Дали AI ще открадне работата ни

Този страх от новите технологии, колко е обоснован и как да реагираме, да изчакваме или да се подготвяме от днес още?

Както винаги се забелязва атмосфера на загриженост около технологичното развитие. Вярно е, че всяко изобретение отнема и създава нови възможности. Винаги е било така от началото на индустриалната революция. И ето сега новият страх: дали AI ще открадне работата ни?

Успяхме да делегираме физическа работа на машини: вижте какво се случи със селското стопанство, промишлеността или строителството. Днес не виждам някой да се оплаква, че не може да отиде да копае земята, да работи на тежки смени на поточната линия или да носи торба с цимент на скеле на гърба си. Но допреди няколко десетилетия това беше ежедневната реалност на повечето работници.

Днес автоматизацията е готова да поеме широк спектър от творчески задачи. Особено податливи са тези, които изискват по-малко професионализъм и по-малко интелектуални усилия. След няколко години вероятно ще бъде трудно да се представиш на пазара като журналист, копирайтър, дизайнер, фотограф и търговец, без да предлагаш допълнителна услуга към простото изпълнение на добре обучен алгоритъм.

Дали AI ще открадне работата ни
Дали AI ще открадне работата ни

Настроенията на хората, чиято работа е свързана с интернет

Наблюдавам настроенията на участниците в различни Facebook групи – хора, чиято работа е свързана с интернет – във връзка с новите приложения на изкуствения интелект. Има антропологично интересно разделение между:

  • ентусиасти, които гледат с голямо любопитство какво се случва. Опитват се да опишат еволюцията на събитията ден след ден и да направят изводи за възможните употреби. За тях светът е по-добро място всеки ден.
  • любопитните и обърканите, които със сигурност са засегнати от тази вълна от новости. Все още не знаят как да оценят степента на явлението. Изследват потенциала на ИИ, но остават предпазливи по отношение на преценката за стойността.
  • недоброжелателите, които без да са твърде скрупулни, публикуват истерично, очерняйки технологиите, базирани на изкуствен интелект. Работели зле, правели грешки, не заместват човешките същества… Само за да открият, че ниското качество е било генерирано от грешна или твърде обща заявка.

AI може да замени много, но не всичко

Засега всеки път, когато AI се опитва да замени хората, той се проваля. Въпреки големия си изчислителен капацитет, съчетан с безкрайните познания на неговите бази данни, той не е в състояние да взема човешки решения. Не може да излезе от екраните на технологично устройство и да се социализира като истински човек.

Преди няколко години Amazon отвори напълно автоматизирани магазини без персонал. Някои казаха, че това ще представлява бъдещето, но не беше: експериментът се провали. След 10 години опити автономното шофиране показа всичките си граници: Tesla уби 19 пешеходци, когато бяха управлявани от AI. UBER затвори подразделението си за автомобили с AI.

Популярният ChatGPT е отличен засега, само когато трябва да възпроизведе известна добре изпитана схема: съобщение за пресата, новинарска статия, публикация на компания в социални медии, публикация в блог, ориентирана към SEO, или бюлетин.

Знаем, че има поне две основни ограничения:

– основава се на човешки надзор, така че страда от това, което се нарича закон на Гудхарт:

“Когато мярката стане цел, тя престава да бъде добра мярка.”

– Второто ограничение е, че той е обучен с данни до началото на  2022.

AI не може да извършва тези дейности

Всеки път, когато човешкият фактор напредне, ИИ отстъпва.

Човешкото същество се отличава преди всичко със способността си да съпреживява. Умее да развива емоции и да ги предава, умее да прегръща, да предложи едно кафе и да се смее на споделена тема.

Следователно, победата над AI е много проста: всичко, от което се нуждаеш, са контактите на приятели, колеги и полезни познати. Ако имаш доверието на хората около теб, авторитет, подходящия тон на гласа и човешки качества, никой AI никога не може да те замени. (Поне не в близко време).

Хората искат да работят с хора, а не с автоматизми

През последните години ни внушават, че хората не са важни, сякаш автоматизацията на маркетинга е решението. Сякаш могат да заменят личната връзка с купени последователи и лайкове. Сякаш могат да делегират работата по взаимоотношенията с потребителите. Доверието обаче се подхранва от крехък баланс между добрите лични отношения и спазването на обещанията.

Ерата на улова на клиенти, които все още не бяха свикнали с технологиите или музите на кол центровете, приключи. И това не е заради AI, а поради неблагоприятната реакция на тези хора към онези, които ги гледаха като крави за доене.

Какво правиш с добре написано прессъобщение от AI, ако нямаш правилните контакти, за да го публикуваш? Какво правиш с добре изработена публикация в LinkedIn, ако тя съобщава за опит, който нямаш. Ако нямаш контакти, които да го потвърдят и не знаеш как да отговориш на въпроси, които те докарват до криза? Какво искаш да постигнеш без опашка от хора, които ти се доверяват, ако нямаш свой начин и разпознаваем стил на изразяване. Ако не си нищо друго освен поредната кафява крава (а не виолетовата на Сет Годин), копираща нещо вече видяно или прочетено?

Отговор на въпроса “дали AI ще открадне работата ни” в две части

Ето как работи GPT, разказано по популярен начин:

GPT няма представа как работи светът.

  1. Знанието е отчасти за специфични свойства на конкретни обекти. GPT черпи от огромно количество човешки текст, често съчетавайки субекти с предикати.
  2. В хода на обучението GPT понякога губи представа за точните връзки (спойки) между тези обекти и техните свойства.
  3. Интензивното използване на GPT на техника, наречена вграждане, го прави наистина добър при заместването на синоними и по-широко свързани фрази, но същата тенденция към заместване често го подвежда.
  4. Никога не овладява напълно абстрактните отношения. Че стандартните невронни мрежи имат проблеми с това е централното твърдение на книгата “The Algebraic Mind” на Gary F. Marcus от 2001; скорошни внимателни проучвания показват, че такова универсално знание остава пречка за сегашните невронни мрежи.

Ето как работи човешкият ум:

Огромната база данни от която GPT черпи, се състои изцяло от език от реалния свят с разсъждения, които се основават на реалния свят.

Ето как GPT обработва човешката информация:

GPT не говори на случаен принцип, защото поставя неща, казани от реални хора. (Или по-често синоними и парафрази на тези неща.)

Когато GPT казва правилно нещата, често комбинира битове, които не са били заедно. Прави го не съвсем произволно, а по-скоро по начини, при които има известно припокриване в един или друг аспект.

Например във връзка с предишна публикация попитах ChatGPT да ми изброи 5 безплатни онлайн аутокю. Той ми изброи 5, но само 2 отговаряха на условието. Другите бяха платени и програми за инсталиране.

В известен смисъл GPT е като някаква версия на изрязване и поставяне, където всичко, което е изрязано, минава през процес на перифразиране / синонимизиране, преди да бъде поставено заедно. И много важни неща понякога се губят по пътя.

Когато GPT звучи правдоподобно, това е така, защото всеки перафразиран бит, който той поставя заедно, се основава на нещо, което действителните хора са казали. Често обаче, има някаква неясна връзка.

Поне засега все още е необходим човек, за да разбере кои правдоподобни битове всъщност са заедно.

По How come GPT can seem so brilliant one minute and so breathtakingly dumb the next? на Gary Marcus.

Кои професии ще бъдат засегнати от ChatGPT

Разработчиците

Първите, който вдигнаха целия този шум. AI вече перфектно изпълнява ролята на отдалечен млад разработчик.

Да, той не винаги разбира всичко, трябва да му бъдат дадени изясняващи изисквания. Но ако човек знае точно, какво трябва да се направи, AI ще може да изпълни задачата му стъпка по стъпка.

Недостатъците:

Естествено, ChatGPT още не може да напише цялата програма вместо разработчика. Той не знае точните подробности и не е специалист по технологии. Може да бъде накаран да напише целия код за проект, но в крайна сметка това ще бъде някаква бъркотия от въображаемия свят на изкуствения интелект за това, как трябва да работи този проект.

Въпреки това, вече цялата малка работа може да бъде възложена на ChatGPT.

Журналисти, копирайтъри, есеисти и др. подобни

ChatGPT може да се използва не само от програмисти, но и от хора, които анализират текстове и факти, например копирайтъри, журналисти и автори на есета. За да изпълнява успешно работата на журналист, човек трябва да може да пише правилно, да изучава източници и да анализира информация. ChatGPT вече притежава всички тези умения.

В същото време ChatGPT може да работи с хора, които нямат определени специализирани познания. Например, журналист, който трябва да напише статия за имунитет срещу нов вирус, вече не трябва да разбира нито от вируси, нито от имунитети или ваксини. Спокойно всички тези статии могат да се пишат от ChatGPT.

Недостатъците:

Тези, които го използват, обикновено искат да получат отговор на информационна нужда, следователно на нещо, което не знаят. (Освен ако наистина не го използват, за да тестват неговата коректност.) Ясно е, че те нямат начин да разберат предварително дали предоставеният отговор е правилен. Същата платформа съветва да не се приема за номинална стойност това, което се връща от инструмента.

Особено в случаи на сложни теми и по които има объркване в мрежата, не е разумно да се публикува това, което е произведено от ChatGPT, без първо да се извърши човешки преглед.

Отговорите могат да бъдат неточни, когато данните се актуализират периодично или когато множество източници свидетелстват за реалността на различни факти. В случай на списъци, които изискват ефективно разбиране на въпроса, както и справка с източници, съществува риск да се приеме грешна информация.

Особено много опасности идват от големите промени в търсачката на Google от последните години, в които цели сайтове с информация бяха затъмнени. Много статии получиха променено и фалшиво съдържание, между които такива в Уикипедия. Много източници на информация направо бяха изтрити. При това положение има голяма вероятност ChatGPT да черпи фалшиви данни и текстове, от които, използвайки го неправилно, да създаваме нови и нови статии, не отговарящи на действителността.

Преводачи

ChatGPT може да говори всеки език.

Като цяло не съм сигурна какво е текущото състояние на тази работа на пазара. Въпреки това, този AI може също да затвори въпросната област напълно.

Това, разбира се, не е нещо ново – отличният DeepL вече съществува.

Ако по-рано онлайн преводачите работеха по-скоро като начинаещи, които превеждат текст от речник, сега те са професионални преводачи, които не само разбират превода на всяка отделна дума, но могат да разберат значението на фразата. И тогава за AI няма значение на какъв език да преведе, той просто формулира тази идея на друг език.

Недостатъците:

Изкуственият интелект не разбира напълно мислите на човек и не винаги може точно да преведе буквално, какво е имал предвид. Все пак този алгоритъм е недетерминиран и не знаем какво точно ще ни даде – верния отговор или собствения си боклук. Въпреки това ИИ вече се справят чудесно с тази задача. Знам, че много изследователи и разработчици вече използват базирани на AI преводачи.

Разбира се, виждаме, че българският език му е малко куц, но за това ще каже бъдещето, дали всеки език на ChatGPT и другите AI приложения ще бъде изпипан като английския.

Дизайнери

Ако погледнем Dall-e 2 или MidJourney, те могат да създадат невероятни произведения и изглежда, че се подобряват бързо, в сравнение с първите издания. Дори ако изкуството трябва да бъде още по-изтънчено, изглежда, че всеки може да създаде висококачествени илюстрации сам и безплатно.

Толкова непривично е как AI може да превърне написана идея в действително изображение. Със сигурност в момента може да не е толкова напреднал, но плашещата част е фактът, че все още се работи по него и все повече се подобрява. 

Разбира се, че е невъзможно компютрите да заменят всяка част от процеса на изграждане на концепцията, но все пак голяма част от него може да бъде повлияна, ако технологиите продължават да стават все по-умни и по-умни.

Работещи в областта на анимацията обаче разказват, че когато дигиталният напредък започна да плаши хората с възможността да загубят работата си, често се случва обратното. Работата се променя и компаниите за анимация започват да поемат повече проекти, което означаваше повече работни места.

Докато сме в състояние да се адаптираме към промените, които AI внася в работата, трябва да можем да си намерим работа.

Ето този пример с Devianart:

Изкуственият интелект напредва в обучението си да прави изкуство и никой не е разбрал как да се справи с него – включително DeviantArt, един от най-известните домове за художници в интернет. Преди време DeviantArt реши да влезе в опасната зона на генерирането на AI изображения, стартирайки инструмент, наречен DreamUp, който позволява на всеки да прави изображения от текстови промптове. 

DreamUp на Devianart
DreamUp на Devianart

Останалите професии

Всъщност до безкрайност могат да се правят хипотези за потенциалните ползи от AI във всяка професия. Хората в Интернет вече са събрали огромен брой сценарии за неговото използване.

Тук искам да дам ресурс (един от многото създадени напоследък), където хората са подготвили първични заявки, с които можеш да накараш ChatGPT да се държи, както искаш. Разгледай, със сигурност ще намериш нещо за себе си.

https://github.com/f/awesome-chatgpt-prompts

Да, ще загубим работата си. И това ще бъде най-доброто нещо, което може да ни се случи

Човешкото същество е склонно да се спира, където му е удобно. Гледа да върши най-повтарящите се и (очевидно) успокояващи работи, които с времето се превръщат в истински капани, от които е невъзможно да се измъкне. Навън е пълно с недоволни хора, които се задоволяват само със света от щандовете на супермаркета и мола.

Тъй като тези нови технологии продължават да се развиват, ще има все по-малко място за доволните. Копирайтър, който пише общи статии за това как да облекчиш болките в гърба и как ваксината ще те спаси от всички вируси завинаги и който не надхвърля тези умения, е професионалист без вертикалност. Това е като класическия железопътен сигнализатор. Винаги ще трябва да има такъв, защото никога не се знае, но всички работни станции са автоматични.

Ако технологията остане приблизително на същото ниво и просто става все по-съвършена, тя постепенно ще може да превземе нашата уникална човешка способност да бъдем изследователи, анализатори на сложни проблеми. Тогава основната ни задача ще бъде да разберем как можем да вършим работата си по-бързо с помощта на изкуствения интелект.

Истината е, че мнозина, на много нива, ще бъдат принудени от обстоятелствата да излязат от спокойната работа и да се върнат в играта. Причината е, че тези дейности, които са им позволявали да се справят досега, скоро вече няма да бъдат услуги, които винаги ще си струва да се възлагат на човешки същества.

И добре дошъл ИИ, главно поради една причина: същата тази технология, която е на път да ни накара да загубим работата си, също ще бъде на НАШЕ разположение, така че сега зависи от нас да разберем какво да правим с нея, как да я използваме, за да ускорим творчеството си.

Разработчикът не може напълно да напише своя код с помощта на тази технология, но той просто ще бъде неконкурентоспособен, ако не използва този инструмент в бъдеще, защото други разработчици ще напишат същия код многократно по-бързо.

Журналистите, които не го използват, ще оставят своя авторска бележка. Но като част от работата, която е свързана с формалното писане на статии за едни и същи новинарски агрегатори, никой няма да има нужда от това.

Доста зле са нещата към външните художници като цяло, опасявам се, че ИИ за бърза работа ще ги заменят. Там ще трябват много усилия, за да се съвместят с ИИ и да могат да се възползват. Може би трябва да се впуснат в идеи за нови арт професии, използвайки ИИ.

Заключение

AI изглежда ще се конкурира със средните човешки възможности в материите… но проблемът със средното човешко същество е, че половината от населението е по-лошо от него. Така че дали AI ще открадне работата ни се стои в това, дали ще успеем да надраснем средните човешки възможности.

Exclamation mark

Виж и тези свързани публикации:

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.