Как да отключим PDF файл

Сега ще видим какви начини на блокировка съществуват за PDF формата и как да отключим PDF файл, ако е заключен по някои от тези начини.

Внимание: Очевидно тези инструменти не трябва да се използват, за да се прави нещо незаконно, като например да се премахне защитата от платена електронна книга. За незаконни действия извършени по долуописаните процедури, авторът на публикацията не носи отговорност.

PDF форматът е един от най-използваните в ежедневната ни дейност на компютъра. Той е стандартен формат за документи. Но освен това е много срещан формат за електронни книги. въпреки че са създадени други формати за тях, много по-леки.

Случва се да сме свалили документ, книга или списание от мрежата в PDF формат и да не успяваме да го разделим на части, да премахнем страници от него, да го разпечатаме или направо не можем да го отворим, защото е защитен с парола.

Начини на защита на PDF файл

Защитата е основно от два типа:

  • Парола и разрешителни (оторизиране) от собственика – парола на собственика;
  • Парола за отваряне на документа – парола на потребителя.

Включените от собственика защити обикновено предотвратяват модифицирането на документа или отпечатването на страница от него или на целия документ. Тези защити могат да бъдат въведени в PDF с програмата с която е създаден документа – Adobe Acrobat Pro DC  или софтуер от трети страни.

Защитата, която дава поставянето на парола от потребителя, пречи да се отвори и прегледа PDF файла, ако не знаем паролата.

Обобщавам:

  • Ограниченията на PDF файловете са несигурни и паролите за разрешения могат да бъдат премахнати с редица безплатни онлайн програми.
  • Ако паролата при отваряне използва 40-битово шифроване (съвместимо с Acrobat 3), то също може да бъде премахнато.
  • Търсенето на парола с 128 или 256-битово PDF криптиране е възможно единствено чрез използване на софтуер за възстановяване на паролата за PDF файлове.

Как да премахнем защитата на собственика на PDF файл

В този параграф ще видим как да отключим PDF файл, премахвайки защитата на собственика и ограниченията, понякога дори и на потребителя, с безплатна онлайн услуга.

Реших да напиша тази публикация, защото ми се е случвало да намеря онлайн свободни книги, от които ми трябва да изкопирам само определен брой страници, а нямам разрешение за това.

За пример свалям този безплатен файл SEO_in_2018. Той няма защити, но аз му създадох. За да проверим какви защити, зададени от собственика има PDF файлът, го отваряме в Adobe Acrobat Reader. Отиваме на Modify–>Protections–>Proprieties:

Как да отключим PDF файл-2

Излиза ни тази информация за ограниченията на файла:

Как да отключим PDF файл-1

Не ни е позволено печат, монтиране, копиране, изваждане на страница, коментари, попълване на полета, подпис.

Как да отключим PDF файл-4

Както се вижда от горното изображение, върху иконката за печат не е означена тази възможност.

Премахването на защитата е много просто и може да се направи например с онлайн инструмента SmallPDF. Притегляме PDF файла в цветната област. Можем да го изберем от твърдия диск, да го заредим от Dropbox или Google Drive. Изчакваме качването на файла, което става бързо, след което проверяваме предупреждението отдясно:

Как да отключим PDF файл-3

Чрез отметка в квадратчето декларираме, че имаме правото да премахнем защитите и  не правим нищо незаконно. Кликваме на Отключване на PDF и изчакваме края на бързия процес.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Освободеният от блокировки файл ще бъде достъпен за изтегляне или качване в Dropbox или Google Диск. Модифицираният файл ще има същото име като оригиналния файл с добавянето на unlocked – SEO_in_2018-unlocked.pdf. Този PDF файл може да бъде редактиран, отпечатан, преобразуван в друг формат и т.н.

За целта могат да се ползват и други инструменти онлайн, например Sodapdf, IlovepdfLightPDF и др.

Никой от горните онлайн инструмента не успя обаче да отключи файл, заключен с парола на потребителя, дори най-елементарна.

Как да премахнем защитата на потребителя

Паролата на потребителя, която напълно възпрепятства достъпа до файла, може да бъде открита само чрез атака на brute-force, т.е. чрез изпробване на всички възможни комбинации от знаци. И тази операция може да отнеме много време.

Заключвам моя файл с не особено сложна парола чрез SmallPDF. Ше изпробвам да го отключа чрез PDFCrack, безплатен софтуер с отворен код, който работи от командния ред.

Отивам на посочения адрес и кликвам вдясно на Download(pdfcrack-0.11.zip, 630k). След сваляне на програмата, я разархивирам и получавам папка, в която копирам моят файл с парола, като сменявам името му за по-лесно на 114.pdf.
След това кликвам с Shift + десния бутон върху папката, в която имам PDFCrack файловете и изкопирания 114.pdf, заключен с парола. От отворения прозорец избирам командата Open PowerShell window here от менюто, което се появява, за да отворя командния ред.

Как да отключим PDF файл-5
В отворения прозорец на Windows PowerShell въвеждам командата:

pdfcrack 114.pdf

където вместо 114.pdf трябва да въведеш името на твоя файл, и пътят, ако не е в същата папка. Натискам Enter, за да започне търсенето на паролата, необходима за отваряне на документа.

Ако Windows не поиска да качи програма от тази папка, то може да се зададе със следната команда:

.pdfcrack 114.pdf

Ето какъв е резултатът след известно търсене на паролата, която не е сложна и не отнема много време:

Как да отключим PDF файл-6

Както се вижда, програмата успя да дешифрира моята парола – „Ciao“. Вече мога да отключа файла, който заключих с нея.

Опитах с още две програми

GuaPDF Demo и FreeMyPDF, но първата ми изписа, че не открива пароли с 128-битово криптиране, а втората направо каза, че файлът иска парола и тя не може да се справи и да пробвам с PDFCrack.

Заключение

И така, ако PDF файлът е заключен от собственика с неговите ограничения, лесно можем да го отключим с онлайн инструменти за целта.

Ако файлът е заключен обаче от ползовател, нещата са по-сложни. Можем да си помогнем с безплатната програма PDFCrack.

Използването на тези инструменти не трябва да се случва с незаконни цели.

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.