Как да разбера дали някой се свързва с Wi-Fi мрежата ми без разрешение

Как да разбера дали някой се свързва с Wi-Fi мрежата ми без разрешение

Поради причина предпазване от заразяване с Cowid-19, в два дена от седмицата сутрин се налага да сменявам работното си място. Местя се в друг офис, с друга интернет връзка. Там 3мата работещи в другите стаи са свързани с Ethernet кабел и по-рядко ползват Wi-Fi връзка. Забелязах, че в понеделниците връзката ми Wi-Fi там е отлична, докато в четвъртъците трябва на всеки 2 минути да я изключвам и включвам, за да се възстанови. Затова реших да проконтролирам дали има свързани неканени гости – да разбера дали някой се свързва с Wi-Fi мрежата без разрешение.

Ето стъпките по които преминах. (Искам да кажа предварително, че не успях да бъда във въпросния офис в четвъртък и още не съм попаднала на ден, в който връзката е липсваща.) По този начин създавам едно ръководство, от което да се възползваш при подобни съмнения.

Проверка в рутера за включените устройства

Най-лесно е да се провери в рутера кои устройства са включени. Пресметни внимателно колко и какви устройства са налични, като не забравяш телефони, таблети, принтери, включени към Wi-Fi.

Как да отвориш администраторската страница на рутера?

В повечето случаи става, като напишеш 192.168.1.1 или 192.168.2.1 в адресната лента в браузъра. Ако с тези адреси не можеш да отвориш администраторската страница, възползвай се от Контролния панел или Prompt на командите, за да намериш IP адреса на рутера си.

След като с така намерения адрес отвориш страницата за управление на рутера, иди в тази част, където е даден статусът  и връзките в рутера. Това е разделът, където са посочени различните Media Access Control (MAC) адреси, свързани към компютъра. На всеки тип рутер изгледът е различен, ще ти покажа как изглежда на моя Vodafone:

Административна страница на рутер

Ако нямаш потребителска парола на рутера, а той я изисква, означава, че има сложена по подразбиране и трябва да си потърсиш в документацията, на самия рутер или в записите на паролите в браузърите, за да я откриеш.


 

Проверка чрез програми за включени нелегално устройства

Wireless Network Watcher

Използвам за пример една от най-известните безплатни програми – Wireless Network Watcher на NirSoft. За да я изтеглиш, слез надолу на страницата до надписа Download Wireless Network Watcher (In Zip file). Програмата е портативна и не се инсталира.  Тя сканира безжичната ти мрежа и показва списъка на всички компютри и устройства, които в момента са свързани към нея.
За всеки свързан компютър или устройство, се показва следната информация: IP адрес, MAC адрес, компанията, която е произвела мрежовата карта, и по желание името на компютъра.
Можеш да експортираш списъка на свързаните устройства в html / xml / csv / текстов файл или да копираш списъка в клипборда и след това да го поставиш в Excel или друго приложение за електронни таблици.

След разархивиране на ZIP файла, отвори папката и стартирай WNetWatcher.exe файла. Ще започне сканиране на устройствата и след кратко време ще се покаже резултатът:

Свързани в мрежата устройства

Показвам оцветено имената на устройствата с техните MAC адреси. В програмата имаш възможност да сложиш настройка да работи във фонов режим и да даде сигнал, когато се включи ново устройство:

Настройки на Wireless Network Watcher

SoftPerfect Wi-Fi Guard

Това е друга подобна програма, която има безплатна част за сканиране на включените в мрежата устройства:

Сканиране с SoftPerfect WiFi Guard 1

Основните й функции са:

  • Сканира компютри и други мрежови устройства и ги показва онлайн.
  • Открива защитени с firewall компютри, които не реагират на ping.
  • Сканира мрежата на определен интервал.
  • Незабавно предупреждава, ако бъде открито неизвестно устройство.

Забележка: GlassWire има безплатна версия, но мониторингът на устройствата е включен само в платената част. От този линк можеш да си изтеглиш портативната програма.

За програмата може да са неизвестни всички устройства освен твоя компютър и рутера. Твоя задача е да прецениш, дали някое от устройствата ти е непознато. Ако  познаваш дадено устройство, което програмата не познава, можеш да го добавиш в белия списък:

Добавяне към познатите устройства

За да откриеш всички устройства, включени към мрежата, трябва да уточниш твоя Wi-Fi мрежов адаптер:

Уточняване на мрежовия адаптер

Как да се предпазиш от нелегално проникване в безжичната ти мрежа

1. Естествената реакция е да смениш паролата на Wi-Fi мрежата. Това става в рутера. В раздела за Wi-Fi в експертен потребителски режим, а не базов, трябва да има място за смяна на паролата. Ето например в моя рутер:

Смяна на паролата в рутера

2. Освен това можеш да посочиш в рутера кои устройства, идентифицирани с техния MAC  адрес, могат да се включват, като приложиш MAC филтър:

MAC filter

 

3. Връзката ти трябва да е криптирана с протокол WPA или WPA2, WPA3, за да е надеждно опазена, в добавка със силна парола.

4. Смени името на Wi-Fi мрежата (SSID). Известно е, че много кибер престъпници „изучават“ имената на Wi-Fi мрежите, за да разберат дали собствениците са се опитали да персонализират настройките на рутера, като по този начин се опитват да подобрят безопасността. Името на Wi-Fi мрежата ( Service Set Identifier или SSID) всъщност уникално идентифицира рутера в поточната линия на различните производители: оставянето му непроменено е нещо като сигнал, че не е имало промяна на настройките за сигурност на рутера.

Сменяне на името на мрежата

При избора на името на Wi-Fi трябва да се следват някои „правила“, за допълнително подобряване на сигурността на безжичната мрежа. Не използвай имена, свързани с теб или семейството. Това са всички данни, които хакерът би могъл да използва за откриване на други пароли или в социално инженерство или фишинг атаки. Не използвай пароли, които използваш за други  услуги. Използвай комбинация от букви и цифри. Препоръчително е тази операция да се извършва веднъж на всеки два – три месеца.

5. Активирай защитната стена (firewall), ако е налична за твоя рутер.

Как да разбереш кой е свързан с Wi-Fi мрежата чрез смартфон или таблет

В този случай можеш да използваш Fing – Network Tools, безплатен мрежов скенер, способен да идентифицира всички устройства, свързани безжично.

Не забравяй да свържеш мобилното устройство с Wi-Fi мрежата, която искаш да сканираш. Изтегли от Google Play (за Android) и стартирай Fing – Мрежови инструменти.

При първото стартиране Fing сканира мрежата, към която си свързан, и показва списък с всички открити устройства. За всяко устройство се показва следната информация.

  • Име на устройството
  • Първият елемент е името на хоста, т.е.името на устройството.
  • Под името на устройството намираме частния IP адрес на устройството.
  • До IP адреса намираме MAC адреса на устройството. Първото устройство, показано в списъка, е използваният рутер.

След това процедирай по същата логика, както по-горе.

Заключение

Както виждаш, не е толкова трудно да се предпазиш от натрапници на твоята Wi-Fi. Изисква се само внимание.

А ти имал ли си подобни проблеми, твоята безжична мрежа има ли необясними случаи на голямо забавяне? Съмняваш ли се, че някой се свързва с Wi-Fi мрежата ти без твоя знание?

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.