Инсталираме разширения на Chrome в Opera и обратно

Един браузър става по-ефективен в зависимост от възможността да инсталиреме разширения, които добавят необходимите функционалности към базата му.

Един от най-старите и популярни браузъри – Opera – постоянно променя своето лице и има дори много точки в които надминава Chrome. Не крия, че ми е любимият браузър, който успява да държи десетки табове отворени. Освен, че има модерен интерфейс, че също използва проекта open source Chromium, възприе и рендъринг двигателя Blink / Webkit, има безплатен и неограничен VPN, едно от най-хубавите му свойства е, че в допълнение на своите, може да използва всички разширения на Chrome браузър. Политиката му в това отношение е много по-демократична.

Разширенията на браузъра на Google могат да бъдат инсталирани в Opera и да се превърнат в истинската добавена стойност за този алтернативен браузър.
Обратното, и в Chrome (понякога!) е възможно да се инсталират разширения, разработени за Opera. Защо казвам понякога? Защото в рамките на един час първо ми позволи да инсталирам, после започна да казва, че не може да се инсталират разширения от този сайт.

Инсталираме разширения на Chrome в Opera

За да инсталираме разширенията на уеб магазина на Chrome в браузъра Opera, най-напред трябва да инсталираме разширението Install Chrome Extensions в Opera.

Как да инсталираме разширения на Chrome в Opera и обратно-1

След инсталирането отиваме на страницата за управление на разширенията на Opera от главното меню, за да го активираме. И вече можем да си избираме разширения от уеб магазина на Chrome и да ги инсталираме на Opera, като натиснем зеления бутон Добавяне.

Забележка: Само разширенията за Chrome са съвместими с Opera, не и приложенията.

Виж и това: Инструменти и разширения в Google Chrome и Opera за продуктивност и улеснение

Инсталираме разширения на Opera в Chrome

Ако, от друга страна, искаме да инсталираме от разширенията на Opera в Google Chrome, трябва да извърщим определена поредица от действия.

Отиваме на страницата с разширение на Opera, което искаме да добавим към Chrome.

Ще разгледам пример с полезното разширение Savefrom.net helper, с което могат да се изтеглят видео, аудио, изображения от много сайтове, вклюително и от Facebook, Instagram, само с един клик. То присъства в Opera addons (разширенията), но го няма при тези на Chrome браузър.

Кликвам с десния клавиш върху зеления бутон Добавяне към Opera и после на Запазете свързания обект като…(Save linked content as…) от контекстното меню.

Как да инсталираме разширения на Chrome в Opera и обратно-2

По този начин изтегляме разширението на Opera като файл с разширение .NEX или в случая .CRX.

Ако разширението на Opera, което си решил да свалиш е .nex, променяш  името на файла, като редактираш .nex в .crx, който е поддържаният от Chrome формат.

Като последно действие отваряме страницата с разширения в Chrome (chrome://extensions/) и плъзгаме изтегления и преименуван .crx файл върху нея. След това,за да се разреши инсталирането му, се кликва в отворения диалог Напред.
По този начин скриптовете могат да се инсталират и в Chrome.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

За съжаление Chrome от време на време забранява включване на разширения от трети страни.

Специално за разширението от примера, то може да се инсталира в Chrome и по описанието в неговия сайт.

 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.