Преобразуване на текст в аудио онлайн с видеоклип на аватар (Text-to-Speech)

Преобразувай текст в аудио онлайн с инструмент, който поддържа 30 езика и 180 вида гласове и показва видео аватар със синхронизация на устните

Напоследък се появиха много услуги за преобразуване на текст в аудио (Text-to-Speech), между които програми, приложения, включително разширения за браузъри и допълнения към различни програми. Например Google Translate има чудесна функция за озвучаване на текста за превод и превода на много езици, включително и български.

Google Translate текст в аудио

Днес ще ти покажа една страхотно интересна възможност за преобразуване на написан текст в реч и то с видео произнасяне от аватар.

Виж още тези страхотни разширения за браузър: Най-добрите безплатни разширения за браузъри за преобразуване на текст в аудио

Конвертиране на текст в глас и то с видео на аватар, произнасящ текста

Това е безплатна функция, показана като демонстрация на по-амбициозен проект Text-to-Speech. Услугата поддържа няколко езика (за съжаление не и български засега), и позволява да избираш между различни видове гласове. Освен мъжки и женски гласове, има и детски и много необичайно променени с филтър гласове. Най-интересна характеристика на този инструмент, е да показва аватар, който движи устните си синхронно с думите, които се изговарят от синтетичния глас.

Няма директен начин да изтеглиш файла, генериран от преобразуването на текст в реч, но проблемът може да бъде решен чрез запис на глас с програми като Audacity (безплатна). Също така е възможно да се запише видео с една от многото програми, използвани за тази цел. Това може да стане с търговски програми като Camtasia, Snagit, Icecream Screen Recorder, но също и с безплатен софтуер като OBS или CamStudio. Друга възможност е, да използваш онлайн инструмента Screencast-o-Matic, който е безплатен и предлага много персонализации.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Опции на приложението за превръщане на текст в аудио

Време е да ти покажа този уеб инструмент за преобразуване на текст в аудио. Това е OddCast Text-to-Speech Demo, което е част от по-общия проект на Oddcast Media Technology. Това Демо позволява на героите да изговарят текста динамично, в реално време и с точна синхронизация на устните. Специални ефекти могат да се прилагат и към аудиото. Приложението поддържа 30 различни езика с мъжки и женски глас за общо 185 опции за избор. Има обаче максимално ограничение от 600 знака в полето за текст.

Виж още: 9 от най-добрите приложения за четене на електронни книги на Android

Работа с OddCast Text-to-Speech Demo

Ето стъпките, които да следваш, за да преобразуваш текст в аудио:

Текст в аудио с говорещ аватар
Текст в аудио с избор на говорещ аватар
  • След като отвориш страницата с онлайн инструменти, избери езика на текста, който да се преобразува в аудио. Поддържаните езици са: арабски, баски, каталунски, китайски, чешки, датски, холандски, английски, есперанто, филипински, финландски, френски, галисийски, немски, гръцки, хинди, унгарски, индонезийски, италиански, японски, корейски, норвежки, Полски, португалски, руски, словашки, румънски, испански, шведски, тайландски, турски и украински.
  • Следващата стъпка е, да избереш типа глас сред възрастни, деца и необичайни гласове. Последният тип може да се активира само за текстове на английски език.
  • Третата стъпка ти позволява да избереш предпочитания глас. Сред гласовете за възрастни са мъжки и женски гласове.
  • По подразбиране None е зададен като ефект. Можеш да избереш някой интересен ефект, ако имаш нужда от особен глас.
  • След като избереш настройките, въведи или постави текста в съответното поле, разположено в лявата колона. Ще ти го отреже до 600 символа.
  • Щракни върху бутона Say it под въведеното текстово поле, за да чуеш вокалния синтез. Той може да бъде спрян с бутона Stop, появил се на мястото на бутона Say it. Преместването на курсора върху възпроизвеждането на аудио и видеото ще покаже класическия бутон за пауза, който, ако бъде щракнат, ще се промени на Play.
Пример за TTS аватари с английски гласове

Горе вляво има два бутона. Единият – Зар – се използва за произволна промяна на аватара, докато с бутона с въпросителен знак се отваря изскачащ прозорец, в който има връзки за инсталиране на 15-дневните пробни версии на приложението за текст към реч и приложението за говорещи аватари.

Създаване на свой говорещ аватар
Създаване на свой говорещ аватар

От мой опит смяната на аватара с бутона Зар не работи добре и аз я извършвам с обновяване на страницата в браузъра.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.