9 от най-добрите приложения за четене на електронни книги на Android

Използването на добри приложения за четене на електронни книги на нашите таблети и Android телефони, ни предоставя удоволствието да четем спокойно, с най-удобния ни шрифт и големина на буквите, с недразнеща светлина и цвят на страниците, с приятно прелистване.

Затова ние, които обичаме четенето на мобилни устройства, винаги имаме интерес да следим за успешно направени приложения за четене на романи, комикси, статии и др.

Темата е полезна, защото разкрива пред нас една огромна възможност да четем и да обогатяваме знанията си дори в малките минути. В забързания ни свят вече нямаме време за губене.

С кои приложения можем удобно да четем електронни книги на Android
С кои приложения можем удобно да четем електронни книги на Android

Благодаря и на симпатичното, свежо и професионално направено предаване на БНТ2 „Натисни F1“, че в в настоящия епизод включи и мен в темата, която ми е много близка.

Публикацията е обновена на 30.04.2023.

С поканата им да участвам в предаването (малко недоразумение с името ми – казвам се Иванка Григорова, а не Георгиева), ми дадоха идея да прегледам отново четците на електронни книги. И да направя още една публикация след предишните 3:

Известни приложения за четене на електронни книги на Android

Започваме с едно от най-известните и разпространените.

Amazon Kindle

Приложението се изтегля безплатно. Има един от най-големите и най-последователни магазини за електронни книги в Интернет. Може да се синхронизира лесно на различни устройства и платформи и има достъп до голяма колекция от безплатни книги. Има различни настройки за персонализиране при четене. Лесно се изтеглят книги за офлайн използване, ако е необходимо.

Не е нужно да притежаваме устройството Kindle, за да се наслаждаваме на книгите му. Kindle се захранва от технологията на Amazon. Позволява ни да синхронизираме последната си четена страница, отметки, бележки, на всички устройства. Включва вграден речник, който улеснява търсенето на нови думи при четене. Осигурява ни достъп до търсенето с Google и Уикипедия. Дисплеят се настройва така, че ни е възможно да зададем размер на шрифта, яркост, цвят и други настройки.

Kindle чете формати azw, azw3, prc, mobi, htmlz.

Ето един трик, как да изтегляме безплатни книги от сайта на Amazon.

На компютъра се регистрираме на сайта на Amazon, който се използва в България. Аз използвам Amazon.it. Влизаме в категорията Kindle Store. Задаваме ключова дума в полето за търсене. В моя пример задавам „blockchain“. Излиза списък на Kindle книги, по тази тема. Отиваме на филтъра за начин на сортиране и избираме „Rising price“. Тогава книгите се подреждат от по-ниската към по-високата цена. На първите места по много ключови думи излизат книги с цена 0.00. Избираме си книга. Предварително сме изтеглили приложението Kindle за компютър от този линк. Кликваме на Buy now with 1-Click ®. На следващия прозорец кликваме на Go to Kindle for PC. Отваря се нашето приложение на Kindle и избраната книга автоматично се прехвърля. Можем да си я изтеглим и на компютъра. Книгите, които сме прехвърлили в нашето приложение, се синхронизират на всички устройства, където сме я инсталирали и сме влезли с акаунта си в Amazon.

Bookari Free Ebook Reader

Bookari е старият Mantano Reader. Добро приложение за четене на електронни книги. Синхронизира се на различните устройства. Поддържа  ePub, pdf. Приложението дава възможност и за закупуване на книги. Може да се свързва с Dropbox. Потребителският интерфейс е доста разширен и позволява организиране на книгите в колекция, импортирането им от SD карта. При четене на ePub формат могат да се отбелязват текстове, както и да се търсят преводи чрез връзка с Google.

Xodo PDF Reader & Editor

Xodo е четец и All-in-One PDF Editor. С Xodo можем да четем, да маркираме текст, да правим анотации, да споделяме PDF файлове, да попълваме PDF формуляри, както и да ги синхронизираме с Google Drive и Dropbox.

Xodo е мощен организатор на файлове. Съвместим е с Adobe Acrobat и други PDF четци и поддържа стандартни анотации за PDF. Оптимизиран за таблети и телефони, Xodo има всички функции и е интегриран с приложението в браузъра Chrome.

По-малко известни, но много добри приложения за четене на електронни книги на Android

Още четири приложения, с които е приятно да четем:

eBoox 2: Reader for fb2 epub zip books

eBoox е приложение, с което се чете много удобно. Има оптимални настройки – нощен режим, бързо зареждане на страниците, симпатичен интерфейс, синхронизация на файловете във всичките ни устройства Android. Маркирането на текст, което е много полезно, когато се работи по дадена книга, е направено доста добре.

Чете книги от множество формати: fb2, ePub, doc, docx, mobi, prc, txt, rtf, odt, html, cbr, cbz, xps. Позволява и четенето в zip и rar архиви на електронни книги. Удобно зареждане на книги в четеца от всички папки на телефона и SD картата.

Приложението  прави връзка с каталози на книги на различни езици:

ReadEra

ReadEra – за четене на книги и преглед на документи. Приложението е напълно безплатно и няма реклами.

Отваря и чете файлове в ePub, pdf, doc,docx, rtf, txt, djvu, fb2, mobi и chm формати. Има поддръжка за глави на книги, отметки и стил на страниците. Автоматично запаметява текущия прогрес на четене. Автоматично открива и показва списък с всички поддържани документи на устройството ни.

Визуалните функции са: ден, нощ, сепия, конзола. Има различни режими за преглед на страниците, различни настройки на шрифта и оформяне на страницата.

И това не е всичко, организира добре документите по раздели: за четене, прочетени, любими.

Навигираме през файловата система на устройството с възможност за отваряне на документи от zip архиви и възможност за отваряне на документи по молба на други приложения.

Reasily – EPUB Reader

Основна операция, които може да извършва приложението:

 • Може да отваря няколко книги едновременно, сякаш са различни приложения. Превключваме между отворените книги и списъка с книгите с бутона „последните приложения“ на устройството си.
 • Опции на дисплея: сепия, нощна тема, персонализиран шрифт, полета и др.
 • С кликване върху изображение от текста можем да го увеличим и да се покаже описанието му. Мащабираме изображението с пръсти.
 • Текущият прогрес на четене се записва автоматично след затваряне на книгата.
 • Можете да поставяме отметки (които после да редактираме) и да маркираме текст.
 • Синхронизиране на данните става към Google Drive.
 • Поддържа търсене в речниците: ColorDict, BlueDict, GoldenDict, Google Translate, Microsoft Translator и т.н.

Lithium: EPUB Reader

Lithium е отличен четец на ePub. Възможности:

 • Маркиране и бележки
 • Нощна, дневна, сепия теми за визуализиране на страниците.
 • Различни начини на прелистване: превключване между страници и превъртането им.
 • Увеличаване на изображенията с кликване на символа с лупа под тях.
 • 100% без реклама

Две приложения за четене на комикси на Андроид

Приложения за четене на електронни книги на Android-14

Comic Trim

Comic Trim е доста компетентен и лек четец на манга и комикси. Поддържа cbz, cbr, zip, rar, папки с изображения и pdf формати.

Приложението анализира страниците и ни позволява да преглеждаме картинките една след друга на цял екран.

Позволява размяна на комикси анонимно с други регистрирани потребители.

Има още следните възможности:

 • достъп до сайтовете на комиксите „Златен век“,
 • възможност за нощен режим,
 • режим лупа и др.

Astonishing Comic Reader

Този четец на комикси чете комиксите, които вече сме изтеглили чрез други приложения. Синхронизираме лесно между устройствата. Има поддръжка за Chromecast, за да можем да четем комикси на телевизора. Има и режим на манга. Поддържа cbz, cbr, pdf. Това е еднo от най-добрите приложения за комикси.

Заключение

Четенето в най-голяма степен

 • развива нашата култура,
 • обогатява неимоверно езика ни,
 • дава ни възможност за по-добра реализация в живота,
 • повишава самочувствието ни,
 • поддържа мозъка ни в добро здраве, а оттам и цялото тяло,
 • дава ни идеи и смисъл в живота ни.
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.