Сет Годин и неговите публикации-винаги точни и будещи размисъл

От време на време човек трябва да се отбива в блога на Сет Годин (Seth Godin) и да преглежда публикациите, които е пропуснал от последния път. Това не е толкова трудно – той пише кратко и ясно. Важното е добре да се замисляме върху тях. Отлично вдъхновение за отворените за чужди мнения съзнания.

Защо говоря за отвореното за чужди мнения съзнание

В последните години все повече хора считат, че има само един поглед върху нещата, само една гледна точка. И това познай…е точно тяхната. Те говорят за идеи, за ценности, и разделят света на две противоположни половини – тези, които споделят техните идеи и ценности и лошата половина.

Но както си го представям аз, когато нещо е масово, никога не е случайно…Ако всички ние успявахме да погледнем отстрани, отдалеч на своята реалност…Да понаблюдаваме с чужди очи телевизиите, пресата, форумите, може би в един момент ще припламне откритието, че всичко е под  една голяма направляваща, даваща опорните точки ръка…

Помоли жаба или домашна муха или куче да опишат света около нас и те ще ти дадат грешен отговор. Жабата ще говори за движещи се обекти, домашната муха ще опише нещата многократно, а кучето вижда само черно и бяло.

Разбира се, нашата визия за света е също толкова недостатъчна, колкото и фалшива. Не виждаме миризмите, както кучето прави, нито пък можем да визуализираме нещата по краищата на спектъра. Ние създаваме една реалност въз основа на нашия особен начин да видим света… Сет Годин

Това като начало не е малко, за да се замислим, че сме част от света около нас и в много отношения сме подобни на другите същества…и наистина виждаме и чувстваме по различен начин заобикалящото ни пространство, в зависимост от нашите възможности, подготовка, квалификация.

Продължавам със Сет Годин от същата публикация:

Но тук е добрата част: тази сътворена реалност се споделя от много хора около нас и това е полезно…

Изпитваме неприятност, когато видението не се споделя, когато предположим, че другите могат и трябва да видят това, което виждаме, но те не го правят. И още по-лошо, когато визията не е действително полезна, когато нашият разказ за света около нас не работи, когато е просто фантазия, а не инструмент…. Сет Годин

Не сме мухи и не сме елементи на матрица

Да, и тогава, ако си въобразим, че само ние виждаме истината, че само нашата истина е правилната, а другото е лошото, черното, грешното, в този случай да си представим какво вижда мухата, когато обикаля в кръг в една стая…

Не трябва никога да се отказваме да погледнем света от друга гледна точка. Ако не познаваме други гледни точки, да понаучим това онова: на днешно време Интернет има възможност и да ни обучава, не само да предоставя платформи за размяна на обиди към различно мислещите.

Сет Годин завършва тази своя публикация така:

Ако начина, по който виждаш света, не ти помага да направиш промените, към които се стремиш, помисли си дали да не погледнеш света по различен начин.

Защото светът не е само черен и бял, нито само червен или син, нито само ляв или десен (да не говорим на днешно време тези понятия как са загубили политическия си смисъл). Нито е правило, че ако харесваш модела САЩ, не харесваш модела Русия или обратното.

Матрица, matrix

Погледни отстрани как някои модели са ни заложени не случайно, а за да намалим радиуса на кръжене. Както при мухите, нали се сещаш…Или, за да ни намерят точното място в тези матрички и да ни номерират a11, a12, a13….- русофили, b11,b12,b13,…-русофоби. Знаейки всяка матрица каква стойност ще получи при определено действие върху нейните елементи.

 

Заключение

Защото ако в нашата татковина хората виждат по един начин нещата, малко на изток или малко на запад, на север или на юг, хората ги виждат по друг начин. Някои неща са ги преживели и видели отдавна и ние не знаем кои истини са по-истински – нашата или онези на другите.

Да не се озовем наистина завинаги в положението на мухите, ако се отричаме да полетим по-нависоко и по-надалеч. За предпочитане – като орлите…

Бонус: едно видео, което направих с Lumen5, върху текста на друга публикация на Сет Годин:

Автор на снимката, която съм ползвала, за да направя основното изображение на публикацията: Joi Ito

Източник на снимката с матрицата:Wikipedia.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.