Как да пишете по-ефективно: стил на писане и редакционен подход

Как да пишете по-ефективно: стил на писане и редакционен подход

Езикът и стилът на комуникация с твоите последователи е много важен. Директен, семпъл, неформален. Той трябва да служи за доближаване до хората и до представяне на това, което искаш да им разкажеш, по начин да им докосне сърцето, да им бъде от голяма полза, да даде стойност. Как да избереш своя стил на писане, да забравиш за стила на вестниците, за академичния стил, както и да не слезеш до простовато ниво?

Езикът за комуникации трябва да е неформален, искрен, естествен, истински. Стилът на писане не трябва да е прекалено сложен, измислен, маниерен, перфектен.

Както пише Keagan Stokoe (@KeaganStokoe):

Доброто писане е като добър код:

 • Просто
 • Кратко
 • Четливо
 • Позволява на другите да се учат от него.

В тази публикация разглеждам писмената реч от няколко аспекта и с различни съвети от мой и чужд опит. Какво е нужно, за да се комуникира по-ефективно с фенове и последователи. Какъв трябва да бъде твоят стил на писане.

Как да създаваш професионално написани публикации със собствен стил на писане

Писмената реч – в сравнение с други форми на съдържание – видеоклипове, изображения, подкасти – изглежда да има много ограничения. В действителност тя може да експлоатира тайно оръжие, което нито видеоклиповете, нито изображенията не могат да дадат. Става дума за силата на въображението.

Силата на въображението

Написаните думи – когато се използват правилно – генерират изображения в съзнанието на читателя. Тези изображения могат да бъдат запомнени и да послужат, когато поискаш от потребителя да изпълни конкретни действия – да те последва в социалните медии, да се абонира за твоя бюлетин, да се заинтересува от твоята последна книга, или от новите продукти на твоя сайт.

В това научно изследване на Нюйоркския университет в сътрудничество с Института Макс Планк става ясно, че колкото повече едно стихотворение е в състояние да стимулира живо сетивно въображение, толкова повече хората са в състояние да го оценят.

И си спомням как усещах истински аромат на лимони, когато слушах една песен на диск, подарен ми от приятел (Карло д’Андреа – поет и композитор)  „Онзи аромат на лимони“. Нещо повече, толкова изразителен беше текстът, че ми звучаха думите в главата с часове и усещах винаги ароматa на лимони.

Сега пей още за мен, свири още за мен
онази музика нежна,
най-нежната, която я има.
И донеси ми отново морето,
онези стари песни
с аромата на лимони,
който ми говори за теб.
И ето ги моите ръце
върху онова старо пиано.
Сега свиря със затворени очи,
като ме учеше ти
и се завръща както винаги,
когато идва пролетта,
онзи аромат на лимони,
който не забравих никога.
(автор Карло д’Андреа, мой превод от италиански)С думите трябва да се предизвиква мотивация и желание у потребителя да работи с мисълта и въображението си, а не да минава пасивно по прочетеното.
Целта на написаното е да произведе измерим резултат. Читателят да запомни твоя блог, сайт дори само след една прочетена твоя страница.

Написаното съдържание и до днес остава с голяма стойност. Да, видеото или подкастът са много вирусни, но с тях е по-лесно да се разсееш, докато това с написаното съдържание се случва по-трудно.

Организиран и подреден текст

Не много рядко ми се случва да попадна на съдържание, което представлява море от текст, направо плашещо. Без параграфи, без заглавия и подзаглавия, без изображения, обяснителни скрийншоти и дори без празни пространства. Тогава се отказвам да чета.

Когато четем, разбиването на параграфи и подзаглавия помага на мозъка ни да поддържа мислите си организирани и да разбира и следи йерархията на поднесения материал.

Как да организираме текста
Организиране на текста в параграфи, списъци и подзаглавия

Лесен начин да се пише разбрано и организирано, е да се определи предварително структурата на публикацията, нейния скелет. По време на създаването й е възможно да възникне нужда от допълнителни обособени части – параграфи или подзаглавия. При изградена вече структура, те могат лесно да намерят своето място в публикацията.

Когато се ражда идеята за тема, разсъждаваш, за кого ще бъде предназначена и колко задълбочено искаш да вникнеш в материала. Ако материалът е много обемен – как да го обособиш в две и повече публикации.

Подреждане на текста в подзаглавия

Подреждането на текста в подзаглавия облагодетелства и SEO.

Когато използваш HTML заглавия (които са характерни за WordPress и за повечето системи за управление на съдържанието – CMS), сигнализираш на Google и на другите търсачки каква е темата на страницата и кои са най-важните пунктове, разработени в нея.

Роботите на търсачките могат вече лесно да се ориентират в смисъла на написаното.

Открий твоя тон на гласа

Всеки човек има свой собствен уникален глас, когато говори с другите. И не говоря за звука на гласа, а за стила на разговор и на писане. Думите, които използваш, как се изразяваш, как описващ преживяванията си.

В случай на блог на компания терминът тон на гласа се отнася до начина, по който те определят комуникацията си с публиката. Т.е. стила, изразите, избора на термини и настройката. Тонът на гласа характеризира цялата комуникация, онлайн и офлайн.

Чрез определянето на тона на гласа за цялата марка, може да се комуникира ефективно. Всяка екстернализация – от статията в блога до от туитите, рекламите – става част от едно цяло. Целта на избирането на тон на гласа е, да покаже марката като хомогенна реалност.

Тонът на гласа е нещо, което не трябва да се фалшифицира. Когато пишеш от собствената си гледна точка, трябва да бъдеш себе си. В никой случай не трябва да слизаш до ниво да се правиш на интересен с изтъркани грозни прилагателни – страхотно, брутално, ненормално.

Ако Гари Вайнерчук си е създал този стил на тон на гласа, не всички са Гари Вайнерчук.

От друга страна, някои автори на уебсайтове се стремят да поддържат тон на гласа на наставник, на многознаещ, на човека зад катедрата. А това отдалечава много читателя.

Определение за тон на гласа (tone of voice) в писмения език: Това е начинът, по който читателят те възприема, четейки написаното от теб.

Например:

Ако напишеш това: „Здравейте, скъпи читатели, приветстваме ви на нашия уебсайт.“
Тонът на гласа ти кара да звучиш много формално, официално и тромаво.

Ако напишеш това: „Хей, ехо, ти току-що кацна в моя уебсайт!!!!!“
Тонът на гласа те кара да звучиш неформално, маниерно и хлапашки.

И двата примера предават едно и също послание, но по много различен начин. Едва ли навсякъде могат да бъдат възприети.

 

Използвай аз и тив своя стил на писане на публикации.

Остави телевизионния език и този на масмедията, където се говори винаги в множествено число.

На твоя блог или сайт не правиш директно обръщение едновременно към целия свят. Там си само ти и твоят читател. Слез от пиедестала, приближи се към публиката си и й заговори директно.

И аз понякога съм увлечена да говоря от ние. Но правилното е в блога да говоря от аз на теб.

Директният език, семпъл и ясен, премахва бариерите, позволявайки да изпъкне истинското съдържание и емоциите на пишещия.

Започни директно с важното

В училище се учехме да пишем със сложни изречения, дълги уводи, изложение, заключение. В мрежата читателите трябва да разберат веднага за какво говориш и на кого го казваш.

Идеалното разрешение на тази задача е, да се приспособиш към стил на писане, използван от журналистите по цял свят, който се нарича „обърната пирамида“.

Обърната пирамида в стила на писане
Стил на писане обърната пирамида

 

При този подход ключовата информацията, която трябва да се предаде, се разполага в началото на публикацията. Три са основните предимства за читателя:

 1. Читателят може да разбере незабавно коя е темата на публикацията и дали тя го интересува.
 2. Читателят може да спре прегледа на публикацията, защото е разбрал важното нещо, което го е интересувало в началото, или защото е разбрал, че статията не отговаря на неговия интерес.
 3. Читателят може да продължи с четенето и задълбочаването по статията, след като е разбрал, че тя ще отговори на неговите интереси.

Съставяй кратки изречения

Както казват някои писатели – замени запетайките с точки. С по-късите фрази, четенето става по-лесно. Текстът по-ясен.

Използвай емоции

Понеже сме човешки същества с емоции, ако ги използваш в дозирано количество, имаш възможност да предизвикаш повече интерес към написаното. Не е страшно да разкриеш своите предпочитания. Освен твоя професионализъм, се оценява и твоята хуманност.

Разкажи история

Историите служат, за да включиш хората, да ги привлечеш, да им предадеш емоции. Емоциите са тези, които приближават хората. Последователността от събития, която представяш на своите читатели, задържа тяхното внимание.

За да се доближи човек до storytelling, за да започне да го използва, трябва много да чете и пише.

Визуализиране на разказа с изображения

В някои публикации морето от текст се прекъсва тук-там от някое заглавие, но без никакви визуални пункти. Консумацията на това съдържание е също трудна. Добавянето на обяснителни и подсилващи мислите изображения предоставя повече стойност.

Изображенията могат да бъдат полезни по различни начини.

За представяне на данни наличието на диаграма може да помогне за тяхното илюстриране, така както никакъв обяснителен текст няма да го направи . Подхвърлянето на множество числа в изречение е по-лесно за автора, но предоставянето на графика или диаграма може да помогне на читателя да разбере какво означават тези числа.

 

 

Визуално представяне на данни
Визуално представяне на данни, източник Statista.

Ползата от добавянето на визуални средства:

 • дава идеи и помагa на читателя да контекстуализира мислите си;
 • други визуални обяснения могат да служат като начин за демонстриране на случай на употреба;
 • трети вдъхновяват потребителя и той успешно реализира свои проекти;
 • понякога изображенията са добър начин да се прекъсне напрежението при по-сложен текст.


Никой не обича да гледа снимки с лошо качество. Изображенията, още повече скрийншотовете, трябва да са с добра разделителната способност, за да са ясни и да не изглеждат размити.

Но от друга страна не трябва да са с много висока разделителна способност, тъй като колкото по-голямо е изображението, толкова по-голям е размерът на файла. Така ще затрудниш читателите си с бавно качване на страницата и с изтеглянето на тези големи файлове.

Езерото Гарда, Италия
Езерото Гарда, Сирмионе, Италия

Връзка към други източници за повече контекст и доверие

Когато използваш своето страхотно съдържание, което си натрупал в блога си, за да обясниш и подпомогнеш потребителите да разберат новата ти публикация, помагаш не само на тях с повече стойност, но и на себе си. Популяризираш още повече труда си, свързвайки част от предишната си работа с някои вътрешни връзки.

Вътрешни връзки
Защо са важни вътрешните връзки

Но доста често се случва, че последното нещо, за което повечето от създаващите публикации се сещат, е добавянето на връзки към други, външни страници. Обикновено се дават линкове само към собствени статии. Но линкът към страничен и допълващ източник, който е влиятелен и компетентен, може да бъде ценен инструмент на твое разположение.

От гледна точка на твоя читател, свързването към други страници те представя още по-авторитетно. Когато подкрепиш твърдението си с факти или с дефиниции от други източници, даваш повече стойност, а нали това е целта ти.
Подобно на заглавките, предоставянето на вътрешни и външни връзки е друг инструмент, с който сайтът ти изгражда доверие, както пред твоите читатели, така и пред търсачките.

Връзка към външен ресурс
Връзка към външен ресурс

Сподели своята гледна точка

Гледната точка от която тръгваш, когато пишеш, публикуваш и споделяш, е основен елемент на стойността, която ще придадеш на всяко свое съдържание.

Дори съдържанията, които са някакво ръководство, които дават упътвания, могат да се пишат, включвайки своя гледна точка.

Вмъквайки своето отношение и мнение помагаш на другите по-бързо да интерпретират това, което споделяш.

Ето какъв чудесен пример дава Робин Гуд за ползата от споделяне на материали със своя гледна точка:

Представи си, че разглеждаш Ватиканските музеи в компанията на Умберто Еко или Леонардо да Винчи. Двамата те разхождат последователно галерия след галерия и ти представят красотата на изкуството, в специален контекст, перспектива, чрез които ти можеш да оцениш и разбереш прекрасните творби пред себе си най-добре.

Съвсем различно е, когато отиваш да разглеждаш сам, и когато си в компанията на човек, който е близък на това, което наблюдаваш. Представи си го – достатъчно компетентен, добър да представя нещата, и има отношение и чувства към тях, така че вмъква и своята гледна точка. Тогава ти ще интерпретираш за себе си по-бързо наученото. Въображението ти е докоснато и катапултирано, то става твой най-добър помощник в запомнянето или прилагането на видяното, прочетеното.

Инструменти за писане

Инструментите за писане трябва да са удобни. Обикновено предпочитам да пиша директно в редактора на WordPress. Но нахвърлям чернови и в Google Docs, а има и редица други удобни редактори.

След първоначалното написване на статията, една наистина досадна, но много важна част е нейната редакция:

 • пренаписване на отделни пасажи,
 • добавяне,
 • изхвърляне,
 • вмъкване на визуални средства за пояснение,
 • SEO одит.

Наистина много допълнителна работа преди да кликнеш на „Изпращане“ или „Публикуване“.

Ако пишеш на английски, вярвам си запознат с много инструменти, които могат да помогнат за подобряване на качеството на писането ти. Hemingway, Grammarly ще анализират текста ти и ще ти помогнат за подобряването му.

Заключение

Вярвам си наясно, че темата има безброй аспекти за разглеждане. На много от тях не се спрях сега. Писането във всичките му творчески форми упражнява мозъка, дава удовлетворение и учи. Променя живота.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.