Изкуственият интелект вече пише вместо нас: Революцията на ленивците

Наистина ли искаме изкуственият интелект да ни замени напълно в писането или ще оставим това удоволствие от креативността да ни съпътства винаги?

Здравей, драги читателю, ленивецо, писателю и любител на хубавата почивка! Днес ще ти разкажа за новата мода, която ще те освободи от тежестта на това досадно нещо, наречено „писане“. Да, правилно си разбрал! Изкуственият интелект вече пише вместо нас. Еха!

Представи си следното: Ти си на плажа, сърбаш си коктейл и се наслаждаваш на безгрижния живот, докато твоят компютър или дори смарт часовник съчинява романа на живота ти. Хем правиш тен, хем ставаш следващият/-та Дж. К. Роулинг. Какво повече му трябва на човек?

Изкуственият интелект вече пише вместо нас: Революцията на ленивците
Изкуственият интелект вече пише вместо нас: Революцията на ленивците

Зората на новата ера

Започна се с простички помощници като автокорекцията, която предвидливо ни спасяваше от правописни грешки и ни караше да изглеждаме малко по-умни в очите на приятелите си. След това дойде моментът на славата на GPT-3 и неговите наследници. Сега не само че не трябва да мислим за правилната форма на думата, но дори не е нужно да знаем за какво искаме да пишем. Само задаваме някаква мъглява тема и хоп! — есе, статия или дори любовно писмо са готови.

Прощавайте, музи!

Музите, тези капризни дами, които така обичаха да ни измъчват с липсата си на вдъхновение, сега могат спокойно да си вземат дълга почивка. Изкуственият интелект е винаги на разположение и никога не е в лошо настроение. Не му трябват кафе, музика или специална атмосфера. Той работи денонощно, без оплаквания и капризи.

Нови професии на хоризонта

Със сигурност ще се появят нови професии, свързани с тази иновация. Представи си, „треньор на изкуствен интелект за писане“. Звучи сериозно, нали? Ще имаме хора, които ще обучават AI да пише в стил Достоевски или Шекспир. А защо не и в стил на любимия ти блогър?

Опасности и куриози

Разбира се, има и някои опасности. Какво става, ако AI реши да напише автобиографията ти, която е пълна с измислици? Или ако започне да пише любовни писма на всти, когато получи есе за квантовата механика от твое име!

Как да се възползваме?

И така, как можем да се възползваме от тази нова технология? Много лесно! Само се отпусни, избери любимото си устройство и остави AI да свърши тежката работа. Ти само трябва да дадеш основната идея и да седнеш назад, наслаждавайки се на резултатите.

И помни: бъдещето принадлежи на тези, които знаят как да почиват и да делегират. Защо да пишеш сам, когато някой (или нещо) може да го направи вместо теб? Напред, към ленивия живот, където изкуственият интелект ни облекчава от всякакви творчески терзания!

Наздраве за мързела и за новата ера на писането без усилия!

Бъдещето на писането

Това, което прочете досега – включително заглавието на статията – е написано от изкуствен интелект (сега пиша аз, очевидно).

Накарах ChataGPT да напише статия за това, кaк изкуственият интeлект вече пише вместо нас всичко, и дa бъдe във весел, закачлив стил.

Напоследък често ми се случва да намирам скучновати текстове, там където бих искала да открия нещо ново, важно, някаква стойност. Не мисля дори, че всички са написани с помощта на изкуствен интелект. Но имам чувството, че несъзнателно се копира стила.

Докато пишех публикацията си за митовете на изкуствения интелект, и преглеждах информация на разни езици, ми попадна статия на европейско сериозно издание, което свързва митовете за ИИ с автори от древността и дори с врачки. Явно бяха задали темата на ИИ и той видял думата митове, я свързал с древногръцки легенди и митове.

Това ще е част от бъдещето на писането, банални или фактологично сбъркани текстове. Дори да изглеждат интересни, като написаното по-горе от “моя помощник”, те не носят уникалност. Продължавайки по този път, комбинирано с обучение на ИИ по “политкоректни” материали, ще се получи истинско мазало. Още повече, че Google, а сигурно и други търсачки, премахнаха от индекса си много материали, които не отговарят на днешната терминология и идеология.

Да не се заблуждаваме, ще се създават все повече платформи за изкуствен интелект-писател и то все по-добри.

Компаниите все повече ще прибягват до текстове от тези платформи, тъй като разходите – дори ако се избере абонамент – са много ниски в сравнение с тези за професионален блогър или копирайтър. И преди всичко тези платформи изхвърлят съдържание за много кратко време, от порядъка на секунди.

Текстът на AI в началото на статията е с изкуствено приповдигнат тон. AI използва повторения и характерни за него фрази като „И така, как“, „И помнете:“, ”Зората на новата ера“, които са банални за нормалния език на блогъра.

Но това е бъдещето на писането. Още банални и безполезни текстове като онези, написани само заради SEO, които се въртят в интернет от години.

Изкуственият интелект превзема света на писането

Предвиждам още прекомерно и по-усърдно използване на изкуствен интелект за писане на статии в сайтове, дори и в новинарските или на друго съдържание за мрежата.

Спестяванията на време и пари, особено когато са толкова удобни, са изкушаващи.

Реална опасност ли е изкуственият интелект за писането?

Най-непосредственият и не твърде очевиден отговор е: да. Вече има много съкращения в компании, които сега използват AI, за да пишат статии и друго съдържание за мрежата.

Но всъщност опасност ли е винаги и навсякъде? Ако се замени работата на папагалстващите “журналисти” ще ни е все едно. Една ръка ще поръча статиите в много издания. Нещо по-различно от сега?

Нека да обсъдим твърдението, че писането от изкуствен интелект е напредък (да забележим, че той е обучен на нашите, човешките текстове, и отговори за потребителя извлича от тези познания). В крайна сметка дори в селското стопанство появата на машини е накарала много работници да изчезнат, автомобилите са заменили конярите и т.н.

Приемливо ли е сравнението, наистина ли е правилно?

Докато селскостопанската и промишлената работа като цяло е предимно „физическа“ по природа, писането е интелектуална дейност, следователно включва най-вече човешкия ум в основните усилия за създаване на уникални текстове, изпълнени със стойност, неповторими в голямата си част.

Писателската дейност

Писателската дейност
Писателската дейност, автор Ann Poan

Като продукт на интелекта, дейността по писане не е просто действие по съставяне на думи и изречения, а включва формулиране на концепции, развитие на идеи, вмъкване на мнения и лични преценки, които никой изкуствен интелект не може да предостави.

При написването на текст – всеки текст, било то статия за блог или съобщение за пресата или просто описание на продукт – има точно желание от страна на писателя: да повиши осведомеността и да стимулира обществеността. Идеите са: да я удиви и подтикне към действие или да я образова, инструктира.

Желание, което не е типично за изкуствения интелект, който вместо това се основава на огромна база данни от текстове, от които взема информация въз основа на потребителски заявки.

Човешкият мозък избира правилните думи, търси синоними и асоциации, за да избегне повторението или да намери най-подходящия термин, създава метафори, паралели, използва сарказъм, когато е необходимо.

Писането е продукт на разсъждение.

Това е огромната разлика между човешкия и изкуствения интелект.

Заключение

Ще дойде ден, когато няма и да подозираме, че това, което четем, не е човешко. Но този AI не се изгражда сам. Действа по зададени от човек параметри и алгоритми.

Като едно от следствията: интелектуалната честност има тенденция да отслабва.

AI сам по себе си не е нито добър, нито лош. Решаващият фактор е употребата и приложението.

В културното (нетворческо) поле, когато ИИ достигне зрялост след определено време, това може да бъде удовлетворението за тези, които не могат да се движат между граматика и синтаксис. Светът е пълен с такива източници на бизнес. И ако някой има желание да го смята за източник на доходи, без да си помръдне пръста да учи и да се развива, нека го направи. Ще бъде като децата, които се качват в детската лека кола, без да са премахнали все още памперсите.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.