18 незаменими инструмента, за да пишеш в своя блог и не само там

Искаш да напишеш неща, които смяташ, че са важни, уникални и започваш своя блог. За да бъде животът ти на блогер по-лесен, ти трябват доста помощни уеб инструменти. Ето една част от тях, които ти подават наистина ръка, за да пишеш публикации, статии, книги…

Инструменти за писане на публикации

Трябва ти апликация, за да пишеш публикациите си? Обикновено, когато съм в къщи, нямам нужда от допълителна програма. Свикнах направо да пиша в редактора на WordPress. Така нямам проблеми с допълнително форматиране. Но ако ползваш Word или подобни редактори (WPS Writer, Libre Writer) и си свикнал да пишеш там, но имаш проблем с  форматирането, ето един инструмент за това.

Convert Word documents to Clean HTML

Word to clean HTML  е безплатен инструмент за преобразуване на документи, написани с Microsoft Word и подобни офис софтуери в документи с чист HTML код, готови за използване в уеб страници и в електронни книги.

18 незаменими инструмента, за да пишеш в своя блог и не само там 1

Google Docs – универсалният избор

Един голям инструмент, универсален, защото

 • на първо място можеш да го използваш на всички платформи,
 • на второ – Google Drive, от който е част, ти предлага голямо безплатно онлайн пространство, за да съхраняваш своите написани неща,
 • няма тези проблими с форматирането на Word,
 • безплатен редактор с много функции,
 • като облачен редактор, имаш навсякъде своите документи – почваш да пишеш на компютъра, после довършваш на таблета,
 • част от Google Drive e, така че имаш и Google Sheets за електронни таблици – например за Редакторския календар, както и Google Slides за презентации,
 • можеш да го ползваш и offline, т.е. и без интернет.

iA Writer – професионална app за писане

На таблета освен Google Docs, за писане ползвам и тази хубава апликация, чиста и семпла на пръв поглед, но с не малко възможности – има и за нощна работа при слаба светлина. Най-важнота е, че се свързва с облачните структури и направо получавам документа си в Google Drive или в Dropbox. По лесен начин се свързва с WordPress и Medium. Допълнително, документът може да се изкара в Word, PDF или HTML файл.

18 незаменими инструмента, за да пишеш в своя блог и не само там 6

Линк към приложението: iAWriter.

Evernote

Известното приложение за компютър, таблет, смартфон, онлайн и за десктоп, ти дава възможност да си водиш записки, да си запазваш скрийншоти, които да подпомагат твоята работа на пишеща личност. Свързва се с Google Docs. По всяка тема си правиш бележник, в който събираш линкове, написани документи, видео, аудио файлове, изрезки.

18 незаменими инструмента, за да пишеш в своя блог и не само там 3

Penzu

С подобни функции на Evernote. По малки възможности, но много по-прегледен по мое мнение. Също можеш да го ползваш на Windows и Android.

Виж подробно за Penzu в тази публикация: Penzu – онлайн дневникът, който ми замести Evernote

Инструменти за пишещите на английскиGrammarly

Анализира написаното и подсказва как може да се подобри. И въпреки името си, подобренията, които подсказва, не са  само по граматиката. Търси повторения, жаргонни думи, омоними и грешни изречения. Grammarly помага на твоя стил на писане при публикации, не само на блогери, но и при академични, фирмени и други такива.

Hemingway

Приложението използва изкуствен интелект, който разпознава проблемите с писането чрез обработка на естествен език. Когато копираме и поставяме текста си в редактора на Hemingway, той подчертава изречения с възможни проблеми в различни цветове и предлага промени.

Виж подробно за Grammarly и Hemingway в тази публикация: 10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски

ProWritingAid

Анализира написаното и произвежда доклади по видове като паразитни думи, стил на писане, дължина на изречението, граматика и повтарящи се думи и фрази.

Безплатен редактор, с предложение за членство от $ 40 на година, която дава достъп до повече опции като: използване на

 • ProWritingAid в Microsoft Word и Google Документи;
 • Интерактивно редактиране;
 • Достъп до повече отчети;
 • И възможността да преглеждаме неограничен брой думи.

Еднократно плащане за всичко $ 140.

Как работи: Кликваме върху „Editing Tool“, създаваме безплатен акаунт, след което поставяме текста си.

За безплатен инструмент, е приличен претендент.

Инструменти за писане на книги

Scrivener

Ако искаш да пишеш книга, това е най-известният инструмент. Платен е и си заслужава парите. По-надолу показвам и безплатни нелоши аналози. Използва се на много платформи.

Тази апликация не е прост редактор на текст, организира документи, глави и параграфи. Многото работа по писането вече не е толкова страшна с него – Scriverner – една истинска професионална програма за писатели. Той няма да ти каже как да пишеш – просто събира всички инструменти, които са разпръснати по бюрото ти, в наличност в едно приложение.

Scrivener предлага редица възможности за редактиране като виртуална дъска за индексиране на карти, ключови думи, редактиране на цял екран без разсейване и възможност за експортиране на файлове в текстообработка за окончателно форматиране и други.

Bibisco

Добра алтернатива на Scrivener заради неговите ясни организационни характеристики.  Bibisco е много по-лесен за използване. Не са нужни продължителни уроци, за да започнеш да пишеш.

yWriter

YWriter е текстообработващ процесор, който раздробява писането на роман в глави и сцени, като помага да следим работата си. Безплатен за сваляне, иска само регистрация.

Word, OpenOffice и други съвременни текстообработващи програми имат добри функции, но нямат възможност за резервни копия на последователни файлове като yWriter. Да се превъртят сцените на мястото, където са били преди половин час, или да препрочетем версия от преди четири месеца – с yWriter може, съхранява ги автоматично.

Инструменти за временни записки

Тhoughtpad.kingdomofs

Бързо и лесно отваряш чиста страница в браузера си, за да запомниш нещо временно. Записва го автоматично и помни, освен ако не почистиш cashe.

Виж подробно за Тhoughtpad в тази публикация:Инструменти и разширения в Google Chrome и Opera за продуктивност и улеснение

Linoit

Новото ми откритие, една дъска, на която си записваш идеи, задачки. Цветни листчета, можеш да я споделяш за взаимна работа или да е лична. Качваш видео, изображения, текстове. Редактираш листчетата, пренасочваш написаното, изпращаш го. Имаш избор на различни canvas – дъски, платна – по цвят и по брой. Всяка запомняш с отделно име. И още една хубава опция – дават възможност за вмъкване в блога на дъската (embedded).

18 незаменими инструмента, за да пишеш в своя блог и не само там 2

Инструменти за писане върху изображения

Phonto

Не можем да се ограничим да пишем само върху дигитална хартия, да си позволим и тези впечатляващи визуални магнити – meme – изображения с текст върху тях. Тази е една от най-добрите мобилни апликации.

18 незаменими инструмента, за да пишеш в своя блог и не само там 4

Canva

Известният графичен инструмент, който не само ти позволява да добавиш текст на изображения, но ти предлага и серия инструменти за онлайн създаване на чудесни графики.

Befunky

Аз свикнах много с този инструмент. Не знам дали е най-добрият, но ми е удобен за много дейности. С него идеално се подбира текст – фон, фонт, големина, цвят на буквите, разположение.

Pablo

Инструментът на Buffer за добавяне на текст на изображение. Избираш снимките от архив или си ги качваш самичък.

Recite (не работи)

С много интересни темплейти, за да залепиш върху тях избран текст.

18 незаменими инструмента, за да пишеш в своя блог и не само там 5

Ако се сещаш за някой друг интересен инструмент към тази поредица, напиши.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

2 Comments

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.