Vlog и влогър: какво е vlog и разлики с блога; характеристики и уменията на влогърa

Ежедневието се превръща в лична история чрез видеокамерата: видео блоговете и влогърите станаха новата граница на блогърите.

Днес често блогърите публикуват видео в помощ към публикациите си. Но има хора, които публикуват преди всичко видео. Те имат богати канали на платформите за видеоклипове и са следвани от хиляди и десетки хиляди почитатели. Може би и теб те влече идеята за vlog – видео блог. Предлагам ти основна информация за това, какво е vlog и разлики с блога, какви са характеристиките и уменията на един влогър.

Публикацията е обновена на 15.03.2023.

Какво е vlog и разлики с блога
Какво е vlog и разлики с блога

Какво са vlog – влог и влогър ?

Vlog – съкратено от video blog.

През 2004 г. Steve Garfield лансира своя видеоблог и поставя началото. В него основното не е текстът, а движещите се изображения.

Видеото се подкрепя от текст, фотографии, различни графики. Отначало са само малка част от Блогосферата, сега видео блоговете си имат своя Влогосфера. Видео журналите, както и при блоговете, се делят на лични дневници и други тематични направления.

Влогър е човек, който поддържа  видеоблог, документира част от живота си или поддържа някаква тематика във видеоклипове, които качва в публичното пространство.

В сериозния свят влогърът обикновено е и блогър. Влогърството го допълва. Сериозни видео блогове има в областта на дигиталния маркетинг, на технологиите, на „Направи си сам“ тематика, на модата и красотата, на изучаване на английски език и много други.

В някои случаи влогърите могат да станат влиятелни лица, т.е. хора, които имат силно онлайн присъствие и които влияят върху решенията за покупка или поведението на своите последователи.

Какво трябва да знаеш за видеоблоговете

Ето някои от основните характеристики на видеоблоговете

Видео: съдържанието на vlog се състои основно от видеоклипове, които могат да бъдат записани с видеокамера, смартфон или уеб камера.

Неформален тон: влоговете често се характеризират с неформален тон и спонтанен и естествен подход. Много пъти писателите на vlog се обръщат директно към аудиторията си, създавайки усещане за връзка и близост.

Променлива продължителност: влоговете могат да продължат от няколко минути до няколко часа, в зависимост от вида и съдържанието.

Лично съдържание: влоговете често се използват за споделяне на личен опит, мнения и гледни точки на авторите. Много пъти влогърите използват своите канали, за да говорят по теми, които ги вълнуват или които смятат за важни.

Взаимодействие с публиката: Влоговете позволяват на творците да взаимодействат директно с аудиторията си чрез коментари и съобщения. Това благоприятства ангажираността и създаването на общност от фенове и последователи.

Възможност за монетизиране: влоговете могат да се превърнат в източник на доходи за създателите, благодарение на възможността за монетизиране на техния канал чрез реклама или спонсорство на продукти или услуги.

Важни особености на видео блоговете

Важни особености на видео блоговете
Важни особености на видео блоговете, източник Freepik
  • Всяко видео от видео блога би трябвало да е добре обработено. То остава за дълго в уеб пространството, не изчезва, както при социалните мрежи – случаите на Snapchat, Instagram, Facebook истории.
  • За много хора слушането на чужд език е по-трудно за разбиране, отколкото, отколкото да го прочетат. Същото е и за хората със слухови проблеми, затова трябва да сме сигурни, че видео блогът ни има субтитри.
  • Тъй като визуалното възприятие е много по-бързо и впечатляващо, има доста нечистоплътни организации и хора, които могат отлично да увличат публиката и да ѝ вменяват свои мисли и идеи. Така че трябва да сме доста критични към видео съдържанието.
  • Ако писането изисква добра доза способности и изобретателност, видеото изисква и повече инструменти и умения в постпродукцията
  • Влогът може да бъде хостван от други съществуващи платформи и не изисква непременно създаването на специален уебсайт за хостване на съдържанието. Например в YouTube има милиони канали, за които можеш да се абонираш безплатно, за да следваш твоя доверен влогър и да получаваш винаги актуализации за нови публикации.

Едни от най-известните сайтове за споделяне на видео освен Youtube, Instagram и TikTok са :

Vimeo.com, Veoh.com, Metacafe.com, Dailymotion.com. 

Разлики с блога

И блоговете, и видео блоговете са средства за комуникация, използвани от създателите на цифрово съдържание, за да споделят своите идеи и мнения с обществеността. Има обаче някои съществени разлики между двата формата:

Формат: Форматът на блоговете е предимно текстов, с добавяне на изображения и други медии. Влоговете, от друга страна, са видеоклипове, в които влогърът се представя на публиката.

Взаимодействие: Блоговете позволяват на читателите да коментират и да взаимодействат със съдържание чрез секции за коментари. Видео блоговете, от друга страна, позволяват на последователите да коментират самото видео или да взаимодействат с влогъра чрез социалните медии.

Продукция: Създаването на блог изисква главно умения за писане и редактиране на текст. Създаването на видео блог изисква умения за видеозапис, редактиране и монтаж, както и известно присъствие на сцената.

Аудитория: Блоговете често се използват от фирми, организации и професионалисти за достигане до по-широка аудитория. Видео блоговете обикновено се създават от хора с цел създаване на по-лична връзка с техните последователи.

Като цяло, както блоговете, така и влоговете могат да бъдат полезни инструменти за комуникация и творческо изразяване, в зависимост от нуждите и интересите на създателя на съдържание и неговата целева аудитория.

Какво прави един влогър

Влогърът изучава текущите тенденции и интересите на своята аудитория, за да състави редакционен план, който да бъде създаден във видео формат. 

В следващата стъпка той реализира конкретно идеята с видеокамерата и я предлага на феновете след внимателна постпродукционна фаза

Накрая влогърът публикува съдържанието, като обръща внимание на избрания тип платформа, изображението за предварителен преглед и надписа, който ще накара потребителите да поискат да гледат видеоклипа и да последват канала.

Накратко, той изпълнява много подобен набор от задачи към тези на блогъра, но с допълнителното „усложнение“ от това, че трябва да направи всичко използваемо във видео формат. За целта се нуждае от инструменти и знания относно света на видеото.

Характеристики и уменията на влогърa

Влогърите, като създатели на видео съдържание, имат редица характеристики и умения, които ги правят ефективни в работата им. Ето някои от най-важните:

Креативност: влогърите трябва да могат да създават оригинално, интересно и ангажиращо видео съдържание за своята аудитория.

Комуникационни умения: влогърите трябва да могат да говорят ясно и увлекателно, задържайки вниманието на публиката през цялото видео. Да могат да разказват истории ефективно, използвайки наративни техники, които привличат интереса на публиката.

Познаване на аудиторията си: влогърите трябва да познават своите последователи, техните нужди и интереси, за да създават видео съдържание, което отговаря на техните изисквания.

Технологични умения: влогърите трябва да са запознати с цифровите технологии и да знаят как да използват инструменти като камери, микрофони, софтуер за редактиране на видео, платформи за стрийминг и социални медии.

Маркетингови умения: влогърите трябва да могат да популяризират своето съдържание и да изградят общност от лоялни последователи.

Гъвкавост: влогърите трябва да могат да се адаптират към пазарните тенденции и изискванията на аудиторията, като съответно променят стила и съдържанието си.

Разбира се, не всички влогъри притежават цялата група умения на едно и също ниво, но трябва да са в състояние да ги развият и подобрят, за да не изпаднат от „надпреварването“.

Необходимо оборудване за създаване на vlog

Необходимо оборудване за създаване на vlog
Необходимо оборудване за създаване на vlog, източник Freepik

Най-напред сигурно ще ти е полезно да се запознаеш с необходимото оборудване, за да успееш в намерението си на влогър.

Vlog или видео блог, е съставен от видеоклипове, публикувани в интернет. Всичко, от което се нуждаеш, за да го създадеш, са устройства за записване на видео и аудио, както и акаунт в платформа за споделяне на видео.

Поне в началото, особено ако не разполагаш с голям бюджет за стартиране на твоя проект, можеш да започнеш с евтини решения. Използвай своя смартфон или компютърната уеб камера и след постобработката извърши с някои безплатни програми като Audacity за аудио и Shotcut за видео редактиране.

Ако пък възнамеряваш да започнеш много сериозно с по-големи инвестиции, можеш да закупиш професионални устройствата, необходими за подобряване на качеството на твоя видео блог. Избери уеб камера с добро качество, избери фотоапарат или видеокамера, както и външен качествен микрофон за осигуряване на безупречен звук.

Със сигурност ще ти трябва и аутокю, за да си помагаш с текста, докато говориш пред камерата. Използвай тази безплатна онлайн услуга за аутокю.

В много случаи е необходим и статив. Това е полезен инструмент за стабилизиране на камерата по време на запис на видео.

Подходящото осветление е от решаващо значение за качеството на видеото. Влогърите трябва да имат достъп до източници на светлина с добро качество, за да създадат правилната среда за видеозапис.

Компютър с добра графична карта и RAM памет е от съществено значение за редактиране на видео. Влогърите трябва да имат достъп до мощен компютър, за да извършват видео редактирането гладко и бързо.

Платформи за разпространение на видео: След като видеоклипът бъде създаден и редактиран, влогърът се нуждае от платформа за разпространение на видео, за да публикува своето видео онлайн. Има няколко налични платформи, включително YouTube, TikTok, Instagram, Facebook и много други.

Кои са етапите на създаване на един видеоклип?

Кои са етапите на създаване на един видеоклип
Кои са етапите на създаване на един видеоклип, източник Freepik

Създаването на видео с висока стойност изисква много внимание и работа от влогъра. Следват основните стъпки:

Идея: Първата стъпка в създаването на видео е идеята за съдържанието. Влогърът трябва да реши темата, дължината и тона на видеото, като вземе предвид собствените си интереси и тези на публиката.

Писане: След като темата е установена, влогърът трябва да напише сценарий или схема на видеоклипа. Това може да включва списък с ключови точки, които трябва да бъдат обхванати, план за възстановяване и описание на дейностите, които ще бъдат показани във видеото.

Предварителна продукция: Преди да започне да записва, влогърът трябва да организира всички необходими елементи, включително местоположението, камерата, микрофона, осветлението, аутокюто и аксесоарите, необходими за заснемането.

Заснемане: Докато снима, влогърът записва сцените, следвайки сценария или плана. Това може да изисква няколко дубли или няколко сцени, в зависимост от темата на видеоклипа.

Постпродукция: След като заснемането приключи, влогърът трябва да редактира видеоклипа, добавяйки ефекти, заглавия, преходи и други. Този процес изисква използването на софтуер за редактиране на видео, което може да отнеме време и умения.

Публикуване: След като постпродукцията приключи, влогърът публикува видеоклипа в социални медии или видео хостинг платформа като YouTube. По този начин видеото е публично достъпно и може да бъде споделяно и гледано от голяма аудитория.

Промоция: И накрая, влогърът трябва да популяризира своето видео чрез техники за дигитален маркетинг като оптимизация за търсачки, онлайн реклама или сътрудничество с други създатели на съдържание.

Като цяло създаването на видеоблог изисква много планиране, организация и технически умения, но може да бъде възнаграждаващ източник на творческо изразяване, връзка с аудиторията и не на последно място – на доходи.

Как да следиш публикациите на любими видеоблогъри от Youtube ?

За да следиш редовно публикациите на любимия си влогър, трябва разбира се да имаш регистрация на Youtube. Запиши се за харесвания канал. Вече няма възможност да се експортират вписванията и да се импортират в някой feed четец, но можеш да получаваш новини за нови видеоклипове на самата страница на Youtube. Иди долу вдясно на видео на канал, за който си се записал или на страницата на канала вдясно горе. Там на иконата на камбанка можеш да се запишеш за известявания за всички видео на канала, персонализирани известявания или да не получаваш никакви новини. Така всеки път като отвориш Youtube, ще виждаш известяванията за нови видеоклипове на любимите канали.

Виж още за триковете в Youtube:  Топ 38 функции и трикове на YouTube

За блогърите един видео блог (vlog) може да бъде чудесен начин за привличане на нова публика. Видеото от Youtube може да се впише в текстовия блог.

Виж как се става блогър: Как да започна блог? (инфографика)

Заключение

С превръщането на много телевизионни канали и други традиционни медии в субкултура, подчинена на меркантилността и политическите манипулации, както и на различни други мръсни интереси, видеоблоговете, които информират и дават достойно съдържание, имат възможност да станат отправна точка в своята ниша. От значение е и близостта на влогъра с публиката му, коментарите и възможността да се преизгледа и преосмисли клипа. Въобще Влогосферата се превръща в една демократична структура, още повече, че оборудването, за да се включиш в нея, е общодостъпно и вече не толкова скъпо.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.