ако не избереш никакъв текст, Capti Player ще покаже цялата страница.
 • За да избереш кой глас ще използва Capti, за да прочете текста, отвори Capti Player (Alt+X, отваря се в същия раздел) или Capti Voice (Alt+C, отваря се в нов раздел), след което кликни върху бутон Voices. Избери глас, който харесваш. Има Premium гласове, за които трябва да се абонираш, ако искаш да ги ползваш.
 • За да промениш скоростта на говора, използвана за четене на текст, кликни върху иконата на часовник и там можеш с плъзгане да промениш скоростта.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Read Aloud: A Text to Speech Voice Reader (Chrome, Opera, Edge, Firefox)

С Read Aloud можеш да изслушаш гласово прочитане на текущата статия на уеб страницата с едно щракване. Поддържа 40 езика, включително български, безплатно. Някои от базираните в облак гласове може да изискват допълнителна покупка в приложението, за да се активират.

Read Aloud е разширение за Chrome и Firefox и работи на различни уебсайтове, включително новинарски, блогове, онлайн материали. Може да чете PDF, Google Документи, Google Play книги, Amazon Kindle и EPUB (чрез разширение EPUBReader от epubread.com).

Имаш избор от много налични мъжки и женски гласове. Можеш да зададеш височината на гласа и скоростта на четене. Read Aloud е услуга, насочена към потребители, които предпочитат да слушат съдържание вместо да четат, хора с дислексия или други обучителни затруднения, деца, които се учат да четат, или просто да предостави на потребителите алтернативен начин за консумация на уеб съдържание. За да използваш разширението, трябва да идеш до уеб страницата, която искаш да прочетеш, след което да кликнеш върху иконата му на адресната линия. В допълнение има клавишните комбинации.

Read Aloud - разширение за четене на текст
Read Aloud – разширение за четене на текст

Talkie: Text to Speech (Chrome, Opera, Edge, Firefox)

Друго TTS разширение за Chrome и Firefox, с което да четеш на глас от уебсайтове, PDF, имейл. Нови гласове, езици, диалекти могат да бъдат изтеглени безплатно, например от Microsoft, Apple и Google. След като се инсталират правилно от настройките на операционните системи, Talkie ще ги открие автоматично. За да използваш функциите на разширението:

1. Избери желания текст на която и да е уеб страница.

2. Щракни върху бутона Talkie в лентата на браузъра.

Можеш също да избереш текста, след това да щракнеш с десния бутон върху него и да избереш Talkie в менюто. Този начин работи и в PDF-файлове и някои специални типове страници в Chrome.

Повечето от функциите са безплатни, но може да надстроиш до Premium за повече опции. 

Text to Speech Hewzio (Chrome, Opera, Edge)

Text to Speech Hewizo премахва реклами и чете статии на над 30 езика, използвайки най-съвременната AI машина за текст към реч TTS. (За повече езици освен базовите, трябва надграждане с premium версия.) Hewizo не е само приложение за текст в реч (TTS), разширението предлага множество функции за производителност като почистване на реклами, запазване на статии за по-късна употреба и обобщаване на водещи новини от цял свят.

Разширението Text to Speech Chrome от Hewzio може да чете цялата уеб страница вместо теб. За да го използваш, кликни върху иконата на разширението или с десния бутон върху екрана и избери Read page. Разширението ще започне да чете страницата отначало. За да чуеш избран текст, пусни аудиото и кликни върху изречението от мястото, където искаш да се чете.

Text to Speech Hewzio за четене на уеб страници на глас
Text to Speech Hewzio за четене на уеб страници на глас

Безплатният план върши основната работа за преобразуване на текст в аудио, но платените планове предлагат повече функции, включително тъмнен режим. Има три платени плана, вариращи от $1 до $10 на месец.

Intelligent Speaker (Chrome, Opera, Edge, Firefox)

Intelligent speaker е интелигентен и усъвършенстван четец, който преобразува файлове, публикации в блогове и други в говор. Може да се слуша на всяко устройство. Поддържа избор на език и глас; уеб страници, документи и pdf.

Intelligent Speaker е наличен за Google Chrome, Firefox. Функции :

 • Предлага се офлайн;
 • Поддържа txt, doc и pdf;
 • Човешки глас;
 • Поддържа Google Документи;
 • Избор на скорост;
 • Поддръжка на различни езици и гласове;
 • Включване на дишане за някои езици;
 • Качване на файл;
 • Подкасти;
 • Търсене на текст в списък с текстове;
 • Изтегляне на аудио;
 • Изтриване на аудио.
Intelligent Speaker за четене на текст на глас
Intelligent Speaker за четене на текст на глас

Разширението поддържа 20 езика (и български безплатно) и автоматично открива кой е езикът. Може да чете цели уеб страници, както и избран текст. За да направиш гласа да звучи по-естествено, можеш да включиш дишането.

Intelligent Speaker за четене на текст на глас 1
Intelligent Speaker за четене на текст на глас – поддържка на езици

Има възможност за изтегляне на конвертирания аудио файл.

Безплатният план поддържа само един час слушане всеки месец, така че за неограничено слушане ще трябва да се абонираш за Premium, който струва $7 на месец.

Запознай се и с това интересно приложение за уеб: Преобразуване на текст в аудио онлайн с видеоклип на аватар (Text-to-Speech)

Speechify Text-to-Speech (TTS) (Chrome, Opera, Edge)

Разширението за Chrome Speechify поддържа документи, статии, PDF файлове, имейли. Разполага с висококачествени естествено звучащи гласове на над 20 езика. Но в безплатния план има само 1440 думи.

В платената версия предлага:

 • 30+ естествени, човешки гласа;
 • 15+ изключителни езика;
 • Запазване на съдържание на различни устройства;
 • Сканиране и слушане на всеки отпечатан текст.

Цената е $139.00 / годишно. Има и приложение за Android.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Readme – Text to Speech TTS (Chrome, Opera, Edge)

Четене на текст на глас с Readme - Text to Speech TTS
Четене на текст на глас с Readme – Text to Speech TTS

Още едно много полезно разширение за Chrome и Edge, което превръща текста в естествено звучаща реч. Разширението използва усъвършенствани техники за дълбоко обучение, за да синтезира естествената човешка реч на повече от 40 езика (има и безплатен български). Прочита на глас съдържанието на всяка уеб страница, PDF файл или електронна книга, използвайки преобразуване на текст (TTS).

Трябва да отидеш до уеб страницата, която искаш да прочетеш, да кликнеш върху иконата Readme в менюто на Chrome. В страничната лента, която се отваря, трябва да кликнеш върху бутона за възпроизвеждане, след което то ще започне автоматично.

Можеш да избереш текста, който искаш да прочетеш, преди да активираш разширението. Щракването с десния бутон върху избрания текст ще ти предостави още една опция в контекстното меню, за да активираш четене на глас.

Text to Speech (TTS) (Chrome, Opera, Edge, Firefox)

Text to Speech (TTS) е разширение, което може да се използва в Chrome и във Firefox.

За да използваш TTS, първо трябва да маркираш желания текст. В резултат TTS поставя малък син бутон за високоговорител над маркирания текст. Възпроизвеждането започва, когато кликнеш върху него. Самият възпроизвеждан текст се подчертава едновременно с четенето. Можеш да го поставиш на пауза и да започнеш четенето отново после.

Маркиране на текст и син бутон на Text to Speech (TTS)
Маркиране на текст и син бутон на Text to Speech (TTS)

Ако искаш да бъде прочетен външен конкретен текст, можеш да го поставиш директно в разширението, като кликнеш върху бутона му. 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

TTSFox (Firefox)

TTSFox използва отделен изскачащ прозорец за преобразуването на избран текст в говор.

Маркирай или копирай желания текст и кликни на разширението TTSfox за Firefox браузър. Можеш да регулираш височината, скоростта и силата на звука на гласа. Броят на наличните гласове е оскъден.

TTSFox за Firefox
TTSFox за Firefox
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.