Пример за маркетинг, обвързан с кауза: Patagonia

Идеята е била да се създаде линия спортни дрехи, които никога да не се озовават на сметището. Върнете, рециклирайте и използвайте отново всяко едно полиестерно влакно. Страхотен маркетинг, обвързан с кауза!

Чудесен пример за маркетингова стратегия от една много ценена марка: Patagonia. По-конкретно: пример за маркетинг, обвързан с кауза (cause marketing).

Публикацията е обновена на 07.04.2021.

Пример за маркетинг, обвързан с кауза: Patagonia

Дефиниция на маркетинг, обвързан с кауза

Използвам дефиницията на Causemarketing.com:
„Маркетингът, обвързан с кауза се определя като вид корпоративна социална отговорност (Corporate Social Responsibility – CSR), при която промоционалната кампания на компанията има двойната цел да увеличи рентабилността, като същевременно подобри обществото.

Или по-разговорно: маркетинг обвързан с кауза е, когато дадена компания се справя добре, като прави добро.“

Causemarketing.com

Маркетинг, обвързан с кауза – този на Patagonia

Съвършен пример за изключително успешен маркетинг, обвързан с кауза е марката Патагония (Patagonia).

Главният изпълнителен директор на Патагония Роуз Маркарио заявява, че маркетинговата цел на компанията е проста:
„Дръжте екипировката си в действие по-дълго и да отслабим малко натиска на нашата планета.“
През 2011 г. Patagonia прави изключителна реклама, която подробно описва екологичните разходи на едно от най-продаваните якета на компанията и моли клиентите да преосмислят дали да купуват.

Не купувай това яке - маркетинг, обвързан с кауза: Patagonia
Източник на изображението Sitemarca

Позицията на компанията по отношение на отговорността остава с убеждението си, че свръхпроизводството и потреблението отварят място на глобалните екологични кризи. Патагония затвърдява това съобщение със своята програма „Износено облекло“, в която посланици на марката обучават потребителите на уменията да поправят „овехтялото си обичано облекло“, а потребителите могат да споделят своите истории в Instagram.

Как да си подъдръжаме дрехите-ръководствата на марката Патагония

Това е разказ за един необикновен предприемач и една необикновена марка с безкрайна любов към природата. Компанията, в съответствие с политиката си на „не изхвърлям, а поправям“ предоставя на сайта си различни ръководства.

Zig-zag patch:

Как да поправим сами дрехите си с Patagonia Repair -

Как да поправим сами дрехите си, как да премахнем някое петно. Как да изперем или изгладим непромокаемото яке, как да поставим копче на джинсите? Не винаги най-доброто решение е да си купим нови. Причините ги знаем:

  • Липса на средства;
  • Дрехата е любима и красива и искаме да си я имаме все още;
  • Като културни консуматори, най-доброто нещо, което можем да направим за нашата планета, е да използваме нещата си по-дълго.

Линк към сайта с ръководства.

Кой е Ivon Chouinard и как започва дейността на Patagonia

Очарователна е любовта на основателя на компанията Patagonia към природата и спорта.

Компанията има клонове по цял свят. Основна дейност – продава дрехи за алпинисти и сърфисти в съответствие със своята социална и екологична политика. Тя е глобална компания от открит тип. Приоритет са ѝ грижите за околната среда. Своите служители наема чрез неформални мрежи и те трябва да са готови да живеят сред природата. Нейният основател – Ivon Chouinard, е бивш член на клуб за соколи. Заради птиците по скалите започва да се катери с въжета . Оттам в последствие стига и до идеята да продава облекло, подходящо за алпинисти. Освен това е сърфист, любител на каяка и риболова на муха.

Yvon Chouinard
Yvon Chouinard снимка от Том Фрост, за пръв път публикувана 1972

Развитие на компанията Патагония

Патагония е много печеливша компания, но не изоставя никога принципите на създателя си. Мотивът е голям ангажимент към околната среда и минимизиране на вредното екологично въздействие. Промяната с марка Патагония в спортното облекло започва през 1970 г.  Chouinard, алпинист от световна класа и вече известен дизайнер на планинска екипировка (неговата фирма още тогава е най-големият доставчик на оборудване за алпинисти в САЩ), започва да внася здрави ризи и кадифени панталони за своите приятели. И идва идеята за собствено производство на дрехи, подходящи за любимите му спортове.

Още по-рано, запалвайки се по катеренето, той забелязва, че оборудването за тая цел не е на ниво. И започва сам да си кове приспособленията. Те придобиват популярност и уважение в неговата общност.

Един наистина необичаен бизнесмен с рядък и печеливш пример за маркетинг, обвързан с кауза.

От 1985 г. поставя началото на заделяне на 1% от приходите си за екологичните организации, за помощ на съмишленици. Стимулира ги да създават нови отговорни производства за храна, облекло, вода, енергия, отпадъци. Целта му е да има все повече неконвенционални фирми като неговата. Сам нарича това данък Земя. Материалите, с които работи, не са обичайните, а органичен памук, рециклирани материали, с обещания за дълготрайност. Стига до там, че пуска реклами на дрехите собствено производство с надпис Да не се купува ! Т.е. износвайте си старите дрехи, поправяйте ги. Защото природата вече страда от използване на прекалено много ресурси за създаване на нови продукти и от прекалено много боклук.

Ивон продължава и като възрастен да кове по някой инструмент, както го е правил в началото. Ходи на сърф (за което пише и книга) и обича риболова на муха.

Yvon Chouinard - пример за маркетингова стратегия
Yvon Chouinard лови риба в река Snake, САЩ, снимка Sam Beebe 2012

Заключение

Това е пример за изключително успешен и траен във времето маркетинг, обвързан с кауза. Но освен това е и пример на съвършен маркетинг на съдържание.

Виж още примери за успешен маркетинг чрез съдържанието: 2 примера за успешен маркетинг на известни марки-пътеводителят Michelin и уискито Dewar’s

Снимката в началото автор Том Фрост – Tom Frost, Royal Robbins, Chuck Pratt, Yvon Chouinard  на  El Capitan, Yosemite National Park, California,1964

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.