Уникален бизнес план за реализиране на онлайн проект

Реален бизнес план, анализ на стъпките по създаването на един продукт

Да оставим на страна стандартните точки на всяка публикация, засягаща бизнес плана: Какво е бизнес план, защо ти е нужен бизнес план, причините да напишеш бизнес план, какви са целите на твоята компания. Искам да споделя един съвсем прост, но пълен с дълбок анализ бизнес план за реализиране на онлайн проект.

Публикацията е обновена на 26.04.2022.

Бизнес план от Робин Гуд

Защо е уникален този бизнес план?

Този план не е за пред спонсори или банкери. Този план може да се третира като собствена стратегия или специална карта, която да те води при изграждане на твоя онлайн бизнес.

Знам, че е много изкушаващо да скочиш веднага, да измислиш име на своя сайт, да купиш темплейта и да започнеш да го настройваш. Но почакай, не се затрупвай с огромната задача, втурвайки се в средата й. Очертай основните секции, които да попълниш с подробностите, изгради първо своята маркетингова стратегия.

Преди няколко дни бях на една вълнуваща и полезна среща в Равена (Италия). Тя беше с група предприемачи, планиращи развитие на свой онлайн бизнес. Лекторът, който направи великолепна презентация на опита си от над 15 г. по обучаването на стартъпи в онлайн бизнеса, беше Робин Гуд (Robin Good), известен италиански онлайн независим издател и инструктор.

Накратко за Робин Гуд

Опитът

Робин, чието истинско име е Луиджи Канали Де Роси, е последният маркиз от известна римска благородническа фамилия. Важното в случая е, че той е един от първите италиански онлайн издатели, достигнали до пълна икономическа независимост само чрез писане и споделяне на това, което е неговата страст и интерес. Кариерата му започва като диджей, после през Държавния университет в Сан Франциско (Center for Experimental and Interdisciplinary Arts), телевизиите на Берлускони, RAI, Алиталия, ФАО (Food and Agriculture Organization of the United Nations), IFAD (International Fund for Agricultural Development), Световната банка и много други.

Появата на Robin Good от Sharewood (гората на споделянето)

На 47 години Робин се убеждава най-накрая, че светът на големите фирми крие много фалш, че големият бранд мисли само за себе си и своите печалби, без да изслушва нуждите на клиента. Решава да създаде нещо, което е полезно на малката фирма, на малкия стартъп. Оттогава започва и неговата кариера на приятел на дребния онлайн бизнес – Robin Good от Sharewood.

Най-накрая, с избухването на голямото интернет споделяне (share), той намира себе си. Започва живот, който е мечтал – да бъде свободно креативен и споделящ своите идеи и знания в помощ на нуждаещия се малък бизнес.

Робин от дълго време живее на един от красивите Азорски острови, откъдето онлайн или пътувайки често до Италия, чрез безплатни курсове, от град на град, обучава начинаещи в интернет бизнеса. В последно време се премести на остров Holbox в Мексико.

Da brand a friend

Точно на тази тема е и книгата му „Da brand a friend“ – от бранд към приятел.

Нов начин за правене на бизнес онлайн чрез споделяне на стойност и създаване на връзки.

Как да станете отправна точка във вашия сектор? Как да създадете своя онлайн бизнес и да се откроите?

От бранд към приятел - как да реализирам онлайн проект
От бранд към приятел – как да реализирам онлайн проект

Първо стратегията

Ако четеш тези редове, сигурно вече имаш в главата си идея за някакъв онлайн проект. Но как да започнеш, за какво точно да говориш или пишеш? Какви дигитални продукти и на каква тема да създадеш, за да имаш успех? Или може би имаш страхотно хоби и умения, например както този майстор на батерията, който с помощта на Робин Гуд разви успешен бизнес в интернет и за който писах по-рано. При всички тези случаи – ето за теб готовите точки на проверения бизнес план на Робин.

Бизнес планът за реализиране на онлайн проект не започва с размисли кой хостинг да се избере, какво да бъде името, коя платформа да се избере, кой софтуер да се ползва, какъв да е дизайнът, логото и т.н. Започва с размисли за стратегията.

Първо обмисли стратегията, а после – какъв мотор да използваш.

Стратегически бизнес план за реализиране на онлайн проект в 7 стъпки

1. Идентифициране на П.И.Н.

Проблем
Интерес
Необходимост

Първата стъпка в разработката на твоя онлайн проект е, да идентифицираш проблема, който би искал да разрешиш. Да откриеш значителен интерес към определена тема. Проблем и интерес, които досега не са имали разрешение, или ако са имали, то е било странично, недостатъчно, непълно.

Трябва да има необходимост от разрешаване на този проблем, или от задоволяване на големия интерес към определена тема.

Защото дори да съществува проблем, който ти можеш да решиш, но няма необходимост от разрешаването му, твоите усилия и блъскането ти ще бъдат напразни и безполезни.

С три думи, да откриеш своята ниша.

2. Кое е твоето племе (коя е твоята общност)?

Ти не можеш да разрешиш определен проблем, без да има на кого. Кой има този проблем, коя група от хора?

Втората стъпка е да определиш целевата група от хора, към която ще отправиш своите усилия, за разрешаването на нейния проблем. Или както Сет Годин нарича тази група – племе (tribe).

Проблемът, интересът и необходимостта (П.И.Н.) са тясно свързани с племето или общността. Вървят заедно ръка за ръка.

Няма П.И.Н. без племе и няма племе без П.И.Н.

Ето какво казва Сет Годин за племето:

Племето е група от хора, свързани помежду си, свързани с лидер и свързани с идея.

Групата се нуждае само от две неща, за да бъде племе: споделен интерес и начин за общуване.

Племената се нуждаят от лидерство. Понякога един човек води, друг път повече. Хората искат връзка и растеж и нещо ново. Те искат промяна.

Не можеш да имаш племе без водач – и не можеш да бъдеш водач без племе.

Възможно е да има много групи с този проблем, който ти имаш намерение да разрешиш. Но на коя група точно искаш да разрешиш проблема? Често предприемачите си мислят, че техният продукт или услуга е приложима за много по-голяма целева група, отколкото всъщност е. Трябва задължително да се анализира.

Следва…

3. Научен анализ

 • Аналитична проверка, чрез подходящи инструменти, на търсенето, запитването за услугата или продукта, който планираш да предложиш на потенциалните си клиенти, на твоята общност.
 • Аналитична проверка и на отсрещната страна – присъствието, идентификация и оценка на конкуренцията,  нейните силни и слаби страни в сравнение с виждането ти за развитието на твоя бизнес.

Разработването на анализ на пазара ще ти предостави по-добро разбиране на размера и специфичните му сегменти, както и оценка, за да определиш дали избраната целева група ще подкрепи плановете ти за растеж на бизнеса ти.

За да анализираш търсенето и конкуренцията във всеки нишов пазар, съществуват много уеб инструменти. Изброявам ти някои от тях:

 • SEMRush,
 • Ubersuggest,
 • SimilarWeb,
 • Alexa,
 • Serpstat,
 • Spyfu,
 • Keywordtool,
 • SWOT анализ и много други.

Съществуват ли хора, които всеки месец търсят да разрешат определен свой проблем? Има ли някой, който разрешава проблемите им по отличен начин? Ако конкуренцията по разрешаването на проблеми, към разрешаването на които си се насочил и ти, е много голяма, не е лошо да се поотместиш малко. Насочи твоята идея за онлайн бизнес към запитвания за друг проблем, към друга ниша, където конкуренцията не е толкова голяма.

Например, теоретично и практически си много добре подготвен в една материя като чужди езици – уроци по испански и уроци по португалски. Но установяваш, че в първата област конкуренцията е много голяма и решаваш да се отместиш в другата ниша, където конкуренцията е много по-слаба.

Когато със съответния анализ си проучил и одобрил избраната ниша, вече си готов да започнеш с плана на съдържанието на твоя онлайн проект.

4. План на съдържанието

Планът на съдържанието определя линията и типологията на качествено съдържание, което трябва да създадеш, за да демонстрираш, че си компетентен, може да ти се има доверие и си щедър да споделяш основни знания. Със създаденото съдържание трябва да демонстрираш, че потребителите с проблеми от този тип, за който пишеш, могат да се обърнат към теб.

Естествено, необходим ти е и редакторски календар, в който да имаш основно подредени темите и аргументите, които ще разглеждаш. В календара постави дата на публикуване, заглавие, тагове и категории, ключови думи.

Какво можеш да предложиш като безплатно споделена стойност на твоите последователи:

 • електронни книги,
 • серии видео,
 • чеклист,
 • серии списъци,
 • директории,
 • интервюта,
 • ръководства,
 • туториали,
 • курсове.
 • темплейти и т.н.

Вече си готов и е време да създадеш своя първи мини one-page сайт, вид целева страница.

Бизнес план в 7 стъпки и SWOT анализ

Download

5. Първа уеб страница

Има много сайтове, където можеш да си направиш малка страничка с безплатен план, която да бъде твоето представяне, докато изработваш основния си проект.

Ето пример за някои:

 • Weebly,
 • Wix,
 • WordPress.com,
 • Jimdo.

На тази целева страница, one-page сайт, можеш да опишеш своите компетенции, да предоставиш твои мини електронни книги, създадени видео, ръководства.

Трябва да предоставиш всички базови информации за себе си.

Опиши проекта, който подготвяш, какво ще предложиш.

Дай имейл адрес за контакт, за онези, които ще поискат да бъдат предупредени, когато твоят истински сайт излезе онлайн.

И идва забавната част. Готов си да се покажеш на света.

6. Поява в социалните мрежи и начало на периодичен бюлетин

Идва време да уведомиш аудиторията си чрез каналите на социалните медии.

Докато усилено подготвяш качествените си публикации за основния сайт и вече си отворил едностраничния сайт – целева страница, можеш да поставиш началото и на Facebook страница, посветена и свързана с твоя онлайн проект.

А заедно с това да започнеш да изпращаш нюзлетър на записалите се на твоята целева страница от т. 5.

Използвайки минимален бюджет за реклама на ФБ, можеш дори да започнеш да увеличваш своите последователи в очакване на сериозни публикации. Рекламата трябва да бъде съпроводена от съдържание, което да заинтересува и привлече членове на бъдещата твоя общност.

Бюлетините са ти необходими, за да поддържаш контакт с хората, които се вълнуват от това, което правиш.

След всички тези стъпки можеш най-накрая да изкараш добре подготвения си сайт онлайн.

7. Лансиране на основния уебсайт.

Вече си готов с голямо и качествено съдържание, за да покажеш на света и на своята общност онлайн проекта си.

Както виждаш, в 7-стъпковия бизнес план за реализиране на онлайн проект на Робин Гуд, е заложен дълбок анализ и подготовка за изкарване на бял свят на същността на твоя труд.

Уеб сайтът ти не е начало, той е кулминацията на проекта.

Заключение

Визуално представяне на бизнес план
Визуално представяне на бизнес план

Можем да наречем този бизнес план дори стратегически маркетингов план, защото той начертава стратегията не само за подготовката на продукта ти, но и за откриване и привличане на потребителите на този продукт. Стратегията на този бизнес план ти показва как да започнеш с точния крак, без да навлиза в подробностите, както би направил един оперативен план.

В този план едно от съществените неща е, да се движи разработването на онлайн продукта и привличането на клиенти едновременно.

Бизнес план в 7 стъпки и SWOT анализ

Намери основната си аудитория рано, заинтересувай я и я включи в разработването на продукта, изгради общност, нуждаеща се от него.

Download

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.