Разрешено: до външен хард диск няма достъп,грешка „The parameter is incorrect“

Случи ми се неприятно нещо. Преди две вечери File explorer на Windows 10 нещо се забърка, а може би и аз не изчаках Safe Eject да си свърши работата и външният хард диск, на който имах 2 тб информация, ми даде опасната грешка, че не е достъпен – „The parameter is incorrect“.

Извършени първоначални действия

Ще излъжа, ако кажа, че не се притесних. Напротив – много, и първата ми мисъл беше да прочета и да започна да изпробвам програми за възстановяване на данни.

Обикновено препоръчват първо да се започне с възстановяване на данните, а после да се опитва възстановяване на параметрите и структурата на хард диска.

Използвам момента, за да изброя някои от програмите, които включих в тази дейност:

1. Recuva

Започнах с нея, безплатната версия.

Recuva е може би обикновено най-добрият безплатен софтуер за възстановяване на файлове за момента. Тя е много лесна за използване и ефективна. Тежи малко. Предлага се като програма за инсталиране или преносима. Има и pro версия.

Recuva може да възстанови файлове от твърди дискове, USB устройства, карти sd,  DVD / CD дискове и дори MP3 плейъри, включително iPod.
Поддържа дискове с размер до 3 TB.

Препоръчвам да се използва портативната версия на Recuva. Тъй като при инсталиране програмата вкарва и други продукти, за да се избегне зацапване на регистъра, най-добре е да се работи с преносимата версия.

Макар, че ми се е случвало друг път да съм доволна от Recuva, в моя случай сега не намери почти нищо.

2.Stellar Data Recovery

За Stellar Phoenix Windows Data Recovery мненията са, че е сред най-добрите изпълнители, когато става дума за броя на възстановените файлове. Прочетох за възстановени данни при подобен на моя случай. При мен обаче дори не успяваше да погледне в диска, зависваше.

Безплатната версия е само за сканиране и предварителен преглед на загубените файлове. Ако трябва да ги запазиш, цената на Home е $60, на Professional е $99, на Platinium е $160 или на промоция $80.

3.File recovery

Възстановява от локални твърди дискове, оптични носители, цифрови носители, iPOD, някои мобилни телефони и графични файлове. Поддържа RAID възстановяване. Възстановява файлове, снимки, музика и видео от почти всякакъв вид загуба на данни. Разполага с лесен за използване помощен интерфейс. Цените са от $70 до $400. Има демо версия, която само сканира и предварително преглежда за откриване на файлове.

При мен откри съвсем малко.

4.Recover my files

Изкара ми голям списък с папки и подпапки и си мислех, че ще трябва да я купя, за да ги запиша, да им дам SAVE. Но първо реших да погледна да видя какво има в някои папки. Оказа, че повечето са с нулева информация. Отказах се и от тази програма.

5.Disk digger

Тя се показа много добра, когато я използвах, за възстановване на информация от sd картата на смарта ми. В сегашния случай ми изкара объркана и малко използваема информация.

И реших да си опитам с CHKDSK, който ми възстанови напълно sd картата с повредена файлова система.

Възстановяване на външен хард диск с CHKDSK

Става въпрос за възстановяване на структурата на диска, когато не е достъпен и дава грешка „The parameter is incorrect“.

Отива се на търсачката на Start на Windows 10. Изписва се cmd  и тя показва prompt на командите, който отваряме с десен бутон и права на администратор.

В отворения прозорец пишем командата:

chkdsk f: /f

Където f: заменяме с (името на повредения диск):.

Оставаше ми само да чакам. И ето резултатът. Хард дискът напълно възстановен и подреден:

Error fixed външен хард диск -The parameter is incorrect 1

Error fixed външен хард диск -The parameter is incorrect 2

Последен етап – записано, че не са нужни по-нататъшни действия.

Заключение

Вече втори път спасявам дискове с чудесния безплатен инструмент на Windows CHKDSK. Не трябва да забравяме да се обръщаме към него при проблеми в някой диск!

Показаният случай по никакъв начин не може да се каже, че важи винаги. При мен проработи. Зависи от начина на корумпиране на файловата система на диска. Трябва да се работи с много внимание и със съзнание за това, което се прави. Или да се обърнем каъм специалист.

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

4 Comments

 1. Здравейте,
  детето ми бутна външен хард диск 1ТB и след свързването му отново с компютъра той пробваше да тръгне, но спираше по средата.
  Можете ли да помогнете със съвет?
  Благодаря предварително!

  • Благодаря за въпроса. Когато твърд диск получи физическа травма, главите за четене / писане са най-често срещаните жертви. Тогава те могат да причинят някои драскотини по повърхността на плочите, да повредят някои сектори и следователно данните, съхранени в тях.
   Мога да посъветвам да пробвате да клонирате диска върху нов. Не е желателно върху повредения да се работи. Ако сте изпробвали chkdsk и не е успял да възстанови диска ви, изпробвайте от програмите за възстановяване на данни, след като го клонирате.
   За съжаление възстановяването е почти невъзможно. Може да се търси помощ от специализирани центрове, но питайте предварително за цената. Много е скъпо.

 2. А РС с форматирани 4 раздела и вече станал един как до си възстановя разделите – с коя програма ?
  Благодаря !

  • Здравейте, извинявам се за късния отговор, до няколко дни ще се върна към редовна дейност по блога. Изпробвайте CHKDSK, както съм го описала на края на публикацията.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.