2 примера за успешен маркетинг на известни марки-пътеводителят Michelin и уискито Dewar’s

Маркетингът се заражда в САЩ в първите години на XX век. Някои исторически данни обаче посочват като негово начало XVII век – през Eдо периода в Япония, когато един търговец в Токио въвежда иновативна организация на стоката си, която днес се би приела без съмнение като успешен маркетинг за времето. Търговецът организирал експонирането в магазина си, като отчитал нуждите на своите клиенти и проучването на пазара.

Истински вид на къща за търговия на търговец от Йокохама
Истински вид на къща за търговия на търговец от Йокохама. Utagawa (Gountei) Sadahide (Japanese, 1807–1878/79), Edo period (1615–1868)

През 1915 г. в САЩ се ражда Националната асоциация на преподавателите по реклама, състояща се главно от преподаватели, учени и маркетингови специалисти. Практическите приложения все още до голяма степен оставали на субективния опит на отделния предприемач.

Маркетинг на съдържанието по примера на братя Michelin

По-рано, през 1889 двамата братя Андре и Едуард Мишлен започват производство на сменяеми пневматични гуми, първо за велосипеди, после за автомобили.

Всичко хубаво, но в онези години автомобилите не са били масови, използвали са ги само малко богаташи. От тук и проблемът – как да ги насърчат да купуват повече гуми. Обмисляйки различните методи за предлагане на гумите си в ония години, накрая им хрумва да създадат един пътеводител, който да помага на шофьорите да пътуват из Франция. Отначало този пътеводител бил раздаван безплатно. Помагал за откриване на нови обекти, нови интересни места, които да бъдат посетени.

Пътеводителят Michelin
Guides Michelin exposés à la Maison Pic, Valence, France. Автор Benoît Prieur (1975–), Wikimedia

Целта, естествено, е била да накарат собствениците на автомобили да пътуват и обикалят повече, консумирайки гумите си. Така се появява и нуждата да ги сменяват по-често и да купуват нови Michelin гуми.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
 

В следващите години, пътеводителят се развивал, предлагал съвети, вариращи от инструкции за смяна на гуми, до откъде да се купува бензин, добавени били карти на градове и т.н. Започнали да включват и ресторанти, в които храненето било на особено добро ниво. По настоящем пътеводителят Мишлен е известен навсякъде със своите звезди за качество на кухнята на ресторантите и е обект на особен култ.

Michelin Guide

Това е една много интересна история, интересен пример на индиректен маркетинг, на свръх успешен маркетинг чрез съдържание (content marketing).

Още един такъв хубав пример на успешен маркетинг чрез

Как да поправим сами дрехите си с Patagonia Repair

съдържание използва и марката за дрехи Patagonia: Как да поправим сами дрехите си с Patagonia Repair

 

Маркетингова стратегия на основателите на бренда Dewar’s

Историята на известното шотландско уиски Дюърс (Dewar’s) започва, когато Джон Дюър се сетил да смесва уискита, но е известно, че той бързо се сдобил с умения в изкуството. Дружеството на Джон Дюър не притежавало собствена дестилерия, просто използвало запаси, закупени от други, за да направи смесите си.
През 1880 г. Джон почива и бизнесът на семейството остава на плещите на синовете му – Джон Александър и на по-малкия му брат Томи. Те не само че оцеляват, но успяват да изградят глобална марка.

Dewar's уиски
Dewar’s уиски. Източник Wikipedia

Джон Александър бил разумният брат. Той продължил да строи Aberfeldy Distillery, да поддържа бизнеса на баща си и да поема отговорността за смесването.

Томи бил само на 16 години, когато баща му умира, Той е братът със свободен дух, пътешественик,  разказвач и бонвиван. Но той е и този, чийто брилянтен маркетингов усет прави Dewar’s световно известна марка.

По онова време в Англия уиски пиели малко, много повече бренди, ром и джин. Тогава Томи Дюър използвал хитър похват. Той наел купувачи, които ходили от бар на бар и поръчвали именно уиски Dewar’s. След известно време в същите барове се появявал и Томи с предложение за договор за въпросното уиски. Естествено предложението било посрещано добре.

До 1890 г. Dewar’s е единственият или основен доставчик на много известни лондонски ресторанти. Година по-късно, компанията, вече наречена „Джон Дюър и синове“, получава писмо от известния американски индустриалец Андрю Карнеги, който иска от братята да изпратят на приятеля му малка бъчва от най-доброто си шотландско уиски, обещавайки, че той ще плати сметката. Адресът за доставка бил: “The PRESIDENT, The Honorable Benjamin Harrison, Executive Mansion, Washington, D.C., U.S.A.”

Получаването на шотландско уиски довежда до лоши отзиви в пресата за президента Харисън. Той е разкритикуван, че го е предпочел пред американския бърбън.

Резонансът бил толкова висок, че продажбите на уиски скочили силно нагоре. Томи дълго се радвал на тази евтина реклама.

Благодарения на маркетинг талантът на малкия брат, в следващите години стокооборотът на компанията пораснал 10 пъти.

Историята на марката Dewar’s продължава и до днешни дни с репозиционирането й и промяната на таргета на маркетинга. Една талантлива маркетингова стратегия, която се стреми да не изневерява на първите блестящи уроци, оставени от Томи Дюър.

Dewar's уиски-
Dewar’s White Label Mural by Colossal Media
On 2nd Street Between 1st Avenue and 2nd Avenue on February 17, 2009, Автор на снимката SliceofNYC

За да се продължава по-нататък с високия профил на марката Dewar’s, днес маркетинг специалистите използват опита на виртуалнaта реалност. Клипът VR отвежда хората при процеса на създаване, за да усетят духа.

Новата телевизионна кампания „Live True“, показва идеята на бренда да прави нещата два пъти, за да ги направи по-добри, т.е. удвоява  процеса на стареене на напитката, уверявайки, че това води до „по-добър, по-гладък вкус „.

Dewar's уиски gif

Заключение

Четейки за тези марки, да си припомним онази фраза:

Добрият маркетинг е онзи, който прави твоята компания да изглежда много съвременна и привлекателна, но големият маркетинг е този, който прави твоите клиенти да изглеждат много съвременни и изискани.

Източник на основното изображение Wikipedia (Michelin two-starred Shang Palace main dining hall).

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.