15 уроци за марката от Худини

Худини беше върховният шоумен. Той завладя въображението на публиката и постави стандарт, който малцина могат да стигнат. Знаеше как да се рекламира и да изгради своята репутация.

През 1926 г. всички в Съединените щати, а и навън, се запознават с удивителната и необяснима магия на Хари Худини, смятан и до днес за един от най-големите илюзионисти в историята. Но как успява той да създаде такава необикновена слава и да привлече толкова много хора? Мистерията е официално разкрита през 2004 г., когато тайните му архиви са обявени за продан. Ключът към всички негови изпълнения е била способността му да привлече вниманието на публиката и да го насочи точно там, където той иска. Как го е постигал? Може ли това майсторство на опита и илюзията да го разгледаме от гледна точка на маркетинга, като могъщи уроци за марката от Худини? Защото неговите действия за популяризиране са точно маркетинг от голяма величина. Ето разбор на нещата от кариерата му, които са полезен урок за всеки от нас.

Урок за марката от Худини
Урок за марката от Худини

Уроци за марката и по маркетинг от Худини

Ключът към освобождаването ми е моят мозък.

– Хари Худини

1. Обръщайки се към колективното въображение на точно този исторически момент

Америка в онези години на криза все още е била в капан, заплетена в своите проблеми, от които търси изход, поне временно разсейване. Худини ѝ предлага това, което тя иска: фантазията да можеш да избягаш от всеки проблем или пречка; предлага освобождаване.

2. Супер подготовка

За да извърши удивителните си подвизи, Худини тренира постоянно, дори много упорито (малко като Вим Хоф, холандският атлет, известен с това, че издържа на екстремно ниски температури). Худини тренирал и краката си, за да ги направи подвижни като ръцете и следователно полезни, за да се освободи от белезниците. Използва всичко, което има на разположение. Като дете той дори бил загубил предните си зъби, опитвайки се да се задържи за зъбите си. Така всъщност си създава тайно отделение в устата, където може да скрие предмети.

3. Той е първият, който прави публични представления в необичайни условия

Разбира, че това, което прави извън сцената, ще доведе хората в театъра. Изпълнява опасни номера и дори избягва гол от затворите си, за да покаже, че не крие нищо.

4. Майстор в насочване на вниманието в нужната посока

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Хари Худини също е бил наистина ненадминат в насочването на вниманието точно там, където го иска. Например, когато приема предизвикателството на Daily Mirror да се освободи от чифт белезници, чието конструиране отнема пет години. Освобождаването от тях му отнема час и десет минути… (остава без отговор въпросът дали вече е организирал всичко с Daily Mirror?). Каквото и да е станало тогава, минималното време за освобождаване от белезниците остава запечатано в колективната памет много повече от трика, използван от илюзиониста.

Виж още: Мощният маркетинг на Louis Vuitton – ключ към успеха на престижния бранд

5. Покажи ми кръвта

Худини не разочарова очакванията на публиката, която плаща, за да присъства на неговите представления. Той следва тази логиката: „Ще ви покажа, че сте похарчили добре парите си – на сцената ще направя всичко, за да се измъкна от тази усмирителна риза или от тези белезници.” И публиката остава без дъх.

Има един любопитен епизод в този аспект: в началото на кариерата си Худини изпълнява ролята с усмирителната риза скрит зад завеса, но брат му го посъветвал да се покаже на публиката, докато се бори да се освободи. По този начин ефектът станал разкъртващ.

6. Предварителни изисквания

Поставял часовник на сцената с обратното броене (за да разбере публиката ясно какво чувства). Преди да се потопи във ваната, където трябвало да се освободи от веригите, той казвал на публиката: „Да видим дали можете да задържите дъха си за минута“. Очевидно малцина успявали да го направят, но всички били напълно наясно колко изключителен е той, успявайки да остане потопен в продължение на три минути.

7. Парадокс

На шоуто на Худини хората осъзнавали, че този човек рискува да умре, изпълнявайки екстремни трикове като „Млечната кутия“ (която той сам бил замислил и проектирал), и се чувствали с разкъсани сърца. Усещали, че има риск той да умре, но в същото време знаели, че няма да умре (и това е невероятно чувство).

8. Разказ за героя, който се бори с всяка трудност

Във всеки от неговите издания имало скрит подтекст, който бил лесен за идентифициране: този на героя, който преодолява всички несгоди.

Всеки може да ми сложи белезници и аз винаги ще избягам!

– Худини

9. Разказване на история

Худини знаел, че аурата на бягството е също толкова важна, колкото и действителното бягство. Така че той винаги давал на хората нещо за разговор. Често разтягал лесните бягства в дълги афери, за да създаде напрежение. Преувеличавал движенията си и правел всяко нещо да изглежда впечатляващо и изключително трудно. В този сайт има някои от тайните на бягствата на Худини.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

10. Изключителен PR

По времето на Худини не е имало телевизия и интернет, но легендата за този човек нараствала непрекъснато. Той просто е умеел да говори с пресата (доведете ми журналист и аз ще му дам новините), като я карал да се интересуват от всяко негово начинание. И така, ако и днес е невъзможно да се установи дали той е бил наистина най-великият илюзионист в историята, то няма съмнение, че той е бил най-великият търговец сред колегите си, включително Дейвид Копърфийлд.

Худини и циркът
Худини и циркът

11. Фокусиране върху силните страни

Худини не е роден магьосник и е тренирал упорито през целия си живот, за да се усъвършенства. В началото той изпълнявал голямо разнообразие от трикове на сцената. В един момент обаче осъзнава, че публиката харесва особено тези, в които се освобождава от белезниците, затова се концентрира върху тях. Прави ги все по-съвършени, увлекателни и изумителни.

12. Побеждава подражателите чрез иновации и продължава да разширява границите си

Подражателите постоянно застрашавали успеха на Худини. В един момент той дори не успявал да получи резервация за участие в някои зони, защото там имало толкова много хора, които вече изпълнявали неговите номера. Решението било иновация. Непрекъснато издигал номерата си и въвеждал нови трикове. Номерата му с бягства ставали все по-екстравагантни, от белезници през усмирителни ризи до резервоари с вода. Това гарантирало, че винаги ще има търсене на истинския Худини, а не на измамниците.

На пристанището на Ню Йорк Хари Худини стъпва в сандък на ръба на шлепа, за да избяга после от него
На пристанището на Ню Йорк Хари Худини стъпва в сандък на ръба на шлепа, за да избяга после от него

13. Безплатните мостри вдигат шум

Майсторът по маркетинг популяризира своите шоута, като извършва зрелищни трикове на бягства на обществени места безплатно. Освен това отивал в местното полицейско управление и им казвал да го заключат с най-добрите си белезници. След това успявал да избяга уверявайки се, че местните медии са наоколо, за да го съобщят.

Има страхотна история за първото му появяване в Европа. Никой не знаел кой е той, и той избягал от Скотланд Ярд, за да си направи име.

14. Победа над страха и болката

Истината е, че подвизите на Худини често са били изтощителни, със силно физически усилия. Каскадите били проектирани с предпазни мерки и имал „трикове“ за това как се изпълняват, но все пак включвали голяма доза сила, гъвкавост и стоманена смелост.

Худини казвал, че без способността да победи страховете си, резултатът би бил не само обществено недоволство, но и потенциална смърт:

Когато съм съблечен и окован, здраво закован в кутия с тежести и хвърлен в морето, или когато съм погребан жив под шест фута земя, е необходимо да запазя абсолютното спокойствие на духа… Ако изпадна в паника, аз съм изгубен.

– Хари Худини

Всяко представление било неговото Ватерло; Худини знаел, че ако се провали на предизвикателство, неговата репутация, неговата аура на непобедимост ще бъдат съсипани.

Худини, Майсторът на мистерията [плакат на филма]
Худини, Майсторът на мистерията [плакат на филма], източник Halloween HJB

15. Магията е свързана с показност

Няма значение дали Худини използвал стари трикове, той успявал да ги представи винаги по нов начин и да добави някакъв нов вид отблясък към тях.

Добре направен стар трик е много по-добър от нов трик без ефект.

– Худини
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Заключение

Худини знаел как да създаде герой, пълен с мистицизъм и мистерия и да обгради своите представления с аура на интрига, която задържа зрителите напълно очаровани.

Като изпълнител на живо Худини е получавал незабавна обратна връзка за своите шоута. Виждал от първа ръка колко вдъхновени били тълпите и дали реагирали с напрежението, освобождаването, удивлението и радостта, които той очаквал. Можел също да прочете отзиви във вестниците и знаел, че най-важното винаги е колко билети е продал.

Съвременните маркетингови специалисти разполагат с много повече инструменти, отколкото Худини дори би могъл да мечтае, за да достигнат и да се свържат с аудиторията си. Разполагат и с неограничен брой инструменти да измерват колко добре се справят техните маркетингови кампании. Но горните 15 уроци за марката от Худини винаги могат да бъдат взети предвид, защото са уроци на човек, преуспял в своето маркетингово начинание.

Виж още: 13 практични маркетингови съвета на Дейвид Огилви

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.