Пример за маркетинг, обвързан с кауза: Patagonia

Идеята е била да се създаде линия спортни дрехи, които никога да не се озовават на сметището. Върнете, рециклирайте и използвайте отново всяко едно полиестерно влакно. Страхотен маркетинг, обвързан с кауза!

Чудесен пример за маркетингова стратегия от една много ценена марка: Patagonia. По-конкретно: пример за маркетинг, обвързан с кауза (cause marketing).

Публикацията е обновена на 30.03.2023.

Пример за маркетинг, обвързан с кауза: Patagonia
Пример за маркетинг, обвързан с кауза: Patagonia

Дефиниция на маркетинг, обвързан с кауза

Използвам дефиницията на Causemarketing.com:

Маркетингът, обвързан с кауза се определя като вид корпоративна социална отговорност (Corporate Social Responsibility – CSR), при която промоционалната кампания на компанията има двойната цел да увеличи рентабилността, като същевременно подобри обществото.

Или по-разговорно: маркетинг обвързан с кауза е, когато дадена компания се справя добре, като прави добро.

Causemarketing.com

Маркетинг, обвързан с кауза – този на Patagonia

Съвършен пример за изключително успешен маркетинг, обвързан с кауза е марката Патагония (Patagonia).

Главният изпълнителен директор на Патагония Роуз Маркарио заявява, че маркетинговата цел на компанията е проста:

Дръжте екипировката си в действие по-дълго и да отслабим малко натиска на нашата планета.

През 2011 г. Patagonia прави изключителна реклама, която подробно описва екологичните разходи на едно от най-продаваните якета на компанията и моли клиентите да преосмислят дали да купуват.

Не купувай това яке - маркетинг, обвързан с кауза: Patagonia
Източник на изображението Sitemarca

Позицията на компанията по отношение на отговорността остава, че свръхпроизводството и потреблението отварят място на глобалните екологични кризи. Патагония затвърдява това съобщение със своята програма „Износено облекло“, в която посланици на марката обучават потребителите на уменията да поправят „овехтялото си обичано облекло“, а потребителите могат да споделят своите истории в Instagram.

Как да си поддържаме дрехите-ръководствата на марката Патагония

Това е разказ за един необикновен предприемач и една необикновена марка с безкрайна любов към природата. Компанията, в съответствие с политиката си на „не изхвърлям, а поправям“ предоставя на сайта си различни ръководства.

Zig-zag patch:

Как да поправим сами дрехите си с Patagonia Repair -
Как да поправим сами дрехите си с Patagonia Repair

Как да поправим сами дрехите си, как да премахнем някое петно. Как да изперем или изгладим непромокаемото яке, как да поставим копче на джинсите? Не винаги най-доброто решение е, да си купим нови. Причините ги знаем:

  • Липса на средства;
  • Дрехата е любима и красива и искаме да си я имаме все още;
  • Като културни консуматори, най-доброто нещо, което можем да направим за нашата планета, е да използваме нещата си по-дълго.

Линк към сайта с ръководства.

Кой е Ivon Chouinard и как започва дейността на Patagonia

Очарователна е любовта на основателя на компанията Patagonia към природата и спорта.

Компанията има клонове по цял свят. Основна дейност – продава дрехи за алпинисти и сърфисти в съответствие със своята социална и екологична политика. Тя е глобална компания от открит тип. Приоритет са ѝ грижите за околната среда. Своите служители наема чрез неформални мрежи и те трябва да са готови да живеят сред природата. Нейният основател – Ivon Chouinard, е бивш член на клуб за соколи. Заради птиците по скалите започва да се катери с въжета . Оттам в последствие стига и до идеята да продава облекло, подходящо за алпинисти. Освен това е сърфист, любител на каяка и риболова на муха.

Yvon Chouinard
Yvon Chouinard снимка от Том Фрост, за пръв път публикувана 1972

Развитие на компанията Патагония

Патагония е много печеливша компания, но не изоставя никога принципите на създателя си. Мотивът е голям ангажимент към околната среда и минимизиране на вредното екологично въздействие. Промяната с марка Патагония в спортното облекло започва през 1970г.

Chouinard, алпинист от световна класа и вече известен дизайнер на планинска екипировка (неговата фирма още тогава е най-големият доставчик на оборудване за алпинисти в САЩ), започва да внася здрави ризи и кадифени панталони за своите приятели. И тогава се появява идеята за собствено производство на дрехи, подходящи за любимите му спортове.

Още по-рано, запалвайки се по катеренето, той забелязва, че оборудването за тая цел не е на ниво. И започва сам да си кове приспособленията. Те придобиват популярност и уважение в неговата общност.

Един наистина необичаен бизнесмен с рядък и печеливш пример за маркетинг, обвързан с кауза.

От 1985 г. поставя началото на заделяне на 1% от приходите си за екологичните организации, за помощ на съмишленици. Стимулира ги да създават нови отговорни производства за храна, облекло, вода, енергия, отпадъци. Целта му е да има все повече неконвенционални фирми като неговата. Сам нарича това данък Земя. Материалите, с които работи, не са обичайните, а органичен памук, рециклирани материали, с обещания за дълготрайност. Стига до там, че пуска реклами на дрехите собствено производство с надпис Да не се купува! Т.е. износвайте си старите дрехи, поправяйте ги. Защото природата вече страда от използване на прекалено много ресурси за създаване на нови продукти и от прекалено много боклук.

Ивон продължава и като възрастен да кове по някой инструмент, както го е правил в началото. Ходи на сърф (за което пише и книга) и обича риболова на муха.

Yvon Chouinard - пример за маркетингова стратегия
Yvon Chouinard лови риба в река Snake, САЩ, снимка Sam Beebe 2012

През 2022 г. Chouinard обяви, че дарява собствеността в Патагония на тръст, за да гарантира, че печалбите се използват за справяне с изменението на климата. Семейството на Chouinard запазва контрола върху акциите с право на глас на компанията чрез Patagonia Purpose Trust. 

Заключение

Това е пример за изключително успешен и траен във времето маркетинг, обвързан с кауза. Но освен това е и пример на съвършен маркетинг на съдържание.

Виж още примери за успешен маркетинг чрез съдържанието: 2 примера за успешен маркетинг на известни марки-пътеводителят Michelin и уискито Dewar’s

Снимката в началото автор Том Фрост – Tom Frost, Royal Robbins, Chuck Pratt, Yvon Chouinard  на  El Capitan, Yosemite National Park, California,1964.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.