На наситен пазар трябва да покажеш разлики – как да започнеш

На наситен пазар, където конкуренцията е остра и вече съществува значителен брой играчи, издигането на бизнеса или продукта изисква изключително внимание и умение за различна комуникация.

Сигурена съм, че повечето от нас имат работа с наситена ниша. Независимо дали човек е в частния бизнес или компанията, в която работи, се намира в тази ситуация. Но какво представлява наситен пазар?

На наситен пазар трябва да покажеш разлики - как да започнеш
На наситен пазар трябва да покажеш разлики – как да започнеш

Наситена ниша, наситен пазар

Изразът „наситена ниша“ се използва в контекста на маркетинг и бизнес, за да опише ситуация, в която пазарът за даден продукт или услуга е вече пълен с достатъчно конкуренция или предлага достатъчно възможности за удовлетворяване на нуждите на клиентите. В такава наситена ниша е трудно да се пробие с нов продукт или услуга.

Когато нишата е наситена, фирмите се съревновават трудно помежду си, тъй като пазарът е наситен с конкуренти. За бизнеса може да бъде предизвикателство да привлече вниманието на клиентите и да изгради успешен бранд.

В този контекст, предприемачите често търсят новаторски начини да се диференцират от конкуренцията или търсят нови, по-специфични ниши, където има възможности за растеж и успех.

Както виждаш от определението, насищането на даден пазар се дължи на голямото предлагане на определен продукт или услуга, което би могло да се тълкува като лош бизнес, ако не беше също и знак за наличието на голямо търсене на тези предложения. Следователно това е пазар, който е жив, печеливш и проспериращ. Не е блокиран, както може да се помисли. На този пазар, обаче, преди всичко най-утвърдените могат да се възползват от големите възможности.

Три елемента, които ни отличават и правят разликата в един наситен пазар

В един наситен пазар, три са ключовите елемента, които могат да направят разликата и допълнително да подчертаят успешността на даден бизнес: иновацията, уникалната стойност и комуникирането по оригинален и уникален начин на разликите, които те отличават от останалата част от офертата.

Иновации

Когато пазарът е наситен, иновациите стават критични за привличане на вниманието на потребителите и изграждане на конкурентно предимство. Фирмите могат да се отличат чрез внедряване на нови технологии, подобрени продукти или услуги, ефективни производствени процеси и други, които ги правят по-конкурентоспособни.

Съвсем горещ пример виждаме в приложения и платформи, които печелят с внедряване на AI технологиите за подобряване на услугите за своите клиенти.

Уникална стойност

В наситен пазар е важно да предложиш нещо, което се отличава и предоставя уникална стойност на клиентите. Това може да бъде свързано с качеството на продуктите или услугите, ценообразуването, изгодни гаранции, клиентското обслужване, удобството за потребителите или други аспекти, които правят твоя бизнес по-привлекателен в сравнение с конкурентите.

Съчетаването на иновация и уникална стойност може да помогне на бизнеса да се издигне над конкуренцията и да привлече вниманието на клиентите дори в наситен пазар.

Уникална комуникация

Третият елемент, но не по-малко важен, се състои в това, да комуникираш по оригинален и уникален начин разликите, които те отличават от останалата част от офертата. Това е много важен момент, ако говорим за професионалисти, а не за продукти или марка.

Професионалистът има огромно предимство от комуникационна гледна точка. На първо място, може да се възползва от факта, че малко субекти комуникират ефективно онлайн, тъй като е дейност, възприемана като типична за средни и големи компании.

Второ, има област, в която никой не може да се конкурира с теб, а именно твоите способности, компетентност, личност и вродено разположение към взаимоотношенията.

В твоята конкуренция (освен ако не си рекламодател или маркетинг специалист), ще видиш армия от конкуренти, неспособни да ангажират, да отговорят и да превърнат във възможности своято онлайн присъствие.

Да общуваш ефективно означава да разбираш добре техническите, съдържателните и релационните аспекти.

Още за успешната комуникация

За да се утвърдиш от комуникационна гледна точка, е важно да обърнеш внимание на няколко ключови елемента:

  • Ясност в комуникацията – увери се, че твоите послания са разбираеми от твоята аудитория.
  • Съгласуваност – комуникационните ти съобщения трябва да бъдат съгласувани и последователни, независимо дали говориш за продукт, услуга или бранд.
  • Автентичност – потребителите ценят истинността; автентичността може да ти помогне да изградиè дългосрочни и доверчиви връзки с твоята аудитория.
  • Целева аудитория – вече трябва да си определил коя е твоята целева аудитория; адаптирай комуникацията си спрямо нейните нужди, интереси и предпочитания.
  • Емоционална връзка – хората често се ангажират по-силно с брандове, които им предоставят емоционално и значимо преживяване.
  • Форми на комуникация – имай предвид различните форми на комуникация – текст, графика, видео и социални мрежи.
  • Обратна връзка – разбери как се възприемат твоите комуникационни усилия и адаптирай подхода си спрямо получените отзиви.

Виж още: 10 психологически тригера, които да използваш в комуникационните стратегии

Кои съставки са ти необходими за да покажеш разлика в комуникациите

Ето „списъкът за пазаруване“ на това, от което се нуждаеш, за да се утвърдиш от комуникационна гледна точка.

1. Време

За съжаление това е най-сложният проблем на промоционалните дейности. В много отношения делегирането е невъзможно. В момента, в който решиш да тръгнеш по този път, трябва да планираш старателно и прецизно времето си за следващите няколко години. Знаеш, че то е устойчива дневна сума и минутите струват хиляди. Но с нищо не можеш да ги купиш.

Ефективното управление на времето ще ти позволи да се фокусираш върху стратегически важни задачи, да отговаряш на нуждите на аудиторията си своевременно и да изграждаш устойчиви комуникации.

Виж още: 5 книги за управление на времето, които ще ти дадат нови идеи

2. Пари

Ще ти трябват ръководства, курсове и софтуер. Една част от тях струва пари. Освен това трябва да разбереш, че е необходимо да платиш за част от своята видимост, особено в началото. За щастие пари се намират по-лесно от време и идеи.

3. Технически познания

Техническите познания са от съществено значение и могат да се научат, няма нищо невъзможно. Трябва само да поемеш ежедневен ангажимент за навлизане по-дълбоко в отделните аспекти на платформите, софтуера и приложенията, използвани за създаване и популяризиране на съдържание. Никога досега мрежата не е предлагала изобилие на толкова достъпни средства, които те чакат да покажат възможностите си.

Виж още: Сериозен и конкретен урок за ChatGPT, изкуственият интелект, който накара да говори за него целия свят

4. Съдържание

Съдържанието може да бъде видео или текстове, обогатени със снимки или графични елементи. Да знаеш как да пишеш по разбираем начин или да монтираш видеоклип, който не отегчава зрителите, е истинско изкуство; несъмнено е нужен процент талант, но всичко останало е учене, упорит труд и постоянство. Съдържанието също е сложен проблем, като “времето”, точно защото се изисква много време и то постоянно.

Виж още: 42+ страхотни AI приложения за създаване на изображения, писане и пренаписване, превеждане, видео редактори и още много

5. Взаимоотношения

Ако съдържанието е успешно, получаваш потенциални клиенти и разговори, което може да изглежда като загуба на време. В действителност, ако ги култивираш, те подхранват близостта и доверието. Само като се погрижиш за този аспект, разликата между теб и конкуренцията веднага ще стане ясна.

Всяка твоя комуникация трябва да разказва за твоя стил. Какво искаш хората да разберат за теб? Въз основа на аудиторията, която искаш да достигнеш, трябва да търсиш правилната комуникация. Ако нишата е наситена, можеш да проучиш задълбочено таргета (демографски, социографски и местен), за да провериш кои конкуренти присъстват най-малко.

Към хората се обръща със съдържание, а не с промоции: Какво можеш да дадеш, което помага за някаква болка на твоята публика?

Ефективността в личната реклама се постига чрез ограничаване на офертите и саморекламата. В този случай съдържанието, публикувано с добра честота, помага да получиш аудитория, пред която можеш да се популяризираш индиректно.

Съдържанието е разменната монета на личната достоверност.

Конкуренцията вече прилага тази стратегия; ако искаш да се откроиш, трябва да се опиташ да прихванеш нуждите на клиентите с подбрано, ангажиращо и интересно съдържание.

Заключение

В тази публикация съм обобщила всичко, от което се нуждаеш, за да започнеш. Това не са трудни неща, но скъпи. Те струват много време и известна сума пари, но ако знаеш как да изградиш солидно онлайн присъствие, конкуренцията ще бъде значително намалена, защото малко от конкурентите знаят как да направят и искат да направят това, което посочих в тези няколко реда.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.