Оптимизиране на изображения за търсачките и WordPress

Обичам да използвам изображения, с които за нагледност съпровождам обясненията. Преди това обаче те минават през няколко обработки, за да помагат, а не да пречат на публикацията.

Ролята на изображенията в SEO смисъл е много по-голяма, отколкото някои си представят. Те привличат вниманието на читателя и увеличават посещенията.

Основни точки на оптимизация на изображенията

  • Качествено изображение.
  • Оптимизирано заглавие с ключовата дума по възможност.
  • С точните размери.
  • С точното тегло.
  • Да съдържа атрибутите alt и title на таг img.

Старателен подбор на изображенията за публикацията

Изображенията трябва да са добро качество и подходящи за публикацията. Да не нарушават авторски права.

От къде да намерим такива безплатни изображения с лиценз CC0?

Освен тези, които си създаваме сами със скрийншот на определена част от екрана, за да приложим като илюстративен материал или гифчета, които не нарушават авторски права, съществуват и много сайтове с безплатни и качествени сток изображения.

Веднъж посочвах такива сайтове в тази публикация: 19 сайта с безплатни качествени изображения.

Сега добавям още няколко места, откъдето могат да се намерят подходящи красиви снимки:

1. Wikimedia Commons

Оптимизиране на изображения за търсачките 7
Fleurs de Couroupita guianensis (ou Boulet de canon) au jardin botanique de Cienfuegos – Cuba

Wikimedia Commons е един от най-големите ресурси за изображения. Повечето от тях могат да се използват свободно, но някои имат определени ограничения.

Имай предвид, че Wikimedia Commons не гарантира верността на лицензирането за всяко изображение, затова не забравяй да провериш пак лицензионния маркер. Обикновено се изисква кредит към автора – т.е. да се даде връзка.

2. Unsplash

Основната снимка е от този известен сайт. Фотографиите там са много красиви, но огромни. Трябва непременна обработка за намаляване на размера и теглото на снимките, за да ги публикуваме в WordPress сайта си.

3. Old Book Illustrations

Оптимизиране на изображения за търсачките 2
Hauling Cotton to Market

Предлага се наистина хубава колекция от илюстрации от Public domain, сканирани от стари книги и векторни илюстрации, които могат да бъдат променяни и разпространявани както за лични, така и за търговски проекти.

4. The Public Domain Review

Оптимизиране на изображения за търсачките 3
Bad Air: Pollution, Sin, and Science Fiction in William Delisle Hay’s The Doom of the Great City (1880)

Добре подготвен избор на снимки, изображения, изкуство, аудио, филми и текстове, които са Public domain. Основана през 2011 г., колекцията е растяща.

5. Barn Images

Оптимизиране на изображения за търсачките 4
SANTORINI, GREECE

Новите изображения в обществения домейн се добавят всеки делничен ден и всичко в сайта е достъпно и за комерсиални цели.

6. Pexels

Оптимизиране на изображения за търсачките 5

Всички снимки на Pexels са лицензирани под лиценза CC0. Това означава, че снимките са напълно безплатни за лична и дори за комерсиална употреба.
Могат да се променят, копират и разпространяват.
Не се изисква линк към автора или сайта.

7.  Devian Art

Оптимизиране на изображения за търсачките 6
Lake Hotel by Helios-Spada

В Devian Art не всички изображения са с разрешение за сваляне. Ако са разрешени, то има изискване за линк към автора. Но има прекрасни творби.

SEO изисквания за описание на изображенията

Изображенията трябва да имат имена, които да са подходящи . Освен това да са сбити, но описателни. Това ще помогне на търсачките да интерпретират връзката им със съдържанието и да се класират индивидуално в  Google Images. За никого не е тайна, че много хора, включително и аз, често при търсене направо се обръщат към таб Google Images и от там стигат до сайта, който съдържа определената снимка.

Не трябва да забравяме и Pinterest. Ако изображението е значимо или направо е инфографика, потребители често го пинват – запомнят в Пинтерест, където може да бъде видяо от много хора и да генерира посещения на сайта. Добро решения са и плъгините, които дават възможност за директо Pin it върху снимката.

Попълване на alt  текста – алтернативния текст – е една от най-важните стъпки за оптимизиране на изображенията за търсачките. Текстът трябва да е описателен. Той се показва, когато браузърът не може да покаже изображението. Ако  е целесъобразно, може да се включи основната ключова дума. Така че поне две са важните причини, за да добавиш ALT атрибута – съображения за достъпност и търсенето на изображенията в смисъл SEO.

Не е излишно да се попълни и title атрибута.

Възможно най-близко до изображението трябва да има описание, контекст. 

Уеб инструменти за оптимизиране на размер и тегло на изображения

За по-бързо отваряне на страницата, необходимо е те да са достатъчно леки. Но важно е да се спазва баланса между големина и качество. Т.е. трябва да бъдат намалени възможно най-много, без да губят качеството или значението си.

Изображенията могат да бъдат намалени със специализираните софтуери за обработка – Photoshop, Gimp и много други.

За компресиране на изображенията има валидни онлайн инструменти. Ще разгледам няколко, като направя сравнение с компресиране на основната снимка на публикацията. В оригинал тя е с размери 5472 x 3648 и тежи 3.07 мб:

1.Imageoptimizer

С помощта на тази безплатна онлайн услуга, можеш да преоразмеряваш, да компресираш и оптимизираш изображения. Лесно и бързо. Поръчваш размера и сваляш готовата снимка. Оптимизираните изображения са качествени, подходящи за уеб страници, електронна поща, прикачени файлове.

След компресиране на снимката по избор я получих в подходящо качество и в размер 600 x 400 и 164 кб.

2.Tinypng

TinyPNG използва техники за компресиране с интелигентни загуби. Чрез селективното намаляване на броя на цветовете в изображението се получава по-малкия размер. Ефектът е почти невидим, но прави много голяма разлика в размера на файла. Новополучената снимка е намалена над 70%. Може да компресира едновременно до 20 изображения.

В моя случай получих снимката без право на избор 5472 x 3648 и 864 кб.

3.Optimizilla

По негови думи инструментът използва интелигентна комбинация от най-добрите алгоритми за оптимизация и компресия, за да намали JPEG и PNG изображенията до минималния размер, като същевременно запази необходимото ниво на качество.
Качва до 20 изображения. Може да се контролира нивото на компресия и качеството с плъзгача. По този начин се сравнява с оригинала.

Изпробваната от мен снимка, за да остане в подходящо качество, я намалих с 85% и стана с размери 5472 x 3648 и 471 кб.

Същата услуга е и Compressjpeg, където може да се избира между JPG, PNG и PDF формат за компресиране.

4.Jpeg-optimizer

JPEG-Optimizer е безплатен онлайн инструмент за преоразмеряване и компресиране на цифровите снимки и изображения. Избира се процентът на компресиране и размерът на новополучената снимка. Колкото по-малко е числото за качество, толкова по-намалено е теглото и съответно по-лощо качеството.

В моя случай, за да получа подходящо за публикуване в блога изображение сложих 70. Получих снимката с размери 600 x 400 и 28 кб.

5.Compressor.io

Казва за себе си, че е мощен онлайн инструмент за драстично намаляване на размера на снимки, като същевременно поддържа високо качество, почти без разлика преди и след компресията. Има два вида компресия.

Моята снимка беше намалена до 5472 x 3648 и 2.31 мб. Което въобще не ме удовлетворява за публикуване в WordPress.

6.Webresizer

Може да се качи изображение до 10 мб. Има голям избор на параметри. В моя случай избрах качество 90 и размери 600 x 400, получи се с тегло 57 кб и подходящо качество. Което е удовлетворително.

Кой инструмент ползвам аз най-често за най-бърза обработка на изображенията:

7.Befunky

Този графичен и фото редактор може да преоразмерява фотографиите, да ги превръща от PNG в JPG и обратно, да ги записва в какъвто размер и качество си избера. Онлайн и безплатно. Може да поставям персонализиран текст върху изображенията, рамки и много други неща.

Избраната снимка в моя случай я намалих до 600 x 400 пиксела и 40 кб. Като качеството, както се вижда, е достатъчно добро.

WordPress плъгини за оптимизиране на изображения

Най-добрият случай е снимките да бъдат оптимизирани в метриките размер, тегло преди да бъдат качени в WordPress. В противен случай съществуват следните плъгини:

Smush Image Compression and Optimization

Преоразмерява, оптимизира и компресира всичките  изображения. Много мощен и 100% безплатен плъгин на  WPMU DEV.

ShortPixel Image Optimizer

Безплатен, лесен за използване, изчерпателен, стабилен и често актуализиран плъгин за компресиране на изображения. Оптимизира всяко изображение или PDF документ на сайта ти. Лесен за използване, лек. Новите изображения автоматично се преоразмеряват и оптимизират.

ImageRecycle pdf & image compression

Автоматичен оптимизатор на изображения и PDF. Рекламира се като най-ефективен инструмент за оптимизация в WordPress.

Заключение

Преди всичко изображенията в публикациите ни не трябва да нарушават ничии авторски права. Да бъдат взети от специализираните сайтове, като тези по-горе. И да се проверява дали е необходимо да се даде кредит на автора. В края на краищата, той е подарил свои творби. Прочетох в данни от тази година, че някъде глобите за ползване на чужди снимки без разрешение може да стигнат до $8000. Затова винаги двойни проверки за снимките дали са с лиценз CC0 и какви са ограниченията дори лицензът да е такъв. По специално, ако се ползват фотографии от Flickr, да се проверяват внимателно, защото често търсачката на сайта ги дава като свободни, но когато кликна на снимката се оказва, че е напълно защитена с авторски права.

При оптимизацията с цел SEO на изображенията трябва да отмятаме винаги тези важни точки:

  1. Внимателен и подходящ избор.
  2. Подбор на име, точни размери и тегло, за да е подходящо за проекта ни.
  3. Попълване на alt и title атрибутите, както и проверка за размерите.
  4. Публикуване в подходящ контекст.

Източник на основното изображение: Photo by Ryan Moreno on Unsplash

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.