Приложението Windows Terminal в Windows 10 – изтегляне, отваряне, използване

За по-бърза и удобна работа с командния ред и Power Shell, запознай се с това приложение

Windows Terminal е от новите приложения на Microsoft в стремежа им да превърнат използването на инструменти и обвивки от командния ред в приятно изживяване, подобно на предлаганото от Linux и други операционни системи. Това приложение се появи с Windows 11. Много е вероятно ти все още да не си преминал на тази най-нова версия на операционната система. Затова си задаваш въпроса – можеш ли да получиш Windows Terminal в Windows 10? Ако се интересуваш как да стане това, как да го отвориш. как работи и как да го използваш, тази публикация е за теб.

Windows Terminal разполага с множество раздели и възможност за създаване на теми и персонализиране на текст, цветове, фонове и преки пътища. Ето как да получиш приложението Windows Terminal в Windows 10.

Приложението Windows Terminal в Windows 10
Приложението Windows Terminal в Windows 10

Как да получиш терминала на Windows в Windows 10

За Windows 10 терминалът на Windows е достъпен като самостоятелно приложение на Microsoft Store, което можеш лесно и бързо да изтеглиш и инсталираш. За да направиш това, кликни на Start и след това – Microsoft Store. Можеш да го извикаш и направо от браузъра, написвайки Microsoft Store Windows Terminal. Кликни след това на Get in Store app (получи в приложението Store). И в новоотворения прозорец на Microsoft Store кликни на GetПолучи.

Изтегляне на Windows Terminal
Изтегляне на Windows Terminal

Приложението ще се изтегли и инсталира автоматично.

Microsoft Store има много интересни приложения и можеш да го разгледаш, за да добиеш повече познания за неговите безплатни и платени възможности.

Когато Windows Terminal е вече инсталиран в Windows 10, натисни бутона за стартирането му, за да го видиш в действие.

Можеш да намериш пряк път на Windows Terminal в списъка с приложения от менюто Start, на буквата W или T.

Какво представлява терминалът на Windows?

Windows Terminal е потребителски интерфейс на командния ред с множество раздели, предназначен да отваря и стартира всяко приложение на командния ред. Да го преразкажа по-просто: терминалът сам по себе си е приложение, което може да зарежда други приложения или обвивки от командния ред, като Command Prompt или PowerShell.

Какво представлява терминалът на Windows
Какво представлява терминалът на Windows

Какви обвивки може да отваря терминалът на Windows по подразбиране?

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Вече разбираш, че терминалът на Windows ти позволява да отваряш едновременно множество приложения от командния ред, използвайки раздели или табове на същия прозорец. По подразбиране предлага вградена поддръжка и вече е настроен да изпълнява следните приложения от командния ред (за Windows 11 има още възможности):

  • Командния ред
  • PowerShell
  • Azure Cloud Shell Connector

Можеш да използваш терминала на Windows, за да отвориш един раздел на командния ред, раздел PowerShell, раздел Azure.

Виж още: Как да създадеш локален потребителски акаунт или акаунт на администратор в Windows

С какво Windows Terminal е удобен?

Windows Terminal е нещо ново и свежо, способно да се възползва от съвременния хардуер. Предоставя удобни инструменти и настройки. Някои от най-добрите неща за Windows Terminal са следните:

  • Интерфейс с множество раздели, което означава, че можеш да отвориш повече приложения на командния ред в един и същи прозорец.
  • Разделените панели поддържат подобряването на терминалната среда с множество раздели, като ти позволяват да виждаш множество приложения от командния ред в един раздел, подобно на това как можеш да разделиш екрана в Windows.
  • Машина за рендеринг, която поддържа ускорение на графичния процесор, което означава, че терминалът може да използва графичната карта за показване на текст и това е по-бързо от използването на който и да е софтуер за изобразяване
  • Поддръжка за символи Unicode и UTF-8, така че терминалът на Windows да може да използва всички набори от знаци и дори емоджи 🙂.
  • Вградено увеличение и намаляване, за да направиш текста в обвивките по-голям или по-малък.
  • Поддръжка за прозрачност, която ти позволява лесно и бързо да регулираш непрозрачността на прозореца на терминала.
Разделяне на прозореца в Windows Terminal
Разделяне на прозореца в Windows Terminal за поглед едновременно върху повече раздели

В настройките на Windows Terminal, където можеш да влезеш от стрелката и падащото меню на горната лента на терминала, ще видиш всички възможности за контрол, както и много кратки пътища за по-бързо използване на терминала.

7 начина да отвориш терминала на Windows

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

1. Отвори терминала на Windows с помощта на търсачката

Един от най-бързите начини да стартираш терминала на Windows е да използваш търсачката на Windows до Start бутона. Кликни върху иконата за търсене и след това въведи терминал (terminal) и Enter бутон. Ако трябва да стартираш това приложение с администраторски разрешения, натисни десен бутон върху резултата от търсенето, след което избери Изпълни като администратор (Run as administrator).

2. Използвай прозореца Run, за да отвориш терминала на Windows

Друг бърз метод е, да отвориш прозореца Run, като натиснеш клавишите Windows + R на клавиатурата. След това въведи wt и Enter или кликни върху OK.

3. Стартирай терминала на Windows от менюто Start

В Windows 10 кликни на Start и след това превърти надолу списъка с приложения до Terminal или Windows Terminal. Натисни прекия път, за да отвориш приложението.

За да го стартираш с администраторски права, кликни с десния бутон, след това избери More–>Run as administrator.

Стартиране на Windows Терминал като администратор
Стартиране на Windows Терминал като администратор

4. Стартирай терминала на Windows от командния ред или от PowerShell

От Prompt на командите или от PowerShell, можеш да стартираш терминала на Windows. Въведи командата wt и да натисни Enter.

Windows Terminal веднага се отваря като отделен прозорец. Освен това, ако CMD или PowerShell са били отворени с администраторски права, терминалът на Windows ги наследява.

5. Как да отвориш терминала на Windows от адресната лента на File Explorer

В адресната лента в горната част на File Explorer въведи wt и натисни Enter на клавиатурата.

Windows терминалът се отваря незабавно. Не можеш да отвориш терминала на Windows като администратор с този метод.

6. Стартирай терминала на Windows с помощта на Cortana

Ако имаш инсталиран микрофон на компютъра си, можеш също да кажеш на Cortana, какво искаш да направиш. Стартирай Cortana, като натиснеш нейния пряк път от менюто Start или с клавишната комбинация Windows + C. След това помоли Cortana да „стартира терминала“ или да „отвори терминала на Windows“.

Не можеш да го използваш, за да отвориш терминала на Windows като администратор.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

7. Отвори терминала на Windows от диспечера на задачите

Сигурно знаеш, че можеш да използваш и диспечера на задачите (Task Manager) за стартиране на приложения, а не само за прекратяване на техните процеси. Използвай го за отваряне на терминала на Windows. За да направиш това, го стартирай (натисни Ctrl + Shift + Esc). Ако се появи компактният изглед на диспечера на задачите, първо натисни Още подробности (More details). Отвори менюто File, избери Run new task (Изпълни нова задача) и след това въведи wt в прозореца Create new task (Създаване на нова задача). Натисни Enter на клавиатурата си или бутона OK. Ако искаш да стартираш Windows Terminal като администратор, не забравяй да поставиш отметка в настройката Create this task with administrative privileges (Създаване на тази задача с административни привилегии).

Виж още: Как да изтриете файлове, защитени от TrustedInstaller или System, в Windows

Заключение

Методът за получаване на Windows Terminal, който описах, е лесен и трябва да работи добре за всички потребители. Можеш да споделиш мнение за терминала на Windows тук, в коментарите. Удобен ли ти е за работа, когато ти се налага да го ползваш?


Автор на основното изображение Belinda Fewings на Unsplash.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.