Кой трябва да създава експертно съдържание? Правила за създаване на експертно съдържание

Експертното съдържание представлява текстови или мултимедийни продукти, които са насочени към по-малка, силно заинтересована аудитория, за да разрешава проблемите ѝ

Защо да се създава експертно съдържание и как да го създам правилно, за да бъде то 100% полезно за моя бизнес?

Трикът на експертно съдържание се състои в това, че всеки човек може да приложи на практика цялата полезна информация, която е получил чрез него. То може да бъде не само от някой конкретен експерт, но и от дадена компания. Чрез своята експертиза компанията ще излъчи отговори на два въпроса: по какъв уникален начин разрешава проблемите на своята аудитория и защо нейната методология е най-ефективна.

Кой трябва да създава експертно съдържание
Кой трябва да създава експертно съдържание? Правила за създаване на експертно съдържание

Дефиниция на „експертно съдържание“

Експертното съдържание е информация, която е създадена и представена от лица или организации с дълбоки знания и опит в определена област. Това съдържание се отличава с високо ниво на точност, задълбоченост и авторитет, което го прави надеждно и полезно за целевата аудитория. Основните характеристики на експертното съдържание включват:

Точност и достоверност
В експертното съдържание информацията е внимателно проучена, проверена на базата на доказателства и обективни изследвания и е подкрепена с факти, данни и надеждни източници.

Дълбочина на информацията
Експертното съдържание се основава на обширни познания, опит и умения в конкретна професионална сфера. Предлага подробни анализи, обяснения и контекст. То не се ограничава до повърхностна информация.

Авторитет и доверие
Лицата, които го съставят, са с признат опит и квалификации в съответната област. Благодарения на компетентността на автора изгражда доверие сред аудиторията.

Практическа полезност
Добрите експертни материали предоставят практически насоки, съвети и решения, които читателите могат реално да приложат. Целта е да се повиши знанието и уменията на потребителите. Използва ясна и консистентна терминология, подходяща за целевата аудитория.

Безпристрастност и неутралитет
Експертното съдържание се стреми да представи балансирана и обективна гледна точка, без излишна пристрастност или предубеждения. То цели да информира, а не да пропагандира.

Експертното съдържание може да бъде в различни форми, включително статии, блогове, научни доклади, книги, уебинари, видео уроци и подкасти.

Как работи експертното съдържание?

Всяка компания има свой бизнес план и конкретна измерима цел и въз основа на нея може да разбере дали се нуждае от експертно съдържание до степен, в която то ще ѝ помогне да повиши показателите си. Или може би не си заслужава да отделя време за него.

Маркетингът на съдържание винаги се възлага на конкретна бизнес задача.

„Чрез съдържание увеличете продажбите на продукт X на съществуващи клиенти.“

Първоначално решаваш коя от бизнес целите си ще решиш с помощта на маркетинг на съдържанието. Например увеличаване на продажбите на съществуващата ти клиентска база.

След това определяш кои проблеми на аудиторията ще решиш с помощта на това съдържание.

Формулираш стъпка по стъпка решение на всеки от проблемите на своя клиент в удобен за него формат. Това може да са ръководства, списъци за проверка, презентации, таблици дори просто текст, инфографики. А аудиторията получава отговори на въпросите, които я вълнуват. Така подгряваш потребителя си до потенциален клиент.

Повишаваш доверието му в своята марка и той е още една стъпка по-близо до покупката.

Какви типове експертно съдържание има?

Ето някои видове:

 • Научни изследвания в конкретна област – описание на методологията на изследването, анализ на данните и представяне на резултатите и заключенията.
 • Технически статии, които предоставят информация за сложни технически аспекти в конкретна област. Може да включват инструкции, ръководства, анализ на проблеми и решения.
 • Експертни съвети и насоки от експерти в конкретна област. Например съвети за подобряване на уменията, решаване на проблеми и постигане на успех.
 • Интервюта с експерти, в които те споделят своите знания, опит и мнения по конкретна тема. Може да предоставят ценни истории за успех, примери и вдъхновение.
 • Казуси и успешни истории – описание на реални случаи и успешни истории в определена област. Това може да включва анализ на стратегии, фактори за успех и уроци, които могат да бъдат извлечени.

Разнообразието от видове експертно съдържание зависи от конкретната област и целевата аудитория.

Как да разбереш кога е време да създадеш експертно съдържание?

Създаването на експертно съдържание определено ще ти помогне да популяризираш компанията си, ако създаваш сложен продукт за ИТ компании, дигитални компании, както и за стартиращи компании. Също и ако създаваш продукти за пазара и искаш да се развиваш на него.

И, разбира се, експертното съдържание ще ти помогне, ако продажбите изискват предпродажбено и следпродажбено консултиране. То е ключов инструмент за популяризиране на маркетингови, рекламни, консултантски, правни агенции. То ще помогне и на частни психолози, треньори, учители и компании от сектора на образованието и обучението.

Ето няколко примера за употребата му:

В маркетинга експертното съдържание се използва за:

 • Позициониране на бранда като авторитет в индустрията;
 • Привличане и ангажиране на целевата аудитория;
 • Подобряване на SEO и видимост в търсачките;
 • Създаване на лоялност и повторни продажби.

В съдебната психология експертното съдържание от специалисти се използва за:

 • Изясняване на психичното състояние на обвиняеми или свидетели;
 • Определяне на вменяемост и отговорност при извършване на престъпления;
 • Предоставяне на ясни, точни и разбираеми отговори на въпроси от следствените и съдебните органи.

При контрола на качеството експертното оценяване се използва, когато:

 • Използването на по-обективни методи е невъзможно;
 • Икономически е неизгодно да се използват други методи;
 • Експертите определят потребителската ценност на продуктите.

Това не е краен списък, в действителност има много повече бизнеси, в които експертното съдържание може да ти помогне да получиш шанс.

Експертното съдържание, създадено от специалисти, е ценен ресурс, който може да бъде приложен в различни сфери, за да се предостави авторитетна информация, да се подобри качеството и да се вземат информирани решения.

Как да разбереш кога е време да създадеш експертно съдържание?
Как да разбереш кога е време да създадеш експертно съдържание? Автор Austin Distel on Unsplash

Не е необходимо да създаваш експертно съдържание, когато…

Не всеки има нужда от експертно съдържание – всичко зависи от бизнес целите.

Как да осъзнаеш, че не е необходимо да създаваш експертно съдържание?

На първо място не е нужно да създаваш експертно съдържание, ако купуваш някакъв готов продукт евтино, за да го препродадеш по-скъпо.

Също така не се нуждаеш от експертно съдържание, ако произвеждаш масов продукт, който вече има установено търсене.

Ако не можеш да формулираш своята уникалност и експертиза, т.е. не можеш да напишеш уникално търговско предложение (УТП), няма да можеш да се похвалиш с експертни съвети. Също и ако създаваш продукт за всички, продукт, който да се продава на много ниска цена.

Експертното съдържание например не е необходимо за фирма, която купува евтини дрехи в Китай и ги препродава в България. Разбира се, такива компании могат да поддържат акаунти в социалните мрежи, но тяхното съдържание трудно би могло да се нарече експертно или особено полезно. Между другото, като бизнес идея, като част от решението за такъв бизнес, бих предложила да се поддържа малък блог и да се снимат къси клипчета за reels в сътрудничество с местни инфлуенсъри.

Ако имаш интерес, ще ти споделя четирите основни правила за експертно съдържание.

Виж още: От какво се състои план за съдържание на бизнес страница в социалните мрежи?

4 правила за експертно съдържание

 1. Експертното съдържание не просто обучава, а решава конкретен проблем за бизнеса.
 2. Дава се възможност на потребителя да приложи полезната информация на практика, без да купува продукта.
 3. Трето, не публикувай неща, с които не си запознат. Демонстрирай експертност само в това, в което си 100% сигурен и разбираш.
 4. И накрая, експертното съдържание е необходимо за бизнеси със сложни продукти, с уникални продукт. На хората не е необходимо да се обяснява защо трябва да купят обикновен  уред за лимонов сок и как да го използват.

Но ако продуктът ти струва два пъти повече от друг негов аналог, ще се наложи да дадеш обяснения: Цената на продукта е два пъти по-висока от пазарната? Тогава продуктът определено изисква създаването на експертно съдържание.

Заключение

Не забравяй да представяш опита си с различни формати, в противен случай на хората ще им е трудно или скучно.

Експертното съдържание е вълшебно хапче…

За продаващите сложни продукти на ИТ компании и стартиращи фирми.

За работещите с юридически лица (тип B2B).

За тези, които трябва да предоставят обширни консултации на клиентите преди и след продажбата.

За частни психолози, обучаващи, учители и фирми, свързани с образование и обучение.

То е ключов начин за промоция за маркетингови, консултантски, правни и рекламни агенции.

Експертното съдържание може да доведе до осезаеми резултати като увеличен трафик на уебсайта, потенциални клиенти, продажби и лоялност на клиентите. Помага за привличането и ангажирането на правилната аудитория и поддържа общите маркетингови и бизнес цели.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.