Най-бързо развиващите се сектори за работа на свободна практика (фрийлансер)

Доклад, поръчан от Upwork и Freelancers съюз установява, че по-голямата част от работещите през 2027 г. ще са заети в работа на свободна практика, което ще им носи доста високи доходи. „Freelancing в Америка“ е най-комплексната мярка за независимата работна сила.

Каква роля ще има работата на свободна практика в бъдеще?

Горното проучване, проведено от независима научно-изследователска фирма и поръчано в партньорство с „Upwork and Freelancers Union“, изследва повече от 6000 американски работници. В своята петгодишна констатация  се вижда, че американците прекарват повече от 1 милиард работни часа на седмица на свободна практика.

Работа на свободна практика (freelancer)-1

Тъй като уменията стават по-специализирани, компаниите или трябва да инвестират в преквалификация, за да подготвят работниците за утрешните работни места, или да привличат професионалисти на свободна практика, които са почти два пъти по-склонни от традиционните служители да инвестират в преквалифицирането си“, казва Стефан Касриел, съпредседател на Съвета на Световния икономически форум за бъдещето на равенството между половете, образованието и труда, се казва в прессъобщение. „Много от днешните компании Fortune 500 вече правят това, а приемането на гъвкави работници ще се увеличи, тъй като наемането става все по-трудно“.

Сайтове с работа на свободна практика (фрийлансър)

Днешният пазар е характерен с голям брой уеб сайтове за работа на свободна практика. Кои са най-добрите ? Отговорът на този въпрос зависи до голяма степен от това какво значи за двете страни от сделката „най-добри„. Например, един наемащ се фрийлансър би искал най-добри цени, а задаващият задачата би искал най-качествена и професионална работа.

Може би ще намериш добра възможност за реализация в:

Интернационални сайтове

Виж тук един голям списък с възможности: Сайтове за работа (jobs boards) за дизайнери, фрийлансъри и други креативни и технокреативни личности. Виж и моята инфографика в края на публикацията.

Сайтове за България

В кои сектори има възможност за работа на свободна практика

Ако не си се замислял за възможностите за freelancing или работа на свободна практика, има достатъчно свободни професии, които могат да те заинтригуват.  FlexJobs е съставила списък от най-бързо развиващите се сектори на работни места на 2018 г..

Ето пазарите, които може да те заинтересуват: 

Компютри и ИТ

Компютърни и информационни технологии е обширна индустрия и ще намериш търсени позиции за всички дейности – от поддръжката на уебсайтове, информационна сигурност, ремонт на IT, вътрешна поддръжка на вътрешни компютърни системи. Основните компютърни и ИТ работни места включват техник на полеви услуги, специалист по информационни технологии, платформен консултант, системен инженер, системен администратор, техническа поддръжка, анализатор на тестове, консултант по ИТ сигурност, анализатор на качеството и много други. Индустрията е с голяма значимост, защото обслужва всички останали.

Счетоводство и Финанси

Бизнесът не може да функционира без тези дейности. Търсят се специалисти като финансов мениджър, бизнес анализатор, одитор, счетоводител, администратор.

Човешки ресурси и привличане, подбор и назначаване на подходящи кандидати

Като специалист на свободна практика може да кандидатстваш за помощ в обучението, интервютата и други дейности, свързани с нови служители. Професии в този сектор са например персонален мениджър, мениджър човешки ресурси, мениджър по заетостта.

Редактиране, коригиране и писане

Между свободните професии особено често има търсене на пишещите, особено в тези области – copywriting, редактиране и корекция. Тези професии може да са свързани с конкретни типове писане, например в областта на новите технологии, мобилните технологии, медицината, храните и храненето и др.- маркетинг копирайтър, редактор на учебници и др.

Администрация

Административните специалисти поддържат движението в офиса, но това не включва задължително работата на място. Необходимостта от виртуални лица на свободна практика нараства, особено когато става въпрос за професионалисти, които могат да управляват всички типични задачи, без да са необходими бюрократични разходи (т.е. разходи на работодателя). Работа в този сектор се намира под формата на административен асистент, изпълнителен асистент, виртуален асистент, офис мениджър и координатор на офис.

Управление на проекти

Ръководителите на проекта са натоварени с важната роля на организирането на бизнес задачи и подзадачи, графици и бюджети, работа с клиенти и управление на служители – всичко с точно разпределени задачи и със строг срок. Всеки бизнес с клиенти се нуждае от мениджър на проекта и други позиции като програмен мениджър, технически консултант и бизнес анализатор.

Въвеждане на данни

Въвеждането на данни е от по-лесните дейности, не не е маловажна. Виртуалните търсещи работа трябва да търсят дейности като информационен мениджър, технология за въвеждане на данни, транскриптор, записващ код и чиновник.

Анализ на изследванията

Научните анализатори имат за задача да разберат постъпилата информация и има много възможности за работа в сферата на здравеопазването, маркетинга, рекламата, застраховането, финансите, технологиите и всеки друг бизнес, който разчита на аналитик. Професиите в сектора са анализатор на риска, анализатор на данни, финансов анализатор, анализатор на социални медии или просто анализатор на свободна практика.

Разработване на софтуер

Светът работи със софтуер вече във всички човешки дейности и все по-нарастваща е нуждата от експерти. Ако си професионалист в тези дейности, потърси работа като разработчик на софтуер, софтуерен инженер, разработчик DevOps, разработчик на мобилни устройства или програмист за приложения.

Техническа поддръжка

Всеки, който някога е имал ужасен опит с техническа поддръжка (т.е. всички ние) разбира голямото значение на квалифициран специалист. Търси дейност техническа поддръжка.

Управление на социалните медии, маркетинг и брандинг

В края на краищата бизнеса от всякакъв мащаб се нуждае от хора с подходящи умения, които да осъществяват и управляват ежедневните дейности за маркетинговите кампании в социалните медии.

Брандът, интернет репутацията в годините на голяма дигитална конкуренция са основни. Физически лица, както и фирми търсят хора, които могат да разработят препоръки за позициониране, да направят анализ на пазара и да дадат насоки за марката и тона за общуване с потребителите и клиентите.

UX дизайн

Проектантите на UX дизайна отговарят за създаване на продукти, които са прости и подобряват опита на посетителите.

Графичен дизайн

Графичните дизайнери винаги са търсени заради важността на дизайна на марката – лого, визитни картички и социал-медийни акаунти. Пазарът на дизайна е все по-наситен и цветен и много компании се стремят да намерят творчески хора, които да ги разграничат визуално. Ако си правиш маркетинг като графичен дизайнер, ще трябва да имаш уебсайт, който да го отразява.

20-те най-бързо развиващи се умения за свободна практика през 2018.

Blockchain, Tensorflow и Amazon DynamoDB бяха най-бързо развиващите се и най-търсените умения на свободна практика през Q1 2018. – Upwork, 2018

Освен тях и следните:

 • Voice over,
 • Субтитриране,
 • Арт директор,
 • Стратегия на съдържанието,
 • Computer vision,
 • Microsoft Power BI,
 • Augmented reality,
 • Chatbot development,
 • React native,
 • Покупка на медии,
 • Go development,
 • Информационна сигурност,
 • Scala development,
 • Instagram API,
 • Adobe Premiere,
 • Machine learning,
 • AngularJS development.

Заключение

Виж и тази инфографика и можеш да споделиш в коментарите своя опит като фрийлансър.
Freelance jobs

Източник Flexjobs, Upwork, Techrepublic,

Виж още:Най-бързо растящите професии и топ умения, които ще са ни необходими

Източник на основното изображение Pikbest.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.